3 dôvody, prečo v Kampote rastie ten najlepší korenie na svete
Že sa korenie Kampotského čierneho korenia pestovalo v kambodžskom regióne Kampot už pred stovkami rokov dokazujú dokumenty už z 13. storočia, a to od čínskeho objaviteľa Tchéo Ta Kouana. Svoju skutočnú zlatú éru však Kampotské korenie zažilo medzi 19. a 20. storočím, keď patrilo medzi najvyhľadávanejšie koreniny, ktoré boli veľmi obľúbené napríklad u francúzskych kuchárov. My v .pepper..field nadväzujeme na túto dávnu tradíciu a celej Európe opäť odhaľujeme tajomstvá čierneho zlata Kampotu, ktoré bolo v druhej polovici minulého storočia takmer stratené. Pestovaniu korenia v Kampote totiž súvisí hneď niekoľko špecifík, ktoré inde vo svete nenájdete.

1. Miestne podnebie
Podnebie provincie Kampot je ovplyvnené blízkosťou oceánu, čo ovplyvňuje množstvo zrážok aj teploty v oblasti. Zároveň je vďaka svojmu svahovitému terénu miestna pôda dobre odvodnená, čo koreninové liány vyžadujú. V tomto prostredí sa koreninovým liánam darí najlepšie a zároveň ich zrnkám dodáva vynikajúcu chuť a vôňu. Kampotské zrnká korenia sú považované za najlepšie korenie na svete a nie je náhoda, že sú pomenované práve podľa svojej výnimočnej oblasti, rovnako ako cibuľa Vidalia, whisky Bourbon alebo syr Roquefort.
2. Špecificky upravený terén plantáží
Na odvodnenie slúžia priekopy vykopané okolo plantáží, čo je špecifikum Kampotu, rovnako ako pestovanie lián na navŕšených valoch. Druhým špecifikom je pravidelný prísun novej pôdy a tiež organických hnojív, vďaka ktorým sú liány, a teda samotné koreninové zrná, neustále vyživované a naberajú na svojej intenzívnej a lahodnej chuti.
3. Pestovanie, ktoré sa učí po generácie
Aby ste mali vždy istotu, že sa vám do rúk dostane korenie, ktoré skutočne pochádza z oblasti Kampot a ktoré je naozaj pestované metódami, ktoré sa v oblasti dedí z generácie na generáciu po stovky rokov, hľadajte na obaloch jasné označenie certifikácie korenia a jeho geografickú indikáciu. Jedná sa o zreteľné plaketky na obaloch, vďaka ktorým viete, že obsah vo vnútri balenia je skutočne ono pravé čierne zlato z Kampotu.
Zdieľať
