Blog

Tajemství výroby pepřového oleje

Blog

Tajomstvo výroby koreniaceho oleja z čierneho korenia

V jednom z našich nedávnych príspevkov sme vám odkryli záhadný koreninový olej z Kampotského korenia a pozreli sme sa, aké zdravotné účinky má. O tomto oleji to bude aj teraz, pozrieme sa však naň z pohľadu výroby. Získavanie esencie pomocou destilácie Olej z čierneho korenia môže byť získavaný buď priamo z drvených koreninových zŕn, prípadne ho možno vytiahnuť z koreninových lístkov, na ktorých koreninové zrná rastú. V oboch prípadoch je kľúčom k získavaniu esenciálneho oleja destilačný proces. Konkrétne ide o destiláciu vodnou parou, ktorá je pod vysokým tlakom filtrovaná cez organický materiál, v tomto prípade teda časti rastlín koreninovej révy či priamo koreninové zrná. Olej je následne izolovaný od vody a stočený. Výťažok sa pohybuje medzi 1 až 4 % z celkového objemu biomasy. Čo je tiež dôvod, prečo ide o pomerne drahý produkt. Dobrou správou je, že vďaka vysokej koncentrácii látok obsiahnutých v korení stačí pre väčšinu použitia len niekoľko málo kvapiek. Koncentrovanú silu ľahko zjemníte Pre niekoho však môže byť tento olej až príliš silný. V takom prípade ho možno kombinovať s inými olejmi. Veľmi dobre si rozumie s citrusovými olejmi a s olejmi z okvetných lístkov. Vhodný je napríklad pomaranč, grapefruit, citrón či bergamot alebo levanduľa. Vďaka svojej štiplavosti ho však môžete vyskúšať skombinovať s esenciálnymi olejmi z eukalyptu či čajovníka. Vyskúšajte si vytvoriť zmes z 20 ml slnečnicového či nechtíkového oleja, 10 ml ľubovníkového oleja, 1 kvapky esenciálneho oleja z čierneho korenia a niekoľkých kvapiek zázvorového a citrónového esenciálneho oleja. Získate tým dokonale voňavú bombu, ktorú môžete používať pri svalovej stuhnutosti i celej rade ďalších ťažkostí, o ktorých si môžete prečítať v našich článkoch.
Vyhodit karton do koše? My jej raději využíváme kreativnějším způsobem

Blog

Vyhodiť kartón do koša? My ho radšej využívame kreatívnejším spôsobom

Udržateľnosť je jedným zo stavebných kameňov, na ktorých .pepper..field staviame. Inak nie nadarmo sme sa v tohtoročnom vyhlásení cien SDGs Asociácie spoločenskej zodpovednosti umiestnili na druhom mieste v kategórii Biznis. Udržateľnosť sa odráža v každom aspekte nášho fungovania a je prítomná aj v spôsobe, akým naše výrobky balíme. Materiály, ktoré na tento účel využívame, predstavujú predovšetkým české sklo, korek a drevo. K nim však vďaka spolupráci so spoločnosťou Kartoons novozavádzame ďalší materiál, ktorým je kartón. Ten sa povaľuje každému z nás v pivnici či na povale, prípadne končí v koši alebo v peci. A pritom sa s ním dá vymyslieť toľko zaujímavého. Dizajn, kvalita, recyklácia   My sme sa rozhodli dať kartónu druhú šancu a vytvoriť z neho dizajnovo precízne boxy, ale aj stojany na naše sklenené skúmavky. Skúmavky a mlynčeky z dreveného masívu ukladáme do lôžok v špeciálnych boxoch, ktoré sú udržateľné, ľahko recyklovateľné a len minimálne zaťažujú našu planétu. Navyše v nich môžete naše produkty uchovávať dlhodobo a vždy sa do nich vracať, ak potrebujete do jedla pridať trochu kambodžského slnka ukrytého v koreninových guľôčkach. Našou ďalšou kartónovou novinkou sú špeciálne stojany, do ktorých sa dajú skúmavky uložiť a mať ich tak neustále po ruke počas varenia. So štýlovým stojanom sa navyše zo skúmaviek stáva skvelá dizajnová ozdoba každej kuchynskej linky. A čo viac, v momente, keď korenie dôjde, môžete skúmavku v stojane opäť doplniť korením, alebo ju naplniť vodou a vložiť do nej rezané kvety či množené izbové rastliny.  Radi by sme totiž veľmi, aby sme myšlienku upcyklácie šírili ďalej aj medzi našich zákazníkov. Pre všetky obaly našich výrobkov sa dá nájsť aspoň jedno ďalšie využitie. Na aké prídete vy? Experimentujte, hrajte sa, neplytvajte a výsledky vášho snaženia s nami zdieľajte na sociálnych sieťach. Sme zvedaví, čo s našimi koreninovými doplnkami vymyslíte. 
Proč je Kampotský pepř lepší než běžné pepře z obchodu?

Blog

Prečo je Kampotské korenie lepšie ako bežné korenie z obchodu?

Keď ochutnáte Kampotské korenie, okamžite spoznáte rozdiel. Jeho plná chuť, intenzívne aroma a dlhotrvajúca dochuť ho radia medzi najlepšie korenia sveta. Čo však stojí za jeho výnimočnosťou? Pozrime sa na kľúčové faktory, ktoré robia toto korenie tak jedinečným, a porovnajme ich s tým, ako sa korenie zvyčajne pestuje vo veľkovýrobe. 1. Pestovanie v ideálnych podmienkachKampotský región v Kambodži má jedinečné mikroklímu, bohatú pôdu a optimálne množstvo zrážok. Tieto podmienky umožňujú koreniu vyvíjať komplexné aroma a plnú chuť.Veľkovýroba: korenie sa pestuje nie vždy v ideálnych podmienkach, často na plantážach s degradovanou pôdou, kde sa používajú umelé hnojivá na dosiahnutie vyšších výnosov, čo ovplyvňuje chuť a kvalitu.2. Tradičný ručný zberKaždá koreninová guľôčka je ručne zbieraná v optimálnej zrelosti – a to guľôčku po guľôčke!To zabezpečuje, že do výberu sa dostanú len tie najlepšie kusy – každá guľôčka je ešte kontrolovaná.Veľkovýroba: bežné korenie sa často zberá mechanicky, čo znamená, že sa miešajú nezrelé, prezreté aj poškodené bobule, čo negatívne ovplyvňuje výslednú chuť. 3. 100% prírodné spracovanieKampotské korenie je sušené na slnku bez chemických úprav.Veľkovýroba: priemyselné korenia bývajú chemicky ošetrované pre rýchlejšie sušenie a dlhšiu trvanlivosť – môže to negatívne ovplyvniť ich chuť a prirodzený aromatický profil.4. Dlhá doba zrenia a fermentácieDlhé dozrievanie Kampotského korenia umožňuje hlbší rozvoj chutí. Napríklad červené korenie, ktoré sa zbiera plne zrelé, má jemnejšie a ovocnejšie tóny.Veľkovýroba: korenie sa často zberá predčasne, aby sa urýchlil proces spracovania a zvýšili výnosy. To vedie k menej vyvinutej chuti a slabšiemu aromatu.5. Spravodlivý obchod a priama spolupráca s farmármi.pepper..field spolupracuje priamo s rodinnými pôvodnými farmármi, ktorým zabezpečuje férové odmeny, udržateľné podmienky a priamy odkup. Čerstvé korenie priamo z farmy je tak na vašom stole behom pár dní či týždňov.Veľkovýroba: komerčné korenie často pochádza od anonymných dodávateľov, ktorí dostávajú nízke výkupné ceny a sú nútení znižovať náklady – a tým aj kvalitu produktu. Výsledné korenie potom cestuje cez niekoľko prekupníkov na miesto určenia až niekoľko mesiacov.6. Intenzívne aroma a chuťový zážitokKampotské korenie má kvetinové, ovocné a korenisté tóny, ktoré sa postupne a dlho rozvíjajú na jazyku.Veľkovýroba: bežné korenie chutí často len jednoducho pálivo, pretože nemá dostatok času na rozvoj bohatých chuťových nuáns. Preto vám možno ani klasické korenie nechutí - pretože chuť nemá. 7. Exkluzivita a certifikovaná kvalitaKampotské korenie je chránené geografickou indikáciou (PGI), čo zaručuje jeho pravosť a kvalitu. Je to niečo ako pravé šampanské.Veľkovýroba: priemyselne vyrábané korenie túto certifikáciu nemá, čo znamená, že môže obsahovať zmesi z rôznych regiónov bez zaručenej kvality.Kampotské korenie od .pepper..field je jednoducho synonymom poctivej chuti a prémiovej kvality. Každé jedlo, ktoré s ním pripravíte, získa novú dimenziu chuti – stačí ho raz vyskúšať a už sa nebudete chcieť vrátiť k bežnému koreniu!
Realita farem s Kampotským pepřem?

Blog

Realita fariem s kampotským korením?

Každoročne organizujeme českú koreninovú výpravu a berieme na farmy našich kolegov, zákazníkov i priateľov. Tohtoročná výprava bola opäť  „v šoku“. Na konci dňa sme sa pýtali, čo je na práci s Kampotským korením najviac prekvapilo. Terezka „4 roky musíš čakať, kým ti tá koreninová rastlinka vyrastie! To je neuveriteľná trpezlivosť. Navyše keď je organická, tak je šialene náchylná.“„Väčšina fariem stále ťahá vodu zo zavlažovacej jamy ručne po vedrách, nachodia kilometre a pritom sú všetci stále pozitívni a usmievaví.“ Anička „Ja som prišla s tým, že to bude ako čučoriedky a on má korenie 4 metre!"„Červené korenie je strašne zradné! Vždyť ho musíš zbierať guľôčku po guľôčke, pretože každá guľôčka dozrieva v inom čase.“ Martina „Ja som tu druhýkrát. Strašne rada vidím, že sa konečne začali rozširovať farmy a sadiť nové rastlinky. Keď sme prišli prvýkrát, tie farmy umierali.“ Nikola „Prekvapilo ma, ako málo korenia z tej tvrdej práce z jednej rastlinky za rok dostanú! Ja som to počítala a z tohto políčka má celá rodina len cca 200 kg korenia.“ Jana „Šokovalo ma, že z jednej tejto zelenej guľôčky korenia sú nakoniec všetky druhy Kampotských korení, že chuť je len otázka doby zrenia. A že tým pádom biely je najnáročnejší zo všetkých, pretože sa zbiera guľôčku po guľôčke posledný a ešte sa lúpe.“
Navštívili jsme naši školu v Kambodži

Blog

Navštívili sme našu školu v Kambodži

Opäť nám po roku prišla do Kambodže česká výprava, ktorá bude objavovať krásy Kambodže a tráviť čas na našich farmách s Kampotským korením.Aby sme im ukázali to najlepšie z Kambodže, ihneď z letiska sme vyrazili do našej spriatelenej školy Kohchann Primary School na privítanie. Čakal nás totiž dôležitý úkol – odovzdať peniaze, ktoré sme vďaka vám a vďaka SIA Reštaurácii vyzbierali na stavbu novej knižnice pre školu!Celkovo sme vyzbierali 2000 dolárov, toľko potrebnú sumu na dostavbu budovy s názvom SMART LIBRARY.Školu podporujeme už od roku 2015, kedy mala iba pár desiatok študentov, vyučovali sme v drevenom altánku a deti ešte nemali uniformy.Dnes má škola okolo 400 študentov a veľmi sa jej darí.Privítanie skupiny bolo veľkolepé. Deti spievali, tancovali, hrali na hudobné nástroje a mali pre nás pripravené kambodžské kroje – tradičné šaty, ktoré nosia miestni ako najdôležitejšiu časť odevu. Každému členovi výpravy nakreslili deti obrázok a potom nás čakalo sprievodné procesie ku knižnici.„Tu staviame hneď vedľa novej budovy, budú to celé štyri triedy,“ pyšní sa riaditeľ Makara.Pri knižnici nasledovalo fotenie a utláčanie prvých slzičiek prichádzajúcich, následne sme boli pozvaní na tradičný apsara tanec, ktorý je chránený organizáciou UNESCO a deti nám ho tancovali v niekoľkých obmenách.Po tejto krásnej podívané, ku ktorej nás prizvali, aby nás tancu naučili, sme odovzdali posledné české darčeky – hlavne hudobné nástroje a české pexeso.Po oficiálnom odovzdaní daru sme sa všetci začali pripravovať na odchod – deti majú totiž medzi 11. a 13. hodinou prestávku, kedy idú domov na bicykli na obed. Plní dojmů sme sa naposledy uklonili a s hlasným „sok sabaj! “ teda „majte sa! “ sme vyrazili so skupinou späť na cestu.
Nové oříškové máslo láká vůní exotických dálek

Blog

Nové orieškové maslo láka vôňou exotických diaľok

Kto rád mlsá, určite už pozná naše delikátne orechové maslá, ktoré pripravujeme v spolupráci s Barenuts, producentmi tých najčistejších orechových masiel z prémiových jadier orechov. Spoločne vymýšľame stále nové kombinácie, pričom tá posledná, šiesta, má priam rozprávkovú chuť. Ako na ružovom obláčiku K základu z kešu a jemných makadamiových orechov sme pridali bio bielu čokoládu z kakaového masla získavaného z organických kakaových bôbov. Ďalšou nevyhnutnou surovinou je naše jedinečné červené Kampotské korenie získavané ručným zberom tých najzrelších červených guľôčok. Je to delikatesa, ktorá mnohých prekvapí svojou sladkastou chuťou a typickými ovocnými tónmi. Voňavý šmrnc dodala bio bourbonská vanilka. A to najlepšie na záver. Do tohto masielka sme pridali tiež pestrofarebné dračie ovocie, ktorého chuť môžeme prirovnať k ďalším exotickým plodinám, ako sú niektoré druhy sladkých melónov alebo kiwi. Prečo dračie ovocie? Ovocie známe tiež ako pitahaya je jedno z najkrajších ovocí na svete, plné farieb a rôznych textúr. Dračím ovocím nie je nazývané preto, že by akokoľvek pálilo či štípalo, ale pre svoju šupku, ktorá skutočne pripomína červené dračie šupiny.  Dračie ovocie je plné vitamínov, obsahuje tiež železo, vápnik a fosfor a môže sa pýšiť vysokým obsahom antioxidantov, ktoré zabraňujú starnutiu organizmu a dokonca niektorí vedci skúmajú ich protinádorové účinky. Kvalitné orechové maslá sú zase cenným zdrojom zdravých tukov bez prítomnosti cholesterolu. Spolu tvoria perfektný tandem vhodný napríklad na mlsanie bez výčitiek alebo na doplnenie správnych nutričných hodnôt do vášho jedálnička. Dračie ovocie je pre nás symbolom exotických kambodžských trhov, ktoré milujeme a na ktorých my sami, keď sme v Kambodži, nakupujeme. Bola len otázka času, kedy sa u nás toto veselé strapaté ovocie objaví!  Vďaka jeho úžasnej pestrofarebnosti nabarvilo aj naše nové orechové maslo na ružovo a tak vám môže vyfarbiť celý deň. Ako veľmi dobre chutí si totiž môžete ideálne vyskúšať napríklad pri rannej tabuli v kombinácii s cereáliami, na lievancoch či so sladkým pečivom.
Vánoční dárky s Kampotským pepřem a mnohem víc teď najdete i v Potten & Pannen - Staněk

Blog

Vianočné darčeky s Kampotským korením a oveľa viac teraz nájdete aj v Potten & Pannen - Staněk

Od novembra nájdete naše krásne darčekové sady aj samotné Kampotské korenie vo všetkých kamenných predajniach Potten & Pannen – Stánok po celej Českej republike aj na Slovensku! Ak teda hľadáte vkusné darčeky pre svojich milovaných, navštívte niektorú z ich 14 predajní. Sme hrdí na spojenie s touto renomovanou českou značkou, ktorá sa zameriava na prémiové a dizajnové produkty vysokej kvality.  Čo vám toto partnerstvo prináša? 1. Široká ponuka Kampotských koreníNáš sortiment nájdete vo všetkých kamenných predajniach v nových dizajnových doypack sáčkoch. Produkty sú dostupné ako v Českej republike, tak aj na Slovensku. 2. Darčekové sady aj ochutnávkyOd 1. novembra na vás čakajú darčekové sady a v decembri potom možnosť degustácie našich produktov. Vyskúšajte si kvalitu nášho korenia na vlastné chuťové poháriky! 3. Vyškolený personálNaša špecialistka Šárka zaškoli zamestnancov vo všetkých predajniach vrátane online školenia pre Bratislavu. Vďaka tomu sa môžete spoľahnúť, že vám ich personál poskytne rady a pomoc ako skutoční znalci Kampotského korenia. 4. Špeciálna novembrová akciaPočas novembra pre vás máme obľúbenú akciu "Mesiac s..." a za nákup nad 2 000 Kč obdržíte kvalitnú bavlnenú utierku s vysokou savosťou z limitovanej edície v darčekovom balení.5. Darček v predajniach Potten & Pannen – StánokUž od 13. novembra až do konca mesiaca dostanete pri nákupe v kamenných predajniach zadarmo náš unikátny fermentovaný Kampotský korenie. 6. Kurzy varenia v Gourmet AcademyMilovníci varenia nás nájdu aj v Gourmet Academy na Vodičkovej ulici v Prahe a na Trnavskej ceste v Bratislave, kde sú pripravené kurzy so skúsenými lektormi. Tešíme sa, že vám toto partnerstvo prinesie rovnakú radosť ako nám!
Forbes: Peprné prvenství. Češi jsou největšími exportéry Kampotského pepře na světě

Blog

Forbes: Pikantné prvenstvo. Česi sú najväčšími exportérmi kampotského korenia na svete

Po iba piatich rokoch sme dokázali stať sa najväčším exportérom Kampotského korenia. Celosvetovo! Čísla znamenajú, že z 110 ton Kampotského korenia, ktoré sa ročne z Kambodže vyvezú, ide 40 ton na náš účet. A novozískali sme aj vedenie tamojšej asociácie, ktorá dohliada na všetky záležitosti strán pestovania a vývozu Kampotského korenia. „Tento rok sa sústredíme na Francúzsko, Nemecko, ale aj severské štáty, najviac na Dánsko,“ opisuje v článku Klára Dohnalová, spoluzakladateľka nášho projektu. Prečítajte si celý článok na Forbese.
CzechCrunch: Stačilo pět let a z českého páru jsou největší vývozci Kampotského pepře na světě

Blog

CzechCrunch: Stačilo päť rokov a z českého pary sa stali najväčší vývozcovia kampotského korenia na svete

Projekt .pepper..field sme začali s pár stovkami kilogramov korenia dovážaného z Kambodže. Dnes sú to desiatky ton a chceme s ním preraziť vo svete. Zároveň sa našim zástupcom spoločnosti v Kambodži podarilo dostať do vedenia tamojšej Asociácie Kampotského korenia (KPPA).  „Tá globálne dohliada nielen na kontrolu pravosti Kampotského korenia, ale aj na správne fungovanie procesov medzi farmárom, firmami v Kambodži a cieľovými trhmi. Vďaka tohtoročnej zlej úrode začali niektorí farmári aj firmy s korením podvádzať, a to je jedna zo zodpovedností v rámci KPPA – pustiť cez hranice len Kampotské korenie, ktoré je pravé a v stopercentne požadovanej kvalite,“ vysvetľuje v článku Klára Dohnalová, spoluzakladateľka nášho projektu. Prečítajte si celý článok na CZECHCRUNCH.
Naše nejúspěšnější hodnocení Great Taste 2024

Blog

Naše najúspešnejšie hodnotenie Great Taste 2024

Aj tento rok sme najúspešnejšou českou firmou v súťaži GREAT TASTE! Porotcovia dlhodobo oceňujú hlavne kvalitu a chuť všetkých našich čerstvých Kampotských korení a koreninových špecialít, ktoré vyvíjame ako jediní na svete. A preto sme v tomto roku získali za 14 našich produktov neuveriteľných 25 hviezd, čo je aj náš osobný rekord. A k tomu aj nomináciu na GOLDEN FORK. Odborná porota Guild of Fine Food v Londýne ocenila hneď tri naše produkty najvyšším ocenením - 3 hviezdami. V konkurencii 13 647 vzoriek z celého sveta sa to podarilo len 266 produktom (1,9 %). A čo porotcovia povedali na adresu našich korení?  3 hviezdy pre 3 naše produkty Fermentovaný solený Kampotský korenie „Slaná chuť s umami tónmi. “ „Nie všetky korenia sú si rovné a fermentovaný Kampotský je skutočný kráľ. “ Zelený lyofilizovaný Kampotský korenie „Kampotský korenie v tej najlepšej podobe. “ „Chuťový profil čerstvej trávy, zeleného čaju a citrusov je presne na mieste. “ Zelený lyofilizovaný korenie stále považujeme za našu vlajkovú loď. Získal GOLDEN FORK (Zlatú vidličku) v roku 2021 a tým sme sa stali prvou českou firmou v histórii súťaže, ktorá tohto gastro Oscara získala. Náš fermentovaný solený Kampotský korenie postúpil do elitného finále TOP 30 produktov z celkových 14 647, ktoré súťažia o GOLDEN FORK. Je to už druhýkrát, kedy máme šancu svetu ukázať, aké výnimočné Kampotské korenie dovážame do ČR a do celej EÚ.   Obrovskú radosť nám však urobilo, že po jednej hviezde ocenili porotcovia aj naše delikatesy: koreninový gin od Žufánka a proteínové chipsy s čiernym korením a limetkou! Práve Žufánek je veľkým úspechom, pretože v sekcii ginov je obrovská konkurencia. Okrem našich čerstvých korení zabodovali samozrejme aj sušené korenia do mlynčeka alebo morská pyramídová soľ. Kompletný zoznam ⭐⭐⭐ Fermentovaný solený Kampotský korenie⭐⭐⭐ Zelený lyofilizovaný Kampotský korenie⭐⭐⭐ Karameláda s červeným Kampotským korením⭐⭐  Zelený Kampotský korenie v slanom kvete⭐⭐ Lyofilizované vločky fermentovaného Kampotského korenia⭐⭐ Sea Salt Flakes - slané pyramídy⭐⭐ Červený lyofilizovaný Kampotský korenie⭐ Čierny Kampotský korenie⭐ Červený Kampotský korenie⭐ Biely Kampotský korenie⭐ Kampotský korenie tmavo červený⭐ Koreniaci gin od Martina Žufánka⭐ Proteínové chipsy s čiernym Kampotským korením a limetkou 2 hviezdy za výnimočnú chuť získala ešte MarmelLady za svoju marmeládu z krvavého pomaranča s naším červeným Kampotským korením. Tento i jej ďalšie úžasné džemy a marmelády môžete ochutnať v našich darčekových sadách.
Náš Kampotský pepř nově najdete také v prodejnách La Formaggeria

Blog

Náš Kampotský korenie nově nájdete taktiež v predajniach La Formaggeria

Máme pre vás krásnu novinku – a to spoluprácu so známou sieťou prémiových talianskych delikates La Formaggeria Gran Moravia. Spoločne sme vytvorili nový .pepper..cheese, ktorý doplní ich rodinu syrov NANO. Prírodný syr s dvoma druhmi kampotského korenia – lyofilizované korenené vločky a zelený korenie v soľnom kvete, ktoré vytvárajú absolútne neodolateľnú kombináciu. .pepper..cheese a ďalšie produkty z nášho sortimentu kúpite vo vybraných pobočkách La Formaggeria. V ponuke ďalej nájdete široký výber syrov a ostatných mliečnych výrobkov z vlastnej produkcie litovelskej syrovarne Brazzale Moravia. České mlieko, remeselná výroba a talianska tradícia. 4x v BRNE Zelný trh 19 Nákupné centrum Kráľovo Pole - Cimburkova 4 OC OLYMPIA - U Diaľnice 744, Modřice CAMPUS SQUARE - Netroufalky 770 ČESKÉ BUDĚJOVICELannova trieda 18 HRADEC KRÁLOVÉNC Futurum - Brnenská 1825/23 JIHLAVAMasarykovo námestie 99/67 LIBERECPražská 36 LITOVELTri Dvory 98 OLOMOUCHorné námestie 8 PLZEŇRooseveltova 77/2 8x v PRAHE Florentinum - Na Poříčí 1048/30 Václavské námestie 60 OC Quadrio - Spálená 2121/22 Na Hrobci 432/3 Vinohradská 1418/135 Bořislavka centrum - Evropská 866/65 M. Horákové 499/62 OC Letňany - Veselská 663 ZLÍNObchodný dom Zlín - nám. Práce 2523
Kde všude jsou .pepper..field produkty k dostání?

Blog

Kde všade sú .pepper..field produkty k dostaniu?

Už nie sme len e-shop. Čo sme ako prví v SR začali dovážať Kampotské korenie za fair&direct trade ceny, začali ho chcieť nielen šéfkuchári a domáca kuchyňa. Okrem našich webových stránok nájdete korenie z malých Kampotských fariem naprieč celou republikou. Aj preto sme sa tento rok stali najväčším dovozcom tohto luxusného korenia na svete. Kde všade ho môžete objednať alebo si pre neho prísť osobne?   Alza Potrebujete rýchlo Kampotské korenie? Žiadny problém. Základné sáčky s čiernym, červeným i bielym korením nájdete na www.Alza.cz. Aj keď odosielame objednávky z nášho e-shopu už do 2 pracovných dní, Alza je stále o niečo rýchlejšia. Notino Okrem základných vrecúšok nájdete na tomto e-shope tiež darčekové sady.  Rohlik Je Kampotské korenie neoddeliteľnou súčasťou vašich nákupov? Potom určite využite možnosť pridať si ho pohodlne do košíka v tomto e-markete. Diana Celý svet nielen orechov a sušených plodov na zdravú desiatu. Od tohto roku tu nájdete tiež najlepšie korenie sveta - sušené i čerstvé - od .pepper..field. Živina To, že nejesť hlúpo je základ, sa Martin Kudera - zakladateľ Živiny - naučil hlavne od svojej babičky. Spolu s partnerkou Markétou preto založili firmu s potravinami a ingredienciami, kde nájdete nielen náš korenie, ale aj Kampotskú morskú soľ.  A už čoskoro bude Kampotské korenie dostupné aj v kamenných predajniach…
Projekt .pepper..field je největším exportérem Kampotského pepře na světě

Blog

Projekt .pepper..field je najväčším exportérom kampotského korenia na svete

Ani v sne by nás to nenapadlo, ale je to tak. 1. 4. 2024 sa konala výročná konferencia Asociácie Kampotského korenia v Kampote za účasti Ministerstva obchodu. Prezentovali sa výsledky za rok 2023, ale tiež sa volilo nové vedenie Asociácie. A stalo sa to, v čo sme ani nedúfali.Po iba 5 rokoch od štartu projektu sme sa stali najväčším exportérom Kampotského korenia na svete. A čo viac, po tohtoročných voľbách stojíme na čele samotnej Asociácie. Náš Ajaa bol totiž zvolený jej prezidentom. Spolu s Davidom zvíťazili s kampaňou „Stronger, together!“, ktorá prvýkrát v histórii spája všetky dobré firmy a farmárov v Kampote. Novozískali sme tak celosvetovo na starosti 6 oblastí vrátane marketingu Kampotského korenia, kontroly pravosti, prevencie podvádzania a ďalších.Sme dojatí, šťastní a uvedomujeme si, aký je to záväzok. Stali sme sa projektom, ktorý mení región Kampot k lepšiemu – až na úroveň jednotlivých ľudských osudov. Je to práca, ktorá má zmysel a ktorá nás všetkých napĺňa. Ďakujeme!  
Naši zákazníci u nás vyhráli cestu do Kambodže!

Blog

Naši zákazníci u nás vyhrali cestu do Kambodž!

Pamätáte si na našu súťaž na Facebooku, kde mali zákazníci možnosť vyhrať cestu do Kambodže na naše koreninové plantáže? Práve tam strávila Nikola s priateľom Davidom celý týždeň objavovaním kampotského korenia a Kambodže pohľadom našich najchudobnejších farmárskych rodín. Poprosili sme ich, aby celý výlet opísali tak, akoby sme tam boli s nimi. Prečítajte si zážitky a pozrite sa na dojmy, ako vám ich Nikča spolu s partnerom nafotila. Privítali nás, akoby sme boli súčasťou rodiny Ich neustály úsmev fungoval ako spojovacie miesto namiesto reči, pretože s tou sme trochu bojovali. Ale „čolmoj“ a „nadraví“ nám na večer stačilo a keď nie, náš sprievodca Dolphi a Google prekladač pomohli vyjadriť, aká bola dobrá večera. Dostali sme totiž polievku z hada, ktorého sme ešte pred pár hodinami videli vcelku. Zážitok na celý život! Asi ako pozrieť sa na to, ako vyzerá pravá koreninová plantáž. Mali sme veľa otázok a prišlo aj veľa odpovedí. Škoda, že sme sa nemohli pozrieť, ako celý proces zberu a prípravy korenia prebieha, než sa dostane na tanier. Ale proste nie je sezóna. Aj to patrí k farmárčeniu, ste odkázaní na prírodu.A to aj keď idete spať. Pri večernom sprchovaní vodou z kadí na vás pozerá gekon a zatiaľ čo spíte na drevených doskách, zakrývate sa sieťkou proti komárom, ktorí by vás inak zožrali zaživa. A to vraj práve nie je ich sezóna. Mali sme však aj pekné stretnutie s miestnou faunou Polievanie prasiatok vodou alebo cvičenie psíkov… A popoludňajšie vedenie kráv z pastviny a ráno na pastvu bola väčšia akcia a zábava, než by človek čakal. Keď ešte ráno cestou späť domov strhnete z palmy kokos a skúsite si ho (neúspešne) sami nasekať, cítite naozaj esenciu toho ťažkého, ale vlastne odľahčeného farmárskeho života.Vplyvu západného sveta neunikli ani tu. Večer sa vytiahnu telefóny s YouTube a obrovská reprobedňa. K tradičnému kambodžskému jedlu potom hrá Justin Bieber a Ed Sheeran.Ale majú aj Facebook. Čo je veľmi fajn, pretože môžeme zostať v spojení s dcérou Kuntheou a jej kamarátkami, ktoré nás oslovovali „sister“ a „brother“ a nechali mi krásne, roztomilé odkazy. Pripadalo mi to naozaj ako princezná, keď vám päť ďalších malých princezien neustále hovorí, aká ste krásna.Proste sa teraz cítime ako súčasť rodiny! :-)
Jak jsme sbírali hrubozrnnou sůl z Kampotu

Blog

Ako sme zbierali hrubozrnnú soľ z Kampotu

Soľ z Kampotu je najlepším parťákom pre náš Kampotský korenie. V minulom roku dokonca získala chránené krajinné označenie PGI, ktoré deklaruje, že je jedna z najlepších na svete. Je to práve hrubozrnná soľ, ktorú ste pred Vianocami vzali útokom a bola okamžite vypredaná. Tak sme sa s českou výpravou vydali priamo na plantáž ju pozbierať a je konečne na sklade! Aj hrubozrnná soľ je ručne zbieraná, nie ťažená Kampotské solanky ležia, rovnako ako Kampotský korenie, v regióne Kampot. Sú od seba vzdialené asi hodinu jazdy autom a vybrali sme sa tam spoločne až v neskorom popoludní, keď slniečko už zapadalo. Mali sme šťastie! Malé rodinné farmy v okolí salín, ktoré podporujeme, nás nielen vítali s úsmevom, ale zároveň nás nenechali dlho váhať. „Tu máte hrable, práve zbierame hrubozrnnú soľ, poďte! “ A tak sme si našu hrubozrnnú soľ jednoducho pozbierali spoločne s nimi. Ako sa taká hrubozrnná soľ zbiera? Do salín musíte ísť naboso s dokonale čistými chodidlami, dostanete hrable a z povrchu salín zbierate veľké soľné kryštály do podoby pyramídy. Tie si potom v košíčku odnesiete do miestneho skladu. Na výrobu len v ochrannom odeve Všetka soľ je potom prevezená na naše spracovateľské miesto, kam sme sa išli pozrieť tiež. Výprava mohla sledovať prísne hygienické procesy podliehajúce vysokým nárokom certifikácie ISO 9001 a HACCP, na hlavu sme tiež dostali čiapku a na telo plášť, postupne sme prešli všetky stroje, ktoré sú na spracovanie soli potrebné. Najprv je to veľká sušička, následne sortex, ktorý triedi len dokonalé kryštály, ktoré pokračujú ďalej na ručné spracovanie. V ďalšej miestnosti už kambodžské ženy dostanú hrubo roztriedenú soľ, ktorú potom ručne preberajú a kontrolujú kryštál po kryštále, aby sa k vám dostala iba v 100% kvalite a čistote. V baliarni už vidíme všetky druhy soli, ktoré vám dovážame – okrem hrubozrnnej soli z Kampotu do mlynčeka je tu zabalená aj najjemnejšia a najviac delikátna soľný kvet na finálne dochutenie, ktorý sa z povrchu salín nedávno šetrne zozbieral, pretože práve svietilo slniečko a bolo bezvetrie. Táto soľ sa totiž môže zbierať iba za dokonalých podmienok, je veľmi citlivá. Soľné pyramídy, ktoré vznikajú následným prevarením a sú skutočným klenotom, sú už všetky v ČR – je ich každoročne veľmi málo, preto ich vykupujeme všetky okamžite po zbere. Za poctivú prácu aj poctivá odmena - večera s farmármi No a keďže sme boli šikovní, za dobre odvedenú prácu nás rodina farmárov pozvala k sebe na večeru na kambodžskú polievku a ovocie z farmy. S pocitom dobre odvedenej práce sa vraciame na ubytovanie a vám môžeme už teraz prezradiť, že hrubozrnnú soľ z Kampotu sme priviezli pekných pár ton, takže snáď uspokojí všetky vaše dopyty!Tak dobrú chuť! :-)
Naše noc na farmě

Blog

Naša noc na farme

Pri putovaní po našich farmách sme dostali jedno úplne výnimočné pozvanie - prespať u farmára doma. Keďže všetci z českej výpravy takéto zážitky vítajú, všetci sme súhlasili a prišli sme o 6. hodine večer, keď už je v Kambodži tma, na dohodnuté rozcestie uprostred poľa. Vyzdvihla nás delegácia s baterkami - aby sme sa po ceste nebáli psov, hadov a inej hávede - a doviedli nás do bezpečia farmárovho príbytku. Prespávanie na farme je veľká sláva pre celú rodinu Preto nám usporiadali naozaj štedrú večeru, ktorá bola, ako inak, provoněná kampotským korením. Keďže sme išli priamo z Kepu, ktoré je ako prímorské mestečko známe lovom krabov, kreviet a iných morských plodov, priviezli sme rodine na vylepšenú kopu krabov a kreviet. Pani farmárka sa ich ujala uvariť a my sme spolu s farmárom a jeho dcérou pripravovali stoly na večeru. Okrem množstva ryže a mäsa, ktoré Kambodžania milujú, nám upiekli sladký koláč z palmového ovocia, ktorý bol vynikajúci. "Môj rodinný recept," hrdá farmárka hovorí. Farmár nám zas rozpráva, akú šikovnú dcéru má. „Študuje vďaka vám v hlavnom meste a je 3. najlepšia v triede v matematike a 2. najlepšia v speve, pozrite! “ Dcéra začne spievať – karaoke – tak, ako je v Kambodži pri každej večeri dobrým zvykom. Otecko sa hrdý usmieva, my ostatní s rešpektom počúvame tradičnú kambodžskú pieseň. Po večeri idú dámy umývať riad a páni do temnej džungle chytať hada na rannú hadiu polievku. Všetkých nás uspáva kambodžská pieseň a pomaly ideme uložiť sa na spánok – ako inak než v chatrči na koloch. Spíme na zemi – dostaneme však skromný vankúšik a vetrák – aby na nás nemohli komáre. Ráno na farme začína skoro Ráno na farme začína skoro. Už pred východom slnka okolo 5. hodiny. Rozospato ideme dole po rebríku a už na nás čakajú ranné aktivity. Najskôr varenie sľúbenej hadej polievky k raňajkám, potom výučba šplhania na kokosovú palmu a zvyšok posádky ide pásť kravy. Po návrate nám domáci zahrá obľúbenú pieseň na bubon z hadej kože a potom sa ide behať. Čítate správne – Kambodžania nikdy nebežia, ale jeden člen výpravy bol natoľko očarený rannou prírodou, že si šiel zabehať – a pán farmár s ním. Držal v žabkách nadšene tempo úctyhodných 10 minút a potom sa s vďakou a úsmevom vrátil spokojne späť. Prišla doba odchodu, preto sme sa rýchlo naposledy osprchovali v miestnej sprche – teda studenej s plastovým vedrom – a vyrazili sme späť do civilizácie. Na tento zážitok do konca života ani my, ani naša rodinka určite nezabudneme. :-)
Náš den na farmě

Blog

Náš deň na farme

Už ste boli v Ázii, zatiaľ čo u nás v Európe je zima? Náš .pepper..tím pravidelne cestuje do Kampotu v Kambodži. Ale nie za slnkom alebo oddychom, ale za prácou. Avšak prácou, ktorá robí radosť. Našim farmárom, vám a samozrejme mnohým iným. Pretože rok čo rok nám píšete, či by ste mohli zažiť deň na peprovej farme. A my vám vždy radi vyhovíme. Tento rok sme so sebou vzali hneď niekoľko výletníkov, ktorí sa neboja zašpiniť si ruky a zažiť deň diametrálne inak, než na aké sú zvyknutí doma. Prežite s nimi jeden jediný deň. Ich pohľadom a slovami našej spoluzakladateľky Kláry, ktorá ich sprevádzala. Vyrážame za farmármi v Kampote Všetci si oblečieme .pepper..tričká, pretože podľa nich naši farmári vždy spoznajú, že návšteva z Čiech patrí k nám. Zaobstarávame motorky, berieme si šatky a ideme. Skupina je plná nadšenia – konečne sa dostane k jadru samotného Kampotského korenia!Prejdeme oranžovou krajinou, víri sa prach okolo nás, palmy, chatrče, mávajúce rodiny, ktoré nás už poznajú. Odbočujeme na pole. Pred chatrčou nás víta celá rodina. Mamička, otecko, starší členovia, deti sú v škole, jedno zostalo doma. Srdečne sa vítame, predsa sme sa rok nevideli. Rozdávame darčeky – tento rok sme deťom priniesli české hry, ako Človeče, nehnevaj sa. No a pretože Kambodžania sú národ hudobníkov, pre farmárov máme české hudobné nástroje, väčšinou drevené. Nejedna slza im ukápla, hlavne vďaka harmonike. „Posaďte sa, otvoríme kokos!“ Manžel šplhá na palmu a zhadzuje celý trs.Chvíľu si rozprávame, ako sa máme.„Deti sú v škole - jedno študuje poľnohospodárstvo v Kampote, zvyšok je na univerzite v hlavnom meste,“ hovorí farmárka. Dopíjame kokos a manžel s rodinou nás berú na farmu. Skupina veselo vyráža, ale po hodine na peprových poliach už cíti únavu. Pod žiarou tropického slnka „To teplo je neznesiteľné! Ako v tom môžu pracovať?“ Obdivujem starostlivosť pri zasadení každej rastlinky a neúnavnosť pri ich zalievaní. Dostaneme na prácu priväzovanie rastúcich peprovníkov, ktoré sa popínajú na kužeľ. Skupina sa snaží vymyslieť efektívnejší spôsob zavlažovania, aby farmári nemuseli toľko dvíhať vodu. Nadšene okusujú prvé peprové guľôčky, ktoré sú stále nezrelé. „Keď ich teraz pozbierame, buď tieto zelené guľôčky naložíme do soli, a máme čerstvý zelený korenie v slanom náleve alebo ich usušíme na čierny sušený Kampotský korenie na slniečku,“  vysvetľujem, v akej fáze zrelosti korenia sa prave nachádzame. Keby prišli v marci, niektoré by sa už začali sĄrdiť. Obed! „Ale pekne si ho uvaríte po našom!“ hovorí náš farmár veselo. Z poľa prichádzame rovno do domu. Kuchyňa je tmavá a plná veľkých hrncov, obrovský oheň už plápolí. Na nás čeká zabité kura – najväčšia pocta, ktorá sa vám môže dostať. Varíme hydinu, nazbieranú zeleninu aj morning glory – typ kambodžskéj trávy, ktorú všetci milujú s chilli, cesnakom a sôjovou omáčkou. Všetko jedlo dopľávame čerstvým kampotským korením na stonke, ktoré si naozaj užívame. Po jedle umývame nádobie. A farmári sa nám smejú, pretože je to výlučne úradok žen, zatiaľčú u nás sa do toho pustili aj muži. Ešte chvíľ si zahráme Človeče, nehnevaj sa a zoznamujeme skupinu s okolí farmy či jej fungovaním. „Všetko je tu organické, a to vÔkazom kampotského korenia. Hnojíme len netopierím a kravským trusom. Ostatné ovocie, zelenina a stromy sú na tom rovnako. Keď príde voda a niekde by bola chémia, spláchla by ju aj do koreničkových polí, a to nesmie.“ „Lea heuy!“ Unava nás zmáha, a tak sa srdečne rozlúčime – hlbokým úkloním aj podaním ruky, niektorí sa dojatí objímajú. Odchádzame, pretože cestu máme ešte dlhú a prašnú a zajtra nás čeká čalší krásný deň. Už na susednej farme. :-)
„Všechno nejlepší, milý .pepper..fielde!“ Slavíme už 5. narozeniny

Blog

„Všetko najlepšie, milý .pepper..fielde!“ Oslavujeme už 5. narodeniny

Tento rok oslavujeme už 5 rokov, odkedy sme založili projekt .pepper..field. A hoci niektorým môže samohláska nie vždy voňať, dnes nás potešila. Kolega Aleš nám totiž napísal narodeninový e-mail, ktorý nás zahial pri srdci a zároveň tak nejako zhrnul posledných pár rokov, ktoré sme spoločne prežili. Všetko najlepšie, .pepper..fielde! 5 rokov. Už tak dlho som s vami a milujem všetko, čo robíte. Teda teraz už robíme. :-) Keď ste vtedy v roku 2018 hľadali „vianočné skrinky na náš predajný stánok na Smíchove,“ niečo mi povedalo dlho, napíš okamžite Kláre a Davidovi, to chceš! A tiež, že áno. Aj keď som prvé roky len sem-tam pomáhal na festivaloch, nikdy som nemal pocit firmy alebo ťažkopádnosti, ale len kamarátov a rodinnej spolupráce. To zostalo až do dneška. Napriek všetkým tým nočným smenám, náročným zahraničným veľtrhom alebo mojej prvej ceste do Kambodže. Ale čo by som... vždyť ste tam boli so mnou. Veľmi ďakujem a prajem vám aj nášmu projektu, aby ho stretávalo nielen to skvelé, ale sem-tam aj pár zakopnutí ako dotyk, pretože nás vždy len posilnili. Hoci teda vyzerám na január a chvíľu pokoja, keď budete zase u farmárov... Krásne narodeniny a len viac a viac! Vážiť si vás, vaše úsilie, víkendové správy (už menej, ale) vlastne všetko, čo robíte. Ako pre nás, svojich kolegov a kamarátov, tak obchodných partnerov, zákazníkov a samozrejme tých 2 000 úžasných duší v Kampote.
Jak se vám líbil peprný díl MasterChef Česko?

Blog

Ako sa vám páčil pikantný diel MasterChef Česko?

Sledovali ste ďalšiu časť relácie MasterChef Česko? V stredu 22. 11. ste ju mohli vidieť na Voyo, zatiaľ čo na TV Nova až 29. 11. Na šesticu amatérskych kuchárov opäť čakalo výzva a taktiež vyradzovanie. Aká bola téma tejto časti? Ako sa s výzvou súťažiaci popasovali? Ktorý z našich korení majú najradšej porotcovia i súťažiaci? Pomohlo niekomu k víťazstvu? Boli ich výsledné taniere krásne? A kto si vypočul škaredý verdikt? Ale to by nebola kuchyňa MasterChef, keby porotcovia - Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt - nezariadili pekne korenistý zvrat… Čo myslíte, čo súťažiacim pripravili? Pozrite sa na Voyo už teraz, alebo sa tešte o týždeň, v stredu 29. 11., na TV Nova o 20:20.  Čo o varení s najlepším korením sveta hovoria tohtoroční súťažiaci a šéfkuchár a porotca Jan Punčochář? „Váš korenie máme radi a dobre sa nám s ním pracuje, predovšetkým s lyofilizovaným!“Jan Punčochář, šéfkuchár, MasterChef porotca „Váš korenie používam asi do všetkého, napríklad fermentovaný je perfektný!“Tereza Vyhlídalová, MasterChef finalistka 2023 „Milujem korenie, kto nie?! Korenie používam asi do každého jedla, môj obľúbený je určite biely korenie, milujem ho pre jeho jemnosť a intenzitu! Používam ho veľa do mojich obľúbených ázijských polievok.“Adam Rundus, MasterChef finalista 2023 „Pretože sa zaujímam o kvalitné suroviny, .pepper..field dobre poznám a doma s iným nevarím, pretože nemá absolútne konkurenciu, čo sa chuti a intenzity týka.“Petra Kamencová, MasterChef finalistka 2023
Předali jsme jízdní kola .pepper..bikes dětem našich farmářů

Blog

Odovzdali sme jazdné bicykle .pepper..bikes deťom našich farmárov

Pre nás je obyčajné kolo maličkosťou. Pre rodiny našich farmárov je to až luxus. Preto ďakujeme všetkým, ktorí uprostred leta navštívili pražskú reštauráciu SIA alebo sa následne zapojili do neveľkej zbierky. Vďaka tomu sme darovali deťom našich farmárov 20 bicyklov .pepper..bikes. Pozrite sa na radosť a úsmevy, ktoré sme priniesli do Kampotu.  Od stredy 19. 7. do utorka 25. 7. ste mohli v reštaurácii SIA ochutnať špeciálne menu Rabata gril s Kampotským korením vďaka šéfkuchárovi Jiřímu Štiftovi. Z každej objednávky sme venovali 10 Kč na náš projekt .pepper..bike - bicykle pre deti z nami podporovaných farmárskych rodín.  Prekvapilo nás, koľko našich fanúšikov a zákazníkov sa ozvalo, že by tiež chceli prispieť, ale v daný týždeň reštauráciu nemohli navštíviť. Veď SIA je len jedna a iba v Prahe. A tak vznikol nápad na neveľkú súkromnú zbierku. Ešte pred koncom leta sme vybrali viac, než sme predpokladali. Dnes tak 20 detí má nový .pepper..bike zaparkovaný doma. A z kilometrov, ktoré museli každý deň chodiť dlhé hodiny pešo, sa im cesta skrátila na minúty. Ďakujeme nielen reštaurácii SIA, ale aj všetkým darcom, zákazníkom a fanúšikom. Pomáhate nám dodržať náš sľub - zlepšovať životné podmienky v jednej z najchudobnejších krajín juhovýchodnej Ázie.