Korenie plantáže v ohrození: prečo Kampotské korenie takmer vymizlo?

Pepeŕ rozhodne platí za národné bohatstvo Kambodž. Táto ázijská krajina však o svoj poklad takmer prišla. Nadvláda Rudých Khmérov – extrémne nacionalistickej organizácie, ktorá v krajine medzi rokmi 1975 a 1979 páchala skutočnú národnú genocídu, si vyžiadala nielen mnohé obete na životách, ale za obeť padla aj časť kultúry krajiny spolu s tradíciou pestovania pepeňa. Preč zelené pepřové zrnká Rudým Khmérom toľžá vadili?

Poľnohospodárstvo áno, buržózia nie

Aby sme lepšie pochopili motiv likvidácie pepřových plantáži, je potrebné vysvetliť, preč vŭbec Rudí Khméri v krajine rozpútali brutálny teror. Ideou Pol Pota a jeho strany bolo v krajine nastoliť tzv. agrárny utopický socializmus, teda nastaviť mechanizmy fungovania štátu opierajúce sa výhradne o poľnohospodárstvo a systém predeľadľadovania, vľdiakých bude krajina celkom sebestačná.

Problém však spočíval v tom, že na nastolenie takého režimu žilo v Kambodži v tóch časoch príliš mnoho osôb. Preto začala cielená likvidácia tých, ktorí nemali novovytvorenému systému čo ponúknuť. Išlo predovšetkým o vyššie vrstvy, vzdelané, či už to boli pedagógovia, lekári, právnici, obchodníci a čalší odborníci. Trochu prekvapivo boli do skupiny buržóznych živlov zaradení aj pestovatelia pepeňa, ktorí boli nútení likvidovať svoje pepřové plantáže, v horšom prípade opustiť svoju farmu. 

Desiatky rokov obnovovania tradícií

Teror Rudých Khmérov trval necelých päť rokov, napriek tomu ho vykonávali s takou efektivitou, že tradícia pestovania pepřa takmer vymizla. Situácii navyše neprospel ani fakt, že južné oblasti Kampot a Kep sa po zvrhnutí režimu stali útočiťšą zostalých Rudých Khmérov, ktorí sa skrývali v miestnych horách. Tieto oblasti historicky patrili k oblastiam s najväčšou produkciou pepřa a prítomný Rudých Khmérov jeho pestovaniu načalej znemožňoval.

Situácia sa zmenila až po prechode tisícåročí, keď bola na tradíciu pestovania pepřa opäť nadviazaná a za necelých 20 rokov sa stal pepř opäť dominantnou poľnohospodárskou komoditou. Kampotský pepř tak opäť pomáha nielen kultúrne, ale predovšetkým ekonomicky, zabudnúť na horkú chuť minulosti.