Správna starostlivosť o váš mlynček na korenie a soľ

Ak patríte medzi milovníkov korenia, určite máte doma niektorý z profesionálnych mlynčekov, ktoré vám pomáhajú dostať sa v otázke geniality korenistých chutí priamo k jadru veci. Či už vlastníte jeden z luxusných mlynčekov, ktoré nájdete na našom e-shope, alebo svoj Kampotský korenie drvíte v inom mlynčeku, verte, že je potrebné sa o neho správne postarať, aby bol výsledok drvenia vždy dokonalý.

Mlynček má na výslednú chuť korenia obrovský vplyv

Hneď na začiatok je potrebné povedať, že mletie korenia má na jeho chuť a teda aj na chuť jedla, do ktorého je pridávané, obrovský vplyv. Preto je vždy dobré mať mlynček po ruke, navyše v takom stave, aby bol schopný korenie dokonale nadrtíť.

1. Nikdy nenapĺňajte mlynček až po okraj

Na úvod nikdy nenapĺňajte plnú kapacitu mlynčeka, ale v ideálnom prípade len toľko, koľko práve potrebujete či že z kapacity, aby sa mlecí systém nepreťažil. Zároveň sa vyhnite plneniu korenia holými rukami, ale vždy používajte lyžicu, lievik či inú pomôcku, ktorá vám pomôže rýchlo zahnať všetky neposedné guľôčky korenia do komory mlynčeka.

2. Nastavenie hrubosti ovplyvní chuť korenia

Veľmi dôležité je počas mletia nastaviť úroveň drvenia. V prípade našich mlynčekov je týchto úrovní aj viac ako desať, pričom každá z nich ovplyvňuje hrubosť namletého korenia. Práve hrubosť dokáže výrazne ovplyvniť chuť korenia. Čím jemnejšie mletie, tým ostrý Kampotský korenie je a trochu sa strácajú jeho exotické tóny. Tie naopak vystupujú s väčšími fragmentmi, no stráca sa tá štipľavosť. Akú hrubosť mletia si nastavíte, záleží len na vašich preferenciách a taktiež na pokrme, do ktorého korenie pridávate.

3. Ako na správne čistenie?

Po drvení nastáva fáza čistenia. Tú samozrejme nemusíte vykonávať zakaždým, ak si však na čistenie mlynčeka spomeniete aspoň raz za týždeň, vôbec nič tým nepokazíte. Najprv sa uistite, že v mlynčeku nezostalo žiadne korenie. Následne vyberte jednotlivé časti mlynčeka tak, aby sa žiadna zo súčiastok nestratila a začnite s čistením.

Zvyčajne stačí len malý kartáčik a všetky nečistoty idú ochotne preč. Na mlynček nikdy nepoužívajte chemické čistiace prostriedky a nenamáčajte ho vo vode, najmä ak používate naše drevené mlynčeky. Bohato stačí kvapka stolového oleja a handrička, ktorá nečistoty spoľahlivo odstráni.

Po vyčistení stačí mlynček už len zložiť späť dokopy, mlecí mechanizmus môžete pokvapkať kvapkou olivového oleja, aby všetko bežalo ako po masle a váš mlynček je opäť v perfektnom stave poslúžiť pri ďalšom varení. 

4. Od korenia si pomôžete soľou

To je taký malý trik. Keď potrebujete mlynček vyčistiť, stačí celý jeho obsah vysypať, nasypať štipku soli a mlietať a mlietať a mlietať , kým všetko nevymeliete von. Váš mlynček bude perfektne čistý a pripravený na použitie iného druhu korenia, alebo napríklad hrubozrnnej soli.

Čo sa týka polohy mlynčeka v kuchyni, nevystavujte ho vlhkosti či vode blízko kohútika - opatrne tiež na korenenie nad parou! Veríme, že vám potom mlynček bude perfektne a dlho slúžiť.