Blog

Jak vybrat to nejlepší maso na gril?

Blog

Ako vybrať to najlepšie mäso na gril?

Slnko začína páliť, dni sa predlžujú a pri stánkoch so zmrzlinou sa začínajú tvoriť rady, to všetko sú jasné znamenia, že sa pomaly, ale isto blíži grilovacia sezóna. Ak aj vy patríte medzi milovníkov mäsa a zeleniny pripravovanej priamo nad rozpáleným uhlím a chcete svoje grilovacie umenie posunúť zase o kus ďalej, potom ste tu správne. Dnes sa totiž pozrieme na to, ako správne vybrať mäso na váš gril. Prípravou mäsa to všetko začína Ešte než začnete žhaviť rošt grilu, je dobré mať mäso správne pripravené. Klasickým supermarketom sa ideálne vyhnite a zájdite k miestnemu mäsiarovi, ktorý bude mať mäso o niečo vyššej kvality. Ak máte dobrý kúsok v mrazničke, nechajte ho rozmraziť a temperovať aspoň pol dňa pred samotným grilovaním. Mäso chladené v chladničke vyberte aspoň dve hodiny pred grilovaním. Samotná príprava mäsa by sa nemala obísť bez poriadnej marinády. Ideálne je nechať mäso marinovať cez noc, aby sa marináda s mäsom pekne spojila. Mäso tiež nikdy nenaklepávajte! Na gril sa totiž vždy hodia pekne vysoké a prešpikované kúsky. Dobrý steak by nemal chýbať na žiadnom grilovaní Na gril môžete hodiť kuracie, bravčové, divinu aj ryby, avšak kráľom každého grilu bude hovädzí steak. Vyberajte správne zrelý steak, ktorý prešiel procesom suchého zrenia, ktorý mu dal tú správnu tmavú červenú farbu. Zároveň vyberajte kus mäsa s viditeľným tukovým mramorovaním krémovo žltej farby.  A pozor. Steaky by ste nemali marinovať, iba ich ochutiť korením, ideálne čiernym Kampotským korením, tesne pred vložením na gril.  Pozor na vysušené hydinové mäso Hydina je ľahšou alternatívou grilovaného mäsa. U nej viac ako u iných druhov mäsa platí, že by ste ju mali odoberať od miestnych chovateľov. Budete prekvapení, ako veľmi sa líši chuť kuracieho mäsa z domáceho chovu od kuracieho kupovaného v supermarketoch. Grilovať môžete prsia, výborné sú aj stehná, ale aj celé kura či jeho polky. Kuracie však nemusí byť vaša jediná voľba. Na gril sa skvele hodí aj morčacie mäso a chybu neurobíte ani s kačacími či husacími prsiami. Dávajte si však pozor na veľmi jednoduché vysušenie hydinového mäsa a naopak jeho nedopečenie vo vnútri, zatiaľ čo na povrchu sa už pripaľuje. Ak budete pridávať korenie, siahnite po bielom. Bravčové rebrá sú grilovacia klasika A potom tu máme bravčové mäso, ktoré vyniká svojou šťavnatosťou. Nikdy nespravíte chybu s tradičnými grilovanými rebrami, kotletou a dokonca ani s bôčikom. Vždy urobíte hosťom veľkú radosť, keď uvidia toto mäso pripravovať. Bravčové je presne ten typ mäsa, ktoré volá po marináde. Skúste trochu experimentovať, zabudnite na prefabrikované marinády a pripravte si doma vlastnú, napríklad medovú s trochou čerstvo mletého Ďrveného korenia.