Blog

Forbes: Peprné prvenství. Češi jsou největšími exportéry Kampotského pepře na světě

Blog

Forbes: Pikantné prvenstvo. Česi sú najväčšími exportérmi kampotského korenia na svete

Po iba piatich rokoch sme dokázali stať sa najväčším exportérom Kampotského korenia. Celosvetovo! Čísla znamenajú, že z 110 ton Kampotského korenia, ktoré sa ročne z Kambodže vyvezú, ide 40 ton na náš účet. A novozískali sme aj vedenie tamojšej asociácie, ktorá dohliada na všetky záležitosti strán pestovania a vývozu Kampotského korenia. „Tento rok sa sústredíme na Francúzsko, Nemecko, ale aj severské štáty, najviac na Dánsko,“ opisuje v článku Klára Dohnalová, spoluzakladateľka nášho projektu. Prečítajte si celý článok na Forbese.
CzechCrunch: Stačilo pět let a z českého páru jsou největší vývozci Kampotského pepře na světě

Blog

CzechCrunch: Stačilo päť rokov a z českého pary sa stali najväčší vývozcovia kampotského korenia na svete

Projekt .pepper..field sme začali s pár stovkami kilogramov korenia dovážaného z Kambodže. Dnes sú to desiatky ton a chceme s ním preraziť vo svete. Zároveň sa našim zástupcom spoločnosti v Kambodži podarilo dostať do vedenia tamojšej Asociácie Kampotského korenia (KPPA).  „Tá globálne dohliada nielen na kontrolu pravosti Kampotského korenia, ale aj na správne fungovanie procesov medzi farmárom, firmami v Kambodži a cieľovými trhmi. Vďaka tohtoročnej zlej úrode začali niektorí farmári aj firmy s korením podvádzať, a to je jedna zo zodpovedností v rámci KPPA – pustiť cez hranice len Kampotské korenie, ktoré je pravé a v stopercentne požadovanej kvalite,“ vysvetľuje v článku Klára Dohnalová, spoluzakladateľka nášho projektu. Prečítajte si celý článok na CZECHCRUNCH.
Jak se vám líbil peprný díl MasterChef Česko?

Blog

Ako sa vám páčil pikantný diel MasterChef Česko?

Sledovali ste ďalšiu časť relácie MasterChef Česko? V stredu 22. 11. ste ju mohli vidieť na Voyo, zatiaľ čo na TV Nova až 29. 11. Na šesticu amatérskych kuchárov opäť čakalo výzva a taktiež vyradzovanie. Aká bola téma tejto časti? Ako sa s výzvou súťažiaci popasovali? Ktorý z našich korení majú najradšej porotcovia i súťažiaci? Pomohlo niekomu k víťazstvu? Boli ich výsledné taniere krásne? A kto si vypočul škaredý verdikt? Ale to by nebola kuchyňa MasterChef, keby porotcovia - Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt - nezariadili pekne korenistý zvrat… Čo myslíte, čo súťažiacim pripravili? Pozrite sa na Voyo už teraz, alebo sa tešte o týždeň, v stredu 29. 11., na TV Nova o 20:20.  Čo o varení s najlepším korením sveta hovoria tohtoroční súťažiaci a šéfkuchár a porotca Jan Punčochář? „Váš korenie máme radi a dobre sa nám s ním pracuje, predovšetkým s lyofilizovaným!“Jan Punčochář, šéfkuchár, MasterChef porotca „Váš korenie používam asi do všetkého, napríklad fermentovaný je perfektný!“Tereza Vyhlídalová, MasterChef finalistka 2023 „Milujem korenie, kto nie?! Korenie používam asi do každého jedla, môj obľúbený je určite biely korenie, milujem ho pre jeho jemnosť a intenzitu! Používam ho veľa do mojich obľúbených ázijských polievok.“Adam Rundus, MasterChef finalista 2023 „Pretože sa zaujímam o kvalitné suroviny, .pepper..field dobre poznám a doma s iným nevarím, pretože nemá absolútne konkurenciu, čo sa chuti a intenzity týka.“Petra Kamencová, MasterChef finalistka 2023
O našem pepři v DVTV

Blog

O našom korení v DVTV

Stali sme sa hosťami jednej z najpozeranejších internetových televízií v ČR, ktorá získala nejedno ocenenie za svoju spravodajskú a publicistickú činnosť v diváckej ankete Krištáľová lupa. Prešli sme drsným sitom a odpovedali na všetky zvedavé otázky reportéra Michaela Rozsypala. Obránili sme náš Kampotský korenie ako ten najlepší na svete? Ako sme sa z 12 farmárskych rodín dostali na aktuálne číslo 203 rodín, ktoré sú pod našimi krídlami? A kto v Kambodži na všetko dohliada, keď sme práve na druhej polovici sveta? Vypočujte si náš rozhovor v DVTV, ktorý patrí medzi tie najpozeranejšie v posledných týždňoch. Nebudeme vám klamať, keď prišlo pozvanie do DVTV, mali sme obrovskú radosť. Do tejto televízie nie je pozvaný zďaleka každý – aj pre nás je to spätná väzba, že v Česku naša práca naozaj niečo znamená a že má svetový dopad. Preto sme neváhali a pozvanie prijali.  „Trochu drzé sme prišli za prezidentom Asociácie Kampotského korenia v Kambodži a povedali sme mu, čo máme v pláne. Prvý rozhovor s ním bol dosť odmeraný, ale potom sa úplne zmenil a rozžiaril,“ popisuje David začiatky s projektom .pepper..field. „Na začiatku bola situácia zložitá aj kvôli tomu, že hranice boli takmer zatvorené – je to logické po tom všetkom, čím si Kambodža prešla,“ spomína Klára.  Súhlasíte s Klárou a Davidom, že aj v dnešnej dobe má kvalitné korenie cenu zlata? Pustite si celý náš rozhovor. Aj keď sme už niekoľkými rozhovormi pre rôzne televízne kanály prešli, tentoraz to bolo iné a musíme priznať, že nás zachvátil aj ľahký pocit nervozity. Naozaj sme v DVTV! O to viac nás teší, že sa náš rozhovor teší takej obľube. Ďakujeme vám všetkým za vlnu vyjadrenej podpory v komentároch a na sociálnych sieťach. Sme pyšní na našu úžasnú .pepper..family, ktorú vo vás máme.
Článek o tom, jak jsme začali dovážet ten nejlepší pepř na světě do Evropy

Blog

Článok o tom, ako sme začali dovážať ten najlepší korenie na svete do Európy

Poďte sa s nami pozrieť do Kambodže, kde sa zrodil náš príbeh, ktorý vám dáva možnosť ochutnať jedinečný Kampotský korenie, ale tiež pomáha rodinám miestnych farmárov, pre ktorých sú rastlinky korenia po generácie hlavným zdrojom obživy. O tom, ako táto cesta vyzerá, si môžete prečítať v novom článku na Forbesi.
Přečtěte si o naší 7týdenní misi v Kambodži

Blog

Prečítajte si o našej 7-týždňovej misii v Kambodži

Naša 7-dňová misia v Kambodži je úspešne ukončená. V deň nášho odletu o nás vyšiel článok v Khmer Times – najpopulárnejších anglických novinách Kambodže a o našej práci sa rozpísalo aj Ministerstvo zahraničných vecí. Na Valentína sme totiž v Kambodži slávnostne odovzdali české stroje zo Zlína zástupcom Asociácie Kampotského korenia a Veľvyslanectva Českej republiky v Phnom Penhu farmárom v rámci nášho rozvojového projektu s Českou rozvojovou agentúrou.Článok o českej pomoci v Khmer Times Článok o česko-kambodžskej spolupráci s Českou rozvojovou agentúrou
Povídání o tom, že není pepř jako pepř

Blog

Rozprávanie o tom, že nie je korenie ako korenie

Pepor pozná každý z nás, bežne ho používame v kuchyni, ale rozmýšľali ste niekedy nad tým, že nie je pepor ako pepor? Pepor rovnako ako každá iná surovina môže mať niekoľko druhov či kvalít. Náš Kampotský je považovaný za najlepší na svete, využívajú ho šéfkuchári z celého sveta a nedajú na neho dopustiť. Omnoho viac o ňom porozprávali David a Klára, naši zakladatelia, ktorí boli hosťami v rozhovore Patricie Strouhalovej v Radiožurnále.