10 pikantných zaujímavostí o korení
Čierne korenie – najjednoduchšie korenie v kuchyni, ale zároveň spolu so soľou to najdôležitejšie. Našli sme pre vás pár pikantností, ktoré ste možno nevedeli.

1. V stredoveku bolo korenie nesmierne vzácne a dokonca fungovalo ako platidlo.
2. Vedeli ste, že všetky farby pravého korenia sú vlastne z jednej guľôčky, ktorá sa iba zbiera v rôznych fázach zrelosti? Jediné pravé korenie pochádza z rastliny korenia. Z nej sa v rôznom čase postupne zbierajú a sušia guľôčky čierneho, červeného a bieleho korenia.
3. Korenie vyzerá ako náš chmeľ. Je to popínavá rastlina, ktorá dosahuje výšku až 15 metrov, môže sa dožiť 60 rokov a plodí po troch rokoch.
4. Pozor na falošné korenia! Ružové korenie, bežne dostupné v koreninových zmesiach, je síce pekne farebné, ale rastie na vetvách korenia brazílskeho, takže je to len chudobný príbuzný pravého korenia. Rovnako ako kajenské korenie, ktorého označenie vzniklo chybným prekladom, ide totiž o rozomleté chilli papričky.
5. Viete, že každá farba korenia môže výrazne zmeniť chuť vášho jedla a že kvalitné korenie sa nesmie používať viac než v jednej farbe na jedno jedlo? Každé má svoje špecifické vlastnosti a chuť.
6. Tušíte, čo sa stane, keď nasypete korenie do vody? Keď guľôčky nasypete do pohára s vodou, mali by sa po pár minútach potopiť na dno, pretože sú plné, ťažké a tým pádom kvalitné. V opačnom prípade ide o guľôčky duté a nekvalitné.
7. Vedeli ste, že kvalitné korenie je prírodné afrodiziakum? Vďaka svojim prekrvujúcim účinkom bolo spolu so škoricou a zázvorom pridávané na podporu mužskej sily a rozprúdenie tej správnej vášne.
8. Na korení si dokonca pochutnávali naši predkovia už 2 000 rokov pred naším letopočtom. Jeho popularita rýchlo rástla a do 10. storočia je korenie v podstate najpopulárnejším korením. Dlho bolo považované za jedno z najluxusnejších tovarov. Dnes si korenie môže dovoliť takmer každý, ale existuje veľa vzácnych druhov, vrátane Kampotského korenia, ktoré sú vyhľadávanou raritou za vyššiu cenu.
9. Najväčšími svetovými producentmi korenia sú Vietnam, Indonézia a India. Tu však platí, že kvantita neznamená kvalitu. Korenie obsahuje pesticídy, jeho cesta cez obchodné burzy je veľmi dlhá, putuje dlhé mesiace na lodi, takže sa do našich supermarketov dostáva často už zvetrané a staré. Čo sa odráža hlavne na výslednej chuti.
10. Kvalitné korenie prináša aj množstvo zdravotných benefitov. Je skvelým zdrojom vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E a vitamínu K. Ďalej vápnika, železa, vlákniny a mangánu. Navyše obsahuje zložky, ktoré pôsobia protizápalovo a antioxidačne.
Zdieľať
