Blog

Proč je Kampotský pepř lepší než běžné pepře z obchodu?

Blog

Prečo je Kampotské korenie lepšie ako bežné korenie z obchodu?

Keď ochutnáte Kampotské korenie, okamžite spoznáte rozdiel. Jeho plná chuť, intenzívne aroma a dlhotrvajúca dochuť ho radia medzi najlepšie korenia sveta. Čo však stojí za jeho výnimočnosťou? Pozrime sa na kľúčové faktory, ktoré robia toto korenie tak jedinečným, a porovnajme ich s tým, ako sa korenie zvyčajne pestuje vo veľkovýrobe. 1. Pestovanie v ideálnych podmienkachKampotský región v Kambodži má jedinečné mikroklímu, bohatú pôdu a optimálne množstvo zrážok. Tieto podmienky umožňujú koreniu vyvíjať komplexné aroma a plnú chuť.Veľkovýroba: korenie sa pestuje nie vždy v ideálnych podmienkach, často na plantážach s degradovanou pôdou, kde sa používajú umelé hnojivá na dosiahnutie vyšších výnosov, čo ovplyvňuje chuť a kvalitu.2. Tradičný ručný zberKaždá koreninová guľôčka je ručne zbieraná v optimálnej zrelosti – a to guľôčku po guľôčke!To zabezpečuje, že do výberu sa dostanú len tie najlepšie kusy – každá guľôčka je ešte kontrolovaná.Veľkovýroba: bežné korenie sa často zberá mechanicky, čo znamená, že sa miešajú nezrelé, prezreté aj poškodené bobule, čo negatívne ovplyvňuje výslednú chuť. 3. 100% prírodné spracovanieKampotské korenie je sušené na slnku bez chemických úprav.Veľkovýroba: priemyselné korenia bývajú chemicky ošetrované pre rýchlejšie sušenie a dlhšiu trvanlivosť – môže to negatívne ovplyvniť ich chuť a prirodzený aromatický profil.4. Dlhá doba zrenia a fermentácieDlhé dozrievanie Kampotského korenia umožňuje hlbší rozvoj chutí. Napríklad červené korenie, ktoré sa zbiera plne zrelé, má jemnejšie a ovocnejšie tóny.Veľkovýroba: korenie sa často zberá predčasne, aby sa urýchlil proces spracovania a zvýšili výnosy. To vedie k menej vyvinutej chuti a slabšiemu aromatu.5. Spravodlivý obchod a priama spolupráca s farmármi.pepper..field spolupracuje priamo s rodinnými pôvodnými farmármi, ktorým zabezpečuje férové odmeny, udržateľné podmienky a priamy odkup. Čerstvé korenie priamo z farmy je tak na vašom stole behom pár dní či týždňov.Veľkovýroba: komerčné korenie často pochádza od anonymných dodávateľov, ktorí dostávajú nízke výkupné ceny a sú nútení znižovať náklady – a tým aj kvalitu produktu. Výsledné korenie potom cestuje cez niekoľko prekupníkov na miesto určenia až niekoľko mesiacov.6. Intenzívne aroma a chuťový zážitokKampotské korenie má kvetinové, ovocné a korenisté tóny, ktoré sa postupne a dlho rozvíjajú na jazyku.Veľkovýroba: bežné korenie chutí často len jednoducho pálivo, pretože nemá dostatok času na rozvoj bohatých chuťových nuáns. Preto vám možno ani klasické korenie nechutí - pretože chuť nemá. 7. Exkluzivita a certifikovaná kvalitaKampotské korenie je chránené geografickou indikáciou (PGI), čo zaručuje jeho pravosť a kvalitu. Je to niečo ako pravé šampanské.Veľkovýroba: priemyselne vyrábané korenie túto certifikáciu nemá, čo znamená, že môže obsahovať zmesi z rôznych regiónov bez zaručenej kvality.Kampotské korenie od .pepper..field je jednoducho synonymom poctivej chuti a prémiovej kvality. Každé jedlo, ktoré s ním pripravíte, získa novú dimenziu chuti – stačí ho raz vyskúšať a už sa nebudete chcieť vrátiť k bežnému koreniu!
Vánoční dárky s Kampotským pepřem a mnohem víc teď najdete i v Potten & Pannen - Staněk

Blog

Vianočné darčeky s Kampotským korením a oveľa viac teraz nájdete aj v Potten & Pannen - Staněk

Od novembra nájdete naše krásne darčekové sady aj samotné Kampotské korenie vo všetkých kamenných predajniach Potten & Pannen – Stánok po celej Českej republike aj na Slovensku! Ak teda hľadáte vkusné darčeky pre svojich milovaných, navštívte niektorú z ich 14 predajní. Sme hrdí na spojenie s touto renomovanou českou značkou, ktorá sa zameriava na prémiové a dizajnové produkty vysokej kvality.  Čo vám toto partnerstvo prináša? 1. Široká ponuka Kampotských koreníNáš sortiment nájdete vo všetkých kamenných predajniach v nových dizajnových doypack sáčkoch. Produkty sú dostupné ako v Českej republike, tak aj na Slovensku. 2. Darčekové sady aj ochutnávkyOd 1. novembra na vás čakajú darčekové sady a v decembri potom možnosť degustácie našich produktov. Vyskúšajte si kvalitu nášho korenia na vlastné chuťové poháriky! 3. Vyškolený personálNaša špecialistka Šárka zaškoli zamestnancov vo všetkých predajniach vrátane online školenia pre Bratislavu. Vďaka tomu sa môžete spoľahnúť, že vám ich personál poskytne rady a pomoc ako skutoční znalci Kampotského korenia. 4. Špeciálna novembrová akciaPočas novembra pre vás máme obľúbenú akciu "Mesiac s..." a za nákup nad 2 000 Kč obdržíte kvalitnú bavlnenú utierku s vysokou savosťou z limitovanej edície v darčekovom balení.5. Darček v predajniach Potten & Pannen – StánokUž od 13. novembra až do konca mesiaca dostanete pri nákupe v kamenných predajniach zadarmo náš unikátny fermentovaný Kampotský korenie. 6. Kurzy varenia v Gourmet AcademyMilovníci varenia nás nájdu aj v Gourmet Academy na Vodičkovej ulici v Prahe a na Trnavskej ceste v Bratislave, kde sú pripravené kurzy so skúsenými lektormi. Tešíme sa, že vám toto partnerstvo prinesie rovnakú radosť ako nám!
Forbes: Peprné prvenství. Češi jsou největšími exportéry Kampotského pepře na světě

Blog

Forbes: Pikantné prvenstvo. Česi sú najväčšími exportérmi kampotského korenia na svete

Po iba piatich rokoch sme dokázali stať sa najväčším exportérom Kampotského korenia. Celosvetovo! Čísla znamenajú, že z 110 ton Kampotského korenia, ktoré sa ročne z Kambodže vyvezú, ide 40 ton na náš účet. A novozískali sme aj vedenie tamojšej asociácie, ktorá dohliada na všetky záležitosti strán pestovania a vývozu Kampotského korenia. „Tento rok sa sústredíme na Francúzsko, Nemecko, ale aj severské štáty, najviac na Dánsko,“ opisuje v článku Klára Dohnalová, spoluzakladateľka nášho projektu. Prečítajte si celý článok na Forbese.
CzechCrunch: Stačilo pět let a z českého páru jsou největší vývozci Kampotského pepře na světě

Blog

CzechCrunch: Stačilo päť rokov a z českého pary sa stali najväčší vývozcovia kampotského korenia na svete

Projekt .pepper..field sme začali s pár stovkami kilogramov korenia dovážaného z Kambodže. Dnes sú to desiatky ton a chceme s ním preraziť vo svete. Zároveň sa našim zástupcom spoločnosti v Kambodži podarilo dostať do vedenia tamojšej Asociácie Kampotského korenia (KPPA).  „Tá globálne dohliada nielen na kontrolu pravosti Kampotského korenia, ale aj na správne fungovanie procesov medzi farmárom, firmami v Kambodži a cieľovými trhmi. Vďaka tohtoročnej zlej úrode začali niektorí farmári aj firmy s korením podvádzať, a to je jedna zo zodpovedností v rámci KPPA – pustiť cez hranice len Kampotské korenie, ktoré je pravé a v stopercentne požadovanej kvalite,“ vysvetľuje v článku Klára Dohnalová, spoluzakladateľka nášho projektu. Prečítajte si celý článok na CZECHCRUNCH.
Náš Kampotský pepř nově najdete také v prodejnách La Formaggeria

Blog

Náš Kampotský korenie nově nájdete taktiež v predajniach La Formaggeria

Máme pre vás krásnu novinku – a to spoluprácu so známou sieťou prémiových talianskych delikates La Formaggeria Gran Moravia. Spoločne sme vytvorili nový .pepper..cheese, ktorý doplní ich rodinu syrov NANO. Prírodný syr s dvoma druhmi kampotského korenia – lyofilizované korenené vločky a zelený korenie v soľnom kvete, ktoré vytvárajú absolútne neodolateľnú kombináciu. .pepper..cheese a ďalšie produkty z nášho sortimentu kúpite vo vybraných pobočkách La Formaggeria. V ponuke ďalej nájdete široký výber syrov a ostatných mliečnych výrobkov z vlastnej produkcie litovelskej syrovarne Brazzale Moravia. České mlieko, remeselná výroba a talianska tradícia. 4x v BRNE Zelný trh 19 Nákupné centrum Kráľovo Pole - Cimburkova 4 OC OLYMPIA - U Diaľnice 744, Modřice CAMPUS SQUARE - Netroufalky 770 ČESKÉ BUDĚJOVICELannova trieda 18 HRADEC KRÁLOVÉNC Futurum - Brnenská 1825/23 JIHLAVAMasarykovo námestie 99/67 LIBERECPražská 36 LITOVELTri Dvory 98 OLOMOUCHorné námestie 8 PLZEŇRooseveltova 77/2 8x v PRAHE Florentinum - Na Poříčí 1048/30 Václavské námestie 60 OC Quadrio - Spálená 2121/22 Na Hrobci 432/3 Vinohradská 1418/135 Bořislavka centrum - Evropská 866/65 M. Horákové 499/62 OC Letňany - Veselská 663 ZLÍNObchodný dom Zlín - nám. Práce 2523
Kde všude jsou .pepper..field produkty k dostání?

Blog

Kde všade sú .pepper..field produkty k dostaniu?

Už nie sme len e-shop. Čo sme ako prví v SR začali dovážať Kampotské korenie za fair&direct trade ceny, začali ho chcieť nielen šéfkuchári a domáca kuchyňa. Okrem našich webových stránok nájdete korenie z malých Kampotských fariem naprieč celou republikou. Aj preto sme sa tento rok stali najväčším dovozcom tohto luxusného korenia na svete. Kde všade ho môžete objednať alebo si pre neho prísť osobne?   Alza Potrebujete rýchlo Kampotské korenie? Žiadny problém. Základné sáčky s čiernym, červeným i bielym korením nájdete na www.Alza.cz. Aj keď odosielame objednávky z nášho e-shopu už do 2 pracovných dní, Alza je stále o niečo rýchlejšia. Notino Okrem základných vrecúšok nájdete na tomto e-shope tiež darčekové sady.  Rohlik Je Kampotské korenie neoddeliteľnou súčasťou vašich nákupov? Potom určite využite možnosť pridať si ho pohodlne do košíka v tomto e-markete. Diana Celý svet nielen orechov a sušených plodov na zdravú desiatu. Od tohto roku tu nájdete tiež najlepšie korenie sveta - sušené i čerstvé - od .pepper..field. Živina To, že nejesť hlúpo je základ, sa Martin Kudera - zakladateľ Živiny - naučil hlavne od svojej babičky. Spolu s partnerkou Markétou preto založili firmu s potravinami a ingredienciami, kde nájdete nielen náš korenie, ale aj Kampotskú morskú soľ.  A už čoskoro bude Kampotské korenie dostupné aj v kamenných predajniach…
„Všechno nejlepší, milý .pepper..fielde!“ Slavíme už 5. narozeniny

Blog

„Všetko najlepšie, milý .pepper..fielde!“ Oslavujeme už 5. narodeniny

Tento rok oslavujeme už 5 rokov, odkedy sme založili projekt .pepper..field. A hoci niektorým môže samohláska nie vždy voňať, dnes nás potešila. Kolega Aleš nám totiž napísal narodeninový e-mail, ktorý nás zahial pri srdci a zároveň tak nejako zhrnul posledných pár rokov, ktoré sme spoločne prežili. Všetko najlepšie, .pepper..fielde! 5 rokov. Už tak dlho som s vami a milujem všetko, čo robíte. Teda teraz už robíme. :-) Keď ste vtedy v roku 2018 hľadali „vianočné skrinky na náš predajný stánok na Smíchove,“ niečo mi povedalo dlho, napíš okamžite Kláre a Davidovi, to chceš! A tiež, že áno. Aj keď som prvé roky len sem-tam pomáhal na festivaloch, nikdy som nemal pocit firmy alebo ťažkopádnosti, ale len kamarátov a rodinnej spolupráce. To zostalo až do dneška. Napriek všetkým tým nočným smenám, náročným zahraničným veľtrhom alebo mojej prvej ceste do Kambodže. Ale čo by som... vždyť ste tam boli so mnou. Veľmi ďakujem a prajem vám aj nášmu projektu, aby ho stretávalo nielen to skvelé, ale sem-tam aj pár zakopnutí ako dotyk, pretože nás vždy len posilnili. Hoci teda vyzerám na január a chvíľu pokoja, keď budete zase u farmárov... Krásne narodeniny a len viac a viac! Vážiť si vás, vaše úsilie, víkendové správy (už menej, ale) vlastne všetko, čo robíte. Ako pre nás, svojich kolegov a kamarátov, tak obchodných partnerov, zákazníkov a samozrejme tých 2 000 úžasných duší v Kampote.
Jak se vám líbil peprný díl MasterChef Česko?

Blog

Ako sa vám páčil pikantný diel MasterChef Česko?

Sledovali ste ďalšiu časť relácie MasterChef Česko? V stredu 22. 11. ste ju mohli vidieť na Voyo, zatiaľ čo na TV Nova až 29. 11. Na šesticu amatérskych kuchárov opäť čakalo výzva a taktiež vyradzovanie. Aká bola téma tejto časti? Ako sa s výzvou súťažiaci popasovali? Ktorý z našich korení majú najradšej porotcovia i súťažiaci? Pomohlo niekomu k víťazstvu? Boli ich výsledné taniere krásne? A kto si vypočul škaredý verdikt? Ale to by nebola kuchyňa MasterChef, keby porotcovia - Radek Kašpárek, Jan Punčochář a Přemek Forejt - nezariadili pekne korenistý zvrat… Čo myslíte, čo súťažiacim pripravili? Pozrite sa na Voyo už teraz, alebo sa tešte o týždeň, v stredu 29. 11., na TV Nova o 20:20.  Čo o varení s najlepším korením sveta hovoria tohtoroční súťažiaci a šéfkuchár a porotca Jan Punčochář? „Váš korenie máme radi a dobre sa nám s ním pracuje, predovšetkým s lyofilizovaným!“Jan Punčochář, šéfkuchár, MasterChef porotca „Váš korenie používam asi do všetkého, napríklad fermentovaný je perfektný!“Tereza Vyhlídalová, MasterChef finalistka 2023 „Milujem korenie, kto nie?! Korenie používam asi do každého jedla, môj obľúbený je určite biely korenie, milujem ho pre jeho jemnosť a intenzitu! Používam ho veľa do mojich obľúbených ázijských polievok.“Adam Rundus, MasterChef finalista 2023 „Pretože sa zaujímam o kvalitné suroviny, .pepper..field dobre poznám a doma s iným nevarím, pretože nemá absolútne konkurenciu, čo sa chuti a intenzity týka.“Petra Kamencová, MasterChef finalistka 2023
Nejpeprnější noc roku – 6 hodin, 120 hostů, přes 200 kg Kampotského pepře

Blog

Najpálivejšia noc roka – 6 hodín, 120 hostí, cez 200 kg Kampotského korenia

Pamätáte si, čo ste robili 14. 9. 2023? My na to len tak nezabudneme. Pre našich zákazníkov sme na e-shope pripravili Night Shopping – noc plnú zliav a výhod, ktorú spúšťame dvakrát ročne. Navyše sme usporiadali ešte .pepper..party v pražských Holešoviciach pre našich obchodných partnerov, spriatelené značky, novinárov, šéfkuchárov a influencerov, ktorí tak mohli zažiť Kambodžu všetkými zmyslami. Guľôčka po guľôčke, .pepper..coin k .pepper..coinu Všetci pozvaní mohli spoznávať Kampotský korenie pekne zblízka, zažili skutočnú korenistú farmu, skúšali si triediť korenisté guľôčky, voňali k nim a hádali ich farby, hľadali ich a zbierali. Podobne ako naši farmári a farmárky v Kampote. Guľôčky zbierali vo forme .pepper..coinov – korenistých peniažkov, za ktoré potom nakupovali v našom .pepper..markete tovar od vrecúšok Kampotského korenia až po novú fľašu žufánka. Ale mohlo sa aj dohadovať ako na pravom kambodžskom trhu! Prejdite si s nami celý večer, ktorý začal už ráno. 9:00Harmonogram je jasný, začíname vypratávať a prestavovať holešovický Chapter.Hľadáme miesto pre 3 .pepper..bary a 7 .pepper..pointov s korenistými aktivitami. 10:00Prichádzajú kvety.Floristi z Lupen & pupen dostali „jednoduché“ zadanie – urobiť z mobilných schodov korenisté pole.„Vyzerá to skoro ako v Kampote.“„No úplne ako v Kampote!“ 11:00Striháme, lepíme a dekorujeme.Prichádzajú osvetľovači. Krásne svetlo je základ každého večierku, priestor zafarbia nádherné tóny fuchsiovej farby a žiarivo zelenej v okolí fariem a kambodžských stanovišť. 12:00Prichádzajú korenisté darčeky pre hostí. Začíname pripravovať .pepper..market. 13:00„To nie,“ vykríkne Klára. „Kambodžanka Nien nemôže prísť!“Naša kambodžská kamarátka mala stáť na .pepper..farme, v srdci celého večierku. Neprišla kvôli rodinným záležitostiam, ale tak to jednoducho v Kambodži chodí. Rodina na prvom mieste.Bojová porada. 14:00Prišiel kamarát a náš dnešný moderátor Jirka Hilgart. .pepper..beer point z Pivovaru PROUD stavia nádherný modrý výčap na ploche 2 × 4 metre. 15:00„Ten bar pre žufánka vyzerá fakt dobre.“ .pepper..bar na predstavenie novej limitovanej edície nám vyráža dych.Prichádza korenistý catering. 16:00„Tak sme tu!“Celý .pepper..tím je na mieste a spoluzakladateľka Klára každému popisuje, ako bude celý večer prebiehať. Každé stanovište má na starosti niekto z našich kolegov a cieľ je jasný:„Všetci si to musia užiť. Vrátane nás!“ 18:00„Vitajte!“ Naša office manažérka Eliška vítala svojím krásnym úsmevom hostí pri guest liste celú noc. Hudobný sprievod robil náš kolega Lukáš, ktorého poznáte zo zákazníckej linky. Vo voľných chvíľach je DJ, preto voľba na toho najlepšieho .pepper..DJ bola jasná! Priestor rozospievali exotické tóny ázijských beatov, ktoré dotvárali skvelú atmosféru celú noc. Koleso šťastia .pepper..whee! sa točilo, kým mohlo. Zobrala si ho za svoje naša nová manažérka interných procesov Marťa – návštevníci si tak mohli vytočiť napríklad položku „na panáka s Davidom“ – spoluzakladateľom, ktorý sa hosťom a partnerom venoval celý večer (nielen) na bare. Najväčšie vzrušenie panovalo pri triedení korenia na stanovišti .pepper..sorting – všetkým to išlo výborne rukami i paličkami. Toto stanovište mal na starosti náš finančný riaditeľ Teddy, ktorý dohliadal na triedenie s rovnakou precíznosťou ako u farmárov v Kambodži. Stanovište .pepper..test na rozpoznávanie korenia podľa vône si zobral pod svoje krídla náš grafik Tom, ktorý bol v Kambodži naposledy v januári a bavil všetkých príbehmi z ciest. Kvízové stanovište .pepper..quiz mala v rukách Šárka, ktorú poznáte z festivalov, stará sa o reštaurácie i obchod. Otázky boli nielen edukatívne, ale aj zábavné. Vy ste sa tak mohli hravou formou dozvedieť všetko o farmárčení i svadbách v Kambodži! Naša Lucka, ktorá je s nami od založenia .pepper..field a venuje sa už niekoľko rokov eventom, bola na koktejlovom .pepper..bare, kde sme ako welcome drink servírovali naše ready to drink korenené koktejly od Marcela Jinocha a Landcraftu.  No a vo víre večierku ste mohli napríklad pri .pepper..markete stretnúť aj Aleša. Niet divu, že dostal v .pepper..field marketingu funkciu oddelenia zábavy, ktoré malo celú túto krásnu akciu na starosti! Zábava začala, rady sa tvorili, noc pretkávaná rozhovormi so zaujímavými hosťami, ktoré sme živé streamovali na náš Facebook a Instagram, ubiehala neuveriteľným tempom. Prišlo oveľa viac ľudí, než sme čakali a atmosféra bola parádna. Premietali sme korenený film z našich fariem, bavili sa s moderátorom a predstavovali každé zo stanovišť. Aj tí, čo sa tvárili, že len pozdravia, dajú si pohárik a zase pôjdu, nakoniec horlivo zbierali .pepper..coiny. V jeden moment boli pri všetkých stanovištiach tlačenice. A hoci došlo jedlo, všetci zostávali, pretože si hrali, bavili sa nadšene a navzájom si kričali, čo všetko sa práve dozvedeli. Medzi nimi prechádzal náš nový pomocník z baliaceho tímu, Tobiáš, a priložil pomocné ruky k baru i cateringu. Snáď nikto neodišiel s prázdnymi rukami. A ak predsa len bez peprovej darčeky, tak s dobrou náladou alebo peknou fotkou z našich fotokútikov. Dámy možno aj s tričkom .pepper..woman, ktoré na ne čakalo na prezlečenie na toaletách zdarma. Aby nás – členov peprovej rodiny – bolo ešte viac. Ďakujeme! Bolo to krásne, nezabudnuteľné a milé až do konca! Aftermovie z celej akcie nájdete tu.
Jak používat čerstvé Kampotské pepře v kuchyni?

Blog

Ako používať čerstvé Kampotské korenie v kuchyni?

Tohtoročná čerstvá úroda z kampotských korenistých polí je tu! Najviac sme pyšní na naše čerstvé korenie, ktoré získalo najvyššie ocenenie, teda 3 hviezdy, na GREAT TASTE 2023 – tzv. gastro Oscary. Zamilujte si zelené solený, lyofilizovaný alebo fermentovaný slaný rovnako ako porotcovia a varte s nimi pohodlne a sebavedome doma, akoby ste navštívili michelinskú reštauráciu. Ako zaobchádzať so sušenými koreniami do mlynčeka už viete. Alebo si to môžete pripomenúť v niektorom z našich predchádzajúcich článkov. Od dneška sa však stanete profi kuchárom, pretože vám poradíme, ako pracovať s kategóriou čerstvých Kampotských korení. Pretože sú všetky mäkké, mohli by vám zanášať mechanizmus mlynčeka. Preto ich používajte celé, drvené v mažiari, nasekané alebo rozbité plochou hranou noža. Začneme pekne zostra zeleným korením v solnom kvete Ide o najčerstvejšiu podobu Kampotského korenia, akú sme schopní dopraviť k vám domov z korenistých polí v Kambodži. Naši farmári utrhnú stonky a preberú každú guľôčku, než ju takpovediac naložia do solného nálevu a vakuujú. Na nakladanie používame Fleur de Sel – ručne zbieranú soľ zo salín ležiacich taktiež v provincii Kampot. Ďalšiu soľ už pri varení takmer nebudete potrebovať. Toto korenie je perfektné na koreninovú omáčku. Stačí mať doma maslo, vývar a smotanu. Gurmáni pridávajú ešte cibuľu a cesnak. A koreninová omáčka je takmer na svete. Zelené korenie v sebe skrýva začínajúcu silu najlepšieho korenia sveta rovnako ako tóny čajových lístkov, citrusov a morských minerálov. Je jemné a krehké, po rozkúsaní vo vašich ústach rozpúta dokonalú harmóniu exotických chutí. Intenzívnu koreninovú chuť postupne sprevádzajú tóny citrusov a ihličnanov vzájomne prepojené kvetinovými tónmi. Skúste jeho dokonalú chuť spojiť s tmavým mäsom, omáčkami, rizotom či rannými vajíčkami. Mäkučké zelené zrná sa hodia aj k cestovinám, na zapekanie a do polievok. Veľmi dobre si rozumejú aj s jemnými syrmi, ktorým robia ostrejší doprovod. Ďalší, chuťovo veľmi blízky zelenému, je lyofilizovaný korenie so soľou Môžete ho používať tak, ako je. Alebo ho zaliať olivovým olejom. Keďže je sušený mrazom, po kontakte s tekutinou sa rehydratuje do pôvodnej podoby a môžete s ním pracovať podobne ako so zeleným nakladaným korením. Usušený robí gastronomickú parádu v cestovinách, omáčkach, polievkach i pri mäse. Ak radi experimentujete, nebojte sa ho na jemno drvený použiť do dezertov. Neverili by ste, akú chuťovú symfóniu rozprúdi v spojení s panna cottou a lesným ovocím. Zástancovia tradičnej kuchyne ho môžu rozbiť v mažiari prípadne použiť celý pri práci s tmavým, svetlým mäsom, so zverinou a tiež aj s rybami. Osvieži cestoviny, zapekané jedlá so syrom i hubami a tiež omáčky. Svoje miesto si zaslúži aj v jesenných polievkach. Hľadáte novú chuť korenia? Potom siahnite po fermentovanom soleném korení Nie nadarmo mu hovoríme kráľ studenej kuchyne či koreninový kaviár. Jednak pre jeho vzhľad, ale aj chuťový charakter, ktorý sa približuje umami – tzv. piatej chuti. Fermentované korenie v sebe ukrýva celú paletu chutí – od slanej, cez pikantnú až po príjemne slanú či mierne kyslú. Tento korenie chcete rozkúsať, pretože nepáli, ale chutí dokonale.  Svoje miesto si nájde vo studenej kuchyni, ďalej tiež pri prílohách a dochucovaní mäsa. Či už ide o šaláty listové, cestovinové alebo zemiakové, nielen počas sviatkov. Pretože je na skus mäkký, vylepšíte s ním domáce chlebíčky aj slávnostné amuse bouche – jednohubky pre náročných.  Moc kráľa studenej kuchyne však siaha ešte ďalej - cez syrové taniere pri pohári vína až po dochucovanie hotových steakov z panvice či grilu. Ako správna delikatesa sa však dá jesť aj samotný pri večerných filmoch namiesto orechov alebo nezdravých chipsov. TIP: Vyskúšajte lyofilizované vločky fermentovaného korenia pre pohodlných fajnšmekrov.
Originální svatební dar se jménem novomanželů a pepře jako drobnost na stůl

Blog

Originálny svadobný dar so menom novomanželov a korenie ako drobnosť na stôl

Leto je tu a s ním sa pomaly, ale isto rozbieha aj svadobná sezóna. Či už ste boli tento rok pozvaní iba na jednu svadobnú udalosť, alebo vás čaká maratón plný bielych šiat a veselosti, určite budete musieť vyriešiť, čo svadobčanom darujete ako svadobný dar. A to môže byť pre niekoho veľmi náročná úloha. Riešenie klasickej darčekovej krízy Čo darovať, aby ste novomanželom vyjadrili svoju radosť z ich veľkého životného okamihu a zároveň tým nezruinovali vlastný rodinný rozpočet? Ak poznáte svadobčanov dobre, najskôr budete hneď vedieť, čo im urobí radosť. Ako však vyriešiť svadobný dar v momente, keď si tak úplne nie ste istí? V takom prípade je dobré darovať niečo praktické, čo urobí radosť a využije sa. Hneď zabudnite na drobné spotrebiče, ako je mixér či vysávač. Tie sú síce praktické, ale veľa radosti v nich ukryté nie je. Na celú vec je potrebné ísť od lesa a darovať darček s kvapkou originality, luxusu i praktickosti. Kampotské korenie je vhodný darček pre každého Všetky tieto kritériá na perfektný svadobný dar spĺňa prémiové korenie, dovezené až z ďalekého Kampotu v Kambodži. To ponúkame v luxusnom darčekovom balení, vďaka ktorému budú ženích s nevestou vidieť, že vám na nich skutočne záleží a s výberom daru ste si dali námahu. Korenie je navyše jedným zo základných kameňov každej kuchyne, a tak sa rozhodne nestane, že by zapadlo medzi ďalšie fádne darčeky, ktoré budú doma novomanželom zaberať miesto. Prémiové korenie si radi okamžite zaradia do vybavenia svojej kuchyne, najmä ak pridáte aj niektorý z našich vysoko kvalitných mlynčekov, vďaka ktorým budú môcť s najlepším korením sveta okamžite vylepšovať svoje pokrmy. Nezabudnite navyše povedať novomanželom, že sa im do rúk dostalo korenie priamo od kambodžských farmárov, ktorí ho vypestovali, a tak nakoniec váš nákup urobí radosť nielen novomanželom, ale aj v ďalekej Kambodži. A ak ste samotná nevesta či ženích, naše korenia sa krásne vynímajú aj ako malá pozornosť pre hostí na svadobnom stole. Nebojte sa nám napísať a pripravíme vám svadobné darčeky pre hostí na mieru!
V čem je Kampotský pepř lepší?

Blog

V čom je Kampotské korenie lepšie?

V podstate vo všetkom. Podobne ako u paradajky zo záhradky oproti paradajke z supermarketu. Kto stále neprenikol do podstaty jedinečnosti koreninového korenia, ktoré dovážame z provincie Kampot v Kambodži, môže si klásť otázku, v čom je tento korenie lepší než ostatné. Aby sme pochopili, prečo je považovaný za najlepší korenie na svete, musíme sa vydať priamo na plantáže malých kampotských fariem, kde koreninové liány vyrastajú zo zeme bohatej na minerály a koreninové guľôčky dozrievajú pod blahodarnými lúčmi tamojšieho slnka. Biely, čierny, zelený alebo červený? Všetky druhy korenia sú v skutočnosti plodmi jednej jedinej rastliny, koreninovca čierneho. Podobne ako u celej rady iných rastlín, aj tu kvalitu plodov ovplyvňuje celá rada faktorov, pričom tú najväčšiu váhu má prostredie, v ktorom rastlina rastie a spôsob starostlivosti o ňu a jej plody. Podobne ako sú francúzske či talianske svahy ideálne pre pestovanie viniča a vďaka tomu sú tieto krajiny producentmi skutočne kvalitných vín, je aj kambodžský Kampot vhodným miestom pre pestovanie korenia. Liány koreninovca tu vyrastajú z podložia, ktoré je v ideálnom pomere, čo sa týka obsahu šotoliny, ílov a humusu. Pôda je bohatá na minerály a ponúka tak koreňovému systému lián ideálnu výživu pre rýchly rast a plodenie skutočne kvalitných koreninových zŕn. Kvalitná pôda je však len základ Kampot je prímorská oblasť s klimatickými podmienkami, ktoré ovplyvňuje prítomnosť neďalekého oceánu. Je tu vlhko a skutočne teplo. Slnečné lúče sa opierajú o listy a následne aj o dozrievajúce zrná s ideálnou intenzitou. Rastliny nie sú spálené či vysušované, ich tkanivo je však neustále prehrievané a proces fotosyntézy prebieha naplno. Slnko v dozrievajúcich plodoch podporuje tvorbu charakteristických látok ako je fruktóza, piperín a jedinečných chuťových a vôňových tónov, ktoré sa podpisujú na kvalite koreninového zrna. K tomu všetkému pridajte po stáročia nemenné spôsoby pestovania koreninových lián, ktoré miestni malí farmári aplikujú. Žiadne chemické postreky, žiadne syntetické hnojivá, len čistá príroda a prihnojovanie pomocou guána, teda extrémne výživného netopierieho trusu. Kúpte si paradajku v supermarkete, ktorá sa odmalička kúpala v chemických látkach a porovnajte jej chuť s paradajkou vypestovanou doma v záhradke.  Presne takýto rozdiel platí aj v prípade korenia z Kampotu pestovaného na malých farmách a korenia z obrovských veľkopestovateľských plantáží, kde sú liány neustále dopované chemikáliami, pretože sú pestované v nevyhovujúcom prostredí a chémia má priaznivé podmienky suplovať. V neposlednom rade je tu tiež následné spracovanie korenia. Náš korenie prechádza prísnou selekciou. Zlé či nedostatočne veľké zrná sú vyradené a tak sa do sáčkov dostávajú len skutoční premianti. To sa však nedá povedať o obsahu balení od mainstreamových značiek, kde okrem vysušených koreninových zŕn môžete nájsť aj rôzne nečistoty, vetvičky, a dokonca natrafiť aj na plesne.  Tento korenie sa totiž bežne preváža aj niekoľko mesiacov vo veľkých vreciach na lodiach, kde zatuchne, stráca na tej malej kvalite, ktorú mal, a plesnivie. My náš korenie okamžite po zbere a triedení vákuovo balíme a posielame letecky do Európy. Preto môžeme s hrdosťou a úplnou sebadôverou povedať, že náš korenie je skutočne lepší než korenie, ktorý je bežne dostupný v supermarkete.
Dokonalý mlýnek, který se stane designovou ozdobou vaší kuchyně

Blog

Dokonalý mlynček, ktorý sa stane dizajnovou ozdobou vašej kuchyne

Či už kupujete korenie v klasických obchodoch, alebo si radi priplatíte za kvalitu a autentickú chuť toho najlepšieho korenia na svete, vždy je dobré mať po ruke mlynček, s ktorým uvoľníte všetky chute a vône ukryté v jednej koreninovej guľôčke. K tomu najlepšie poslúži kvalitný mlynček, ktorý bude nielen dokonale drviť zrná, ale tiež na neho bude radosť pozerať. My sme pre vás pripravili mlynčeky, ktoré sa stanú dizajnovou ozdobou každej kuchynskej linky či ostrovčeka. Vsadíme sa, že máte vo svojej obývačke hneď niekoľko dekoratívnych predmetov, ktoré robia váš domov útulnejším. A tiež sa vsadíme, že súčasťou vašej obývačky je aj kuchyňa, prípadne to do nej nemáte ďaleko. Hoci sa to nemusí zdať, aj kuchynská linka sa vhodnými doplnkami dá zútulniť a premeniť na moderné svätyňu gastronómie. Mlynčeky na korenie aj ako doplnok Medzi tieto detaily patria aj mlynčeky na korenie. Tie naše sme preto poňali skutočne nápadito, v škandinávskom štýle, aby dokonale zapadli do každej domácnosti. Mlynčeky v sebe kombinujú bezchybný mlecí mechanizmus CrushGrind s jedinečnými farebnými dizajnmi, ktoré boli vytvorené špeciálne pre nás. Telo mlynčeka je tvorené odolnou keramikou dostupnou v šedej, bielej či vínovej farbe, prípadne môže byť tvorené masívom zo svetlého dubu, čierneho jasanu či hnedej orechovej farby. Hlava každého z mlynčekov je potom drevená, čo vytvára efektný kontrast materiálov, ktoré nebudú vyklzávať z ruky. Samotný mlecí mechanizmus má 14 stupňov hrubosti a poskytujeme na neho záruku 25 rokov. Mlynček sa tak môže stať rodinným dedičstvom, ktoré si medzi sebou budú odovzdávať kuchárske generácie a odovzdávať tak spirit známych receptov, ktoré vám varili vaši najbližší.
Originální dárek pro muže, kteří se nebojí novinek ani vaření

Blog

Originálny darček pre mužov, ktorí sa neboja noviniek ani varenia

Čo si budeme nahovárať, vyberanie toho správneho darčeka môže byť riadnym orieškom, či už danú osobu dobre poznáte alebo nie. U mužov to navyše platí dvojnásobne. Ak sa ich opýtate, čo by im urobilo radosť, väčšinou odpovedia, že už všetko majú a nič nepotrebujú. A v prípade, že nič ohromujúce nedostanú, pozerajú s prekvapením a značnou rozladenosťou. Sú skrátka niekedy trochu ako malé deti. A to je stopa, ktorej by ste sa mali držať. Deti rady hrajú a v mužoch sa tá hravosť väčšinou drží až do neskorého veku Preto je dobré darovať taký darček, s ktorým budú môcť experimentovať, hrať sa a robiť radosť ľuďom vo svojom okolí. Hneď však zabudnite na LEGO či autodráhu. Možno by ste bodovali, ale pred ostatnými by ste muža mohli zosmiešniť. Na originálny darček pre muža je potrebné ísť s nápadom. Jedno z mála miest, kde muži odhadzujú svoju dospelú tvár a nechávajú prehovoriť chlapca v sebe, je to na gauči pri hernej konzole, dielni alebo kuchyni. Ak nechcete podporovať ich čas pri televízii či počítači a rozumiete vŕtačkám, je ideálne pohybovať sa tam, kde máte pevnú pôdu pod nohami. Ale aj tu sa skrýva jedno úskalí. Originálny darček pre muža do kuchyne by mal byť čisto mužský. Hrncom neohúrite, ale poriadnym japonským nožom áno. A podobnú radosť urobí aj pekne ostrý korenie. U nás nájdete ten najlepší na svete, dovezený až z kambodžského Kampotu, kde sa korenie pestuje prastarými metódami a úplne udržateľným spôsobom. Nákupom tohto korenia navyše podporíte tamojších farmárov, ktorých životná úroveň sa aj z dôvodu vykorisťovania značne líši od tej našej. Váš nákup im pomôže posielať deti do školy, dopriať im zdravotnú starostlivosť a možno sa aj pozrieť mimo svoju rodnú dedinu do ďalších častí nádhernej Kambodže. Korenie z Kampotu je teda úplne originálnym darčekom pre muža, a to najmä ak pridáte aj niektorý z našich skvelých drevených mlynčekov s vytvorenou mlecou technikou.
Originální dárek pro ženu vašeho života

Blog

Originálny darček pre ženu vášho života

Ak už chcete potešiť ženu svojho života, svoju mamu, kamarátku alebo len známu, je potrebné sa nad darčekom poriadne zamyslieť. Kto by chcel darovať nudnú vec bez väčšej hĺbky? Lenže aký by originálny darček pre ženu mal byť? Stavte na citlivosť dám, aj záľubu v luxuse, ich zmysel pre praktickosť, lásku k vareniu a rozdávanie radosti cez tanier s dokonalým jedlom. Ideálny darček pre každého Ak si hovoríte, že taký originálny darček pre ženu, zodpovedajúci všetkým týmto kritériám, asi ani nemôže existovať, ste na omyle. Kampotské korenie plní všetky do posledného bodu. Jedná sa o exkluzívne korenie pestované v ďalekej Kambodži, kde na koreninových liánach dozrievajú koreninové zrná, ktoré sú následne zberané a sušené rovnakým spôsobom, ako tomu bolo pred stovkami rokov. Od drobných farmárov tieto koreninové zrná vykupujeme priamo a máme teda istotu, že za svoju prácu dostávajú náležitú odmenu a môžu tak svoje deti poslať do školy, prípadne im zabezpečiť zdravotnú starostlivosť. Korenie, ktoré pestujú, dosahuje chuťovo také kvality, že s ním varia aj špičkoví kuchári ovenčení michelinskými hviezdami. Vďaka tomu dokáže Kampotské korenie povýšiť úroveň každého uvareného jedla na úplne novú úroveň a z každej kuchárky urobiť vládkyňu kuchyne. My u nás navyše korenie balíme do obalov, ktoré podčiarkujú jeho absolútnu výnimočnosť. Pri tom však myslíme na udržateľnosť a tak darčekom rozdáte radosť, aniž by ste akokoľvek zaťažovali planétu. A ak chcete urobiť skutočne veľký dojem, nezabudnite ku koreniu pridať tiež niektorý z našich mlynov s dokonalým mlecím mechanizmom, ktorý bude vynikať v každej kuchyni. Originálny darček pre ženu už máte vyriešený, teraz už len stačí zájsť do kvetinárstva a ste pripravení.
Jste u nás poprvé?

Blog

Ste u nás prvýkrát?

Ak ste vstúpili na naše stránky a neviete o .pepper…fieldu vôbec nič, rozhodne vám odporúčame začať so štúdiom celého nášho príbehu a predovšetkým filozofie, ktorú presadzujeme. Verte nám, že potom sa vám bude nakupovať ešte s väčšou radosťou. Nákup s dobrým srdcom  Každý váš nákup totiž znamená priamu finančnú podporu rodín pestovateľov korenia žijúcich v ďalekej Kambodži, kde panujú úplne odlišné socioekonomické podmienky ako v Európe. Dozviete sa tiež, prečo je korenie pestované v Kampote označované ako najlepšie na svete a v čom spočíva jeho jedinečnosť. To už ale pomaly nastáva čas zorientovať sa, aký je rozdiel medzi čiernym, bielym, červeným a čerstvými zelenými koreniami. Každý je totiž trochu iný, hoci ide stále o plody jednej a tej istej rastliny. Každý druh sa hodí do trochu iných slaných aj sladkých jedál či nápojov. Kompletný popis nájdete vždy pri každom z produktov, rovnako ako spôsoby balenia, na ktorých si naozaj dávame záležať. Držte a ochutnávajte Ak si vyberiete ten správny korenie pre vaše kúzlenie v kuchyni, mali by ste sa tiež zamerať na sekciu s mlynčekmi. Tú pravú chuť korenia z Kampotu totiž nikdy neodomknete, ak nepoužijete ako kľúč mlynček so skutočne kvalitným mlecím mechanizmom. U nás si môžete vyberať z celej rady druhov mlynčekov, ktoré sa o vaše korenie z Kampotu dokonale postarajú. A na záver si určite dovoľujeme upozorniť na našu kategóriu delikatesy. V nej sa totiž môžete presvedčiť o tom, ako veľmi sa dá s Kampotským korením experimentovať a prípadne aj prihodiť do košíka niektorú z lahôdok, ktoré pripravujeme v spolupráci s tými najlepšími partnermi. Skrátka dobre objavte svet .pepper…field, svet plný dobra, udržateľnosti, luxusu a nezameniteľnej chuti Kampotského korenia.
Jak správně marinovat maso, aby si všichni pochutnali?

Blog

Ako správne marinovať mäso, aby si všetci pochutnali?

Grilovanie mäsa je umením, ktoré vyžaduje znalosť niekoľkých základných fígľov a postupov. Úspech je založený na niekoľkých faktoroch, medzi ktoré patrí nielen výber toho správneho mäsa, ale aj jeho čo najlepšie marinovanie. Poďme si spoločne predstaviť základné dôvody a postupy, prečo a ako marinovať pred samotným grilovaním. Dôvodov, prečo mäso pred grilovaním marinovať, je hneď niekoľko. Marináda dodáva mäsu chuť, zároveň je vďaka nej mäso krehkejšie a ak marinujete správnym spôsobom, pomôže vám marináda aj s rýchlosťou prípravy mäsa. Stačia štyri základné ingrediencie Každá marináda by mala obsahovať štyri základné ingrediencie. V oleji si mäso pekne oddýchne, neprichytí sa na rozpálenú mriežku a získa časť jeho chuti. Ďalšou zložkou by mala byť jemná kyslosť, či už z citróna, jogurtu, horčice alebo rôznych druhov octov či džúsov. Kyslosť marinády pomôže mäsu zmäknúť, vďaka čomu sa po príprave na ohni rozpadne v ústach. Prečítajte si naše tipy na dokonalé domáce marinády, ktoré by ste pri grilovaní určite nemali vynechať. - https://www.kampotskypepr.cz/news/dokonale-marinady-pro-letni-grilovani Samozrejme by ste nemali zabudnúť ani na soľ, ktorá opäť nielen zvýrazní chuť mäsa a pridaných ingrediencií, ale tiež pomôže k tomu, aby bolo mäso krásne mäkké. A na záver vždy pridajte trochu korenia, ak možno toho najlepšieho na svete priamo z Kampotu. Korenie podčiarkne chuťový profil marinády i samotného marinovaného mäsa. Ako marinovať od A až po Z  Čo ďalšie pridáte do marinády, už záleží na vašich chuťových preferenciách a tiež druhu marinovaného mäsa. Nakladať môžete kuracie, ryby, hovädzie aj bravčové. Svetlé mäso si skvele rozumie s bylinkami. Nie je ho navyše nutné marinovať príliš dlho, stačí približne hodina. V prípade tmavého mäsa je dobré mäso pripraviť deň vopred, nechať ho odpočívať v marináde v chladničke cez noc a pred samotným grilovaním mu dopriať aspoň hodinu oddychu pri izbovej teplote. Aké mäso bude tým najlepším výberom pre vás? Inšpirujte sa našimi radami. Pred grilovaním je dobré mäso z marinády vybrať a nechať z neho prebytočnú omáčku odkvapkať. Určite nie je potrebné, aby vám marináda kvapkala na rozžeravené uhlie a dymila. Odstráňte tiež všetko, čo by sa mohlo na grile pripáliť, od byliniek až po kúsky zeleniny. Teraz máte mäso dokonale pripravené na grilovanie. Teraz už stačí pripraviť napríklad dokonalú grilovaciu omáčku, ktorá bude správnym doplnkom k dokonale ugrilovanému mäsu.
Ten nejlepší dárek na kolaudaci

Blog

Ten najlepší darček na kolaudáciu

Pravdepodobne ste už niekedy boli pozvaní na kolaudačnú oslavu nového bývania vašich priateľov. Aj keď to často v takomto pozvaní nestojí, je zdvorilosťou priniesť do nového bývania nejaký darček, najlepšie určité vybavenie novej domácnosti. A také nové bývanie si určite zaslúži vôňu nového korenia. Toho najlepšieho. Keď neviete, stavte na niečo praktické Často sa môže stať, že netušíte, čo by sa vašim priateľom do nového domu či bytu hodilo. Preto je vhodné vybrať taký darček, ktorým sa zaručene trafíte. Presne takým darčekom môže byť ten najlepší korenie na svete. Korenie tak vysokej kvality ocení vo svojej kuchyni takmer každý. A ak by sa stalo, že by korenie z Kampotu medzi koreninami už predsa len bolo, vôbec nič sa nedeje. Čerstvé zásoby sa vždy hodia, pretože delikátnosť tohto korenia je tak vysoká, že zo špajze mizne rýchlosťou blesku. V kuchyni sa tiež zíde kvalitný ručný mlynček z dreveného masívu, ktorý bude pomocníkom dlhé roky. Namelie precízne nielen korenie, ale aj soľ a ďalšie sušené koreniny, ktoré vaši blízki často využívajú. Vzhľadom na naše darčekové sady zaručene upútate pozornosť Aj keď sú práve „obyčajné“ koreničné zrná tým najväčším prírodným pokladom, my ich balíme do obalov, ktoré podčiarkujú ich výnimočnosť a exkluzivitu. Nemusíte si teda lámať hlavu s tým, do čoho korenie zabalíte. Vyberte si len niektoré z našich darčekových balení a máte o perfektný darček postarané. Avšak korenie nie je tým jediným, čo môžete v luxusnej drevenej krabičke darovať. V našej ponuke totiž máme celú radu koreninových delikates, od lyofilizovaného zeleného korenia v čokoláde, cez delikátne orechové maslá až po skvelé tabuľky tej najlepšej čokolády obohatené o jemnú štipľavosť vzácneho červeného korenia. Ak by ste navyše chceli dať kolaudačnej párty ten správny šmrnc, siahnite po našom unikátnom koreninovom pive či nørGine. Skrátka, nebojte sa originality a darujte kúsok Kambodže, vďaka ktorému sa budú vaši priatelia v novom cítiť viac ako doma.
„Na zdraví!“ – proč po pepři kýcháme?

Blog

„Na zdravie!“ – prečo po korení kýchame?

Možno sa vám tiež niekedy stalo, že ste drtili do jedla svoj obľúbený Kampotský korenie, keď ste zrazu pocítili šimranie v nose a dostali nezadržateľnú potrebu kýchnuť. Snáď ste dokázali rýchlo odvrátiť hlavu, inak by šalát mohol byť okorenený niečím, čo pôvodne vôbec nebolo v pláne. Čím to je, že nás korenie núti kýchať? Odpoveďou je piperín.  Piperín je to, čo robí korenie korením Piperín by sa dal označiť za dušu koreninových zŕn. Práve tento alkaloid spôsobuje jeho štipľavú chuť, podieľa sa na jeho vôni a je tiež dôvodom celej rady zdravotných benefitov, ktoré korenie prináša. Alkaloidy, teda dusíkaté organické zlúčeniny rastlinného pôvodu, môžu dráždiť nervové zakončenia vnútri nosa. Akonáhle alkaloid dopadne na sliznicu, začne produkovať chemikáliu nazývanú histamín. A práve histamín spôsobuje stiahnutie svalstva, čo má za následok kýchnutie. Čo sa deje s naším telom? Telom sa týmto spôsobom snaží vypudiť látku, ktorá dráždi sliznicu. Piperín je pritom obsiahnutý vo všetkých farebných variantoch korenia. Jeho vôbec najväčšia koncentrácia je však v čiernom korení. Je zaujímavosťou, že počas kýchnutia môžeme sledovať tiež veľmi silný záblesk v oči. Jedná sa o reakciu tela na vysoký tlak v hlave počas kýchnutia. Tento tlak môže pôsobiť aj na sietnicu citlivú na svetlo. Až teda budete zase niekedy pracovať s korením, buďte pripravení na hroziace nebezpečenstvo kýchnutia. A buďte tiež pripravení na to, že bude sprevádzané buď prianím „na zdravie“, či vetou: „Je to pravda.“ Zatiaľ čo prvý zvyk má svoje korene v stredoveku, keď si ľudia počas morových pandémií priali pevné zdravie, v druhom prípade ľudia už v staroveku brali kýchnutie ako potvrdenie pravdivosti výroku, ktorý kýchnutiu predchádzal. Veštenie z kýchania, ktoré sa praktikovalo v starom Ríme, však už našťastie odviala história. My si môžeme ono proroctvo previesť po svojom, napríklad: Je pravda, že Kampotský korenie je ten najlepší na svete. :-) Zaujíma vás, čo všetko vo vašom tele robí piperín? Prečítajte si ďalší článok o jeho zdravotných benefitoch.
Jak pečovat o své vlasy a pleť s pomocí černého pepře

Blog

Ako sa starať o svoje vlasy a pleť pomocou čierneho korenia

Už niekoľkokrát sme vám ukázali, že korenie nemusí byť iba korením vo vašej kuchyni, ktorým dochutíte steak alebo omáčku. S týmto kúzelným pokladom z Kampotu sa dá čarovať najrôznejšími spôsobmi. A pridávaním do kávy či zmrzliny to len začína. Korenie totiž nachádza svoje uplatnenie aj v kozmetike, kde skvele funguje v starostlivosti o vlasy a pleť. Čierne korenie je bohaté na draslík, horčík, železo a tiež vitamíny C a K Vďaka prítomnosti vitamínu C je korenie extrémne bohaté na vysoký obsah antioxidantov a má tiež antibakteriálne a antibiotické účinky. Olej získavaný z čierneho korenia sa tak dá využiť na ošetrovanie pokožky, ako prevencia proti vráskam a tiež pomáha odstraňovať pigmentáciu. Rozdrvené čierne korenie možno využiť aj ako peeling, pomáha napríklad s hojením jazvičiek a škvŕn po akné Vďaka antiseptickým účinkom tiež napomáha k celkovému hojeniu a čisteniu pokožky. Je však dôležité myslieť na to, že nie každý typ pokožky si s korením rozumie. Zo začiatku pristupujte k jeho aplikácii na pokožku s opatrnosťou a kombinujte ho s takými nosnými látkami, pri ktorých máte istotu, že vaša pokožka ich dobre znáša. Využite blahodarné účinky čierneho korenia aj na pokožku hlavy a na posilnenie svojich vlasových korienkov  Čierne korenie môže pomôcť s odstránením lupín, napomáhať k lepšej kvalite vlasov a dokonca podporovať rast nových. Pre zvýšenie efektu môžete do zmesi pridať aj pár citrusových semienok, ktoré taktiež pomáhajú pri boji s lupinami a zároveň osviežia vašu pokožku. Myslite na to, že je dôležité korenie nakombinovať s niektorou z nosných látok, aby korenie nebolo príliš koncentrované – napríklad s jojobovým či marhuľovým olejom.  Zaujímajú vás ďalšie priaznivé účinky korenia na vaše telo? Prečítajte si napríklad článok o blahodarných účinkoch piperínu.