Ako sa odhaľujú podvody pri obchodovaní s čiernym korením?

Čierne korenie patrí medzi najrozšírenejšie korenia na svete, čo k nemu láka veľkú pozornosť aj zo strany najrôznejších podvodníkov. S korením sa obchoduje na váhu, čo nepoctivcom umožňuje váhu korenia v obaloch rôznymi spôsobmi ovplyvňovať.

Pridávanie šupiek a ďalších nečistôt k baleniu

Váha je ovplyvňovaná napríklad pridávaním šupiek čierneho korenia k celým zrnkám či ďalších „ingrediencií“, ktoré v obsahu nemajú čo hľadať. Lenže tieto podvodné praktiky, ktoré sa často dejú aj pri korení bežne ponúkanom v domácich supermarketoch, je možné vďaka vyvinutej metóde odhaliť.  

Vedci z Dánskej technickej univerzity sa totiž zamerali na výskum možností odhaľovania podobných nekalých praktík pri obchode s vanilkou a čiernym korením. Vyvinuli sme metódu, ktorá umožňuje zistiť, či je čierne korenie čisté, alebo či obsahuje pridávané objemové materiály, ako sú šupky, semienka papáje a ďalší odpad, vysvetľuje vedkyňa Amelie Sina Wilde.

Ako bude kontrola kvality prebiehať v budúcnosti, je otázkou

Metóda sa opiera o technológiu spektrometrie v spojení s chemotermickými metódami. Na základe odobratého vzorku sú vedci schopní presne definovať obsah celého veľkého exportného vreca a určiť tak kvalitu a čistotu danej zásielky. Rýchlo a efektívne teda možno vykonať kontrolu kvality.

Ide o univerzitný výskum, ktorý si do praxe ešte nejaký čas cestu hľadať bude. Objavená metóda však dáva nádej spotrebiteľom, že raz budú používané takéto nástroje, vďaka ktorým budú mať istotu, že kupujú skutočne len kvalitné korenie a nič iné v ňom.

U nás v .pepper..field dosahujeme absolútnu kvalitu a čistotu hneď niekoľkými kontrolami, od ručnej selekcie priamo v Kambodži, až po potravinársku laserovú technológiu, ktorá nám finálne balenie naskenuje a tak sa nikdy nestane, že by ste v balení s Kampotským korením našli čokoľvek iné. :-)