Otestuje svoje chuťové poháriky pravým Kampotským korením
Kdekoľvek to na prvý pohľad nevyzerá, čierne korenie je ovocným plodom rovnako ako napríklad hroznové víno. To znamená, že jeho chuť ovplyvňujú podmienky, v ktorých je pestované, a postupy, ktorými je tak učinené.

Vďaka tomu sa chuťový profil koreninových zrniek pestovaných v rôznych oblastiach môže výrazne líšiť. Absolútny laik môže považovať korenistú chuť každého zrna za viac-menej totožnú. Ak však viete, na čo sa pri ochutnávaní zamerať, aj tí, ktorých jazýčky nepatria k tým najcitlivejším, veľmi rýchlo rozpoznajú zaujímavé chuťové nuansy.
Kde začína degustácia a kde končí?
Ak budete ochutnávať korenie, je dobré sa najskôr zamerať na Lot number, teda šaržu danej úrody. Toto číslo vám napovie, akú vysokú čerstvosť dané korenie dosahuje a kde bolo pestované. Ak na vrecku Lot number chýba, takémuto koreniu sa radšej vyhnite. Neviete, čo presne je Lot number a kde toto číslo hľadať? Prečítajte si náš článok, v ktorom sa podrobne tomuto skvelému pomocníkovi pri hľadaní kvality venujeme.
Potom, čo otvoríte vrecko s korením, zamerajte sa na farbu a kvalitu zrniek. Ak sa zrná drobia, sú zatuchnuté či dokonca plesnivé, korenie radšej vôbec nekonzumujte. Celý obsah vrecka by mal mať jednotnú farbu. Nemali by sa objavovať väčšie rozdiely medzi odtieňmi.
Pamätajte na to, že u čierneho korenia platí: čím tmavšie zrno, tým kvalitnejšie. Sýta tmavá farba a konzistentná štruktúra bez prasklín a ďalších optických zmien je tiež dôkazom čerstvosti korenia.
Pri samotnej ochutnávke sa zamerajte na kyslosť korenia, ktorá by nemala byť vôbec dominantná, avšak mala by byť ľahko prítomná. Čierne korenie sa získava sušením zeleného korenia na slnku, takže kyslé tóny sú na mieste.
Ktorá aróma je na mieste?
Aj keď to môže znieť zvláštne, v chuti hľadajte aj sladké tóny, a to nielen u ovocného a plne zrelého Kampotského červeného korenia. Aj u čierneho korenia by charakteristickú pálčivosť mali sprevádzať sladké tóny. A v neposlednom rade u korenia hľadajte aj citrusové, kafrové a kvetinové tóny. Tie sú najviac badateľné práve u plne dozrievajúceho červeného korenia, avšak nájsť ich možno aj u ostatných farieb koreninových guľôčok.
Zdieľať
