Preč je Fleur de Sel lepší ako klasická kuchynská soľ?

Väčšina z nás celý život solí klasickou kuchynskou soľou. Premýšľali ste však niekedy nad tým, či neexistuje zdravšia či chutnejšia alternatíva? Soľ totiž existuje hneď niekoľko druhov, pričom sa od seba líšia kvalitou i chuťou. A rovno prezradíme, že klasická kuchynská soľ nemusí byť tou najlepšou voľbou.

Kuchynská soľ

Bežná soľ sa extrahuje chemickou cestou, je bielená (rafinovaná) a v niektorých oblastiach, ktoré postrádajú prístup k moru, taktiež jodizovaná. Kuchynská soľ je v podstate len chlorid sodný, ktorý je vo väčšom množstve pre naše telo nezdravý. Kuchynskú soľ by sme preto mali používať veľmi opatrne. 

Už ste počuli pojem „smoc slaná“? Pretože presne taká kuchynská soľ je. Nadbytočný prísun takejto soli ničí chuťové bunky a znižuje citlivosť na slanú chuť. Začarovaný kruh potom končí ďalším zbytočným dosolovaním. Aj keď je soľ pre ľudské telo potrebná a veľmi dôležitá, jej nadbytočný príjem nám môže spôsobovať problémy s kardiovaskulárnym systémom a poškodzuje funkciu obličiek. Aj keď sa toto odporúčanie týka akejkoľvek soli, je pravdepodobné, že táto intolerancia sa stane práve u tejto obyčajnej, kuchynskej.

Himalájska soľ

V niektorých českých kuchyniach sa objavuje aj tzv. himalájska soľ, ktorá však z Himalájí vôbec nepochádza. Je totiž ťažená v Pakistane, v druhom najväčšom soľnom bani na svete, z ktorého sa ročne vytiahne 300 miliónov kilogramov soli. Soľ je známa pre svoju charakteristickú ružovú farbu, ktorá je spôsobená prítomnosťou železa v soli. Bohužiaľ ťažba soli výrazne narúša životné prostredie celej oblasti a železo prítomné v soli je v skutočnosti veľmi zanedbateľnom množstve, takže ani po zdravotnej stránke táto soľ nedokáže veľké zázraky.

Soľný kvet

Ak budete hľadať skutočne čistú, prírodnú nerafinovanú soľ, ktorej získavanie nezanecháva v prírode žiadnu stopu, je pre vás jasnou voľbou soľný kvet, teda Fleur de Sel. Tento druh soli sa získava kryštalizáciou morskej vody, ktorá je vysušovaná slnečnými lúčmi. Na hladine takzvaných morských salín sa tvoria jemné kryštalické vločky, ktoré sú ručne zbierané a následne už nie sú ani bielené, ani inak chemicky upravované. Vďaka tomu má táto vzácna morská soľ jedinečnú chuť a môžete si ju užívať bez akýchkoľvek výčitiek.

Čím je soľný kvet tak vzácny? 

Najmä pre náročnosť jeho zberu. Je totiž úplne podmienený jedinečným klimatickým prostredím, dobrými poveternostnými podmienkami a šetrným zaobchádzaním. Jemné vločky sa nevytvoria, ak prší alebo fúka veľký vietor. Morské saliny zároveň potrebujú ideálne spojenie vzdušnej vlhkosti a slnka.

Náš soľný kvet z Kampotu sa získava v prímorských oblastiach tejto provincie, kde sa techniky jeho pestovania a zberu po stáročia nijako nemenia. Tamojší farmári dlhými hrabľami čakajú na správny okamih, kedy môžu soľný kvet z hladiny zobrať a ihneď ho balia a posielajú k vám, aby ste si vychutnali jedinečnosť tohto prírodného daru mora.