Blog

Dýňová polévka s pomerančem a lyofilizovaným Kampotským pepřem

Blog

Tekvicová polievka s pomarančom a lyofilizovaným kampotským korením

Ingrediencie 1 stredne veľká tekvica 1 väčšia mrkva 1 strúčik cesnaku 1 l vody Kúsok zázvoru Soľ lyofilizované Kampotské korenie Smotana  Šťava z polovice pomaranča  Postup 1) Tekvicu umyjeme, nakrájame na kúsky. Rovnako nakrájame aj mrkvu. 2) Všetko dáme na plech spolu so strúčikom cesnaku, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre, kým zelenina nezmäkne. 3) Potom ju presunieme do hrnca, zalejeme 1 litrom vody a varíme do úplného zmäknutia. 4) Ku koncu varenia pridáme na jemno nastrúhaný zázvor a necháme ešte krátko povariť. 5) Prilejeme šťavu z polovice pomaranča a rozmixujeme dohladka. 6) Nakoniec vmiešame smotanu (alebo kokosové mlieko) a dochutíme soľou a korením.  
Řepová polévka s křenem a vločkami fermentovaného Kampotského pepře

Blog

Repková polievka s chrenom a vločkami fermentovaného Kampotského korenia

Ingrediencie 3 stredne veľké cvikle 3 menšie zemiaky 2 mrkvy 1 petržlen 1 cibuľa 2 lyžice oleja Tymián 1 l vody Soľ Kampotské korenie pepper flakes – drvené vločky 1 –2 lyžice vínneho octu  Na dochutenie 1 kyslá smotana  1 –2 lyžice nastrúhaného chrenu  1 lyžička medu Soľ, korenie  Postup 1. Všetku zeleninu nakrájame na kocky alebo väčšie kúsky a orestujeme na oleji (cca 10 minút). 2. Osoľíme, okoreníme, pridáme pár vetvičiek tymianu a zalejeme cca 1 litrom vody. Varíme do zmäknutia. Rozmixujeme a dochutíme soľou, korením a vínnym octom. Na ten určite nezabudnite.  3. Nakoniec si zmiešame kyslú smotanu s chrenom, medom, soľou a korením. Dáme pár lyžíc do polievky a môžeme si vychutnávať.  
Květáková polévka s červeným lyofilizovaným Kampotským pepřem

Blog

Karfiolová polievka s červeným lyofilizovaným Kampotským korením

Ingrediencie 1 menší karfiol biela časť 1 póru 1–1,5 l vody (podľa toho, akú hustú polievku chcete) soľ, majorán červený lyofilizovaný Kampotský korenie cca 3/4 balenia krémového syra (asi 90–100 g) Postup 1. Karfiol s pórom uvaríme do mäkka, rozmixujeme do hladka, dochutíme majoránom, soľou a korením. Nakoniec vmiešame krémový syr, ktorý polievku krásne zjemní a zahustí. 2. Navrch si opečieme rozkrojenú ružičku karfiolu, chlebové krutóny, dozdobíme a pridáme rozdrvený Kampotský korenie na finiš.  
Zelenina ke grilování patří! 3 tipy na grilovanou zeleninu, které si zamilujete

Blog

Zelenina patrí na grilovanie! 3 tipy na grilovanú zeleninu, ktoré si zamilujete

Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o skvelej zelenine. Tá totiž tiež ponúka možnosť poriadne sa zahryznúť. Dnes sa preto pozrieme na tie druhy zeleniny, ktoré môžu byť dokonca adekvátnou náhradou za klasické mäso. Ide o takú zeleninu, ktorá sa griluje celá alebo nakrájaná na poriadne veľké kusy. Nezabúdajte, že na takéto grilovanie je potrebné jesť pomaly a mať dostatok času spolu so správne rozpáleným grilom. Veľké kusy totiž vyžadujú vysokú teplotu, vďaka ktorej sa poriadne prepečú aj zvnútra. Spálená paprika – klasika, ktorá chutí všetkým Tou najväčšou klasikou je spálená paprika. Tú dajte na priamy žiar a počkajte si na spálené pľuzgiere na povrchu. Šupka sa v tom momente začne oddeľovať od dužiny, takže sa nebojte niektorých naozaj čiernych a spálených miest. Papriku otáčajte tak, aby sa šupka začala rovnomerne oddeľovať po celom obvode zeleniny.  Papriku následne nechajte odležať v uzavretej miske a potom ju šupky zbavte nadobro. Dužinu dochuťte olivovým olejom, čiernym korením a soľou. Grilovaná repa – pochúťka plná vitamínov Podobne ako paprika je výborná aj grilovaná repa. Nelúpte ju, ani nekrájajte, len dobre umyte a s olivovým olejom a soľou zabaľte do alobalu. Pečte ju aspoň hodinu, kým nebude krásne mäkká.  Charakteristickú zemitú chuť repy môžete doplniť štipľavejším, čerstvým dresingom z olivového oleja, citrónu a korenia. Ako uchovať počas celého grilovania zeleninu krásne šťavnatú? Poradte sa s nami v našom článku. Kto by nemiloval kukuricu? Na povrchu ľahko spálená, zvnútra krásne sladká a šťavnatá – taká môže byť kukuričná klas, keď ho opečiete na grile. Kukuricu opečte na prudkom žiare a pravidelne ju otáčajte. Počkajte, kým začne povrch kukurice tmavnúť a ľahko sa odlupovať. Týmto spôsobom opečte kukuricu po celom obvode.  Po dokončení zalejte maslom, môžete však tiež trochu experimentovať a kombinovať kukuricu s korením či syrom.  Papriku, repu i kukuricu môžete nakrájať a napichnúť spoločne na špajľu, napríklad spolu s cibuľou. Všetky skvelé chute sa prepoja a vy budete mať pre svojich hostí rýchlo pripravený zeleninový špíz. K nemu si môžete pripraviť skvelý dip – v našom článku vám prezradíme, ktorú omáčku k zelenine vybrať.