Zelenina patrí na grilovanie! 3 tipy na grilovanú zeleninu, ktoré si zamilujete
Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o skvelej zelenine. Tá totiž tiež ponúka možnosť poriadne sa zahryznúť. Dnes sa preto pozrieme na tie druhy zeleniny, ktoré môžu byť dokonca adekvátnou náhradou za klasické mäso.

Ide o takú zeleninu, ktorá sa griluje celá alebo nakrájaná na poriadne veľké kusy. Nezabúdajte, že na takéto grilovanie je potrebné jesť pomaly a mať dostatok času spolu so správne rozpáleným grilom. Veľké kusy totiž vyžadujú vysokú teplotu, vďaka ktorej sa poriadne prepečú aj zvnútra.
Spálená paprika – klasika, ktorá chutí všetkým
Tou najväčšou klasikou je spálená paprika. Tú dajte na priamy žiar a počkajte si na spálené pľuzgiere na povrchu. Šupka sa v tom momente začne oddeľovať od dužiny, takže sa nebojte niektorých naozaj čiernych a spálených miest. Papriku otáčajte tak, aby sa šupka začala rovnomerne oddeľovať po celom obvode zeleniny.
Papriku následne nechajte odležať v uzavretej miske a potom ju šupky zbavte nadobro. Dužinu dochuťte olivovým olejom, čiernym korením a soľou.
Grilovaná repa – pochúťka plná vitamínov
Podobne ako paprika je výborná aj grilovaná repa. Nelúpte ju, ani nekrájajte, len dobre umyte a s olivovým olejom a soľou zabaľte do alobalu. Pečte ju aspoň hodinu, kým nebude krásne mäkká.
Charakteristickú zemitú chuť repy môžete doplniť štipľavejším, čerstvým dresingom z olivového oleja, citrónu a korenia.
Ako uchovať počas celého grilovania zeleninu krásne šťavnatú? Poradte sa s nami v našom článku.
Kto by nemiloval kukuricu?
Na povrchu ľahko spálená, zvnútra krásne sladká a šťavnatá – taká môže byť kukuričná klas, keď ho opečiete na grile. Kukuricu opečte na prudkom žiare a pravidelne ju otáčajte. Počkajte, kým začne povrch kukurice tmavnúť a ľahko sa odlupovať. Týmto spôsobom opečte kukuricu po celom obvode.
Po dokončení zalejte maslom, môžete však tiež trochu experimentovať a kombinovať kukuricu s korením či syrom.
Papriku, repu i kukuricu môžete nakrájať a napichnúť spoločne na špajľu, napríklad spolu s cibuľou. Všetky skvelé chute sa prepoja a vy budete mať pre svojich hostí rýchlo pripravený zeleninový špíz. K nemu si môžete pripraviť skvelý dip – v našom článku vám prezradíme, ktorú omáčku k zelenine vybrať.
