Zelenina patrí na grilovanie! 3 tipy na grilovanú zeleninu, ktoré si zamilujete

Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o skvelej zelenine. Tá totiž tiež ponúka možnosť poriadne sa zahryznúť. Dnes sa preto pozrieme na tie druhy zeleniny, ktoré môžu byť dokonca adekvátnou náhradou za klasické mäso.

Ide o takú zeleninu, ktorá sa griluje celá alebo nakrájaná na poriadne veľké kusy. Nezabúdajte, že na takéto grilovanie je potrebné jesť pomaly a mať dostatok času spolu so správne rozpáleným grilom. Veľké kusy totiž vyžadujú vysokú teplotu, vďaka ktorej sa poriadne prepečú aj zvnútra.

Spálená paprika klasika, ktorá chutí všetkým

Tou najväčšou klasikou je spálená paprika. Tú dajte na priamy žiar a počkajte si na spálené pľuzgiere na povrchu. Šupka sa v tom momente začne oddeľovať od dužiny, takže sa nebojte niektorých naozaj čiernych a spálených miest. Papriku otáčajte tak, aby sa šupka začala rovnomerne oddeľovať po celom obvode zeleniny. 

Papriku následne nechajte odležať v uzavretej miske a potom ju šupky zbavte nadobro. Dužinu dochuťte olivovým olejom, čiernym korením a soľou.

Grilovaná repa pochúťka plná vitamínov

Podobne ako paprika je výborná aj grilovaná repa. Nelúpte ju, ani nekrájajte, len dobre umyte a s olivovým olejom a soľou zabaľte do alobalu. Pečte ju aspoň hodinu, kým nebude krásne mäkká. 

Charakteristickú zemitú chuť repy môžete doplniť štipľavejším, čerstvým dresingom z olivového oleja, citrónu a korenia.

Ako uchovať počas celého grilovania zeleninu krásne šťavnatú? Poradte sa s nami v našom článku.

Kto by nemiloval kukuricu?

Na povrchu ľahko spálená, zvnútra krásne sladká a šťavnatá – taká môže byť kukuričná klas, keď ho opečiete na grile. Kukuricu opečte na prudkom žiare a pravidelne ju otáčajte. Počkajte, kým začne povrch kukurice tmavnúť a ľahko sa odlupovať. Týmto spôsobom opečte kukuricu po celom obvode. 

Po dokončení zalejte maslom, môžete však tiež trochu experimentovať a kombinovať kukuricu s korením či syrom. 

Papriku, repu i kukuricu môžete nakrájať a napichnúť spoločne na špajľu, napríklad spolu s cibuľou. Všetky skvelé chute sa prepoja a vy budete mať pre svojich hostí rýchlo pripravený zeleninový špíz. K nemu si môžete pripraviť skvelý dip – v našom článku vám prezradíme, ktorú omáčku k zelenine vybrať.