Recepty

Valentýnský recept: snídaňový bagel

Recepty

Valentínsky recept: raňajkový bagel

Ingrediencie na 20 kusov 500 g hladkej múky 7 g sušeného droždia 2 lyžice krupicového cukru 1 čajová lyžička soli trochu oleja 300–320 ml vlažnej vody štipka tmavého červeného Kampotského korenia Na dozdobenie môžete použiť napríklad semienka slnečnice alebo sezamu. Postup 1. Do misy dajte droždie, lyžičku cukru, 100 ml vlažnej vody, premiešajte a nechajte vzejdúť kvások. Potom k nemu prilejte ešte 200 ml teplej vody a nakoniec pridajte múku a soľ. 2. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo cesto husté, prilejte ešte zvyšok vody. Z dobre spracovaného cesta vytvarujte guľu, ktorú dajte do misy vymastenej olejom. Zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárni. Použite program Cesto. 3. Predhrejte si rúru na 220 °C (teplovzdušnú na 200 °C). 4. Akonáhle cesto vykysne, tvarujte z neho guľôčky (veľkosť podľa toho, aké veľké bagely chcete mať) a položte ich na pomúčenú pracovnú dosku. Do stredu guľôčky zapichnite varechu a krúživými pohybmi po doske vytvoríte dôlek či očko. Keď majú všetky bagely dierky, zakryte ich utierkou a nechajte približne pol hodiny kysnúť. 5. Vo väčšom širokom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte lyžičku cukru. Sporák potom stlmte, vložte do nej postupne bagely (do hrnca asi 4 kusy) a každú stranu pol minúty povarte. Vyberte dierkovanou naberačkou a bagely položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vlastnej chuti. Dajte ich do rúry a pečte približne 20-25 minút. Tip autorky receptu Ako náplň som zvolila údený tvaroh vyšľahaný so smotanou, štipkou soli a jedinečným a neobyčajným korením– a to ideálne Kampotské tmavé červené korenie. Jeho chuť má podtóny exotiky a úžasnú ovocnú vôňu a je jemne nasladlý. Rada s ním pracujem nielen pri slaných jedlách, ale aj pri mojich špeciálnych dezertoch či zmrzline a marmeláde. Úžasne dopĺňa chute ostatných ingrediencií. V mojej náplni sa spája s údeným tvarohom, pršutom a domácim syrom.   Dobrú chuť! Autorka: Kristina Mucskováholka.od.plotny