3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, ktoré nesklamú

Omáčka pri grilovaní rozhodne nesmie chýbať na žiadnom stole. Grilovacie omáčky totiž dokážu podčiarknuť celkový chuťový zážitok a kuchárom ponúkajú možnosť nekonečných experimentov a postupov, ako dostať chuťové bunky svojich hostí až do neba. My vám prinášame tipy na 3 základné grilovacie omáčky, ktoré vaše grilovanie vystrelia až do nebies!

Omáčky sú skutočne základom každého grilovania, pretože vedia skvele podporiť a doplniť chuťový profil mäsa. Vedia mäso dochutiť a dodať mu niečo navyše. A keď sa niečo veľmi nepodarí, vedia tiež dokonale zachrániť celý pokrm. Zabudnite však na prefabrikované omáčky z supermarketov. Ideálne je vyrobiť si chutnú omáčku doma.

1. BBQ kráľovná

Ak sa chcete držať klasickej osvedčenej chuti, ideálnou voľbou je BBQ omáčka, kráľovná všetkých grilovacích omáčok na svete. Na jej prípravu budete potrebovať 150 ml kečupu, 2 lyžice jablčného octu a 150 ml jablčného džúsu. Tieto ingrediencie premiešajte a pridajte 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu worcesteru, štipku chilli a 1 roztlačený strúčik cesnaku. 

Nakoniec samozrejme nesmie chýbať Kampotské korenie, ktoré dodá BBQ omáčke iskriaci charakter. Ak ste skôr na klasiku, okoreňte svoju BBQ omáčku čiernym korením, ale ak by ste radi vyskúšali nové chute, famózne bude chutiť aj s červeným korením.

Všetko následne ľahko povarte, aby sa chute spojili. BBQ omáčku môžete podávať ako prílohu, prípadne ňou potierať mäso už počas grilovania.

2. Korenisté pohladenie

Ak patríte medzi bezhraničných milovníkov korenia, môžete vyskúšať špecialitu s naším fermentovaným zeleným Kampotským korením. To nasypte do 50 ml vody a nechajte chvíľu uležať. Následne do korenia aj so vzniknutým nálevom nalejte 250 ml smotany na šľahanie. Tým vznikne delikátne jemná omáčka, ktorú môžeme podávať najlepšie k tmavému mäsu, ideálne k steakom.

3. Horčicová klasika

Ste skôr tradicionalisti a opečenú klobásu si neviete predstaviť bez horčice? Skúste si pripraviť vylepšenú horčicovú omáčku. Budete potrebovať 200 ml plnotučnej horčice, 50 ml medu, 50 ml octu, dve lyžice kečupu, pol lyžičky čierneho Kampotského korenia, soľ, chilli, 2 lyžice trstinového cukru a 1 lyžicu worcesterovej omáčky. Všetko zmiešajte a pomaly nechajte omáčku prehriať tak, aby sa všetky ingrediencie spojili. 

Následne nechajte omáčku vychladnúť a podávajte. Opäť ju môžete použiť ako prílohu, prípadne ju využiť na potieranie grilovaného mäsa.

Chcete sa pustiť do ďalších grilovacích dobrodružstiev? Potom sa vám bude hodiť článok, ktorému sme venovali výber toho správneho mäsa na gril!