Blog

Čerstvý zelený pepř a grilování. Perfektní dvojka!

Blog

Čerstvé zelené korenie a grilovanie. Perfektná dvojka!

Grilovacia sezóna sa konečne rozbehla na plné obrátky, a tak je čas premýšľať nad novými receptami, ktorými, ako hlavný grilmajster, ohúrite. V tohtoročnej sezóne frčí sviežosť, ktorá nemusí byť nutne ukrytá len v šalátoch či drinkoch, ale môžete ju prepašovať aj na rozpálenú mriežku. Pomôže vám k tomu náš čerstvý zelený korenie. Zelený korenie u nás nájdete hneď v niekoľkých variantoch, lyofilizovaný, teda mrazom sušený čerstvý korenie. Ďalej fermentovaný korenie či zelený korenie v slanom náleve. Hoci sa vždy jedná o guľôčky šťavnatého a jemne pálivého zeleného korenia, líši sa spôsob ich spracovania a teda aj možnosti, ako ich pri grile použiť. Lyofilizovaný korenie Lyofilizovaný korenie je zelený korenie zbavený všetkej vlhkosti. Preto sa nemusíte báť dať ho do mažiara, ľahko rozdrviť a pridať ho napríklad do marinády alebo s ním mäso rovno okoreniť. Vysušené a smädné fragmenty korenia začnú nasávať šťavu z mäsa či omáčky a dokonale podčiarknu chuť mäsa či obľúbených koreninových omáčok – tak ikonických na obdobie grilovania. Čerstvý zelený korenie v slanom náleve Ak patríte medzi tých, ktorí si radi hrajú nielen s mäsom priamo na grile, ale tiež radi ladia k dokonalosti omáčky, ktoré k nemu podávajú, potom je tento korenie priamo pre vás. Čerstvá chuť korenia omáčke nakopne, dodá jej jemnú štipľavosť, sviežosť a skvelé doladenie chutí, ktoré sa k mäsu tak hodí. Chuť zeleného korenia navyše najlepšie vynikne v tých najjednoduchších omáčkach, takže nad jej prípravou nemusíte ani dlho premýšľať. Fermentovaný zelený korenie To najlepšie na záver. Niet nad to položiť pred hladných kamarátov tanier s čerstvo ugrilovaným mäsom. Už tak z vás budú nadšení, vy však máte v rukáve ešte jeden, posledný trik. Až im mäso naservírujete na tanier, posypte ho finálnou bodkou v podobe fermentovaného korenia, ktoré celé jedlo prevonia, dodá mu charakteristickú chuť sviežeho zeleného korenia a príjemný kick, ktorý poteší na jazyku. Tento korenie je báječne praktický, nepotrebuje mlynček a keď ho budete mať na grilovačke po ruke, vždy s ním jednoducho posypete akékoľvek jedlo, ktoré zrazu dostane sviežu koreninovú chuť vďaka pár mäkkým a delikátnym guľôčkam!
Dokonalé marinády pro letní grilování

Blog

Dokonalé marinády na letné grilovanie

Správna marináda dokáže urobiť rozdiel medzi dobrým a úplne dokonalým grilovaním. Že každú správnu marinádu tvoria štyri základné ingrediencie, teda soľ, korenie, olej a kyslý prvok, už viete. K týmto ingredienciám však môžete pridávať obrovské množstvo ďalších chutí, ktoré urobia z vášho grilovania dokonalý zážitok. Na svetlé mäso jemne Ak sa rozhodnete dať na gril svetlé mäso, teda ryby či hydinu, je lepšie riadiť sa pravidlom, že menej je niekedy viac. Niekedy preto stačia ony štyri základné ingrediencie, medzi ktorými nechýba ani jemne štipľavá chuť Kampotského korenia, doplniť o pár základných byliniek, aby bola zachovaná jemná chuť svetlého mäsa. Čarujte s chuťami rozmarínu, bazalky, cesnaku či tymianu. V prípade hydiny môžete trochu pritvrdiť a použiť aj marinády s rajčinovým základom či osvieženou medovo-horčicovou marinádou. Skvele si bude tiež rozumieť s marinádami na základe bieleho vína, ktoré sa prirodzene snúbi s chuťou francúzskych byliniek, ako je rozmarín, tymian a šalvia. Pripraviť samotné mäso na gril už je jednoduché. Prečítajte si náš článok plný jednoduchých tipov. S tmavým mäsom sa nemažte To už sa ale pomaly dostávame k omáčkam, do ktorých by ste mali nakladať skôr tmavé mäso. To si dobre rozumie s chuťou cibule, cesnaku a drvených rajčín. Ani tu by ste nemali opomenúť bylinky, ale môžete siahnuť napríklad aj po pive. To je vhodné kombinovať napríklad so sójovou omáčkou, medom, sladkou paprikou a vetvičkou rozmarínu. Netypickým marinádovým kombom je tiež omáčka obsahujúca chuť korenia a podmaslia. K nim pridajte trochu červenej papriky, bobkový list, petržlen a oregano a máte marinádu, vďaka ktorej bude mäso z grilu dokonale jemným potešením. Kto to naopak rád horúce, môže vyskúšať marinádu kombinujúcu kečup, horčicu, worcester, kmín a majoránku, ku ktorým pridá trochu pálivých papričiek a ako bodku pridá drvený čierny Kampotský korenie. Pekelne lahodné! Zásobu skvelých grilovacích omáčok nielen k mäsu nájdete aj v našom ďalšom článku.
Koření na grilované maso: které grilovací směsi se hodí do marinád a kterými kořenit přímo na grilu?

Blog

Korenie na grilované mäso: ktoré grilovacie zmesi sa hodia do marinády a ktorými koreniť priamo na grile?

Koľko ľudí, toľko chutí a toľko grilovacích koreninových zmesí. Možností, ako si ochutiť mäso, ktoré budete klásť na rozpálený gril, je nespočetné množstvo. Niektoré druhy korenia je dobré miešať do marinády, inokedy je dobré koreniť až v momente, keď je mäso už na grile. Vstúpte s nami do sveta vôní z celého sveta a svoje grilovanie poriadne okoreňte. Bez korenia to nejde Grilovacie korenie je nevyhnutným pomocníkom pre všetkých, ktorí chcú z rozpálených mriežok grilu sňať dokonale ochutené mäso. Môžete sa buď spoľahnúť na jeden druh korenia, prípadne nájsť takú grilovaciu zmes, ktorá bude vašim chuťovým preferenciám najlepšie vyhovovať. Korenie je často jedným zo základných kameňov marinád. Do nich sa hodia predovšetkým koreninové zmesi s bylinným či paprikovým základom. Jednotlivé ingrediencie v marináde krásne rozvinú svoju chuť a vôňu, ktoré sa následne prenesú do mäsa. Vďaka marináde navyše nedôjde k ich spáleniu, ak by sme nimi korenili mäso priamo na grile. Namiešaj si sám V úplne ideálnom svete by si majster grilu mal miešať korenie na grilované mäso sám. V dokonalom svete však nežijeme, a tak sa pokojne môžete pozrieť v obchodoch, aké grilovacie zmesi ponúkajú a minimálne sa pri regáli inšpirovať. Rôzne koreninové zmesi sa totiž hodia k rôznym druhom mäsa. Kým ryby si budú lepšie rozumieť so zelenými bylinkami, k chuti hydiny sa skvele hodia sladšie zmesi s paprikou a sušeným paradajkami. A pri tmavom mäse môžete experimentovať, ako sa vám len zachce. Nepodceňujte ani výber správneho mäsa. Ten totiž pre úspech pri grilovaní môže byť kľúčovým momentom. Menej je niekedy viac Pamätajte však, že sa nič nemá preháňať a občas stačí mäso okoreniť len ľahko, napríklad až v momente, keď je na grile. Na to sú ideálne rôzne peprové grilovacie zmesi, ktoré len ľahko doplnia a podčiarknu chuťový profil mäsa a zároveň nemajú tendenciu sa pripáliť a horknúť. Vďaka tomu môžeme mäso, ako sú napríklad steaky, koreniť Kampotským korením aj v momente, keď sa nám na rozpálenej mriežke mäso zatiahne. Dali ste si chuť niečo ugrilovať? Tak si grilovačku poriadne okoreňte!
Jak správně marinovat maso, aby si všichni pochutnali?

Blog

Ako správne marinovať mäso, aby si všetci pochutnali?

Grilovanie mäsa je umením, ktoré vyžaduje znalosť niekoľkých základných fígľov a postupov. Úspech je založený na niekoľkých faktoroch, medzi ktoré patrí nielen výber toho správneho mäsa, ale aj jeho čo najlepšie marinovanie. Poďme si spoločne predstaviť základné dôvody a postupy, prečo a ako marinovať pred samotným grilovaním. Dôvodov, prečo mäso pred grilovaním marinovať, je hneď niekoľko. Marináda dodáva mäsu chuť, zároveň je vďaka nej mäso krehkejšie a ak marinujete správnym spôsobom, pomôže vám marináda aj s rýchlosťou prípravy mäsa. Stačia štyri základné ingrediencie Každá marináda by mala obsahovať štyri základné ingrediencie. V oleji si mäso pekne oddýchne, neprichytí sa na rozpálenú mriežku a získa časť jeho chuti. Ďalšou zložkou by mala byť jemná kyslosť, či už z citróna, jogurtu, horčice alebo rôznych druhov octov či džúsov. Kyslosť marinády pomôže mäsu zmäknúť, vďaka čomu sa po príprave na ohni rozpadne v ústach. Prečítajte si naše tipy na dokonalé domáce marinády, ktoré by ste pri grilovaní určite nemali vynechať. - https://www.kampotskypepr.cz/news/dokonale-marinady-pro-letni-grilovani Samozrejme by ste nemali zabudnúť ani na soľ, ktorá opäť nielen zvýrazní chuť mäsa a pridaných ingrediencií, ale tiež pomôže k tomu, aby bolo mäso krásne mäkké. A na záver vždy pridajte trochu korenia, ak možno toho najlepšieho na svete priamo z Kampotu. Korenie podčiarkne chuťový profil marinády i samotného marinovaného mäsa. Ako marinovať od A až po Z  Čo ďalšie pridáte do marinády, už záleží na vašich chuťových preferenciách a tiež druhu marinovaného mäsa. Nakladať môžete kuracie, ryby, hovädzie aj bravčové. Svetlé mäso si skvele rozumie s bylinkami. Nie je ho navyše nutné marinovať príliš dlho, stačí približne hodina. V prípade tmavého mäsa je dobré mäso pripraviť deň vopred, nechať ho odpočívať v marináde v chladničke cez noc a pred samotným grilovaním mu dopriať aspoň hodinu oddychu pri izbovej teplote. Aké mäso bude tým najlepším výberom pre vás? Inšpirujte sa našimi radami. Pred grilovaním je dobré mäso z marinády vybrať a nechať z neho prebytočnú omáčku odkvapkať. Určite nie je potrebné, aby vám marináda kvapkala na rozžeravené uhlie a dymila. Odstráňte tiež všetko, čo by sa mohlo na grile pripáliť, od byliniek až po kúsky zeleniny. Teraz máte mäso dokonale pripravené na grilovanie. Teraz už stačí pripraviť napríklad dokonalú grilovaciu omáčku, ktorá bude správnym doplnkom k dokonale ugrilovanému mäsu.
Nejlepší grilovací omáčky k masu i zelenině

Blog

Najlepšie grilovacie omáčky na mäso aj zeleninu

Grilovacia omáčka je pri grilovaní rovnako dôležitým prvkom ako dobre rozhorúčené uhlíky či kvalitná marináda. Lenže druhov omáčok je veľa a nie každá sa hodí ku každému druhu mäsa a zeleniny. Ako teda omáčky a grilované suroviny najlepšie spojiť do dokonalého delikatesu? Inšpirovať sa môžete napríklad u nás, čo je však najdôležitejšie, vždy vyberajte podľa toho, čo presne budete na rozhorúčenú mriežku grilu klásť. BBQ & hovädzie mäso Napríklad slávna BBQ omáčka je univerzál, ktorý neurazí pri žiadnom druhu mäsa, no najlepšie si rozumie s hovädzím. Ak budete grilovať rebierka, robiť dobré hovädzie burgre alebo steaky, BBQ bude dokonalým doplnkom, po ktorom sa vaši hostia budú biť. BBQ si prípadne dobre rozumie aj s bravčovým či kuracím mäsom, hoci v tomto prípade je ideálne pridávať BBQ skôr k vyprážanému mäsu v cestíčku. Aj s tým si však gril hravo poradí. Vyskúšajte jednoduchý postup na skvelú BBQ omáčku a nechajte sa inšpirovať tiež ďalšími v našom článku venovanom jednoduchým grilovacím omáčkam! Fresh omáčky & kuracie mäso Kuracie ako také je v porovnaní s hovädzím suchším mäsom, a preto si zaslúži skôr svieže omáčky. Môžete ho kombinovať napríklad s omáčkami na medovo-horčicovom základe či omáčkami, ktoré majú jogurtový alebo majonézový základ. K nim stačí pridať trochu citrónovej šťavy, kvalitné kampotské korenie a ďalšie fresh ingrediencie a máte hotový dip, ktorý chuť svetlého mäsa skvele doplní. Ktoré mäso vlastne na gril vybrať a ako jeho prípravu doviesť k dokonalosti? To vám prezradíme v našom článku o výbere správneho mäsa na gril. Sladké grilovacie omáčky & zelenina Ak dávate prednosť zelenine, vyberajte skôr sladšie omáčky, ktoré sa hodia aj ku špízom. Ideálna je slivková či brusnicová omáčka, ktorej môžete štipkou chilli a červeným kampotským korením dopriať perfektný štipľavý charakter.  Zeleninu ako sú zemiaky či zeler nikdy nepokazíte, ak k nim pripravíte aj klasický syrový dip z čedaru či iného ľahko taviteľného syra.  Pri omáčkach sa však nebojte experimentovať a skúšajte najrôznejšie varianty kombinovať s rôznymi druhmi mäsa. Každý má totiž trochu iné chuťové preferencie, a tak je tým najlepším riešením vždy pripraviť viac omáčok, aby si každý prišiel na svoje. Inšpirujte sa výberom správneho korenia a zálievok ku grilovanej zelenine, alebo priamo postupom, ako grilovanú zeleninu urobiť krásne šťavnatou.
Jak udělat šťavnatou grilovanou zeleninu?

Blog

Ako urobiť šťavnatú grilovanú zeleninu?

Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o správnej prílohe, ktorú k dobre prepečeným hamburgerom či steakom naservírujete. Navyše nie každému mäsu lahodí a preto sa vždy hodí mať v rukáve niekoľko trikov na dokonalú grilovanú zeleninu. Ktorú? Na gril sa hodí takmer všetko, od baklažánov a zemiakov, cez cibuľu a huby, až po krehké cherry paradajky, kukuricu či brokolicu. My vám povieme, ako na ne najlepšie. Správne načasovanie a teplota sú pri príprave zeleniny kľúčové Zeleninu vždy grilujte čo najčerstvejšiu a predpripravenú tak, aby ste grilovali podobne veľké kúsky. Tie vám pomôžu s časovaním, ktoré je pri grilovanej zelenine alfou a omegou, rovnako ako žiar. Zelenina je veľmi citlivá a kontrola správnej teploty je veľmi dôležitá. Niektoré druhy sa totiž opečú rýchlejšie a niektoré pomalšie. Preto je dobré vytvoriť si pomocou shrabaného uhlia na grile zóny s rozdielnou teplotou a do nich následne umiestňovať jednotlivé druhy zeleniny. Ako na cibuľu? Cibuľu by sme mali vždy opiecť na veľmi miernom žiare. Nezabudnite ju potrieť kvalitným olivovým olejom a ľahko osoliť. Dajte jej čas a nechajte ju krásne prepiecť z oboch strán. Jemne pripálené okraje nevadia, všetkého však veľa škodí. Čo s paradajkami? Opekajte pomaly na strednom žiare. Sú plné vody, ale majú tendenciu sa rýchlo páliť. Môžete skúsiť pred grilovaním vydlabať ich dužinu a začať paradajky grilovať bez nej. Po približne 5 minútach už ochutenú dužinu môžete vrátiť a celé paradajky dogrilovať. Cherry paradajky je ideálne grilovať pomaly na stopke, až kým nie sú krásne mäkké a zosladnú. Huby sú na grile dokonalé Huby sú ideálne pre každého, kto neholduje mäsu, ale rád sa stáva súčasťou grilovacieho veselja. Navyše také portobello v kombinácii s hovädzím v hamburgeri je jednoducho dokonalosť. Huby opečte pomaly na strednom žiare, kým nezačnú tvoriť šťavu. Dajte si záležať na správnom dochutení, aby ste nepodávali len hmotu bez chuti. Potrebujete poradiť s grilovacou omáčkou, aby ugrilované pokrmy neboli také fádne? Prečítajte si naše 3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, s ktorými zažiarite. Cuketa a baklažán – griloví parťáci Aj tu platí pravidlo, že menej je niekedy viac a kto si počká, ten sa dočká. Obe suroviny je ideálne grilovať nakrájané na kolieska v kombinácii s olivovým olejom, čiernym korením a trochou citróna. Dobré je nechať cuketu i baklažán pred opekaním vypotiť – teda posypať ich trochou soli, aby pustili vodu. Pripravte si ku grilovanej zelenine tiež ideálnu grilovaciu omáčku, ktorá prepojí všetky skvelé chute. Prečítajte si článok o tom, ako vybrať to najlepšie korenie a zálievku k vašej grilovanej zelenine.
Jak správně připravit maso na gril?

Blog

Ako správne pripraviť mäso na gril?

Grilovacia sezóna sa pomaly, ale isto rozbieha a to znamená veľa nových zážitkov pri rozpálenej mriežke. Aby boli tieto zážitky tie, na ktoré budete vždy spomínať len s láskou, je nevyhnutné mať dokonale predpripravené mäso. Pretože iba správne pripravené mäso znamená spokojné stravníkov. Aké je jeho ideálne spracovanie pred samotným grilovaním? Soľte mäso až tesne pred grilovaním – zachová si šťavu Aby ste zistili, aké mäso je vlastne na gril najvhodnejšie, prečítajte si náš článok, ktorý sa správnemu výberu mäsa na gril venuje. Ak sa potom rozhodnete mäso marinovať, určite neurobíte chybu. Do marinády by ste však nemali pridávať soľ, ktorá narušuje štruktúru mäsa a vytiahne z neho šťavu. A tá je pri grilovaní zásadná. Mäso je preto ideálne nasoliť až tesne pred grilovaním. Čo by ste však mali urobiť už pri nakladaní do marinády, je pridanie trochu alkoholu či octu. Tie totiž narušia bielkovinovú štruktúru mäsa a to tak lepšie prijíma všetky chute a vône obsiahnuté v marináde a bude krehkejšie. Nezabudnite svoju marinádu tiež kvalitne okoreniť. Kampotské korenie vám pomôže získať z mäsa presne tie chute, aké potrebujete. Do hamburgerov marináda nepatrí, zato bravčové rebierka si o ňu pýtajú Niektoré druhy mäsa si o marinádu doslova pýtajú, ako napríklad bravčové rebierka. Existujú aj také pochúťky na gril, ktorým by sa marináde skôr malo vyhnúť. Medzi ne patria napríklad hovädzie steaky či mleté mäso na hamburgery.  Pri príprave mäsovej zmesi na obľúbenú americkú pochúťku by sme nemali s ďalšími ingredienciami miešať príliš razantne. Opäť nám ide o to, aby bolo mäso čo najšťavnatejšie a burgery nadýchané, preto premiešavajte s nežnosťou. Aká omáčka je „ta naj“?  Pozrite sa na 3 tipy na domáce omáčky, ktoré budú vaši hostia milovať! Odležené mäso v chladničke nechajte pred grilovaním chvíľu zohriať Predovšetkým pri hovädzom mäse myslite na správne odležanie a to ako pred grilovaním, tak aj po ňom. Ak máte mäso v mrazničke, nechajte ho rozmraziť a temperovať aspoň 12 hodín pred samotným položením na gril.  Ak ho chladíte v chladničke, napríklad v marináde, je dobré dať mäsu chvíľu pri izbovej teplote. Skúste to aspoň pár minút, ideálne však jednu až dve hodiny. Svalovina sa uvoľní a mäso bude o niečo mäkšie, navyše dokonale šťavnaté a položenie na rozpálenú mriežku pre neho nebude taký šok. 
Nejlepší koření a zálivky na grilovanou zeleninu

Blog

Najlepšie korenie a zálievky na grilovanú zeleninu

Zelenina na grilovanie patrí rovnako ako mäso, či už ako príloha, alebo to hlavné, čo na tanieri servírujeme. Aby bola vždy dokonalá a dokázala nahradiť aj perfektne prepečené rebierka, steaky či prsia, je vždy dôležité zeleninu ľahko dochutiť. Na to sú najlepšie rôzne zálievky, koreniny a samozrejme nesmie chýbať ani olivový olej. Tri základné ingrediencie Ak budete grilovať zeleninu, vždy majte poruke aspoň tri základné ingrediencie: olivový olej, korenie a soľ.  Olivový olej zvýrazní chuť zeleniny a navyše pomáha uvoľňovať z čerstvej zeleniny do nášho tela antioxidanty a živiny a pomáha k jej jednoduchšiemu tráveniu. Vždy vyberajte extra panenský olivový olej maximálnej kvality. Kvalitu hľadajte aj pri korení a soli. V našej ponuke nájdete morskú kampotskú soľ, ktorú však použite na zeleninu až tesne pred servírovaním. Ak budete pridávať korenie, so zeleninou sa skvele kombinuje náš biely Kampotský korenie jemnej a pritom intenzívnej chuti, ktorý dodá zelenine ten správny šmrnc. Papriky, cviklu či huby však môžete kombinovať aj s čiernym korením, ktoré je intenzívnejšie a viac sa približuje chuti klasického mäsa. Korenie Korenie zeleniny len začína s korením, soľou a olejom. Na trhu nájdete obrovské množstvo koreninových zmesí určených priamo na zeleninu. Takúto zmes si však môžete vytvoriť aj doma presne z toho, čo máte radi. Je totiž najlepšie využiť na dochutenie také bylinky, ktoré vám rastú na záhrade a u ktorých viete, že ste si ich vypestovali v 100% bio kvalite. Väčšina zmesí je totiž tvorená zo sušených byliniek, ako je rasca, koriander, zázvor, tymian, oregano či sušený cesnak. Bohužiaľ vo väčšine sáčkov s koreninovými zmesami, ktoré kupujete vo veľkých supermarketoch, je ich kvalita veľmi nízka a preto sú ešte dochutené jedlou soľou a stabilizátormi chuti, čo z nich nerobí práve zdravú záležitosť. Málokto si to navyše uvedomí a dochutené jedlo potom presolí. Náš tip: pripravte si doma svoju vlastnú bylinkovú soľ! Použite svoje bylinky zo záhrady, usušte a zmiešajte ich v mlynčeku napríklad s našou hrubozrnnou morskou soľou. Budete mať finálny dotyk na grilovanej zelenine, ktorý každý ocení nielen chuťovo, ale aj vzhľadovo. Zálievky Na dochucovanie zeleniny sú ideálne aj zálievky. Tie sú vhodné predovšetkým do zeleninových šalátov, ale môžete ich používať aj na potieranie zeleniny priamo počas grilovania, prípadne ich môžete servírovať aj samostatne. Ideálne sú také, ktoré dodajú zelenine pikantnejšiu chuť. Prvú husľu väčšinou opäť hrá olivový olej a korenie, nebráňte sa však pridávaniu takých ingrediencií, ako je citrónová šťava, šalotka, cesnak, horčica či zázvor.  Mnoho ľudí zeleninovú prílohu na grilovanie podceňuje, ale z našej skúsenosti vieme, že po čerstvo pripravenom šaláte sa „iba zapráši“. Na rozdiel od mäsa má totiž tú výhodu, že nemusíte čakať, kým sa ugriluje! Nečakajte preto a využite naše tipy na prípravu zeleniny – hostia to určite ocenia.
3 tipy na jednoduché grilovací omáčky, které nezklamou

Blog

3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, ktoré nesklamú

Omáčka pri grilovaní rozhodne nesmie chýbať na žiadnom stole. Grilovacie omáčky totiž dokážu podčiarknuť celkový chuťový zážitok a kuchárom ponúkajú možnosť nekonečných experimentov a postupov, ako dostať chuťové bunky svojich hostí až do neba. My vám prinášame tipy na 3 základné grilovacie omáčky, ktoré vaše grilovanie vystrelia až do nebies! Omáčky sú skutočne základom každého grilovania, pretože vedia skvele podporiť a doplniť chuťový profil mäsa. Vedia mäso dochutiť a dodať mu niečo navyše. A keď sa niečo veľmi nepodarí, vedia tiež dokonale zachrániť celý pokrm. Zabudnite však na prefabrikované omáčky z supermarketov. Ideálne je vyrobiť si chutnú omáčku doma. 1. BBQ kráľovná Ak sa chcete držať klasickej osvedčenej chuti, ideálnou voľbou je BBQ omáčka, kráľovná všetkých grilovacích omáčok na svete. Na jej prípravu budete potrebovať 150 ml kečupu, 2 lyžice jablčného octu a 150 ml jablčného džúsu. Tieto ingrediencie premiešajte a pridajte 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu worcesteru, štipku chilli a 1 roztlačený strúčik cesnaku.  Nakoniec samozrejme nesmie chýbať Kampotské korenie, ktoré dodá BBQ omáčke iskriaci charakter. Ak ste skôr na klasiku, okoreňte svoju BBQ omáčku čiernym korením, ale ak by ste radi vyskúšali nové chute, famózne bude chutiť aj s červeným korením. Všetko následne ľahko povarte, aby sa chute spojili. BBQ omáčku môžete podávať ako prílohu, prípadne ňou potierať mäso už počas grilovania. 2. Korenisté pohladenie Ak patríte medzi bezhraničných milovníkov korenia, môžete vyskúšať špecialitu s naším fermentovaným zeleným Kampotským korením. To nasypte do 50 ml vody a nechajte chvíľu uležať. Následne do korenia aj so vzniknutým nálevom nalejte 250 ml smotany na šľahanie. Tým vznikne delikátne jemná omáčka, ktorú môžeme podávať najlepšie k tmavému mäsu, ideálne k steakom. 3. Horčicová klasika Ste skôr tradicionalisti a opečenú klobásu si neviete predstaviť bez horčice? Skúste si pripraviť vylepšenú horčicovú omáčku. Budete potrebovať 200 ml plnotučnej horčice, 50 ml medu, 50 ml octu, dve lyžice kečupu, pol lyžičky čierneho Kampotského korenia, soľ, chilli, 2 lyžice trstinového cukru a 1 lyžicu worcesterovej omáčky. Všetko zmiešajte a pomaly nechajte omáčku prehriať tak, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Následne nechajte omáčku vychladnúť a podávajte. Opäť ju môžete použiť ako prílohu, prípadne ju využiť na potieranie grilovaného mäsa. Chcete sa pustiť do ďalších grilovacích dobrodružstiev? Potom sa vám bude hodiť článok, ktorému sme venovali výber toho správneho mäsa na gril!
Jak vybrat to nejlepší maso na gril?

Blog

Ako vybrať to najlepšie mäso na gril?

Slnko začína páliť, dni sa predlžujú a pri stánkoch so zmrzlinou sa začínajú tvoriť rady, to všetko sú jasné znamenia, že sa pomaly, ale isto blíži grilovacia sezóna. Ak aj vy patríte medzi milovníkov mäsa a zeleniny pripravovanej priamo nad rozpáleným uhlím a chcete svoje grilovacie umenie posunúť zase o kus ďalej, potom ste tu správne. Dnes sa totiž pozrieme na to, ako správne vybrať mäso na váš gril. Prípravou mäsa to všetko začína Ešte než začnete žhaviť rošt grilu, je dobré mať mäso správne pripravené. Klasickým supermarketom sa ideálne vyhnite a zájdite k miestnemu mäsiarovi, ktorý bude mať mäso o niečo vyššej kvality. Ak máte dobrý kúsok v mrazničke, nechajte ho rozmraziť a temperovať aspoň pol dňa pred samotným grilovaním. Mäso chladené v chladničke vyberte aspoň dve hodiny pred grilovaním. Samotná príprava mäsa by sa nemala obísť bez poriadnej marinády. Ideálne je nechať mäso marinovať cez noc, aby sa marináda s mäsom pekne spojila. Mäso tiež nikdy nenaklepávajte! Na gril sa totiž vždy hodia pekne vysoké a prešpikované kúsky. Dobrý steak by nemal chýbať na žiadnom grilovaní Na gril môžete hodiť kuracie, bravčové, divinu aj ryby, avšak kráľom každého grilu bude hovädzí steak. Vyberajte správne zrelý steak, ktorý prešiel procesom suchého zrenia, ktorý mu dal tú správnu tmavú červenú farbu. Zároveň vyberajte kus mäsa s viditeľným tukovým mramorovaním krémovo žltej farby.  A pozor. Steaky by ste nemali marinovať, iba ich ochutiť korením, ideálne čiernym Kampotským korením, tesne pred vložením na gril.  Pozor na vysušené hydinové mäso Hydina je ľahšou alternatívou grilovaného mäsa. U nej viac ako u iných druhov mäsa platí, že by ste ju mali odoberať od miestnych chovateľov. Budete prekvapení, ako veľmi sa líši chuť kuracieho mäsa z domáceho chovu od kuracieho kupovaného v supermarketoch. Grilovať môžete prsia, výborné sú aj stehná, ale aj celé kura či jeho polky. Kuracie však nemusí byť vaša jediná voľba. Na gril sa skvele hodí aj morčacie mäso a chybu neurobíte ani s kačacími či husacími prsiami. Dávajte si však pozor na veľmi jednoduché vysušenie hydinového mäsa a naopak jeho nedopečenie vo vnútri, zatiaľ čo na povrchu sa už pripaľuje. Ak budete pridávať korenie, siahnite po bielom. Bravčové rebrá sú grilovacia klasika A potom tu máme bravčové mäso, ktoré vyniká svojou šťavnatosťou. Nikdy nespravíte chybu s tradičnými grilovanými rebrami, kotletou a dokonca ani s bôčikom. Vždy urobíte hosťom veľkú radosť, keď uvidia toto mäso pripravovať. Bravčové je presne ten typ mäsa, ktoré volá po marináde. Skúste trochu experimentovať, zabudnite na prefabrikované marinády a pripravte si doma vlastnú, napríklad medovú s trochou čerstvo mletého Ďrveného korenia. 
Postavili jsme šéfkuchaře ke grilu

Blog

Postavili sme kuchára k grilu

Pozvali sme slávneho talianskeho šéfkuchára Matteo De Carli na grilovačku – zaujímalo nás, ako totiž grilujú tí najlepší. Výsledok nás prekvapil! Jednoduché kombinácie, pár kvalitných surovín a za pár minút bolo hotovo. Čo sme sa od neho naučili? Nečakajte a prekvapte hostí pred grilovaním  Ešte skôr, než sme rozpálili gril, Matteo urobil päťminútové carpaccio z lososa s citrónom, bylinkami a Ďrveným Kampotským korením – to nás úplne dostalo a prvých hladných na chvíľu zasýtilo. Stačí pár kvalitných surovín  Matteo potom začal na gril klásť neobvyklú kombináciu – chobotnicu, šťavnatý kurací steak, veľké kúsky zemiakov, zeleninu a cesnak – všetko dochutené iba kvalitnou soľou a Kampotským korením. Domáca omáčka  Zahoďte kupované omáčky a pripravte si dopredu svoju vlastnú – napríklad z lyofilizovaného Kampotského korenia – je taká skvelá, že ju dámy skúšali aj s melónom, hodí sa na namáčanie skrátka ku všetkému! Matteo ju redukoval slivovicou, výsledná chuť bola tak viac než prekvapivá. Čerstvosť Len mäso nestačí! Urobte ako základ fresh šalát s jahodami, na neho potom položte veggie aj mäsové varianty podľa chuti hostí. Pretože keď grilujete jednoducho a s čerstvými ingredienciami, tak už potrebujete jediné – finálnu chuť, ktorá je pomyselnou zlatou bodkou – napríklad práve čerstvo namleté korenie na čomkoľvek, čo dávate na gril. Kombinácia chutí  Sladká, slaná, kyslá, horká – chute spájajte, nerozdeľujte! Preto skvele funguje zeleninový šalát so sladkým ovocím navrchu, preto sa hostia rozplývajú nad zmrzlinou, na ktorú nečakane nastrúhajú Ďrstvé červené korenie – akákoľvek chuť navyše v jedle ju pozdvihne na ďalší level – nebojte sa experimentov a budete šéfkuchárom všetkých grilovačiek! Buon Appetito!