Blog

Jak udělat šťavnatou grilovanou zeleninu?

Blog

Ako urobiť šťavnatú grilovanú zeleninu?

Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o správnej prílohe, ktorú k dobre prepečeným hamburgerom či steakom naservírujete. Navyše nie každému mäsu lahodí a preto sa vždy hodí mať v rukáve niekoľko trikov na dokonalú grilovanú zeleninu. Ktorú? Na gril sa hodí takmer všetko, od baklažánov a zemiakov, cez cibuľu a huby, až po krehké cherry paradajky, kukuricu či brokolicu. My vám povieme, ako na ne najlepšie. Správne načasovanie a teplota sú pri príprave zeleniny kľúčové Zeleninu vždy grilujte čo najčerstvejšiu a predpripravenú tak, aby ste grilovali podobne veľké kúsky. Tie vám pomôžu s časovaním, ktoré je pri grilovanej zelenine alfou a omegou, rovnako ako žiar. Zelenina je veľmi citlivá a kontrola správnej teploty je veľmi dôležitá. Niektoré druhy sa totiž opečú rýchlejšie a niektoré pomalšie. Preto je dobré vytvoriť si pomocou shrabaného uhlia na grile zóny s rozdielnou teplotou a do nich následne umiestňovať jednotlivé druhy zeleniny. Ako na cibuľu? Cibuľu by sme mali vždy opiecť na veľmi miernom žiare. Nezabudnite ju potrieť kvalitným olivovým olejom a ľahko osoliť. Dajte jej čas a nechajte ju krásne prepiecť z oboch strán. Jemne pripálené okraje nevadia, všetkého však veľa škodí. Čo s paradajkami? Opekajte pomaly na strednom žiare. Sú plné vody, ale majú tendenciu sa rýchlo páliť. Môžete skúsiť pred grilovaním vydlabať ich dužinu a začať paradajky grilovať bez nej. Po približne 5 minútach už ochutenú dužinu môžete vrátiť a celé paradajky dogrilovať. Cherry paradajky je ideálne grilovať pomaly na stopke, až kým nie sú krásne mäkké a zosladnú. Huby sú na grile dokonalé Huby sú ideálne pre každého, kto neholduje mäsu, ale rád sa stáva súčasťou grilovacieho veselja. Navyše také portobello v kombinácii s hovädzím v hamburgeri je jednoducho dokonalosť. Huby opečte pomaly na strednom žiare, kým nezačnú tvoriť šťavu. Dajte si záležať na správnom dochutení, aby ste nepodávali len hmotu bez chuti. Potrebujete poradiť s grilovacou omáčkou, aby ugrilované pokrmy neboli také fádne? Prečítajte si naše 3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, s ktorými zažiarite. Cuketa a baklažán – griloví parťáci Aj tu platí pravidlo, že menej je niekedy viac a kto si počká, ten sa dočká. Obe suroviny je ideálne grilovať nakrájané na kolieska v kombinácii s olivovým olejom, čiernym korením a trochou citróna. Dobré je nechať cuketu i baklažán pred opekaním vypotiť – teda posypať ich trochou soli, aby pustili vodu. Pripravte si ku grilovanej zelenine tiež ideálnu grilovaciu omáčku, ktorá prepojí všetky skvelé chute. Prečítajte si článok o tom, ako vybrať to najlepšie korenie a zálievku k vašej grilovanej zelenine.
3 tipy na jednoduché grilovací omáčky, které nezklamou

Blog

3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, ktoré nesklamú

Omáčka pri grilovaní rozhodne nesmie chýbať na žiadnom stole. Grilovacie omáčky totiž dokážu podčiarknuť celkový chuťový zážitok a kuchárom ponúkajú možnosť nekonečných experimentov a postupov, ako dostať chuťové bunky svojich hostí až do neba. My vám prinášame tipy na 3 základné grilovacie omáčky, ktoré vaše grilovanie vystrelia až do nebies! Omáčky sú skutočne základom každého grilovania, pretože vedia skvele podporiť a doplniť chuťový profil mäsa. Vedia mäso dochutiť a dodať mu niečo navyše. A keď sa niečo veľmi nepodarí, vedia tiež dokonale zachrániť celý pokrm. Zabudnite však na prefabrikované omáčky z supermarketov. Ideálne je vyrobiť si chutnú omáčku doma. 1. BBQ kráľovná Ak sa chcete držať klasickej osvedčenej chuti, ideálnou voľbou je BBQ omáčka, kráľovná všetkých grilovacích omáčok na svete. Na jej prípravu budete potrebovať 150 ml kečupu, 2 lyžice jablčného octu a 150 ml jablčného džúsu. Tieto ingrediencie premiešajte a pridajte 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu worcesteru, štipku chilli a 1 roztlačený strúčik cesnaku.  Nakoniec samozrejme nesmie chýbať Kampotské korenie, ktoré dodá BBQ omáčke iskriaci charakter. Ak ste skôr na klasiku, okoreňte svoju BBQ omáčku čiernym korením, ale ak by ste radi vyskúšali nové chute, famózne bude chutiť aj s červeným korením. Všetko následne ľahko povarte, aby sa chute spojili. BBQ omáčku môžete podávať ako prílohu, prípadne ňou potierať mäso už počas grilovania. 2. Korenisté pohladenie Ak patríte medzi bezhraničných milovníkov korenia, môžete vyskúšať špecialitu s naším fermentovaným zeleným Kampotským korením. To nasypte do 50 ml vody a nechajte chvíľu uležať. Následne do korenia aj so vzniknutým nálevom nalejte 250 ml smotany na šľahanie. Tým vznikne delikátne jemná omáčka, ktorú môžeme podávať najlepšie k tmavému mäsu, ideálne k steakom. 3. Horčicová klasika Ste skôr tradicionalisti a opečenú klobásu si neviete predstaviť bez horčice? Skúste si pripraviť vylepšenú horčicovú omáčku. Budete potrebovať 200 ml plnotučnej horčice, 50 ml medu, 50 ml octu, dve lyžice kečupu, pol lyžičky čierneho Kampotského korenia, soľ, chilli, 2 lyžice trstinového cukru a 1 lyžicu worcesterovej omáčky. Všetko zmiešajte a pomaly nechajte omáčku prehriať tak, aby sa všetky ingrediencie spojili.  Následne nechajte omáčku vychladnúť a podávajte. Opäť ju môžete použiť ako prílohu, prípadne ju využiť na potieranie grilovaného mäsa. Chcete sa pustiť do ďalších grilovacích dobrodružstiev? Potom sa vám bude hodiť článok, ktorému sme venovali výber toho správneho mäsa na gril!
Černý pepř a sezónní ovoce: připravte se na pořádně peprné léto

Blog

Čierne korenie a sezónne ovocie: pripravte sa na poriadne korenisté leto

Čierne korenie je korenina, ktorú si väčšina z nás spojí so slanými jedlami. Kto by si ho nepredstavil na poriadnom kuse mäsa alebo s krémovými cestovinami! U nás už ale môžete tušiť, že kvalitné korenie je skvelou ingredienciou aj do sladkých dezertov alebo zmrzliny. A teraz si ukážeme, že si dokonale rozumie aj so sladkým ovocím, a to nielen s jahodami. Čím kyslejšie, tým lepšie Čierne korenie dokonale ladí predovšetkým s ovocím s výraznou kyslosťou, teda ananásom, kivi či menej zrelými slivkami. Korenie dokáže kyslosti dodať štipľavý podtón, ktorý chuť kyslého ovocia jemne uzemní a oživí. Možno však najčastejšie je čierne korenie spájané s červeným ovocím, predovšetkým jahodami, malinami a ostružinami. Najlepším spôsobom, ako si toto ovocie s korením vychutnať, je príprava ovocných pohárov, prípadne na ovocie nasypať len trochu vanilkového cukru, pridať korenie a podávať. Pre zjemnenie tiež nikdy nie je na škodu pridať lyžičku smotany či trochu vanilkovej zmrzliny. Vo fantázii sa medze nekladú - grilujte, pečte aj smažte S Kampotským korením a ovocím sa dá kúzliť aj oveľa prepracovanejším spôsobom. Keď si budete na konci septembra užívať posledné slnečné lúče roka obklopení padajúcim farebným lístím, skúste si tieto chvíle spestriť slivkovým koláčom s karamelizovanými slivkami a štipkou čierneho korenia. Veľmi netradičnou kombináciou sú tiež jahody s balzamikovým octom, ideálne krémovým, a čiernym korením. Jahody s týmito prísadami a trochou čerstvej smotany zavrite do dvoch sušienok a máte skvelý letný dezert, ktorým prekvapíte každú návštevu. A keď budete v lete grilovať, skúste na gril hodiť aj pár broskýň. Tie vďaka opečeniu získajú extra sladkú chuť. Po vybratí z grilu ich jemne okoreňte pre vytvorenie chuťového kontrastu a pridajte balzamikovo-limetkový preliv, ktorý dodá sladkým broskyniam sviežu kyslosť. A ak bude pri grile príliš horúco, môžete sa schladiť jednoduchými nanukmi vytvorenými z jahodového pyré s kúskami čierneho korenia. Toto leto bude proste dokonale korenisté. :-) Nenašli ste tú pravú letnú inšpiráciu? Sledujte nás na Facebooku alebo Instagrame, kde zdieľame korenisté tipy aj od našich spriatelených reštaurácií a blogerov!
Co doma vaří Khmerové?

Blog

Čo doma varia Khmérov?

Zatiaľ čo kuchyňa z Vietnamu, Číny či Japonska je pre nás síce stále exotická, avšak zďaleka nie neznáma, v prípade kambodžskej kuchyne (alebo ak chceme tradičnej khmerskej) sa bavíme o chutiach, ktoré sú nielen v Českej republike, ale aj pre celú radu ďalších európskych krajín veľkým tajomstvom. Ako teda v skutočnosti vyzerá tradičná kambodžská hostina? V stravovaní Khmérov zohrávajú dôležitú úlohu ryža a sladkovodné ryby. V ryži sú navyše praví znalci – khmerská kuchyňa využíva viac než 2000 druhov! Sú to suroviny, ktoré sú v krajine všadeprítomné vďaka rieke Mekong a jazeru Tonle Sap. Toto jazero sa počas monzúnového obdobia rozlieva až na plochu 16 tisíc kilometrov štvorcových a prináša blahodarnú vlhkosť do ryžových polí a vytvára dokonalé prostredie pre chov rýb. Francúzsko, Vietnam, ale aj Čína Khmerské tradičné recepty sú ovplyvnené celou radou okolitých krajín. Na západe sú badateľné thajské vplyvy, na východe zase vietnamské. Kuchyňu však ovplyvnili aj čínski prisťahovalci a nesmieme zabudnúť ani na francúzsky vplyv, ktorému Kambodža podliehala v dobách kolonializmu tejto krajiny Francúzmi. Tradičné ingrediencie sú teda podobné tým, ktoré sa využívajú aj v ďalších ázijských krajinách. Okrem rýb a ryže je to palmový cukor, limetky, cesnak, chilli, kokosové mlieko, citrónová tráva, šalotka a pod. Medzi tradičné jedlá patrí napríklad ryba Amok dusená v kokosovom mlieku a zabalená v banánovom liste. V tomto jedle zohráva dôležitú úlohu aj kari pasta. Jedná sa o národné jedlo, ktoré by sme mohli prirovnať k našej sviečkovej, hoci v tomto prípade hovoríme o veľmi zdravej sviečkovej. :-) Ako sa hrieši v Kambodži? Kambodžania si však vedia dopriať aj trochu nezdravého, čo dokazuje Twa Ko, teda tradičná klobása. Tá sa vyrába z bravčového či hovädzieho mäsa a rôznych zmesí korenín. Správna Twa Ko by mala obsahovať 20 až 25 percent tuku. Klobásu si najradšej ugrilujú, prípadne si ju vychutnajú so zeleninou a ryžou. Nom banh chok je obdoba českého rožka s maslom a čajom. Jedná sa o vývar s ryžovými rezancami na kari, ktoré Kambodžania radi raňajkujú. Tieto rezance sú polievané rybacou omáčkou a servírujú sa s množstvom zeleniny, ako je uhorka, fazuľové klíčky, banánový kvet a pod. Kambodžania si potrpia aj na sladké. V ich prípade predstavujú dezerty väčšinou sladké ovocie opäť v sprievode ryže. Neverili by ste, koľko rôznych druhov banánov v skutočnosti existuje, kým nezavítate na niektoré z kambodžských trhov. Okrem banánov je však veľmi obľúbeným ovocím mango, ananás či durian so svojou neobvyklou chuťou a vôňou, ktorú Ázijčania doslova zbožňujú.
5 surovin, se kterými si pepř nečekaně rozumí

Blog

5 surovín, s ktorými si korenie nečakane rozumie

Dávať čierne korenie na ryby, mäso, do omáčok či dresingov, to je niečo, čo funguje vždy. My sa však dnes pozrieme na niekoľko surovín, s ktorými si čierne korenie rozumie mimoriadne dobre, aniž by to niekto očakával! Prekvapte svojich hostí zmrzlinou s čiernym popraškom či poriadne štipľavým arašidovým maslom. 1. Zmrzlina Kto by kedy povedal, že si čierne korenie bude dobre rozumieť so zmrzlinou. Existuje veľké množstvo receptov, ktoré tieto dve suroviny spájajú. Nie je to však také prekvapenie, keď si uvedomíme, že korenie je v skutočnosti vlastne ovocie. :-) Za nás odporúčame použiť so zmrzlinou predovšetkým červené korenie, ktoré je plné sladkej fruktózy a teda po ovocí nielen vonia, ale aj chutí! 2. Ovocie Keď už hovoríme o ovocí, skúste niekedy korenie pomlieť priamo naň. Najmä so sladkými letnými plodmi si štipľavá chuť korenia rozumie najlepšie. Korenie zvýrazní ovocnú chuť a dodá im ten správny šmrnc. Opäť odporúčame červené korenie, ktoré ovocné dezerty pozdvihne na úplne inú úroveň. A čo až s čokoládou! Vyskúšajte náš exkluzívny výber tmavo červených guľôčok Kampotského korenia. 3. Ovsené vločky Raňajkujete radi vločky? Čo si ich spestriť troškou čierneho korenia? O korení je známe, že dokáže prekrviť sliznice a podporiť prúdenie krvi v cievach. Nie je preto nič lepšie, čím naštartovať ospalé ráno. Navyše vločky namiesto čokoládových muffinov raňajkujú len tí, ktorí chcú byť skutočne zdraví a korenie je k tomu skvelým pomocníkom. 4. Orechové maslá Mnohí si na raňajky obľúbili aj orechové maslá v rôznych podobách. Napadlo vás niekedy, ako by si ich chuť rozumela so štipľavou chuťou korenia? Veľmi dobre! Skúste si niekedy len tak natrieť arašidové maslo napríklad na banánový chlieb a k tomu pridať trochu pomletého koreniaceho potešenia. Uvidíte, že úsmev na tvári nebudete mať núdzu. Vegan orechové maslá s Kampotským korením si môžete vychutnať tiež u nás. Skúste napríklad exotickú kombináciu kešu orechov, bielej čokolády, dračieho ovocia a červeného Kampotského korenia. 5. Jogurt Podobné emócie vo vás vyvolá aj kombinácia čierneho korenia a gréckeho jogurtu. Hustý a tučný jogurt si zaslúži niečím preraziť a presne to mu čierne korenie dopraje. Skúste pridať ešte trochu cesnaku a vznikne netradičná desiata plná energie a zdraviu prospešných látok, alebo skvelý dip napríklad k letnému grilovaniu.
Už jste vyzkoušeli naše recepty s pepřem?

Blog

Už ste vyskúšali naše recepty s peprom?

Či už patríte medzi vášnivých kuchárov, ktorí trávia doma v kuchyni každú voľnú chvíľu, alebo je pre vás varenie len spôsob, ako utíšiť kručiaci žalúdok, jedno budete mať predsa len spoločné. Každý si rád pochutná na niečom naozaj dobrom, čo mu vykúzli úsmev na tvári a uspokojí mlsné chuťové poháriky. Lenže otázkou je, čo to vlastne bude? Čo dnes budem variť? Klasická otázka, ktorú si dnes a denne kladú nielen u nás milióny žien a mužov. Ak si túto otázku kladiete aj vy, máme pre vás dobrú správu. Na našom webe nájdete nespočetné množstvo receptov od tých najväčších kulinárskych hviezd nielen českej gastronomickej scény. Ako už asi tušíte, všetky recepty, ktoré s nimi dávame dokopy, majú jedno spoločné, a tým je Kampotské korenie. Na týchto receptoch vám chceme ukázať, akým variabilným korením je korenie. Pokrmov, ktoré s ním možno pripraviť, je totiž nespočetné množstvo a rozhodne nejde len o steaky. Kuchári a foodblogeri z celej republiky, ale i zo zahraničia Všetci vás na našom blogu naučia, ako s pomocou Kampotského korenia pripravovať jedinečné slané, ale aj sladké pokrmy, ako pracovať s jeho štipľavosťou, rafinovane ňou podčiarkovať chuť ďalších ingrediencií a ako prekvapiť chuťou z Kambodže každého, kto k vám zavíta na večeru. Vyberte sa do sveta vyšších kulinárskych zážitkov, ktoré sa môžu odohrávať aj vo vašej kuchyni. Skúmajte, experimentujte a spoznávajte chute, o ktorých sa vám predtým ani nesnívalo. Čerpajte inšpiráciu a zdokonaľujte svoje kuchárske umenie pod vedením najväčších gastronomických profesionálov a toho najlepšieho korenia na svete. Dobrú chuť!