Ako správne pripraviť mäso na gril?
Grilovacia sezóna sa pomaly, ale isto rozbieha a to znamená veľa nových zážitkov pri rozpálenej mriežke. Aby boli tieto zážitky tie, na ktoré budete vždy spomínať len s láskou, je nevyhnutné mať dokonale predpripravené mäso. Pretože iba správne pripravené mäso znamená spokojné stravníkov. Aké je jeho ideálne spracovanie pred samotným grilovaním?

Soľte mäso až tesne pred grilovaním – zachová si šťavu
Aby ste zistili, aké mäso je vlastne na gril najvhodnejšie, prečítajte si náš článok, ktorý sa správnemu výberu mäsa na gril venuje. Ak sa potom rozhodnete mäso marinovať, určite neurobíte chybu. Do marinády by ste však nemali pridávať soľ, ktorá narušuje štruktúru mäsa a vytiahne z neho šťavu. A tá je pri grilovaní zásadná.
Mäso je preto ideálne nasoliť až tesne pred grilovaním. Čo by ste však mali urobiť už pri nakladaní do marinády, je pridanie trochu alkoholu či octu. Tie totiž narušia bielkovinovú štruktúru mäsa a to tak lepšie prijíma všetky chute a vône obsiahnuté v marináde a bude krehkejšie. Nezabudnite svoju marinádu tiež kvalitne okoreniť. Kampotské korenie vám pomôže získať z mäsa presne tie chute, aké potrebujete.
Do hamburgerov marináda nepatrí, zato bravčové rebierka si o ňu pýtajú
Niektoré druhy mäsa si o marinádu doslova pýtajú, ako napríklad bravčové rebierka. Existujú aj také pochúťky na gril, ktorým by sa marináde skôr malo vyhnúť. Medzi ne patria napríklad hovädzie steaky či mleté mäso na hamburgery.
Pri príprave mäsovej zmesi na obľúbenú americkú pochúťku by sme nemali s ďalšími ingredienciami miešať príliš razantne. Opäť nám ide o to, aby bolo mäso čo najšťavnatejšie a burgery nadýchané, preto premiešavajte s nežnosťou.
Aká omáčka je „ta naj“? Pozrite sa na 3 tipy na domáce omáčky, ktoré budú vaši hostia milovať!

Odležené mäso v chladničke nechajte pred grilovaním chvíľu zohriať
Predovšetkým pri hovädzom mäse myslite na správne odležanie a to ako pred grilovaním, tak aj po ňom. Ak máte mäso v mrazničke, nechajte ho rozmraziť a temperovať aspoň 12 hodín pred samotným položením na gril.
Ak ho chladíte v chladničke, napríklad v marináde, je dobré dať mäsu chvíľu pri izbovej teplote. Skúste to aspoň pár minút, ideálne však jednu až dve hodiny. Svalovina sa uvoľní a mäso bude o niečo mäkšie, navyše dokonale šťavnaté a položenie na rozpálenú mriežku pre neho nebude taký šok.
Zdieľať
