Správna marináda dokáže urobiť rozdiel medzi dobrým a úplne dokonalým grilovaním. Že každú správnu marinádu tvoria štyri základné ingrediencie, teda soľ, korenie, olej a kyslý prvok, už viete. K týmto ingredienciám však môžete pridávať obrovské množstvo ďalších chutí, ktoré urobia z vášho grilovania dokonalý zážitok.
Na svetlé mäso jemne
Ak sa rozhodnete dať na gril svetlé mäso, teda ryby či hydinu, je lepšie riadiť sa pravidlom, že menej je niekedy viac. Niekedy preto stačia ony štyri základné ingrediencie, medzi ktorými nechýba ani jemne štipľavá chuť Kampotského korenia, doplniť o pár základných byliniek, aby bola zachovaná jemná chuť svetlého mäsa. Čarujte s chuťami rozmarínu, bazalky, cesnaku či tymianu.
V prípade hydiny môžete trochu pritvrdiť a použiť aj marinády s rajčinovým základom či osvieženou medovo-horčicovou marinádou. Skvele si bude tiež rozumieť s marinádami na základe bieleho vína, ktoré sa prirodzene snúbi s chuťou francúzskych byliniek, ako je rozmarín, tymian a šalvia.
Pripraviť samotné mäso na gril už je jednoduché. Prečítajte si náš článok plný jednoduchých tipov.
S tmavým mäsom sa nemažte
To už sa ale pomaly dostávame k omáčkam, do ktorých by ste mali nakladať skôr tmavé mäso. To si dobre rozumie s chuťou cibule, cesnaku a drvených rajčín. Ani tu by ste nemali opomenúť bylinky, ale môžete siahnuť napríklad aj po pive. To je vhodné kombinovať napríklad so sójovou omáčkou, medom, sladkou paprikou a vetvičkou rozmarínu.
Netypickým marinádovým kombom je tiež omáčka obsahujúca chuť korenia a podmaslia. K nim pridajte trochu červenej papriky, bobkový list, petržlen a oregano a máte marinádu, vďaka ktorej bude mäso z grilu dokonale jemným potešením.
Kto to naopak rád horúce, môže vyskúšať marinádu kombinujúcu kečup, horčicu, worcester, kmín a majoránku, ku ktorým pridá trochu pálivých papričiek a ako bodku pridá drvený čierny Kampotský korenie. Pekelne lahodné!
Zásobu skvelých grilovacích omáčok nielen k mäsu nájdete aj v našom ďalšom článku.