Blog

Dokonalé marinády pro letní grilování

Blog

Dokonalé marinády na letné grilovanie

Správna marináda dokáže urobiť rozdiel medzi dobrým a úplne dokonalým grilovaním. Že každú správnu marinádu tvoria štyri základné ingrediencie, teda soľ, korenie, olej a kyslý prvok, už viete. K týmto ingredienciám však môžete pridávať obrovské množstvo ďalších chutí, ktoré urobia z vášho grilovania dokonalý zážitok. Na svetlé mäso jemne Ak sa rozhodnete dať na gril svetlé mäso, teda ryby či hydinu, je lepšie riadiť sa pravidlom, že menej je niekedy viac. Niekedy preto stačia ony štyri základné ingrediencie, medzi ktorými nechýba ani jemne štipľavá chuť Kampotského korenia, doplniť o pár základných byliniek, aby bola zachovaná jemná chuť svetlého mäsa. Čarujte s chuťami rozmarínu, bazalky, cesnaku či tymianu. V prípade hydiny môžete trochu pritvrdiť a použiť aj marinády s rajčinovým základom či osvieženou medovo-horčicovou marinádou. Skvele si bude tiež rozumieť s marinádami na základe bieleho vína, ktoré sa prirodzene snúbi s chuťou francúzskych byliniek, ako je rozmarín, tymian a šalvia. Pripraviť samotné mäso na gril už je jednoduché. Prečítajte si náš článok plný jednoduchých tipov. S tmavým mäsom sa nemažte To už sa ale pomaly dostávame k omáčkam, do ktorých by ste mali nakladať skôr tmavé mäso. To si dobre rozumie s chuťou cibule, cesnaku a drvených rajčín. Ani tu by ste nemali opomenúť bylinky, ale môžete siahnuť napríklad aj po pive. To je vhodné kombinovať napríklad so sójovou omáčkou, medom, sladkou paprikou a vetvičkou rozmarínu. Netypickým marinádovým kombom je tiež omáčka obsahujúca chuť korenia a podmaslia. K nim pridajte trochu červenej papriky, bobkový list, petržlen a oregano a máte marinádu, vďaka ktorej bude mäso z grilu dokonale jemným potešením. Kto to naopak rád horúce, môže vyskúšať marinádu kombinujúcu kečup, horčicu, worcester, kmín a majoránku, ku ktorým pridá trochu pálivých papričiek a ako bodku pridá drvený čierny Kampotský korenie. Pekelne lahodné! Zásobu skvelých grilovacích omáčok nielen k mäsu nájdete aj v našom ďalšom článku.
Jak správně marinovat maso, aby si všichni pochutnali?

Blog

Ako správne marinovať mäso, aby si všetci pochutnali?

Grilovanie mäsa je umením, ktoré vyžaduje znalosť niekoľkých základných fígľov a postupov. Úspech je založený na niekoľkých faktoroch, medzi ktoré patrí nielen výber toho správneho mäsa, ale aj jeho čo najlepšie marinovanie. Poďme si spoločne predstaviť základné dôvody a postupy, prečo a ako marinovať pred samotným grilovaním. Dôvodov, prečo mäso pred grilovaním marinovať, je hneď niekoľko. Marináda dodáva mäsu chuť, zároveň je vďaka nej mäso krehkejšie a ak marinujete správnym spôsobom, pomôže vám marináda aj s rýchlosťou prípravy mäsa. Stačia štyri základné ingrediencie Každá marináda by mala obsahovať štyri základné ingrediencie. V oleji si mäso pekne oddýchne, neprichytí sa na rozpálenú mriežku a získa časť jeho chuti. Ďalšou zložkou by mala byť jemná kyslosť, či už z citróna, jogurtu, horčice alebo rôznych druhov octov či džúsov. Kyslosť marinády pomôže mäsu zmäknúť, vďaka čomu sa po príprave na ohni rozpadne v ústach. Prečítajte si naše tipy na dokonalé domáce marinády, ktoré by ste pri grilovaní určite nemali vynechať. - https://www.kampotskypepr.cz/news/dokonale-marinady-pro-letni-grilovani Samozrejme by ste nemali zabudnúť ani na soľ, ktorá opäť nielen zvýrazní chuť mäsa a pridaných ingrediencií, ale tiež pomôže k tomu, aby bolo mäso krásne mäkké. A na záver vždy pridajte trochu korenia, ak možno toho najlepšieho na svete priamo z Kampotu. Korenie podčiarkne chuťový profil marinády i samotného marinovaného mäsa. Ako marinovať od A až po Z  Čo ďalšie pridáte do marinády, už záleží na vašich chuťových preferenciách a tiež druhu marinovaného mäsa. Nakladať môžete kuracie, ryby, hovädzie aj bravčové. Svetlé mäso si skvele rozumie s bylinkami. Nie je ho navyše nutné marinovať príliš dlho, stačí približne hodina. V prípade tmavého mäsa je dobré mäso pripraviť deň vopred, nechať ho odpočívať v marináde v chladničke cez noc a pred samotným grilovaním mu dopriať aspoň hodinu oddychu pri izbovej teplote. Aké mäso bude tým najlepším výberom pre vás? Inšpirujte sa našimi radami. Pred grilovaním je dobré mäso z marinády vybrať a nechať z neho prebytočnú omáčku odkvapkať. Určite nie je potrebné, aby vám marináda kvapkala na rozžeravené uhlie a dymila. Odstráňte tiež všetko, čo by sa mohlo na grile pripáliť, od byliniek až po kúsky zeleniny. Teraz máte mäso dokonale pripravené na grilovanie. Teraz už stačí pripraviť napríklad dokonalú grilovaciu omáčku, ktorá bude správnym doplnkom k dokonale ugrilovanému mäsu.
Nejlepší grilovací omáčky k masu i zelenině

Blog

Najlepšie grilovacie omáčky na mäso aj zeleninu

Grilovacia omáčka je pri grilovaní rovnako dôležitým prvkom ako dobre rozhorúčené uhlíky či kvalitná marináda. Lenže druhov omáčok je veľa a nie každá sa hodí ku každému druhu mäsa a zeleniny. Ako teda omáčky a grilované suroviny najlepšie spojiť do dokonalého delikatesu? Inšpirovať sa môžete napríklad u nás, čo je však najdôležitejšie, vždy vyberajte podľa toho, čo presne budete na rozhorúčenú mriežku grilu klásť. BBQ & hovädzie mäso Napríklad slávna BBQ omáčka je univerzál, ktorý neurazí pri žiadnom druhu mäsa, no najlepšie si rozumie s hovädzím. Ak budete grilovať rebierka, robiť dobré hovädzie burgre alebo steaky, BBQ bude dokonalým doplnkom, po ktorom sa vaši hostia budú biť. BBQ si prípadne dobre rozumie aj s bravčovým či kuracím mäsom, hoci v tomto prípade je ideálne pridávať BBQ skôr k vyprážanému mäsu v cestíčku. Aj s tým si však gril hravo poradí. Vyskúšajte jednoduchý postup na skvelú BBQ omáčku a nechajte sa inšpirovať tiež ďalšími v našom článku venovanom jednoduchým grilovacím omáčkam! Fresh omáčky & kuracie mäso Kuracie ako také je v porovnaní s hovädzím suchším mäsom, a preto si zaslúži skôr svieže omáčky. Môžete ho kombinovať napríklad s omáčkami na medovo-horčicovom základe či omáčkami, ktoré majú jogurtový alebo majonézový základ. K nim stačí pridať trochu citrónovej šťavy, kvalitné kampotské korenie a ďalšie fresh ingrediencie a máte hotový dip, ktorý chuť svetlého mäsa skvele doplní. Ktoré mäso vlastne na gril vybrať a ako jeho prípravu doviesť k dokonalosti? To vám prezradíme v našom článku o výbere správneho mäsa na gril. Sladké grilovacie omáčky & zelenina Ak dávate prednosť zelenine, vyberajte skôr sladšie omáčky, ktoré sa hodia aj ku špízom. Ideálna je slivková či brusnicová omáčka, ktorej môžete štipkou chilli a červeným kampotským korením dopriať perfektný štipľavý charakter.  Zeleninu ako sú zemiaky či zeler nikdy nepokazíte, ak k nim pripravíte aj klasický syrový dip z čedaru či iného ľahko taviteľného syra.  Pri omáčkach sa však nebojte experimentovať a skúšajte najrôznejšie varianty kombinovať s rôznymi druhmi mäsa. Každý má totiž trochu iné chuťové preferencie, a tak je tým najlepším riešením vždy pripraviť viac omáčok, aby si každý prišiel na svoje. Inšpirujte sa výberom správneho korenia a zálievok ku grilovanej zelenine, alebo priamo postupom, ako grilovanú zeleninu urobiť krásne šťavnatou.
Jak správně připravit maso na gril?

Blog

Ako správne pripraviť mäso na gril?

Grilovacia sezóna sa pomaly, ale isto rozbieha a to znamená veľa nových zážitkov pri rozpálenej mriežke. Aby boli tieto zážitky tie, na ktoré budete vždy spomínať len s láskou, je nevyhnutné mať dokonale predpripravené mäso. Pretože iba správne pripravené mäso znamená spokojné stravníkov. Aké je jeho ideálne spracovanie pred samotným grilovaním? Soľte mäso až tesne pred grilovaním – zachová si šťavu Aby ste zistili, aké mäso je vlastne na gril najvhodnejšie, prečítajte si náš článok, ktorý sa správnemu výberu mäsa na gril venuje. Ak sa potom rozhodnete mäso marinovať, určite neurobíte chybu. Do marinády by ste však nemali pridávať soľ, ktorá narušuje štruktúru mäsa a vytiahne z neho šťavu. A tá je pri grilovaní zásadná. Mäso je preto ideálne nasoliť až tesne pred grilovaním. Čo by ste však mali urobiť už pri nakladaní do marinády, je pridanie trochu alkoholu či octu. Tie totiž narušia bielkovinovú štruktúru mäsa a to tak lepšie prijíma všetky chute a vône obsiahnuté v marináde a bude krehkejšie. Nezabudnite svoju marinádu tiež kvalitne okoreniť. Kampotské korenie vám pomôže získať z mäsa presne tie chute, aké potrebujete. Do hamburgerov marináda nepatrí, zato bravčové rebierka si o ňu pýtajú Niektoré druhy mäsa si o marinádu doslova pýtajú, ako napríklad bravčové rebierka. Existujú aj také pochúťky na gril, ktorým by sa marináde skôr malo vyhnúť. Medzi ne patria napríklad hovädzie steaky či mleté mäso na hamburgery.  Pri príprave mäsovej zmesi na obľúbenú americkú pochúťku by sme nemali s ďalšími ingredienciami miešať príliš razantne. Opäť nám ide o to, aby bolo mäso čo najšťavnatejšie a burgery nadýchané, preto premiešavajte s nežnosťou. Aká omáčka je „ta naj“?  Pozrite sa na 3 tipy na domáce omáčky, ktoré budú vaši hostia milovať! Odležené mäso v chladničke nechajte pred grilovaním chvíľu zohriať Predovšetkým pri hovädzom mäse myslite na správne odležanie a to ako pred grilovaním, tak aj po ňom. Ak máte mäso v mrazničke, nechajte ho rozmraziť a temperovať aspoň 12 hodín pred samotným položením na gril.  Ak ho chladíte v chladničke, napríklad v marináde, je dobré dať mäsu chvíľu pri izbovej teplote. Skúste to aspoň pár minút, ideálne však jednu až dve hodiny. Svalovina sa uvoľní a mäso bude o niečo mäkšie, navyše dokonale šťavnaté a položenie na rozpálenú mriežku pre neho nebude taký šok. 
Dárek pro milovníky kvalitního masa

Blog

Darček pre milovníkov kvalitného mäsa

Češi sú milovníci korenia – to my v .pepper..field vieme už nejaký čas. Ak teda váš ocko trávi veľa času pri grile alebo má napríklad vlastnú udiareň, kvalitné mäso si najskôr dokáže zaobstarať sám najlepšie. Čo mu ale zrejme v jeho výbave chýba? Kvalitné korenie! Preč je Kampotské korenie ideálnym darčekom pre mäsožuróv?  Vytiahne chuť kvalitného mäsa Kampotské biele korenie je veľa uznávané vÔsledkom toho, že otvára chuťové poháriky a znásobuje dobré chute v jedle – o to viac, ak je vytvorené kvalitnými surovinami. Ak teda hľadáte darček pre brata, ktorý miluje grilovať, prekvapte ho niektorou z darčkových súd, ktorá obsahuje mlynček tak akurát do mužskéj ruky, ľahko umývateľný aj pri náročném používaní pri grile a vyberte mu jeho obľúbené korenie. Černé a biele korenie – králi grilovaček Viete, že je obrovský rozdiel v používaní korení? Ináč sa nás pýtate každdý deň! Černé odporújame pre ryzé klasiky – darujte ho dedkovi, ockovi alebo šéfovi, ktorý nemá rád zmeny – Černé kampotské korenie je viac konzervatívne, avšak o to viac šokujúce vo svojej chuti – pretože je pravém korením! Ak chcete darček pre milovníka mäsa, ktorý sa nebojí inovácií, experimentov a nových chutí, zvoľte biele kampotské korenie. To si získalo v minulom roku veľa obdivu u poroty výstavy For Gastro a získalo vítéza potraviny roka. Jeho jemná podfarbujúca chuť nenápadne vyzdvihne to najlepšie, čo v jedle máte – čo ocenia len pravý gurmán, ktorý si hýčka každý kúsok steaku od prvej návštevy jeho řezníka. Navyše – ak je niekto z vašej rodiny vášnivý rybár, pravé biele korenie je presne to korenie, ktoré nesmie vynechať! Lyofilizované korenie na korenistú omáčku Ako prvý na svete sme vyvinuli vzácné lyofilizované kampotské korenie, ktoré svojou chuťou autenticky pripomína červý zelený korenie z vetvičky tak, ako ho poznáme z kambodžského pobrežia. Lyofilizáciou sa ale nádherne zjemní a soľ na povrchu mu dodá šmrnc. Najlepší českí šéfkuchári ho používajúj do redukovaných korenistých omáčok, ktoré vÔbec väčšiu gastroscénu! Ostatné druhy našich červých korení ale rozhodne nie sú pozadu. Kvalitnému mäsu potrebujete len kvalitné korenie a omáčku, na ktorú nezabudnete do konca života – darujte k tohtoročným Vianociam výbavu pre milovníkov mäsa, ktorá bude finálnou zlatou bodkou za ich kulinárskym umením!