Čo doma varia Khmérov?
Zatiaľ čo kuchyňa z Vietnamu, Číny či Japonska je pre nás síce stále exotická, avšak zďaleka nie neznáma, v prípade kambodžskej kuchyne (alebo ak chceme tradičnej khmerskej) sa bavíme o chutiach, ktoré sú nielen v Českej republike, ale aj pre celú radu ďalších európskych krajín veľkým tajomstvom. Ako teda v skutočnosti vyzerá tradičná kambodžská hostina?

V stravovaní Khmérov zohrávajú dôležitú úlohu ryža a sladkovodné ryby. V ryži sú navyše praví znalci – khmerská kuchyňa využíva viac než 2000 druhov! Sú to suroviny, ktoré sú v krajine všadeprítomné vďaka rieke Mekong a jazeru Tonle Sap. Toto jazero sa počas monzúnového obdobia rozlieva až na plochu 16 tisíc kilometrov štvorcových a prináša blahodarnú vlhkosť do ryžových polí a vytvára dokonalé prostredie pre chov rýb.
Francúzsko, Vietnam, ale aj Čína
Khmerské tradičné recepty sú ovplyvnené celou radou okolitých krajín. Na západe sú badateľné thajské vplyvy, na východe zase vietnamské. Kuchyňu však ovplyvnili aj čínski prisťahovalci a nesmieme zabudnúť ani na francúzsky vplyv, ktorému Kambodža podliehala v dobách kolonializmu tejto krajiny Francúzmi.
Tradičné ingrediencie sú teda podobné tým, ktoré sa využívajú aj v ďalších ázijských krajinách. Okrem rýb a ryže je to palmový cukor, limetky, cesnak, chilli, kokosové mlieko, citrónová tráva, šalotka a pod.
Medzi tradičné jedlá patrí napríklad ryba Amok dusená v kokosovom mlieku a zabalená v banánovom liste. V tomto jedle zohráva dôležitú úlohu aj kari pasta. Jedná sa o národné jedlo, ktoré by sme mohli prirovnať k našej sviečkovej, hoci v tomto prípade hovoríme o veľmi zdravej sviečkovej. :-)
Ako sa hrieši v Kambodži?
Kambodžania si však vedia dopriať aj trochu nezdravého, čo dokazuje Twa Ko, teda tradičná klobása. Tá sa vyrába z bravčového či hovädzieho mäsa a rôznych zmesí korenín. Správna Twa Ko by mala obsahovať 20 až 25 percent tuku. Klobásu si najradšej ugrilujú, prípadne si ju vychutnajú so zeleninou a ryžou.
Nom banh chok je obdoba českého rožka s maslom a čajom. Jedná sa o vývar s ryžovými rezancami na kari, ktoré Kambodžania radi raňajkujú. Tieto rezance sú polievané rybacou omáčkou a servírujú sa s množstvom zeleniny, ako je uhorka, fazuľové klíčky, banánový kvet a pod.
Kambodžania si potrpia aj na sladké. V ich prípade predstavujú dezerty väčšinou sladké ovocie opäť v sprievode ryže. Neverili by ste, koľko rôznych druhov banánov v skutočnosti existuje, kým nezavítate na niektoré z kambodžských trhov. Okrem banánov je však veľmi obľúbeným ovocím mango, ananás či durian so svojou neobvyklou chuťou a vôňou, ktorú Ázijčania doslova zbožňujú.
Zdieľať
