„Kambodžský“ korenie – ako ho najlepšie použiť v kuchyni?
Čierne korenie je neodmysliteľnou súčasťou celej rady svetových kuchýň, tej našej nevynímajúc. Možno by však aj najskúsenejší domáci kuchári a kuchárky boli prekvapení, ako veľmi dokáže pravé Kampotské korenie vylepšiť chuť tradičných českých jedál. Je však nutné vedieť, ako s korením – a to predovšetkým s tak výnimočným korením, aké je to z Kampotu – pracovať.

Celé alebo drvené zrná?
Je všeobecne známe, že zatiaľ čo do pomaly varených omáčok je lepšie pridávať väčšinu korenín v celku, pri grilovaní či smažení je lepšie na mäso či zeleninu nanášať korenie nahrubo drvené. Presne tento postup platí aj pre korenie.
Je potrebné myslieť na to, že Kampotské korenie je vďaka svojmu komplexnému a silnému aromatu spolu s výraznou pikantnosťou lepšie do omáčok pridávať v takej forme, ktorá bude silice a chuť uvoľňovať postupne. Dobré je preto vložiť korenové zrná do gázy celé a nechať ich poriadne prehriať v omáčke na dlhšiu dobu, aby cez tvrdú šupku uvoľňovali svoje poklady postupne.
Ak však chceme, aby sa všetka chuť a vôňa korenia rýchlo prehnala koreninovou surovinou, je dobré vziať do ruky mlynček a korenie nadrtíť. Tu je tiež potrebné myslieť na to, že čím jemnejšie bude korenie nadrcené, tým bude chuť intenzívnejšia a prejaví sa naplno jeho pikantnosť. Naopak väčšie kúsky korenia vnesú do jedla viac exotických vôní a chutí.
Správny timing
Správne načasovanie je ďalším veľmi dôležitým faktorom. Ako už bolo povedané, celé zrná uvoľňujú svoje aroma postupne, čo znamená, že pre intenzívnu chuť je dobré celé guľôčky do jedla pridávať čo najskôr.
V prípade drvených zŕn je ideálne pridať korenové zrná tak, aby sa prehriali a uvoľnili svoje silice, zároveň však nedošlo k ich spáleniu, pretože by mohli jednotlivé korenové fragmenty zhorknúť a tým znehodnotiť chuť jedla.
Keď pridáte Kampotské korenie až na tanieri, tak si užijete jeho vôňu najviac. Odporúčame preto zaobstarať si niektorý z našich krásnych mlynčekov, ktoré sú krásnou ozdobou na každý jedálenský stôl.
Zdieľať
