Blog

Tajemství výroby pepřového oleje

Blog

Tajomstvo výroby koreniaceho oleja z čierneho korenia

V jednom z našich nedávnych príspevkov sme vám odkryli záhadný koreninový olej z Kampotského korenia a pozreli sme sa, aké zdravotné účinky má. O tomto oleji to bude aj teraz, pozrieme sa však naň z pohľadu výroby. Získavanie esencie pomocou destilácie Olej z čierneho korenia môže byť získavaný buď priamo z drvených koreninových zŕn, prípadne ho možno vytiahnuť z koreninových lístkov, na ktorých koreninové zrná rastú. V oboch prípadoch je kľúčom k získavaniu esenciálneho oleja destilačný proces. Konkrétne ide o destiláciu vodnou parou, ktorá je pod vysokým tlakom filtrovaná cez organický materiál, v tomto prípade teda časti rastlín koreninovej révy či priamo koreninové zrná. Olej je následne izolovaný od vody a stočený. Výťažok sa pohybuje medzi 1 až 4 % z celkového objemu biomasy. Čo je tiež dôvod, prečo ide o pomerne drahý produkt. Dobrou správou je, že vďaka vysokej koncentrácii látok obsiahnutých v korení stačí pre väčšinu použitia len niekoľko málo kvapiek. Koncentrovanú silu ľahko zjemníte Pre niekoho však môže byť tento olej až príliš silný. V takom prípade ho možno kombinovať s inými olejmi. Veľmi dobre si rozumie s citrusovými olejmi a s olejmi z okvetných lístkov. Vhodný je napríklad pomaranč, grapefruit, citrón či bergamot alebo levanduľa. Vďaka svojej štiplavosti ho však môžete vyskúšať skombinovať s esenciálnymi olejmi z eukalyptu či čajovníka. Vyskúšajte si vytvoriť zmes z 20 ml slnečnicového či nechtíkového oleja, 10 ml ľubovníkového oleja, 1 kvapky esenciálneho oleja z čierneho korenia a niekoľkých kvapiek zázvorového a citrónového esenciálneho oleja. Získate tým dokonale voňavú bombu, ktorú môžete používať pri svalovej stuhnutosti i celej rade ďalších ťažkostí, o ktorých si môžete prečítať v našich článkoch.
Novoroční hubnutí s pomocí pepře a mocného piperinu

Blog

Novoročné chudnutie s pomocou korenia a silného piperínu

S novým rokom sa neodmysliteľne spájajú aj niektoré predsavzatia, medzi ktorými sa často objavuje cieľ schudnúť na požadovanú váhu. Mnoho ľudí preto zamieri do fitness centier, kúpi si permanentky do bazéna, pomôcky na cvičenie v pohodlí domova či nové topánky na behanie. Lenže pohyb je iba súčasťou úspechu. Aby sa telo začalo tukových zásob efektívne zbavovať, je potrebné zmeniť aj jedálniček a zaradiť do neho také ingrediencie, ktoré s chudnutím pomôžu. Jednou z nich je aj čierne korenie, respektíve látky v ňom obsiahnuté, ktoré dokážu poriadne nakopnúť metabolizmus aj imunitu. Zmena jedálnička je neodmysliteľnou súčasťou cesty Ak sa snažíte schudnúť prebytočné kilogramy, je nevyhnutné zaradiť do svojho života nielen dostatočnú pohybovú aktivitu, ale aj kvalitný jedálniček. Niektoré štatistiky hovoria, že ten tvorí až 70 % celého úspechu. Rýchlosť spaľovania tukových zásob môžete navyše ovplyvniť aj jednotlivými ingredienciami, pričom veľmi efektívne je v tomto ohľade čierne korenie. To obsahuje látku piperín, ktorá spôsobuje nielen charakteristickú pálčivosť korenia, ale tiež ovplyvňuje niektoré procesy prebiehajúce v našom organizme. Táto látka spôsobuje prekrvenie slizníc, čo má za následok efektívnu podporu imunity a nakopnutie metabolických procesov v tele. Čo všetko piperín dokáže? Piperín podporuje tvorbu potrebných kyselín v našom žalúdku, čo pozitívne ovplyvňuje proces trávenia. Zároveň sa tak efektívne z prijatej potravy uvoľňujú potrebné živiny a v neposlednom rade tiež pomáha uvoľňovať toxíny z tela, čo opäť podporuje proces chudnutia. Dobre je voliť také korenie, ktoré má skutočne vysoký podiel piperínu. Teda korenie pestované bez chemického ošetrenia, tradičnými postupmi a pri ktorom je maximálne zachovaná jeho čerstvosť. Ideálne je také korenie kombinovať s kurkumou, ktorá dokáže jeho účinky znásobiť. Piperín si môžete dopriať prostredníctvom korenia v jedle, prípadne vyskúšať náš ginger shot, ktorý v sebe kombinuje silu čierneho korenia, kurkumy a navyše pridáva mocnú silu zázvoru, vďaka ktorej na vás v tomto nevlídnom počasí nepríde žiadny bacil.
Když se potká Itálie s Kambodžou. Ochutnejte naše dokonalé pepřové špagety

Blog

Keď sa stretne Taliansko s Kambodžou. Ochutnajte naše dokonalé pepřové špagety

Život je príliš krátky na to, aby sme v ňom neexperimentovali. Keď však vezmete ten najlepší korenie na svete a spojíte ho s tým najväčším cestovinovým pokladom, aký má Taliansko, výsledkom nemôže byť nič iné ako úplne dokonalé poňatie talianskych špagiet. Na začiatku však stála otázka, na koho sa obrátiť s prosbou, aby pre nás vytvoril dokonalé špagety s korenistým základom. Nakoniec sme sa rozhodli pre rodinný podnik ležiaci uprostred alpského masívu Alpe della Luna neďaleko Toskánska. Práve tu sídli Pasta di Borgo Pace, kde sa príprave cestovín venujú dlhé generácie. Tamojší experti v oblasti gastronómie a pekárstva pre nás vytvorili recept, ktorý sa opiera o niekoľko jednoduchých surovín, ktorými sú krištáľovo čistá alpská voda, slnko a tá najkvalitnejšia tvrdá pšenica a samozrejme nesmie chýbať ani ten najlepší korenie na svete pestované v provincii Kampot. Spracované tradičným postupom Tajomstvo unikátnej chuti špagiet spočíva, podobne ako u nášho korenia, v spôsobe spracovania. Cestoviny sa za čerstva vešajú a sušia pri teplote okolo 40 stupňov. Počas tohto procesu získavajú svoju charakteristickú dĺžku a pružnosť, ktorú nadobudnú počas 20 hodín sušenia.  Proces zároveň definuje ich štruktúru, ktorá nie je hladká, ako býva u cestovín, na ktoré ste zvyknutí zo supermarketu. Každý Talian vám povie, že aby omáčka na cestovinách dobre držala, musí byť ich štruktúra hrubá a mierne pomúčená. Nemusíte mať strach, že by sa drsnosť preniesla aj do chuti, tam sú tieto cestoviny naopak dokonale mäkké. K tomu prispieva aj šetrné mletie semolinovej múky na kameni, vďaka ktorému múka obsahuje jemné pšeničné klíčky zjemňujúce chuť cestovín a navyše dodávajúce bohatý obsah bielkovín. Cestoviny je ideálne párovať s klasickými paradajkovými či smotanovými omáčkami a nikdy nič nepokazíte niekoľkými hoblinkami parmezánu. A teraz už nezostáva nič iné, len popriať dobrú chuť.
Zkuste si svůj příští čajový dýchánek pořádně opepřit

Blog

Skúste si svoj ďalší čajový posedenie poriadne okoreniť

Pod slovom čaj sa môže skrývať každý bylinný nálev či odvar, hoci pravý čaj je samozrejme vyrobený z listov čajovníka čínskeho. Čaj na zmenu vytvorený z nadrvených korení je však bežne využívaný v ajurvédskej medicíne na zmiernenie bolesti v krku a kašľa. Pepor vám pomôže postaviť sa opäť na nohy Hoci by sa mohlo zdať, že sa pepor hodí len k mäsu, v skutočnosti nám ponúka tisíc a jedno využitie. Nekonečne s ním možno experimentovať nielen v kuchyni, ale príde vhod aj v momente, keď sa necítime úplne najlepšie. Pepor je totiž skvelým prírodným liekom na celú radu neduhov. Dnes si ukážeme, ako v praxi využiť liečivé vlastnosti unikátneho „čaju“ v momente, keď cítime, že na nás niečo lezie, bolí nás v krku alebo kašleme. V jednoduchosti ukrytá peporová sila Jednu lyžičku čerstvo nadrvenéhočierneho pepra zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať. Aby vzniknutý nápoj chutil čo najlepšie, je dobré vzniknutý nálev ochutiť medom, zázvorom a citrónom, ktoré taktiež pomáhajú v boji proti bacilom. Zázvor a pepor nechajte v náleve lúhovať najmenej päť minút. Ak chcete dosiahnuť skutočne silný účinok, nechajte pepor vo vode pár minút povariť. Látky obsiahnuté v čiernom pepri vedú k uvoľňovaniu voľných radikálov, podporujú činnosť krvného obehu, odstraňujú stuhnutosť kĺbov a uvoľňujú dutiny. Ak si hovoríte, že peporový čaj nedáva príliš veľký zmysel, nezabudnite, že ide o jednu z dôležitých ingrediencií veľmi obľúbeného chai masala, ktorý sa pije po celom svete. Môžete skúsiť aj jemnejšiu variantu – pepor nechajte variť v mlieku, ktoré po pridaní medu tiež chutí veľmi lahodne. A ak radšej niečo ostrejšie, vyskúšajte si pár kúskov Kampotského pepra primiešať do nápoja.
Černý pepř a sezónní ovoce: připravte se na pořádně peprné léto

Blog

Čierne korenie a sezónne ovocie: pripravte sa na poriadne korenisté leto

Čierne korenie je korenina, ktorú si väčšina z nás spojí so slanými jedlami. Kto by si ho nepredstavil na poriadnom kuse mäsa alebo s krémovými cestovinami! U nás už ale môžete tušiť, že kvalitné korenie je skvelou ingredienciou aj do sladkých dezertov alebo zmrzliny. A teraz si ukážeme, že si dokonale rozumie aj so sladkým ovocím, a to nielen s jahodami. Čím kyslejšie, tým lepšie Čierne korenie dokonale ladí predovšetkým s ovocím s výraznou kyslosťou, teda ananásom, kivi či menej zrelými slivkami. Korenie dokáže kyslosti dodať štipľavý podtón, ktorý chuť kyslého ovocia jemne uzemní a oživí. Možno však najčastejšie je čierne korenie spájané s červeným ovocím, predovšetkým jahodami, malinami a ostružinami. Najlepším spôsobom, ako si toto ovocie s korením vychutnať, je príprava ovocných pohárov, prípadne na ovocie nasypať len trochu vanilkového cukru, pridať korenie a podávať. Pre zjemnenie tiež nikdy nie je na škodu pridať lyžičku smotany či trochu vanilkovej zmrzliny. Vo fantázii sa medze nekladú - grilujte, pečte aj smažte S Kampotským korením a ovocím sa dá kúzliť aj oveľa prepracovanejším spôsobom. Keď si budete na konci septembra užívať posledné slnečné lúče roka obklopení padajúcim farebným lístím, skúste si tieto chvíle spestriť slivkovým koláčom s karamelizovanými slivkami a štipkou čierneho korenia. Veľmi netradičnou kombináciou sú tiež jahody s balzamikovým octom, ideálne krémovým, a čiernym korením. Jahody s týmito prísadami a trochou čerstvej smotany zavrite do dvoch sušienok a máte skvelý letný dezert, ktorým prekvapíte každú návštevu. A keď budete v lete grilovať, skúste na gril hodiť aj pár broskýň. Tie vďaka opečeniu získajú extra sladkú chuť. Po vybratí z grilu ich jemne okoreňte pre vytvorenie chuťového kontrastu a pridajte balzamikovo-limetkový preliv, ktorý dodá sladkým broskyniam sviežu kyslosť. A ak bude pri grile príliš horúco, môžete sa schladiť jednoduchými nanukmi vytvorenými z jahodového pyré s kúskami čierneho korenia. Toto leto bude proste dokonale korenisté. :-) Nenašli ste tú pravú letnú inšpiráciu? Sledujte nás na Facebooku alebo Instagrame, kde zdieľame korenisté tipy aj od našich spriatelených reštaurácií a blogerov!
„Kambodžský“ pepř – jak nejlépe ho v kuchyni použít?

Blog

„Kambodžský“ korenie – ako ho najlepšie použiť v kuchyni?

Čierne korenie je neodmysliteľnou súčasťou celej rady svetových kuchýň, tej našej nevynímajúc. Možno by však aj najskúsenejší domáci kuchári a kuchárky boli prekvapení, ako veľmi dokáže pravé Kampotské korenie vylepšiť chuť tradičných českých jedál. Je však nutné vedieť, ako s korením – a to predovšetkým s tak výnimočným korením, aké je to z Kampotu – pracovať. Celé alebo drvené zrná? Je všeobecne známe, že zatiaľ čo do pomaly varených omáčok je lepšie pridávať väčšinu korenín v celku, pri grilovaní či smažení je lepšie na mäso či zeleninu nanášať korenie nahrubo drvené. Presne tento postup platí aj pre korenie. Je potrebné myslieť na to, že Kampotské korenie je vďaka svojmu komplexnému a silnému aromatu spolu s výraznou pikantnosťou lepšie do omáčok pridávať v takej forme, ktorá bude silice a chuť uvoľňovať postupne. Dobré je preto vložiť korenové zrná do gázy celé a nechať ich poriadne prehriať v omáčke na dlhšiu dobu, aby cez tvrdú šupku uvoľňovali svoje poklady postupne. Ak však chceme, aby sa všetka chuť a vôňa korenia rýchlo prehnala koreninovou surovinou, je dobré vziať do ruky mlynček a korenie nadrtíť. Tu je tiež potrebné myslieť na to, že čím jemnejšie bude korenie nadrcené, tým bude chuť intenzívnejšia a prejaví sa naplno jeho pikantnosť. Naopak väčšie kúsky korenia vnesú do jedla viac exotických vôní a chutí. Správny timing Správne načasovanie je ďalším veľmi dôležitým faktorom. Ako už bolo povedané, celé zrná uvoľňujú svoje aroma postupne, čo znamená, že pre intenzívnu chuť je dobré celé guľôčky do jedla pridávať čo najskôr. V prípade drvených zŕn je ideálne pridať korenové zrná tak, aby sa prehriali a uvoľnili svoje silice, zároveň však nedošlo k ich spáleniu, pretože by mohli jednotlivé korenové fragmenty zhorknúť a tým znehodnotiť chuť jedla. Keď pridáte Kampotské korenie až na tanieri, tak si užijete jeho vôňu najviac. Odporúčame preto zaobstarať si niektorý z našich krásnych mlynčekov, ktoré sú krásnou ozdobou na každý jedálenský stôl.
3 barvy pepře – 1 rostlinka

Blog

3 farby korenia – 1 rastlinka

Najdôležitejšie korenie sveta. Tak jednoducho by sa dali opísať malé koreniace guľôčky, ktoré spolu so soľou tvoria základ svetovej gastronómie. Ich chuť je ostrá, drevitá a niekedy až prekvapivo drzá, čo podčiarkuje chuť jedál, do ktorých sa pridávajú. Farby korenia vzniknú z jednej rastliny podľa doby zrenia viaceré a ich správne kombinovanie s pokrmami je tak trochu alchymistickým mystériom, ktoré sa teraz pokúsime odhaliť. Piper Nigrum, alebo koreniaci čierny, tak znie názov rastliny, ktorej plody sa všeobecne nazývajú ako koreniace korenie. Táto rastlina má celú radu poddruhov, ktoré plodia chuťovo rôzne výrazné plody. Navyše rôzne spôsoby pestovania a spracovania ovplyvňujú jeho kvalitu. Delí sa na čierny, biely a červený korenie. Čierne korenie Najrozšírenejšia forma koreniaceho korenia sa získava zberom ešte nezrelých zelených alebo mierne zožltnutých plodov koreniaceho, ktoré sú následne sušené na slnku. Tým získavajú charakteristický popolavo hnedý odtieň a zvráskavenú štruktúru. Kampotské korenie má tú výsadu, že jeho zrnká sú obrovské a tmavo čierne – čím čiernejšie, tým kvalitnejšie! Ak je váš korenie zašednuté, je to znakom toho, že je už staré a chuťovo prázdne. Toto korenie je štipľavé a veľmi aromatické. Červené korenie Červená farba nie je v prípade červeného korenia dôkazom ostrosti, ale jemnosti. Ide o koreniace plody zbierané pri plnej zrelosti. Jeho chuť sa vyznačuje jemnosťou a ovocnými tónmi, vďaka ktorým sa hodí nielen do slaných jedál, ale aj do dezertov. Skvelo si rozumie napríklad s čokoládou. Tu a tam naň môžete naraziť aj v nejakom drinku, do ktorých sa tiež s obľubou pridáva, bohužiaľ je často zamieňaný za ružový koreniaci z Južnej Ameriky. Biele korenie Posledným zástupcom tradičných korení je biele korenie s úplne perfektnou štruktúrou postrádajúcou tú vráskavosť. To je dané spôsobom jeho získavania, keď je po dozretí červená šupka namočená a následne odstránená. Vďaka tomu sa môže biele korenie pochváliť chuťou, v ktorej chýba tá agresívna štipľavosť, ale prevládajú skôr kvetinové tóny s ľahkým nádychom fermentácie. Biele korenie je ideálnou voľbou k jemnejšiemu svetlému mäsu a tiež spolu s červeným korením perfektne dopĺňa ryby a morské plody. My ho však používame na čokoľvek, pretože dokonale dokresľuje chute v jedle, aniž by ich zatienil. Čo vlastne je zelené lyofilizované korenie? Zelené lyofilizované Kampotské korenie so soľou sme vyvinuli ako prvé na svete na našich českých strojoch – skrátka a dobre sme vzali čerstvé zelené korenie priamo na stonke a bez ďalšieho sušenia sme ho zabalili do slaného nálevu. Tak sa dostalo bezpečne k nám do ČR a tu sme ho na českých lyofilizátoroch vysušili mrazom – chuť teda zostáva rovnaká ako u čerstvého korenia, ale nie je tak výrazná a dá sa jesť len tak – po guľôčkach!
Černý pepř: fenomén, o kterém potřebujete vědět úplně všechno

Blog

Černý korenie: fenomén, o ktorom potrebujete vedieť úpne všetko

Pamätáte si, kedy ste sa naposledy v niečom strašne pomýlili? Presne toto sa vám stane pri našom čiernom korení. Ak totiž očakávate, že bude najskôr podobné koreniu, ktoré kupujete v supermarkete, odporúčame vysypať si náš a akýkoľvek iný vrecúško celého čierneho korenia na biely tanier a na prvý pohľad si vizuálne porovnať guľôčky. Korenie je to s veľkým K Obrovská, tvrdá, plná, hustá, šťavnatá, tmavo čierna guľôčka na jednom tanieri. Malá, scvrknutá, zašednutá, ľahučká, prázdna a možno aj rozbitá guľôčka na tanieri druhom. Čierne korenie je najznámejšia podoba plodov rastliny Piper nigrum. Naši farmári ho zbierajú ručne na začiatku sezóny ako nezrelé zelené guľôčky. Proces zberu tohto korenia je zo všetkých troch základných Kampotských korení najjednoduchší – zbiera sa totiž po celých stonkách, nie iba po guľôčkach, ako je to pri červenom korení. Vďaka prirodzenej fermentácii a sušeniu na slnku sa bobule zafarbia do čierna a získajú svoju plnú chuť. Tmavo čierne guľôčky sú nasiaknuté intenzívnou vôňou eukalyptu, tymianu, mäty a pre Kambodžu tak typického kafru s tónmi sladkých hrušiek. Po zomletí navyše guľôčky získajú čerstvý nádych citrusov, preto ich milujú Taliani na svoje cestoviny. Čo s čiernym korením vykúzliť v kuchyni, aby to nebola nuda Rozhodne to nebude. Naopak komplexná plná korenistá chuť z neho robí bestseller, ktorý môžete bez rozmýšľania použiť takmer na čokoľvek, bez toho, aby ste nad párovaním s jedlom museli zdĺhavo premýšľať. Opekajte, grilujte, duste, najlepšie s mäsom! Čierne Kampotské korenie má tieto tepelné úpravy rád a ešte viac vynikne. Hodí sa na steaky, červené mäso, klasické omáčky, polievky, ale predovšetkým na akékoľvek cestoviny. Bez nášho korenia už nedá ranu väčšina talianskych reštaurácií! V českej kuchyni je najobľúbenejšie zo všetkých korení – zvýrazní chuť klasickej sviečkovej, ale aj silného guláša.