Blog

Jak používat čerstvé Kampotské pepře v kuchyni?

Blog

Ako používať čerstvé Kampotské korenie v kuchyni?

Tohtoročná čerstvá úroda z kampotských korenistých polí je tu! Najviac sme pyšní na naše čerstvé korenie, ktoré získalo najvyššie ocenenie, teda 3 hviezdy, na GREAT TASTE 2023 – tzv. gastro Oscary. Zamilujte si zelené solený, lyofilizovaný alebo fermentovaný slaný rovnako ako porotcovia a varte s nimi pohodlne a sebavedome doma, akoby ste navštívili michelinskú reštauráciu. Ako zaobchádzať so sušenými koreniami do mlynčeka už viete. Alebo si to môžete pripomenúť v niektorom z našich predchádzajúcich článkov. Od dneška sa však stanete profi kuchárom, pretože vám poradíme, ako pracovať s kategóriou čerstvých Kampotských korení. Pretože sú všetky mäkké, mohli by vám zanášať mechanizmus mlynčeka. Preto ich používajte celé, drvené v mažiari, nasekané alebo rozbité plochou hranou noža. Začneme pekne zostra zeleným korením v solnom kvete Ide o najčerstvejšiu podobu Kampotského korenia, akú sme schopní dopraviť k vám domov z korenistých polí v Kambodži. Naši farmári utrhnú stonky a preberú každú guľôčku, než ju takpovediac naložia do solného nálevu a vakuujú. Na nakladanie používame Fleur de Sel – ručne zbieranú soľ zo salín ležiacich taktiež v provincii Kampot. Ďalšiu soľ už pri varení takmer nebudete potrebovať. Toto korenie je perfektné na koreninovú omáčku. Stačí mať doma maslo, vývar a smotanu. Gurmáni pridávajú ešte cibuľu a cesnak. A koreninová omáčka je takmer na svete. Zelené korenie v sebe skrýva začínajúcu silu najlepšieho korenia sveta rovnako ako tóny čajových lístkov, citrusov a morských minerálov. Je jemné a krehké, po rozkúsaní vo vašich ústach rozpúta dokonalú harmóniu exotických chutí. Intenzívnu koreninovú chuť postupne sprevádzajú tóny citrusov a ihličnanov vzájomne prepojené kvetinovými tónmi. Skúste jeho dokonalú chuť spojiť s tmavým mäsom, omáčkami, rizotom či rannými vajíčkami. Mäkučké zelené zrná sa hodia aj k cestovinám, na zapekanie a do polievok. Veľmi dobre si rozumejú aj s jemnými syrmi, ktorým robia ostrejší doprovod. Ďalší, chuťovo veľmi blízky zelenému, je lyofilizovaný korenie so soľou Môžete ho používať tak, ako je. Alebo ho zaliať olivovým olejom. Keďže je sušený mrazom, po kontakte s tekutinou sa rehydratuje do pôvodnej podoby a môžete s ním pracovať podobne ako so zeleným nakladaným korením. Usušený robí gastronomickú parádu v cestovinách, omáčkach, polievkach i pri mäse. Ak radi experimentujete, nebojte sa ho na jemno drvený použiť do dezertov. Neverili by ste, akú chuťovú symfóniu rozprúdi v spojení s panna cottou a lesným ovocím. Zástancovia tradičnej kuchyne ho môžu rozbiť v mažiari prípadne použiť celý pri práci s tmavým, svetlým mäsom, so zverinou a tiež aj s rybami. Osvieži cestoviny, zapekané jedlá so syrom i hubami a tiež omáčky. Svoje miesto si zaslúži aj v jesenných polievkach. Hľadáte novú chuť korenia? Potom siahnite po fermentovanom soleném korení Nie nadarmo mu hovoríme kráľ studenej kuchyne či koreninový kaviár. Jednak pre jeho vzhľad, ale aj chuťový charakter, ktorý sa približuje umami – tzv. piatej chuti. Fermentované korenie v sebe ukrýva celú paletu chutí – od slanej, cez pikantnú až po príjemne slanú či mierne kyslú. Tento korenie chcete rozkúsať, pretože nepáli, ale chutí dokonale.  Svoje miesto si nájde vo studenej kuchyni, ďalej tiež pri prílohách a dochucovaní mäsa. Či už ide o šaláty listové, cestovinové alebo zemiakové, nielen počas sviatkov. Pretože je na skus mäkký, vylepšíte s ním domáce chlebíčky aj slávnostné amuse bouche – jednohubky pre náročných.  Moc kráľa studenej kuchyne však siaha ešte ďalej - cez syrové taniere pri pohári vína až po dochucovanie hotových steakov z panvice či grilu. Ako správna delikatesa sa však dá jesť aj samotný pri večerných filmoch namiesto orechov alebo nezdravých chipsov. TIP: Vyskúšajte lyofilizované vločky fermentovaného korenia pre pohodlných fajnšmekrov.
Čerstvý zelený pepř a grilování. Perfektní dvojka!

Blog

Čerstvé zelené korenie a grilovanie. Perfektná dvojka!

Grilovacia sezóna sa konečne rozbehla na plné obrátky, a tak je čas premýšľať nad novými receptami, ktorými, ako hlavný grilmajster, ohúrite. V tohtoročnej sezóne frčí sviežosť, ktorá nemusí byť nutne ukrytá len v šalátoch či drinkoch, ale môžete ju prepašovať aj na rozpálenú mriežku. Pomôže vám k tomu náš čerstvý zelený korenie. Zelený korenie u nás nájdete hneď v niekoľkých variantoch, lyofilizovaný, teda mrazom sušený čerstvý korenie. Ďalej fermentovaný korenie či zelený korenie v slanom náleve. Hoci sa vždy jedná o guľôčky šťavnatého a jemne pálivého zeleného korenia, líši sa spôsob ich spracovania a teda aj možnosti, ako ich pri grile použiť. Lyofilizovaný korenie Lyofilizovaný korenie je zelený korenie zbavený všetkej vlhkosti. Preto sa nemusíte báť dať ho do mažiara, ľahko rozdrviť a pridať ho napríklad do marinády alebo s ním mäso rovno okoreniť. Vysušené a smädné fragmenty korenia začnú nasávať šťavu z mäsa či omáčky a dokonale podčiarknu chuť mäsa či obľúbených koreninových omáčok – tak ikonických na obdobie grilovania. Čerstvý zelený korenie v slanom náleve Ak patríte medzi tých, ktorí si radi hrajú nielen s mäsom priamo na grile, ale tiež radi ladia k dokonalosti omáčky, ktoré k nemu podávajú, potom je tento korenie priamo pre vás. Čerstvá chuť korenia omáčke nakopne, dodá jej jemnú štipľavosť, sviežosť a skvelé doladenie chutí, ktoré sa k mäsu tak hodí. Chuť zeleného korenia navyše najlepšie vynikne v tých najjednoduchších omáčkach, takže nad jej prípravou nemusíte ani dlho premýšľať. Fermentovaný zelený korenie To najlepšie na záver. Niet nad to položiť pred hladných kamarátov tanier s čerstvo ugrilovaným mäsom. Už tak z vás budú nadšení, vy však máte v rukáve ešte jeden, posledný trik. Až im mäso naservírujete na tanier, posypte ho finálnou bodkou v podobe fermentovaného korenia, ktoré celé jedlo prevonia, dodá mu charakteristickú chuť sviežeho zeleného korenia a príjemný kick, ktorý poteší na jazyku. Tento korenie je báječne praktický, nepotrebuje mlynček a keď ho budete mať na grilovačke po ruke, vždy s ním jednoducho posypete akékoľvek jedlo, ktoré zrazu dostane sviežu koreninovú chuť vďaka pár mäkkým a delikátnym guľôčkam!
Vločková sůl (Sea Salt Flakes) a její použití

Blog

Vločková soľ (Sea Salt Flakes) a jej použitie

Tento druh našej soli z Kampotu je doslova na vrchole chuťovej pyramídy. Jej tvar totiž nádherné veľké kryštály pyramídy pripomína. Vzácne gurmánske kúsky soľných vločiek vyhrali tento rok ocenenie Great Taste nielen za svoj krásny vzhľad, ale predovšetkým za skvelú chuť, ktorú porotcovia ohodnotili ako kvetinovú, sviežu, príjemnú a jemne chrumkavú pri rozkúšaní s dokonale vyváženým pomerom slanosti. Stručne povedané Je to perfektný partner a doplnok k našim koreniam z Kampotu, pretože rovnako ako kvalitné korenie, ktoré má viac chuti ako páliť, aj kvalitná soľ má viac chuti ako len soliť. A čo vlastne Salt Flakes znamená? Ide o najväčšie soľné pyramidy, čiže vločkovú soľ, zbieranú z hladiny morských salín, v ktorých sa soľ z morskej vody získava pomocou slnečných lúčov. Tie odparujú morskú vodu a na jej povrchu sa soľ zráža do pekných kryštálov pripomínajúcich snehové vločky. Preto sa táto soľ nazýva vločkovou soľou. Dosahuje maximálnu čistotu, má vyvážené zloženie a jej získavanie nezanecháva žiadnu uhlíkovú stopu, pretože kvôli krehkosti kryštálov je nevyhnutné všetko robiť ručne. Produkcia je preto veľmi limitovaná a táto vločková soľ sa bežne nevyužíva ako klasická kamenná soľ, ktorú kupujeme v obchodoch. Navyše ju opäť zbierajú tradičné rodiny farmárov z Kampotu udržateľným a ekologickým spôsobom. Na čo sa používa? Najväčšie kryštály v tvare vločiek majú tvar pyramídy a najčastejšie sa využívajú na finálne doladenie uvareného jedla pri jeho servírovaní, keď sa tanier mení na malé umelecké dielo. Samotné kryštály sa dajú degustovať aj samostatne – sú veľmi lahodné a príjemné, preto sa nemusíte báť ani väčších kúskov. Nielenže jedlo s kryštálmi soli, ktoré nahrádzajú pomyselnú čerešničku na torte, skvele vyzerá, ale soľ vďaka svojej čistote a jedinečnému chuťovému profilu tiež dokonale podčiarkne jeho chuť. Kryštály sú krásne ploché, takže sa rýchlejšie a rovnomernejšie rozpúšťajú. Vločková soľ sa pritom hodí ako do slaných, tak aj do sladkých jedál. Niet nič lepšie ako čokoládová pena či košíčky so slaným karamelom ozdobené jemnými slanými vločkami, ktoré jasne dávajú najavo, že so svojím kuchárskym umením myslíte naozaj vážne a o svojich hostí chcete náležite starať.
Jak pečovat o své vlasy a pleť s pomocí černého pepře

Blog

Ako sa starať o svoje vlasy a pleť pomocou čierneho korenia

Už niekoľkokrát sme vám ukázali, že korenie nemusí byť iba korením vo vašej kuchyni, ktorým dochutíte steak alebo omáčku. S týmto kúzelným pokladom z Kampotu sa dá čarovať najrôznejšími spôsobmi. A pridávaním do kávy či zmrzliny to len začína. Korenie totiž nachádza svoje uplatnenie aj v kozmetike, kde skvele funguje v starostlivosti o vlasy a pleť. Čierne korenie je bohaté na draslík, horčík, železo a tiež vitamíny C a K Vďaka prítomnosti vitamínu C je korenie extrémne bohaté na vysoký obsah antioxidantov a má tiež antibakteriálne a antibiotické účinky. Olej získavaný z čierneho korenia sa tak dá využiť na ošetrovanie pokožky, ako prevencia proti vráskam a tiež pomáha odstraňovať pigmentáciu. Rozdrvené čierne korenie možno využiť aj ako peeling, pomáha napríklad s hojením jazvičiek a škvŕn po akné Vďaka antiseptickým účinkom tiež napomáha k celkovému hojeniu a čisteniu pokožky. Je však dôležité myslieť na to, že nie každý typ pokožky si s korením rozumie. Zo začiatku pristupujte k jeho aplikácii na pokožku s opatrnosťou a kombinujte ho s takými nosnými látkami, pri ktorých máte istotu, že vaša pokožka ich dobre znáša. Využite blahodarné účinky čierneho korenia aj na pokožku hlavy a na posilnenie svojich vlasových korienkov  Čierne korenie môže pomôcť s odstránením lupín, napomáhať k lepšej kvalite vlasov a dokonca podporovať rast nových. Pre zvýšenie efektu môžete do zmesi pridať aj pár citrusových semienok, ktoré taktiež pomáhajú pri boji s lupinami a zároveň osviežia vašu pokožku. Myslite na to, že je dôležité korenie nakombinovať s niektorou z nosných látok, aby korenie nebolo príliš koncentrované – napríklad s jojobovým či marhuľovým olejom.  Zaujímajú vás ďalšie priaznivé účinky korenia na vaše telo? Prečítajte si napríklad článok o blahodarných účinkoch piperínu.
Jak nejlépe využít 5 blahodárných účinků piperinu

Blog

Ako najlepšie využiť 5 blahodarných účinkov piperínu

Piperín, známy tiež ako Bioperine, je látka obsiahnutá v každom zrniečku čierneho Kampotského korenia. Ide o alkaloid, ktorý je schopný prispieť k zlepšeniu nášho telesného zdravia vďaka svojim nepopierateľným benefitom. A robí to mnohými spôsobmi. Poďme sa pozrieť na päť najčastejších! 1. Absorpcia živín Piperín má tú zvláštnu moc, že pomáha zvyšovať schopnosť tela absorbovať živiny. Znamená to, že s živinami, ktoré konzumujeme, si telo oveľa lepšie poradí a viac ich využije. Príkladom je napríklad kurkuma a v nej obsiahnutý kurkumín, ale aj vitamíny A a C, selén, vitamín B6, betakarotén a ďalšie, ktoré robia rovnakú zaslúženú prácu. 2. Rýchlejší metabolizmus Zvýšená absorpcia živín vedie k zlepšeniu metabolických procesov v tele. Vďaka lepšej termogenéze telo ľahšie rozkladá tukové bunky. Ak osoba za účelom schudnutia konzumuje piperín a zároveň dodržiava správny výživový plán, môže táto látka správnemu priebehu značne pomôcť. 3. Produkcia dopamínu a serotonínu Piperín sa podieľa na vyššej produkcii týchto dvoch látok, ktoré napomáhajú celkovej psychickej pohode človeka a teda aj lepšej nálade. Nečakajte zázraky, ale nikdy nie je na škodu urobiť si deň o niečo príjemnejší s trochou korenia. 4. Lepšia pamäť Ak často zabúdate, aj tu môže piperín pomôcť. Serotonín a tzv. beta-endorfín hrajú výraznú úlohu v pamäťových schopnostiach. Vďaka vyššej prítomnosti týchto chemikálií v tele náš mozog lepšie funguje a trénuje sa jeho pamäť. Stačí len nezabudnúť si občas dať to korenie. :-) Zároveň je piperín schopný podporovať aj ďalšie mentálne funkcie, ako sú pozornosť či schopnosť uvažovania. 5. Podpora imunitného systému Náš imunitný systém môže mať pomalé, ale aj príliš rýchle reakcie. Piperín dokáže dostať reakčný čas lymfocytov na správnu úroveň a tak prispieť k lepšiemu zdravotnému stavu nášho tela. Okrem toho je tiež schopný odbúravať stres, ktorý sa na zdraví taktiež podpisuje nepriaznivým spôsobom. Berte tiež na vedomie, že ani Kampotské korenie, ani ďalšie výnimočné a zdravé suroviny nie sú spasiteľmi nášho jedálnička ani životného štýlu. Aj keď prinášajú mnoho zdravotných benefitov, v prípade reálnych ťažkostí so zdravím je vždy najvhodnejšou cestou vyhľadať lekára.
Na velikosti namletého zrna záleží

Blog

Na veľkosti namletej zrnka záleží

Užívať si jedlo, ktoré bude celé dôkladne prevoniať a ochutené korením, alebo pripraviť jedlo, pri ktorého konzumácii dôjde k náhodným explóziám korenenej chuti? Otázka, na ktorú môžete odpovedať nastavením vášho mlynčeka. Čím jemnejšie totiž korenie do jedla pomeliete, tým viac bude prepojený celým jeho obsahom. Naopak väčšie fragmenty budú ako malé balíčky plné chuťových prekvapení, pri ktorých si nikdy nebudete istí, kedy na ne pri jedle natrafíte. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo jednotlivé veľkosti pomletého korenenného zrna v jedle spôsobujú. Celé korenie Použitie celých korenenných guľôčok dáva najväčší zmysel, ak chcete jedlu dodať jemnú chuť a vôňu korenia. Hodí sa na využitie v polievkach, marinádach, omáčkach a tiež pri pečení väčších kusov mäsa. S celou guľôčkou máte istotu najväčšej čerstvosti obsahu ukrytého pod povrchom jej šupky. Veľké fragmenty Ak guľôčku rozdrvíte na 5 až 6 väčších kúskov, získate nádherný dekoratívny prvok na vrchol vašich krémových polievok, cestovín či tanierov s omáčkou. Zároveň pripravíte rafinované prekvapenie, plné nečakanej korenenej chuti, ktoré dodá jedlu úplne novú zábavnú úroveň. Hrubo pomleté Bohatá korenenná chuť, v ktorej vyniká nielen štiplavosť korenia, ale predovšetkým jeho ďalšie chuťové a voňavé tóny, vám zabezpečí hrubo mleté korenie. Predovšetkým pri korení z Kampotu si tak budete môcť vychutnať jeho jedinečnú chuť, ktorú nebude zbytočne prehlušovať pálivosť. Toto mletie odporúčame! Polohruho pomleté Ak niekedy zájdete do reštaurácie a na ruku si nasypete obsah koreničky na stole, vo väčšine prípadov sa vám do dlane vysype polohruho pomleté korenie. Ide o najčastejšie známy prostriedok, ako jedlo ľahko dochutiť po finálnom dokončení. Hodí sa k jemnejším jedlám, ako je kuracie mäso, omáčky či šalátové dresingy na jogurtovom alebo majonézovom základe. Jemne pomleté korenie Hladká, až prášková konzistencia umožňuje ochutiť jedlo a to aniž by bol v jedle korenie takmer postrehnuteľné. Nenechajte sa však touto nenápadnosťou zmiasť. Veľmi jemným mletím korenia dávate najviac vyniknúť jeho štiplavému charakteru. Ideálna voľba všade tam, kde chcete trochu pridať pikantnosť a korenie skryť, od najrôznejších zálievok až po polievky. Chuťový akcent tu trochu zaniká a všeobecne toto mletie veľmi neodporúčame, pretože príliš jemný prášok je ľahko dusivý. Náš tip: Prezrite si sekciu našich mlynčekov, ktoré vám bezchybne pomôžu s mletím Kampotského korenia a soli vo všetkých veľkostiach. :-)
„Kambodžský“ pepř – jak nejlépe ho v kuchyni použít?

Blog

„Kambodžský“ korenie – ako ho najlepšie použiť v kuchyni?

Čierne korenie je neodmysliteľnou súčasťou celej rady svetových kuchýň, tej našej nevynímajúc. Možno by však aj najskúsenejší domáci kuchári a kuchárky boli prekvapení, ako veľmi dokáže pravé Kampotské korenie vylepšiť chuť tradičných českých jedál. Je však nutné vedieť, ako s korením – a to predovšetkým s tak výnimočným korením, aké je to z Kampotu – pracovať. Celé alebo drvené zrná? Je všeobecne známe, že zatiaľ čo do pomaly varených omáčok je lepšie pridávať väčšinu korenín v celku, pri grilovaní či smažení je lepšie na mäso či zeleninu nanášať korenie nahrubo drvené. Presne tento postup platí aj pre korenie. Je potrebné myslieť na to, že Kampotské korenie je vďaka svojmu komplexnému a silnému aromatu spolu s výraznou pikantnosťou lepšie do omáčok pridávať v takej forme, ktorá bude silice a chuť uvoľňovať postupne. Dobré je preto vložiť korenové zrná do gázy celé a nechať ich poriadne prehriať v omáčke na dlhšiu dobu, aby cez tvrdú šupku uvoľňovali svoje poklady postupne. Ak však chceme, aby sa všetka chuť a vôňa korenia rýchlo prehnala koreninovou surovinou, je dobré vziať do ruky mlynček a korenie nadrtíť. Tu je tiež potrebné myslieť na to, že čím jemnejšie bude korenie nadrcené, tým bude chuť intenzívnejšia a prejaví sa naplno jeho pikantnosť. Naopak väčšie kúsky korenia vnesú do jedla viac exotických vôní a chutí. Správny timing Správne načasovanie je ďalším veľmi dôležitým faktorom. Ako už bolo povedané, celé zrná uvoľňujú svoje aroma postupne, čo znamená, že pre intenzívnu chuť je dobré celé guľôčky do jedla pridávať čo najskôr. V prípade drvených zŕn je ideálne pridať korenové zrná tak, aby sa prehriali a uvoľnili svoje silice, zároveň však nedošlo k ich spáleniu, pretože by mohli jednotlivé korenové fragmenty zhorknúť a tým znehodnotiť chuť jedla. Keď pridáte Kampotské korenie až na tanieri, tak si užijete jeho vôňu najviac. Odporúčame preto zaobstarať si niektorý z našich krásnych mlynčekov, ktoré sú krásnou ozdobou na každý jedálenský stôl.
4 bizarní způsoby, jak použít pepř v domácnosti

Blog

4 bizarné spôsoby, ako použiť korenie v domácnosti

Čierne korenie vníma väčšina z nás ako korenie, ktoré dokonale dochutí každý pokrm, avšak s čiernym korením sa dá čarovať aj inými spôsobmi. Ukázalo sa totiž, že ide o skvelý odpudzovač mravcov, prípadne dokáže udržať farby vášho prádla dlhodobo v dokonalom stave. Nižšie nájdete 4 netradičné spôsoby, ako korenie použiť. 1. Ochrana proti škodcom Asi každý záhradkár vie, aký nepríjemný je pohľad na úrodu zdevastovanú škodcami, ako sú vošky, ale aj iné živočíchy. Niektorí tento problém riešia chemickými postrekmi, ktoré sa však v čiastočnom množstve dostávajú aj do samotnej plodiny. Pri tom stačí pripraviť silný výluh zo škorice a korenia a vzniknutým roztokom rastliny ošetriť. To odradí mnohé škodce a vaša úroda bude dokonale chránená. 2. Špeciálny odpudzovač mravcov Korenie dokáže byť tiež účinným ochranncom domu a špajze pred večne hladnými mravcami. Okolo miesta, ktoré má byť mravcom zakázané, stačí rozmiestniť zrná bieleho či čierneho korenia. Tie vytvoria nepreniknuteľnú bariéru, ktorá usilovné mravce presvedčí o tom, aby skúsili šťastie inde. 3. Prípravok proti blednutiu prádla Nie sú to však len rastliny či potraviny, ktoré korenie dokáže skvele ochrániť. Ak máte radi pestrofarebnú módu a štve vás, že sýtosť farieb berie s každým praním za svoje, vyskúšajte ďalší koreninový trik. Pred praním pridajte k prádlу čajovú lyžičku koreninových guľôčok, ktoré majú schopnosť udržať farbu na svojom mieste. 4. „Chuťovka “ pre nepozvaných hostí v vtáčom kŕmidle Počas zimy mnohí z nás kŕmia vtáctvo zrnom. Čas od času môže kŕmidlo navštíviť aj veverička, ktorá však nenechá operencom ani zrniečko. Ako už asi tušíte, ak do zmesi pridáte aj trochu korenia, veverička si rýchlo rozmyslí, kde bude usporadúvať svoje hostiny. Vtáci si totiž zrnká vyberú a vyzobú si tie, ktoré im chutia. Veverička si však všetko rada veľmi rýchlo nacpe do lícnych vačkov, nevieac, aké exotické prekvapenie sa v nich skrýva. A keďže veveričky nie sú príliš veľké milovníčky korenia, rýchlo sa naučia, že obsah vášho kŕmidla pre nich nie je ničím lákavým.
Doba covidová začala: opepřete si home office

Blog

Doba covidová začala: okoreňte si home office

Doba covidová zavrela väčšinu z nás na nejaký čas doma. Zistili sme, že naše okolie sa delí na dva druhy „domácich pracovníkov“. Tí prví vstávajú, obliekajú sa, prípadne sa aj nalíčia, akoby išli do práce. Takto upravení potom sadnú k svojim notebookom. A potom je druhý typ, ktorí rýchlo vymenia pyžamo za domáce tepláky a úplne rozcuchaní s ešte nedopitou kávou sadnú k svojim strojom päť minút pred začiatkom porady. Do ktorej skupiny patríte vy? Človek má doma omnoho viac času na experimenty – a to aj pri varení Nech už tak či onak – jedno sa tejto zvláštnej dobe musí nechať. Človek zrazu dochádza len z postele k pracovnému stolu, vďaka čomu má podstatne viac času. My sme sa rozhodli tento čas využiť produktívne a smelo sa pustili do gastro pokusov na vyššej úrovni. Skôr než sme prebrali z korenistého šialenstva, používali sme korenie, ktoré sme práve mali doma. Akonáhle sme však náš „domáci“ korenie nahradili bielym Kampotským korením, povýšilo akékoľvek naše jedlo z „výborné“ na „vstupenku do gastronomického neba“. A potom už nám nebolo pomoci – brali sme korenie po korení a skúšali, čo urobí Kampotské korenie s rybou, našou obľúbenou nátierkou a ako sa naň bude tváriť hovädzie. Asi vás neprekvapí, že výsledok bol vždy famózny. Využite nastalú situáciu a experimentujte! Či už sami, s partnerom, rodinou alebo priateľmi, dochuťte svoje obľúbené recepty Kampotským korením a pozdvihnite ich na novú úroveň. Odmenou vám bude nielen spokojné bruško a nezabudnuteľný chuťový zážitok, ale aj to, že s každým otočením mlynčeka robíte svet o štipku lepším. Kampotské korenie totiž vykupujeme výhradne od farmárov, ktorí sú pre nás už niečo ako rodina. Zdieľajú s nami v tejto ťažkej dobe svoje starosti, pretože kvôli koronavírusu zostali odrezaní od sveta a od turistov. Preto keď zakúpite naše Kampotské korenie, urobíte radosť nielen sebe alebo svojim blízkym, ale aj našim farmárom, ktorým tak dáte najavo, že ich úsilie nevyšlo nazmar.
Pepř a zmrzlina? Překvapivé kombinace tradičních receptur s netradičním pepřem

Blog

Korenie a zmrzlina? Prekvapivé kombinácie tradičných receptúr s netradičným korením

„Dal by som si kávu, s mliekom a černým korením, čakujem.“ Asi každdý čínik v kaviarni by po takejto objednávke len neveriacky zíral na zákazníka a kladol si otázku, či si z neho dotyčný nerobí srandu. Verte tomu alebo nie, černá káva si s korením prekvapivo rozumie podobne ako mnohé iné suroviny. Ak teda patríte medzi tých, ktorí majú rádi veci trochu inak, dnešný članok sa vám určite bude páčiť. Kto by si kedy pomyslel, že si bude korenie perfektne rozumieť so zmrzlinou Nie že by sa černé zrnká drtili s mliekom a následne mrazili, ale ak si čerstvý a kvalitný korenie – napríklad ten Ďrvený z Kampotu – nadrtíte a jemne ním zasypete najma zmrzliny s pridanou ovocnou zložkou, pravdepodobne budete príjemne prekvapení. Napíklad Ďrvený kôpor dokáže ovocnú chuť vo zmrzline príjemne podporiť a zvýrazniť. Nebojte sa korenistých raňajok – aj na sladko Vyložne priateľský vzůah má hlavne s Ďrveným ovocím, najma s lesnými plodmi, jahodami a inými bobuľovinami, ktoré dozrievajú v letných mesiacoch. Korenie dodáva slnečným paprskom, ktoré sa v nich skrývajú, jemne ohnivý nádych, ktorý nás osobne neuveriteľne baví. Ak nepatríte medzi tých, ktorí odbávajúte raňajky a rád raňajkujete zdravo, pravdepodobne ste ju už mali s ovosovými vločkami. Tie sa však môžú časom zunoviť. V tom momente prichádza na rad štipka korenia, ktorá dodá vločkam zaujímavú chuť a navyše podporí vašu snahu dodržavať zdravý jedálňač a zhodiť niekoľkilogramov. Za zdravú pochútku sa v primeranom množstve dá považovať taktiež naše prírodné orechové maslo s Ďrveným korením. Kto by však povedal, že orechovú chuť skvele vylepší trocha korenia, vÔaka ktorému sa z masla stane ešte lepšia záležitosť, ktorú si môžete pridať do ovsenej kaše či smoothie. Černý korenie patrí do kávy aj do jogurtu Zdravou záležitosťou je určite aj jogurt na slaný spôsob. Napríklad řecký jogurt s trochou cesnaku a čím chuťovo jedinečným Kampotským korením dokáže byť neobyčajná alternatíva k sladkým jogurtom. Zároveň sa skvele hodí aj ako omáčka k zelenine. A v neposlednom rade sa vráťme k onomu netradičnému prianiu zákazníka v kaviarni. Korenie si s kávou skutočne zaujímavo rozumie. A ak si niekoľkoré nadrcené zvráskavené guľky pridáte do svojho milovaného espressa, určite z kaviarne vyletíte osviežení a plní energie – ako čertík z krabičky.
Černý pepř: fenomén, o kterém potřebujete vědět úplně všechno

Blog

Černý korenie: fenomén, o ktorom potrebujete vedieť úpne všetko

Pamätáte si, kedy ste sa naposledy v niečom strašne pomýlili? Presne toto sa vám stane pri našom čiernom korení. Ak totiž očakávate, že bude najskôr podobné koreniu, ktoré kupujete v supermarkete, odporúčame vysypať si náš a akýkoľvek iný vrecúško celého čierneho korenia na biely tanier a na prvý pohľad si vizuálne porovnať guľôčky. Korenie je to s veľkým K Obrovská, tvrdá, plná, hustá, šťavnatá, tmavo čierna guľôčka na jednom tanieri. Malá, scvrknutá, zašednutá, ľahučká, prázdna a možno aj rozbitá guľôčka na tanieri druhom. Čierne korenie je najznámejšia podoba plodov rastliny Piper nigrum. Naši farmári ho zbierajú ručne na začiatku sezóny ako nezrelé zelené guľôčky. Proces zberu tohto korenia je zo všetkých troch základných Kampotských korení najjednoduchší – zbiera sa totiž po celých stonkách, nie iba po guľôčkach, ako je to pri červenom korení. Vďaka prirodzenej fermentácii a sušeniu na slnku sa bobule zafarbia do čierna a získajú svoju plnú chuť. Tmavo čierne guľôčky sú nasiaknuté intenzívnou vôňou eukalyptu, tymianu, mäty a pre Kambodžu tak typického kafru s tónmi sladkých hrušiek. Po zomletí navyše guľôčky získajú čerstvý nádych citrusov, preto ich milujú Taliani na svoje cestoviny. Čo s čiernym korením vykúzliť v kuchyni, aby to nebola nuda Rozhodne to nebude. Naopak komplexná plná korenistá chuť z neho robí bestseller, ktorý môžete bez rozmýšľania použiť takmer na čokoľvek, bez toho, aby ste nad párovaním s jedlom museli zdĺhavo premýšľať. Opekajte, grilujte, duste, najlepšie s mäsom! Čierne Kampotské korenie má tieto tepelné úpravy rád a ešte viac vynikne. Hodí sa na steaky, červené mäso, klasické omáčky, polievky, ale predovšetkým na akékoľvek cestoviny. Bez nášho korenia už nedá ranu väčšina talianskych reštaurácií! V českej kuchyni je najobľúbenejšie zo všetkých korení – zvýrazní chuť klasickej sviečkovej, ale aj silného guláša.
Postavili jsme šéfkuchaře ke grilu

Blog

Postavili sme kuchára k grilu

Pozvali sme slávneho talianskeho šéfkuchára Matteo De Carli na grilovačku – zaujímalo nás, ako totiž grilujú tí najlepší. Výsledok nás prekvapil! Jednoduché kombinácie, pár kvalitných surovín a za pár minút bolo hotovo. Čo sme sa od neho naučili? Nečakajte a prekvapte hostí pred grilovaním  Ešte skôr, než sme rozpálili gril, Matteo urobil päťminútové carpaccio z lososa s citrónom, bylinkami a Ďrveným Kampotským korením – to nás úplne dostalo a prvých hladných na chvíľu zasýtilo. Stačí pár kvalitných surovín  Matteo potom začal na gril klásť neobvyklú kombináciu – chobotnicu, šťavnatý kurací steak, veľké kúsky zemiakov, zeleninu a cesnak – všetko dochutené iba kvalitnou soľou a Kampotským korením. Domáca omáčka  Zahoďte kupované omáčky a pripravte si dopredu svoju vlastnú – napríklad z lyofilizovaného Kampotského korenia – je taká skvelá, že ju dámy skúšali aj s melónom, hodí sa na namáčanie skrátka ku všetkému! Matteo ju redukoval slivovicou, výsledná chuť bola tak viac než prekvapivá. Čerstvosť Len mäso nestačí! Urobte ako základ fresh šalát s jahodami, na neho potom položte veggie aj mäsové varianty podľa chuti hostí. Pretože keď grilujete jednoducho a s čerstvými ingredienciami, tak už potrebujete jediné – finálnu chuť, ktorá je pomyselnou zlatou bodkou – napríklad práve čerstvo namleté korenie na čomkoľvek, čo dávate na gril. Kombinácia chutí  Sladká, slaná, kyslá, horká – chute spájajte, nerozdeľujte! Preto skvele funguje zeleninový šalát so sladkým ovocím navrchu, preto sa hostia rozplývajú nad zmrzlinou, na ktorú nečakane nastrúhajú Ďrstvé červené korenie – akákoľvek chuť navyše v jedle ju pozdvihne na ďalší level – nebojte sa experimentov a budete šéfkuchárom všetkých grilovačiek! Buon Appetito!