Ktoré zo známych korení nie sú korenia? (2. časť)

V našom druhom diele putovania za korením, ktoré v skutočnosti korením vôbec nie je, sa opäť pozrieme do rôznych kútov našej planéty, z ktorých pochádzajú rastliny známe svojou charakteristickou chuťou a vôňou pomenované podľa korenia. K ich pomenovaniu často dochádzalo na základe zmätkových prekladov, vďaka ktorým má dnes paprika (pepper) v angličtine rovnaké označenie ako korenie (pepper), či podobnosti s klasickým korením.

Chilli pomenované ako korenie

To je prípad aj tzv. cayenského korenia, pomenovaného podľa prístavného mesta Cayenne vo francúzskej Guyane. Toto korenie je v skutočnosti pálivou, na jemno drvenou paprikou, ktorá hrá významnú úlohu napríklad v mexickej kuchyni. Dodáva jej tú pekelnú pálivosť.

V našom prvom stretnutí s korením nekorením sme skončili v Afrike. Na tomto kontinente sa môžete stretnúť aj s korením nazývaným rajské zrná. Ide o plody zaujímavej rastliny vyskytujúcej sa v bažinatých oblastiach západoafrického pobrežia. Opäť ide o plody s pálivou chuťou, vďaka ktorej sú zrnká ukryté vo veľkom struku občas zamieňané za klasické korenie.

Koreniaca chuť, ale korenie to nie je

A v Afrike ešte zostaneme vďaka etiópskemu koreniu. To býva označované aj ako horké drevo a ide o strom rastúci v oblastiach subsaharskej Afriky. Aj tento rodí semená s výrazne pálivou chuťou. Semená sa v tomto prípade využívajú nielen ako dochucovadlo pokrmov, ale sú tiež obľúbené pre svoje liečivé účinky.

Aj v momente, keď si do svojho jedla pridáte trochu toho horského korenia, nejde o korenie. Ide o plody kríka z oblasti Austrálie a blízkej Tasmánie. Chuť tohto korenia je spočiatku prekvapivo sladkastá, avšak veľmi rýchlo sa mení na korenistú.

Naše rozprávanie zakončíme nad opojným nápojom kawa či awa, ktorý sa získava z koreňov rastliny známej ako opojný koreniec. Ide o nápoj vyznačujúci sa svojimi relaxačnými a povzbudzujúcimi účinkami, podobne ako káva.

Až si teda nabudúce budete kupovať korenie, ktoré nie je označené ako čierne, zelené, biele či červené, rozhodne nejde o pravé korenie. To je totiž len jedno, pričom to najlepšie sa pestuje v kambodžskej oblasti Kampot. Ak chcete spoznať jeho originálny príbeh, môžete tak urobiť s nami!

Propásli ste prvý diel nášho koreniaceho odhalenia? Môžete si ho prečítať tu.