Peprový biznis: ako to chodí na plantážach?

Ako spotrebitelia stojíme až na úplnom konci dlhého dodávateľského reťazca. Nemáme tak často príliš veľkú šancu zistiť, či kupujeme skutočnú kvalitu, či ľudia, ktorí do reťazca vstupujú, dostávajú za svoju prácu adekvátne odmeny alebo či daný produkt nepredstavuje príliš veľkú záťaž pre našu planétu.

Priamy obchod zaručí aj priamu cestu suroviny k vám

V prípade Kampotského korenia na druhom konci tohto reťazca jemne šumia lístky koreninovej liány, o ktoré sa starajú ruky miestnych farmárov. Od nich má korenie na váš stôl ešte poriadny kus cesty, avšak na rozdiel od korenia iných značiek sa snažíme, aby v tom reťazci bol už len jediný článok a to my. Vďaka tomu sme schopní kontrolovať kvalitu, dávať farmárom adekvátnu odmenu a zároveň na váš stôl prinášať čerstvé korenie dokonalej chuti.

U Kampotského korenia je aspoň vďaka všetkým povinným certifikátom jediná istota – že je toto korenie vždy zbierané a kontrolované ručne, sušené na slnku a vyhovuje všetkým organickým štandardom, čo kontroluje aj EÚ. Či však ďalej predajca skutočne dodržiava politiku fair trade či direct trade býva otázkou, ktorá je často bohužiaľ negatívne odpovedaná a to aj cez certifikáty, ktoré v krajinách s obrovskou korupciou často, bez dozoru vyššieho orgánu, nič neznamenajú.

Našťastie pre nás existuje organizácia KPPA (Kampot Pepper Promotion Association), ktorá dohliada na produkciu Kampotského korenia vo svete a pod ňu, ak to myslíte vážne a obchodujete s pravým Kampotským korením, patríte. Čo bohužiaľ asociácia ako taká nemôže zariadiť, je dodržiavanie férových cien za Kampotské korenie všetkými jej členmi môže to iba odporučiť. Preto pre nás bolo prekvapením, že sme boli prví, ktorí sa dobrovoľne zaviazali túto oficiálne stanovenú férovú cenu dodržiavať.

Iné korenie než Kampotské v krajine žiadnu organizáciu, ktorá by jeho produkciu dohliadala, nemá, a tak je celkom jasné, že s jeho obchodovaním to prebieha v štýle ako sa komu zachce."

Rýchlosť často bohužiaľ predčí kvalitu

Ďalší problém prichádza pri spracovaní, ktoré často prebieha strojovo a opäť tu hrá najdôležitejšiu úlohu čas a peniaze. Zrna nie sú dostatočne dlho namáčané, ani sušené a hlavným cieľom pracovníkov fariem, ktoré mnohokrát patria zahraničným obchodníkom, je zrná čo najrýchlejšie dostať do vriec a získať odmenu.

Vďaka tomu sú zrná opäť vystavené nepriaznivým podmienkam, zatuchnú a vznikajú na nich choroboplodné zárodky. Kvalita tak opäť degraduje a z tej príjemnej a charakteristickej korenistej chuti zostáva už len málo.

Korenie potom ide z ruky do ruky, od obchodníka k obchodníkovi, kde si každý pripočítava cenu svojej práce. Zrna sa pokojne celý rok plazia na lodiach a už si ani nepamätajú, aké je to kúpať sa v slnečných lúčoch. Na stôl spotrebiteľa prichádza vyblednuté, bez chuti a vône. V nádeji na lepší chuťový zážitok si ich následne spotrebiteľ pridá do jedla, aby zažil len obyčajné sklamanie. 

Kupujte teda korenie, ktoré vám naozaj chutí, je sociálne zodpovedné a pri ktorom vidíte konkrétne osoby, rodiny a tím, ktorý sa o jeho predaj stará nielen v Kambodži, ale aj tu – v ČR.