Solanie v kuchyni: na čo je vhodná Fleur de Sel?

Soľný kvet z Kampotu je malý biely poklad, ktorý kvitne vďaka slnečným lúčom a vetru na povrchu salín, z ktorých sa zbiera ručnou metódou. Vďaka tomu dosahuje inú chuť aj štruktúru než napríklad morská soľ. A taktiež prináša do jedál úplne jedinečnú chuťovú zložku.

Miestо v kuchyni si nájde, avšak špecifické

V soli je obsiahnutých až 10 % vlhkosti, vďaka čomu prichádza o svoju kryštalickú štruktúru pomalšie než bežné soli. Dokáže si tak dlhšiu dobu udržať svoju chrumkavú štruktúru, a to znamená jediné. Soľný kvet je soľ ideálna predovšetkým na dochucovanie jedál a nie je preto vhodné ju používať priamo pri varení.

Skvelou voľbou je v prípade dochucovania morských rýb, ale tiež zeleniny a rozhodne ju ocenia aj milovníci mäsa. Niet nad steak, po ktorého vložení do úst pocítite chuť hrubo mletého Kampotského korenia v kombinácii s ostrou štruktúrou soli. Soľný kvet je skrátka skvelým pomocníkom v kuchyni aj pri grilovaní. Zelenine a mäsu s vypálenou mriežkou dodá potrebnú bodku, podčiarkujúcu charakteristickú chuť jednotlivých surovín.

Soľný kvet nie je len názov, ale aj charakteristika chuti

Soľný kvet je však obľúbený aj u cukrárov. Soľný kvet má totiž jemne nasladlý záver a preto je skvelým doplnkom aj k sladkým dezertom. Kto by nepoznal karamelové košíčky, na ktorých povrchu sa trbliecu kryštáliky soli. Tie sa kladú napríklad aj na makrónky a stávajú sa súčasťou čokolády.

Trochu prekvapivo však môžeme soľný kvet objaviť aj vo výbave barmanov. Soľný kvet sa využíva ako ozdoba pohárov niektorých koktailov. Napríklad margarite dokáže dodať úplne nový chuťový prvok, vďaka ktorému bude mať tento drink ten správny šmrnc.

Soľný kvet nie je obyčajnou soľou. Jedná sa o surovinu, ktorá doslova vyzýva k hre, na jej konci je dokonale vyzerajúce a ešte lepšie chutnajúce jedlo, za ktoré vás budú všetci obdivovať. Vyčleňte si preto pre túto soľ vo svojom kuchárskom umení miesto a uvidíte, že vás odmení jedinečnou chuťou, ktorá vás prenesie do morských vĺn pod pálivým slnkom Kampotu!

P.S.: Vedeli ste, že pravý soľný kvet používame aj do našich čerstvých korení? Pocítite ho na jazyku u lyofilizovaného Kampotského korenia, fermentovaného, ale aj čerstvého zeleného v soľnom náleve.