Blog

Zelený fermentovaný pepř – naše nejjemnější černé zlato z Kampotu

Blog

Zelené fermentované korenie – naše najjemnejšie čierne zlato z Kampotu

Čierny, červený a biely korenie pozná a často aj vo svojej kuchyni používa takmer každý. U českých kuchárov však nie je príliš rozšírený zelený korenie, ktorý vyniká sviežou chuťou, ktorá sa úplne líši od klasického korenia, ako ho poznáme. Dôvod, prečo je to tak, je jednoduchý. Čerstvý zelený organický a prirodzene pestovaný korenie nemá šancu prežiť dlhú cestu do Európy. Napriek tomu sme prišli na spôsob, ako ho dostať na váš stôl. Tajomstvom je fermentácia prírodnou morskou soľou ručne získavanou na salinách pri kampotských brehoch, kde soľné kvety vyťahuje z morskej vody sila slnka. Takto získaná soľ dokáže čerstvo nazbieraný korenie zakonzervovať natoľko, že vydrží cestu až do Európy a vy si tak môžete vychutnať chuť, ktorú tak veľmi milujú aj samotní farmári, ktorí korenie pestujú. Zelený fermentovaný korenie je jemný, patrične svieži a prináša len ľahkú pálčivosť. Jeho chuťový profil sa v ústach rozvíja pozvoľna a pomaly prechádza od profilov citrusov a ihličnanov až po charakteristickú korenistú chuť. Naša korenistá delikatesa Vďaka tomu sa skôr než ako korenie využíva predovšetkým ako príloha, delikatesa či finálna bodka vašich jedál. Môže nahradiť olivy či kapary a ozvláštniť každý tanier. Rozhodne sa však nestratí ani v jemných omáčkach, pestu s cestovinami či v kombinácii s mäsom. Pamätajte však, že tento korenie nie je určený na drvenie v mlynčeku a ak ho predsa len budete chcieť drviť, použite paličku. O tom, aký jedinečný náš fermentovaný korenie je, svedčí aj fakt, že mu svoje meno požičal sám prezident asociácie dohliadajúcej na kvalitu vyvážaného korenia z Kambodže. Vďaka tomu si môžete tento klenot medzi našimi koreniami dopriať aj v rámci šarže nazvanej President Edition, na ktorú sme patrične hrdí. Ak dávate prednosť intenzívnejšej chuti, môžete vyskúšať náš lyofilizovaný zelený korenie, vďaka ktorému sme získali aj ocenenie Golden Fork, ktorému sa právom hovorí gastronomický Oscar.
Poznejte tradiční metodu uchování čerstvého Kampotského pepře

Blog

Spoznajte tradičnú metódu uchovávania čerstvého Kampotského korenia

Začať do Európy dovážať Kampotské korenie sme sa rozhodli preto, aby sme pomohli tamojším farmárom a svetu ukázali jedinečnú chuť tohto korenia. Na úplnom začiatku by nás však nikdy nenapadlo, že raz budeme s prezidentom tamojšej asociácie KPPA vymýšľať úplne vlastný produkt, v ktorom sme spojili to najlepšie z Kampotu. Fermentované Kampotské korenie v morskej soli Chuť klasického sušeného koreniaceho zrna u nás pozná každý, no ako chutí čerstvo utrhnuté zelené korenie z liány, fermentované starou tradičnou japonskou metódou, to už vie málokto. Presnejšie zo širokej komunity našich farmárov toto tajomstvo pozná len prezident KPPA, ktorého rodina si receptúru uchováva po stáročia. Vďaka jeho kvalitným zrnám z farmy, starostlivej práci jeho rodiny a precíznemu vákuovaniu priamo v Kambodži, tak vznikol jedinečný fermentovaný Kampotský korenie: President Edition – navyše s jednou novou certifikáciou – BIO. Tajomstvo jeho čerstvosti spočíva v soli pridávanej k čerstvým koreniacim zrnám. Aby bola chuť čo najautentickejšia, náš fermentovaný korenie je konzervovaný pomocou morského solného kvetu, taktiež zbieraného v Kampote. Čerstvé korenie v biokvalite sa ihneď po utrhnutí mieša so soľou, fermentuje a v Kambodži je okamžite aj vákuované. Delikátny, ale stále intenzívny zážitok Vďaka tomu sa nám podarilo vytvoriť produkt, ktorý obsahuje ono charakteristické aroma korenia sprevádzané citrusmi a kvetmi. Spočiatku jemná chuť sa na jazyku rozvíja do štipľavého ohňostroja, ktorý vás zavedie tisíce kilometrov ďaleko, do domova Kampotského korenia, medzi tamojších farmárov, slony a slnečné lúče. Nebojte sa, fermentácia spôsobuje tiež to, že toto korenie je oveľa jemnejšie a lahodnejšie, takže ho môžete len tak žuť alebo sa ho nebojte posypať napríklad vašej rannej omelete. Toto malé fermentované pohladenie môžete využiť vo svojej kuchyni a fantázii sa pritom medze nekladú. Kombinujte ho s tmavým mäsom, oživte ním aj svetlé mäso a tiež ryby. Nebojte sa ho vyskúšať v cestovinách, alebo z neho pripraviť delikátne pesto. A určite vás nesklame ani v omáčkach či kari. Nebudeme sa mýliť, ak povieme, že si fermentovaným korením môžete oživiť akékoľvek jedlo, vrátane sladkých kysnutých knedlíkov so slivkami a makom – áno, aj tento experiment sme mali a nestačili sme sa čudovať.