Začať do Európy dovážať Kampotské korenie sme sa rozhodli preto, aby sme pomohli tamojším farmárom a svetu ukázali jedinečnú chuť tohto korenia. Na úplnom začiatku by nás však nikdy nenapadlo, že raz budeme s prezidentom tamojšej asociácie KPPA vymýšľať úplne vlastný produkt, v ktorom sme spojili to najlepšie z Kampotu.
Fermentované Kampotské korenie v morskej soli
Chuť klasického sušeného koreniaceho zrna u nás pozná každý, no ako chutí čerstvo utrhnuté zelené korenie z liány, fermentované starou tradičnou japonskou metódou, to už vie málokto. Presnejšie zo širokej komunity našich farmárov toto tajomstvo pozná len prezident KPPA, ktorého rodina si receptúru uchováva po stáročia. Vďaka jeho kvalitným zrnám z farmy, starostlivej práci jeho rodiny a precíznemu vákuovaniu priamo v Kambodži, tak vznikol jedinečný fermentovaný Kampotský korenie: President Edition – navyše s jednou novou certifikáciou – BIO.
Tajomstvo jeho čerstvosti spočíva v soli pridávanej k čerstvým koreniacim zrnám. Aby bola chuť čo najautentickejšia, náš fermentovaný korenie je konzervovaný pomocou morského solného kvetu, taktiež zbieraného v Kampote. Čerstvé korenie v biokvalite sa ihneď po utrhnutí mieša so soľou, fermentuje a v Kambodži je okamžite aj vákuované.
Delikátny, ale stále intenzívny zážitok
Vďaka tomu sa nám podarilo vytvoriť produkt, ktorý obsahuje ono charakteristické aroma korenia sprevádzané citrusmi a kvetmi. Spočiatku jemná chuť sa na jazyku rozvíja do štipľavého ohňostroja, ktorý vás zavedie tisíce kilometrov ďaleko, do domova Kampotského korenia, medzi tamojších farmárov, slony a slnečné lúče. Nebojte sa, fermentácia spôsobuje tiež to, že toto korenie je oveľa jemnejšie a lahodnejšie, takže ho môžete len tak žuť alebo sa ho nebojte posypať napríklad vašej rannej omelete.
Toto malé fermentované pohladenie môžete využiť vo svojej kuchyni a fantázii sa pritom medze nekladú. Kombinujte ho s tmavým mäsom, oživte ním aj svetlé mäso a tiež ryby. Nebojte sa ho vyskúšať v cestovinách, alebo z neho pripraviť delikátne pesto. A určite vás nesklame ani v omáčkach či kari.
Nebudeme sa mýliť, ak povieme, že si fermentovaným korením môžete oživiť akékoľvek jedlo, vrátane sladkých kysnutých knedlíkov so slivkami a makom – áno, aj tento experiment sme mali a nestačili sme sa čudovať.