Zelené fermentované korenie – naše najjemnejšie čierne zlato z Kampotu
Čierny, červený a biely korenie pozná a často aj vo svojej kuchyni používa takmer každý. U českých kuchárov však nie je príliš rozšírený zelený korenie, ktorý vyniká sviežou chuťou, ktorá sa úplne líši od klasického korenia, ako ho poznáme. Dôvod, prečo je to tak, je jednoduchý. Čerstvý zelený organický a prirodzene pestovaný korenie nemá šancu prežiť dlhú cestu do Európy. Napriek tomu sme prišli na spôsob, ako ho dostať na váš stôl.

Tajomstvom je fermentácia prírodnou morskou soľou ručne získavanou na salinách pri kampotských brehoch, kde soľné kvety vyťahuje z morskej vody sila slnka. Takto získaná soľ dokáže čerstvo nazbieraný korenie zakonzervovať natoľko, že vydrží cestu až do Európy a vy si tak môžete vychutnať chuť, ktorú tak veľmi milujú aj samotní farmári, ktorí korenie pestujú.
Zelený fermentovaný korenie je jemný, patrične svieži a prináša len ľahkú pálčivosť. Jeho chuťový profil sa v ústach rozvíja pozvoľna a pomaly prechádza od profilov citrusov a ihličnanov až po charakteristickú korenistú chuť.
Naša korenistá delikatesa
Vďaka tomu sa skôr než ako korenie využíva predovšetkým ako príloha, delikatesa či finálna bodka vašich jedál. Môže nahradiť olivy či kapary a ozvláštniť každý tanier. Rozhodne sa však nestratí ani v jemných omáčkach, pestu s cestovinami či v kombinácii s mäsom. Pamätajte však, že tento korenie nie je určený na drvenie v mlynčeku a ak ho predsa len budete chcieť drviť, použite paličku.
O tom, aký jedinečný náš fermentovaný korenie je, svedčí aj fakt, že mu svoje meno požičal sám prezident asociácie dohliadajúcej na kvalitu vyvážaného korenia z Kambodže. Vďaka tomu si môžete tento klenot medzi našimi koreniami dopriať aj v rámci šarže nazvanej President Edition, na ktorú sme patrične hrdí. Ak dávate prednosť intenzívnejšej chuti, môžete vyskúšať náš lyofilizovaný zelený korenie, vďaka ktorému sme získali aj ocenenie Golden Fork, ktorému sa právom hovorí gastronomický Oscar.
