Blog

Poznejte Kampot, malý kus Francie na kambodžském pobřeží

Blog

Spoznajte Kampot, malý kúsok Francúzska na kambodžskom pobreží

Ak niekedy zavítate do Kambodže, určite pri svojich potulkách touto úžasnou krajinou nevynechajte provinciu Kampot a jej rovnomenne hlavné mesto. Nebuďte však príliš prekvapení, ak sa vám bude zdať, že ste sa preniesli v čase a priestore do Francúzska 19. storočia. Presne tak na vás totiž môže Kampot zapôsobiť. Promenády ako na bulvári Champs-Élysées Vďaka svojej mierne ošumenej, ale stále úchvatnej koloniálnej architektúre, ktorú dopĺňajú zelené parky, chaoticky vedená elektrina a poloha na pokojne sa hojdajúcich vlnkách rieky Praek Tuek Chhu, budete mať pocit, že sa prechádzate starými ulicami Paríža, kde sa zastavil čas. Práve rieka je stredobodom mesta, ktoré je na svojom ľavom brehu lemované krásnymi promenádami ponúkajúcimi výhľady na neďaleký národný park Bokor. Ešte predtým, ako sa vydáte do jeho nespútanej flóry, ponorte sa hlbšie do ulíc mesta a preskúmajte samotné mesto. Ideálne pešo, prípadne na bicykli. Na svoje si v Kampote prídu milovníci gastronómie i umenia  Zavítať by ste určite mali do Old Market Street, ktorá je hlavnou ulicou mesta a nájdete tu mnoho malebných kaviarní a obchodov so suvenírmi. Svoje kúzlo má tiež rybí trh postavený v roku 1934, ktorý bol zrenovovaný v štýle art deco. Dnes sa v ňom nachádza luxusná reštaurácia podávajúca morské plody. Môžete sa tu však zastaviť napríklad len na aperitív a kochať sa krásou interiérov. Druhú šancu dostalo aj staré kino, ktoré sa zmenilo na hotel Old Cinema. Ten ponúka atmosféru zlatej éry Kampotu z minulého storočia a tiež bazén, v ktorom si môžu hostia zaplávať a poriadne sa zrelaxovať pred svojím ďalším kambodžským dobrodružstvom. Ak vás zaujíma história miesta, po ktorom cestujete, určite zájdite do miestneho múzea, ktorého expozície sú venované histórii. Okrem exponátov na vás čaká tiež zrekonštruovaná budova múzea, ktorá pôvodne slúžila ako sídlo guvernéra provincie. Milovníci umenia si prídu na svoje v PiPetPi Gallery, ktorá vystavuje diela lokálnych umelcov. Na prízemí potom nájdete obchodík, v ktorom sú k dispozícii najrôznejšie výrobky z papiera a upcyklované šperky. Veľa zberateľských predmetov na vás čaká tiež v obchode menom Kampothead, ktorý vás cez množstvo krásnych predmetov prenesie v čase do prvej polovice minulého storočia, keď bol Kampot doslova žiarivou riečnou perlou. Časť tohto kúzla si zachoval dodnes, je mu však potrebné venovať trochu času, aby ste bývalý lesk videli na vlastné oči.  Rozhodne to však stojí za to!
Tři roky, tisíce spokojených zákazníků a jeden cíl

Blog

Tri roky, tisíce spokojných zákazníkov a jeden cieľ

Už sú to tri roky, čo sme sa rozhodli nasledovať odkaz starých moreplavcov a začať do Európy dovážať to najlepšie korenie sveta, kampaňský korenie z Kampotu. Za ten čas sme nadviazali spoluprácu so stovkami farmárov, desiatkami najlepších kuchárov z celého sveta, získali hneď niekoľko významných ocenení a vyčarili nespočet úsmevov na tvárach, čo deklarujú aj naše 100% hodnotenia spokojnosti na rôznych portáloch. Teraz však nastal čas posunúť celý náš projekt ďalej. Kúzlo priameho obchodu A to doslova! Jedným zo základných kameňov nášho podnikania bola túžba cez obchodovanie tu v Európe pomáhať farmárom tam v Kambodži. K tomu nám slúžili cenné nástroje, akými sú napríklad priamy obchod, pravidelné návštevy majiteľov tamojších fariem a finančná i materiálna podpora tých farmárov, ktorí to naozaj potrebujú. Naším cieľom stále zostáva postupne nadviazať spoluprácu s čo najväčším počtom rodín, ktoré v kambodžskom Kampote pestujú korenie a od partnerských fariem odoberať stále väčší objem ich produkcie. K tomu však potrebujeme expandovať aj my sami, konkrétne pre koreničné zrná hľadať odbyt u nových zákazníkov, ktorí kúzlo kampotského korenia zatiaľ neobjavili. Kampotské korenie do celého sveta Týchto zákazníkov chceme hľadať v zahraničí, konkrétne v krajinách ako Nemecko, Francúzsko, Taliansko a tiež Anglicko. Zahraniční klienti od nás korenie kupujú už teraz, avšak vďaka novinkám, ktoré sme pripravili, chceme ísť zahraničnej dopytu oveľa viac v ústrety. Ako prví sa dočkajú práve zákazníci z Talianska a Francúzska, krajín, ktoré sú vyhlásené pre svoju vycibrenú kuchyňu a ktoré určite privítajú najlepšie korenie sveta s otvorenou náručou.  A aby tamojší zákazníci čo najlepšie pochopili, že im neprinášame len kvalitné korenie, ale oveľa prepracovanejšiu filozofiu celej značky, pripravili sme pre nich úplne novú formu komunikácie, ktorá sa opiera o štyri, pre nás najzásadnejšie, témy. Tými sú chuť, autenticita, dobro a luxusné darčeky. O každej z nich zase niekedy nabudúce.
Direct vs fair trade: jaký je mezi nimi rozdíl?

Blog

Direct vs fair trade: aký je medzi nimi rozdiel?

V momente, keď si kupujete akúkoľvek potravinu, nekupujete len samotný produkt, ale aj hodnoty tých, ktorí ho vyprodukovali a dopriali až k vám na stôl. O týchto hodnotách vám môžu viac napovedať rôzne certifikáty obchodu, ktoré prezrádzajú, za akých podmienok bola daná potravina vyprodukovaná a ako sa dostala až k vám, ale aj transparentná komunikácia predajcu, ktorá je často ešte dôležitejšia. V tomto ohľade môžeme hovoriť o tzv. direct a fair obchodovaní. Aký je však medzi nimi rozdiel? Preložené z angličtiny: priame a spravodlivé obchodovanie  Než sa produkt dostane priamo do vašich rúk, musí zvyčajne absolvovať dlhú cestu cez niekoľko obchodníkov, čo zvyšuje jeho cenu a znižuje kvalitu. Zároveň spotrebiteľ nemá ani tú najmenšiu šancu zistiť, odkiaľ produkt pochádza, či pri jeho produkcii neboli porušené ľudské práva, alebo nedošlo k devastácii životného prostredia. Onen reťazec medzi farmárom a spotrebiteľom minimalizuje priamy obchod (direct trade). Jedná sa o cestu, ktorou sa vydávame aj my v .pepper..field. Vďaka tomu sme schopní mať nad distribúciou nášho korenia úplne dokonalý prehľad, presne vieme, od koho pochádza ktorá šarža a vďaka tomu to viete aj vy. :-) Vybudovať direct trade podnikanie však nie je jednoduché, pretože málokto sa dostane priamo k prvotriednym svetovým komoditám tak, ako sa to po dlhom putovaní Kambodžou stalo nám. Náš priamy obchod je veľmi transparentný, čo dokazuje, že vás prostredníctvom fotografií a aktuálnych videí vtiahneme do sveta každého nákupu korenia, ktorého sa aj na diaľku môžete zúčastniť s nami! K férovému obchodovaniu nepotrebujete certifikát  Fair trade je predovšetkým istota. Istota, že farmári, od ktorých odoberáme Kampotské korenie, dostávajú za svoju prácu náležitú odmenu, poznáme podmienky, v ktorých jedinečné Kampotské korenie pestujú a sme schopní im pomáhať tieto podmienky stále zlepšovať. Toto sa nazýva fair trade. Fair trade možno robiť aj bez certifikátov, práve vďaka direct trade, keďže ste priamy predajca a máte tak priamy vplyv na všetky procesy vrátane toho, či farmárom zaplatíte 100 % férovú sumu. Je to tá najúžasnejšia kombinácia, pretože sa nikde v reťazcoch nestrácajú zbytočné peniaze. A ako to máme s certifikáciami my? Všetky náležité certifikácie vzťahujúce sa ku Kampotskému koreniu máme pochopiteľne od začiatku zabezpečené a transparentne z Kambodže vieme, že sú v poriadku. Ostatné certifikácie fair trade/bio/organic teraz zabezpečujeme pre všetky naše rodiny farmárov vďaka expanzii na zahraničné trhy, kde sú požadované. Tieto certifikácie sú samozrejme nesmierne drahá záležitosť, takže si ich naši farmári nemohli dovoliť skôr, ale snažíme sa im s tým pomôcť a finančnú záťaž preberáme na seba. A to je tá krása .pepper..field pomoci! :-)
Kouzelný Kampot – pepř, mořské plody a hory

Blog

Kúzelný Kampot – korenie, morské plody a hory

Provincia Kampot, odkiaľ vám dovážame kampotské korenie, je jednou z najmalebnejších oblastí Kambodže, ktorá si dokázala uchovať svoju autentickú tvár ovplyvnenú nielen samotnými Kambodžanmi, ale aj kolonizátormi, ktorí tu pôsobili v minulých storočiach. Je jedinečným miestom, kam musíte vyraziť, ak chcete spoznať skutočnú Áziu. Aj keď ide o nádherné miesto, turizmus ho zatiaľ príliš nezmenil, a tak si tu za skutočne minimálne náklady môžete vychutnať dovolenku, na ktorú nikdy nezabudnete. Prečo sa nám tak páči v Kampote? Okrem toho, že milujeme všadeprítomné zelenajúce sa plantáže, máme tu aj množstvo obľúbených miest, ktoré navštevujeme každoročne a ktoré s korením z oblasti Kampot priamo súvisia. Čo taká korenistá turistika môže obsahovať? Bokorské hory Určite by ste si nemali nechať ujsť národný park Bokor, kde sa stanete svedkami krás, ktoré dokáže vytvoriť iba miestna príroda. Ide o hory, ktoré z jednej strany delia tieň práve našim plantážam a poskytujú im útulné útočisko pripomínajúce džungľu. Ak vyrazíte do týchto hôr, tak okrem známych historických miest a nádherných starých budov uvidíte aj vodopád Popokvil. Na tomto jedinečnom mieste splývate nielen s prírodou, ale aj s miestnymi. Je to obľúbené miesto meditujúcich mníchov i miestnych, ktorí sa tu osviežujú počas parných dní. Morské ryby servírované ako nikde na svete Chceli by ste ochutnať kampotské korenie ako nikdy predtým? Potom by sme vám odporučili rybie trhy v blízkom Kepu, kde vám s čerstvo ulovenými krevetami naservírujú aj čerstvé zelené kampotské korenie priamo na stonke a ľahko ugrilované na panvici. Delikatesa, na ktorú sem lákame aj našich priateľov. Samotné mesto je plné reštaurácií, ktoré sa na varenie s korením priamo špecializujú, robia školy varenia či ho jednoducho zaraďujú do jedálneho lístka s úplnou samozrejmosťou. P.S. Vedeli ste, že unikátne kampotské podnebie a pôda dávajú jedinečnú kvalitu viacerým surovinám, nielen kampotskému koreniu? Miestna soľ je napríklad jedna z najchutnejších a najzdravších, aké sme kedy mali na tanieri. A nájdete ju aj u nás. Výborné sú aj ďalšie lokálne koreniny a čerstvé bylinky, ktoré farmári pestujú na svojich pozemkoch.
Do Kambodže udržitelně a za autentickým zážitkem

Blog

Do Kambodže udržateľne a za autentickým zážitkom

Už je to viac než rok, čo koronavírusová pandémia výrazne spomalila tempo ľudstva a vystavila ho úplne novým situáciám. Kto by si kedy pomyslel, že deti nebudú môcť chodiť do školy, návšteva priateľov a rodiny bude možná len v veľmi obmedzenom režime a cestovanie sa stane výzvou plnou komplikácií a papierovačiek. Mnohí nadšení cestovatelia preto radšej sedia doma, čo však neznamená, že by ich cestovateľské srdce nebilo ďalej. Mnohí z nich už teraz snujú plány, ktoré kúty našej planéty preskúmajú, až sa všetko vráti do normálu. Ak medzi nich patríte aj vy a padla vám do oka Kambodža, určite ste už čítali o všetkých notoricky známych pamiatkach, ktoré sa dajú v tejto krajine navštíviť. My vám však chceme ponúknuť malú ochutnávku toho, čo v bežných sprievodcoch po Kambodži nenájdete. Milovaný Kampot Táto oblasť v južnej časti Kambodže ponúka jedinečnú chuť pravej Ázie, kde môžete občas naraziť na jemné nuansy, ktoré tu zanechali Francúzi v koloniálnej dobe. Ak by ste sa vybrali práve sem, radi vám zariadime prehliadku jednej z našich fariem, na ktorú vás zoberie náš kambodžský tím. Zažite Kampotské korenie autenticky, ako ho s malými rodinami zažívame my. Kampot je tiež plný ružových políčok a koreninových plantáží, nad ktorými sa týčia štíty krásnych Bokorských hôr plných jaskýň, zlatých Buddhov, vodopádov a starodávnych chrámov. V meste nájdete aj naše najobľúbenejšie reštaurácie využívajúce Kampotské korenie tak, ako ste to ešte nikdy nezažili. Kardamomové hory Táto unikátna oblasť plná divokej fauny a flóry sa nachádza na juhozápadnej hranici Kambodže s Thajskom. Je to miesto, kde môžete zažiť dažďový prales v jeho pravej kráse. Je však dôležité myslieť na to, že čím krajšie takéto miesto je, tým je aj nebezpečnejšie. Preto sa do hustého porastu džungle vydávajte len so skúsenými sprievodcami, ktorí vás zoberú na tie najzaujímavejšie miesta a ak budete mať šťastie, zažijete aj zaujímavé stretnutia s obyvateľmi pralesa. Rovnako ako v Kampote aj tu vás môžeme zoznámiť s udržateľnou komunitou, ktorá vás pohostí, ubytuje a v absolútnom bezpečí prevedie touto krásnou prírodou. Mondulkiri Kto z vás minulý týždeň sledoval našu online prednášku pre cestovateľský festival Kolem sveta, vie, že Mondulkiri je nádherný kus džungle s voľne žijúcimi slonmi. Tí tu dožívajú v krásnom projekte, ktorý zachraňuje týrané slony a dáva im šancu na dôstojný život plný slobody. Ak teda chcete vyraziť do pralesa s trsmi banánov a plaziť sa zeleňou tak dlho, kým neuvidíte obrovské slonie laby, napíšte nám a radi vás s organizáciou Mondulkiri Project prepojíme.
Opálená kůže a mozoly na rukách – pěstování pepře není lehké

Blog

Opálená pokožka a mozole na rukách – pestovanie korenia nie je ľahké

Ak sa niekedy vydáte do kambodžskej oblasti Kampot, určite tu natrafíte na zvláštne plantáže zahalené palmovými listami, ktoré môžu pripomínať domáce chmeľnice. Ako už asi tušíte, ide o plantáže čierneho korenia, ktoré vďaka priaznivým klimatickým podmienkam a tradičnému prístupu k jeho pestovaniu prinášajú práve tu tie najlepšie korenisté zrná na svete. Tie sú hlavným zdrojom obživy približne niekoľkých stoviek miestnych farmárov, ktorí každý deň prichádzajú na plantáže za svitu slnečných lúčov, aby sa postarali o svoje čierne zlato, ako miestni korenie nazývajú. Farmári si musia poradiť hneď s niekoľkými prírodnými živlami Práve ostré slnečné lúče sú dôvodom, prečo sa jednotlivé koreninové liány zakrývajú palmovými listami, ktoré ich chránia pred spálením. O to sa starajú aj štíty Bokorských hôr, ktoré poskytujú toľko potrebný tieň.  Dôvodom, prečo majú farmári so svojou plantážou každý deň plné ruky práce, však nie je slnko, ale predovšetkým škodcovia. Spôsobov, ako s nimi bojovať, je hneď niekoľko. Tí menej zodpovední používajú chemické pesticídy, s ich korením sa u nás však nestretnete. Náš korenie pochádza iba z tých fariem, ktoré sa so škodcami vysporiadajú pomocou tradičných prírodných postupov. Tie sú navyše doplnené o hnoj a guáno získavané z jaskýň obývaných netopiermi, ktoré rastliny vyživujú tým správnym spôsobom. Nie je deň, kedy by farmári neprekontrolovali všetky zrná z koreninových plantáží Obdobie zberu prichádza v termíne od februára do mája. V tomto čase začína najtvrdšia práca, pri ktorej farmári ručne zbierajú jednotlivé trsy zŕn Kampotského korenia, ktoré ďalej spracovávajú. Postup spracovania je nemenej náročný, zrná sa musia oddeliť od stonky, krátko povariť a následne rozložiť na rohožiach a sušiť na slnku, počas čoho získavajú charakteristické sfarbenie. Mimo obdobia zberu si farmári užívajú tiež veľa práce a to predovšetkým so sadením či každodenným kontrolovaním zŕn – červené Kampotské korenie sa napríklad zbiera iba po úplne zrelých bobuliach, takže celodenná drina vám prinesie možno len hrnček korenia. Po zbere je každé zrno starostlivo preberané pinzetou (kvôli veľkosti), balené a odosielané. Prečítajte si, ako aj samotné balenie môže byť náročné! Pestovanie korenia je preto veľmi namáhavou prácou, z ktorej je krk spálený a ruky plné mozolov. Historicky za svoju tvrdú prácu farmári navyše neboli adekvátne odmeňovaní. A presne to sa u nás v .pepper..field snažíme zmeniť. 
Drtivá historie: proč byl Kampotský pepř dvakrát zcela zničen?

Blog

Drvivá historia: preč bol kampotský korenie dvakrát celkom zničený?

História týkajúca sa pestovania a obchodu s korením je bohatá, plná dobrodružstiev, plavieb do neznámych končín a výstavby honosných palácov za peniaze získané z obchodu s korením. Nezaostávajú ani dejiny spojené s pestovaním korenia v oblasti Kampot. Tradícia pestovania korenia v Kambodži siaha do nášho stredoveku Korenie sa v Kambodži pestuje od čias Khmérskej ríše, čo predstavuje tradíciu siahajúcu hlboko do čias, keď na našom území vládli starí Přemyslovci. Prvý podrobný opis pestovania korenia v oblasti Kampot pochádza však až z 13. storočia. V tomto období prišiel na územie dnešného Kampotu čínsky vyslanec menom Zhou Daguan, ktorý venoval časť svojich spisov práve spôsobu pestovania korenia starými Khmérmi a ich zvyklostiam. Vďaka tomu je jeho dielo dodnes jedným z hlavných zdrojov informácií o kultúre Khmérskej ríše.  Hoci sa obchod medzi starým kontinentom a ďalekou Áziou naplno rozbehol už v 16. storočí, výnimočnosť kampotského čierneho zlata Európania objavili až omnoho neskôr. Stalo sa tak v 19. storočí, keď bol v Kampote vybudovaný prístav, do ktorého prichádzali obchodné lode z celého sveta. V tejto ére sa produkcia Kampotského korenia zintenzívnila, aby krátko nato ležali plantáže popolom. Spori o územie zničili koreninové polia K tomu došlo počas vojen medzi sultanátom Aceh a Holanďanmi, ktorí do oblasti pôvodne prichádzali iba za obchodom. Holanďania však nakoniec do oblasti priniesli skazu a roztrieštenie sultanátu. Jeho predstaviteľ ako odmenu nechal spáliť plantáže, aby nepadli do rúk holandských nepriateľov. Pre tradíciu pestovania korenia v Kampote je však typické, že je schopná povstať z popola. To sa podarilo aj po acehských vojnách, aby sa do polovice 20. storočia stal korenie z tejto oblasti dominantným korením na európskych trhoch. V roku 1928 pochádzala väčšina korenia používaného vo Francúzsku práve z tejto oblasti a v šesťdesiatych rokoch sa produkcia dostala už na závratných 8 tisíc ton ročne. Krvavý politický režim sa snažil podlomiť nielen vôľu, ale zničiť aj tradície Ako to však býva, po prudkom raste často nasleduje strmý pád. Ten tentokrát priniesli Červení Khmérovia, ktorí celú krajinu decimovali nevídaným spôsobom. Ona osemtisícová produkcia sa náhle zmenšila na iba 4 tony ročne a miestni farmári sa v snahe predísť hladomoru sústredili predovšetkým na pestovanie ryže. Teraz sa tradícia pestovania korenia v tejto oblasti opäť prebúdza k životu a my v .pepper..field sme vďační, že môžeme byť súčasťou jej znovuzrodenia. Od roku 2018, keď sme začali v Kambodži férovo podnikať a spolupracovať, sa mnohé posunulo k lepšiemu. Sme radi, že môžeme byť pri tom a sledovať, ako sa táto nádherná krajina opäť otvára svetu.
Směnný obchod mezi Evropou a Kambodžou – v čem je jeho krása

Blog

Vzájomný obchod medzi Európou a Kambodžou – v čom je jeho krása

Ak ste našimi zákazníkmi, prípadne uvažujete o tom, že si malý kúsok Kambodže do svojej kuchyne zaobstaráte aj vy, verte, že týmto nákupom neurobíte radosť len nám, ale predovšetkým podporíte rodiny farmárov žijúcich v kambodžskej oblasti Kampot, kde je nami ponúkaný korenie pestované. Pomáhať je potrebné – ale efektívne Títo ľudia každý deň vstávajú do podstatne odlišnej reality, než na akú sme zvyknutí u nás v modernom európskom prostredí. Aj keď tu veľa vecí nefunguje tak, ako by malo, drvivá väčšina z nás má aspoň istotu záchrannej sociálnej a zdravotnej siete, ktoré nám tzv. kryjú chrbát a dokážu pomôcť, keď je najhoršie. Bohužiaľ v Kambodži nič také nepoznajú. Celá krajina sa ešte stále spamätáva z ťažkej minulosti a pre každú z miestnych rodín platí nutnosť postarať sa sama o seba, pretože to za ňu nikto iný neurobí. Nedostupná lekárska pomoc, veľmi strohý vzdelávací systém a slabý trh práce sú dôvodom, prečo je tu život výrazne odlišný od toho nášho. Z hodnôt Kambodžanov by sme sa mohli veľa naučiť Napriek tomu je život medzi pralesmi a koreninovými plantážami čistejší a možno aj šťastnejší. Ak by ste chceli v Kambodži nájsť osobu, ktorá nie je pozitívna a neustále sa nesmeje od ucha k uchu, hľadali by ste naozaj dlho. Títo ľudia totiž zo svojho mála naučili urobiť veľké bohatstvo a každú maličkosť brať ako príležitosť k radosti. A práve to je dôvod, prečo chceme medzi nami Európanmi a pozitívnymi Kambodžanmi uzavrieť výmenný obchod. My Európania pošleme do Kambodže kúsok nášho západného bohatstva, za ktoré si tamní farmári dovolia zdravotnú starostlivosť a pošlú svoje deti do škôl. Oni na oplátku prevonia naše kuchyne jedinečným Kampotským korením a naučia nás, že to najväčšie bohatstvo sa neskrýva na bankových účtoch, ale v našich srdciach a v spôsobe, akým nahliadame na svet okolo nás.
Jedinečnost daná původem: objevte význam zeměpisného označení Kampotského pepře

Blog

Jedinečnosť daná pôvodom: objavte význam zemepisného označenia Kampotského korenia

Ľudská kultúra dala vzniknúť rade neuveriteľných produktov, ktoré vynikajú svojou výnimočnosťou a mnohoročnou tradíciou. Aby bolo možné tieto výrobky ľahko rozpoznať od výrobkov podobných a nie tak kvalitných, je im udeľovaná ochranná známka geografickej indikácie. Tou je chránená aj výnimočnosť korenia pestovaného v oblasti Kampotu, ktorému niet na svete rovno. Ochranná známka funguje rovnako ako u šampanského vo Francúzsku Vďaka tzv. chránenej zemepisnej značke, teda geografickej indikácii, má kupujúci istotu, že vo svojich rukách drží produkt, ktorý ho prekvapí svojím výnimočným charakterom, ktorý je do značnej miery determinovaný zemepisnou oblasťou, v ktorej vznikol. Pre lepšiu predstavu o tom, ako tento spôsob ochrany výrobkov funguje, použime jeden z vôbec najznámejších príkladov, ktorý je zemepisným označením chránený. Jedná sa o šampanské víno, teda nápoj, ktorý nesmie chýbať na žiadnej významnej udalosti. Nemusíte byť znalcami vína, aby ste vedeli, že šampanské pochádza z francúzskej provincie Champagne-Ardenne. Miestne úrodné svahy sú ideálne pre pestovanie delikátneho šumivého vína so špecifickou chuťou. Avšak šumivé vína sa pestujú aj v iných častiach Francúzska a dokonca aj v iných kútoch sveta. Preto bolo potrebné pre spotrebiteľa jasne odlíšiť, ktorému vínu patrí označenie ako pravé šampanské a ktoré je naopak len jeho vzdialeným príbuzným. Olomoucké tvarôžky, francúzske víno aj Kampotské korenie majú veľa spoločného Inak v našej ceste za výnimočnými produktmi zo špecifických lokalít nemusíme chodiť vôbec ďaleko. Hneď 23 ich máme tiež v Českej republike. Ak ste niekedy ochutnali tradičný valašský frgál, skúmali, čo sa skrýva medzi krehkými vrstvami Hořických trubičiek, alebo ste krčili nos nad Olomouckými tvarôžkami, potom ste mali s veľkou pravdepodobnosťou tú česť stretnúť sa s čisto českým produktom s chráneným zemepisným označením. Rovnako ako šumivý poklad z Francúzska či uležená pochúťka z Olomoucka, sú touto ochrannou známkou ako jediné na svete chránené aj korenisté guľôčky pestované v kambodžskej oblasti Kampotu. Lokalita nachádzajúca sa na juhu krajiny ponúka pre pestovanie korenia výnimočné podmienky v podobe úrodnej pôdy, v spojení s vlhkým podnebím prichádzajúcim od mora a tieňmi vrhanými štítmi Bokorských hôr. O národný poklad je potrebné starať sa Práve toto miesto sa podpisuje na špecifickej chuti plodov miestnych koreninových kríkov. To však nie je jediný rozdiel, ktorý Kampotské korenie odlišuje od ostatných. Veľkú úlohu vo výnimočnosti tohto korenia hrá aj spôsob jeho pestovania, ktorý sa v rodinách miestnych farmárov odovzdáva z generácie na generáciu už stovky rokov. Žiadna mechanizácia, žiadne pesticídy a len prírodné hnojivá. Všetko je tu v maximálnom súlade s prírodou a vytŕbenou chuťou tohto korenia. A presne to je dôvod, prečo bola tomuto koreniu udelená ona zemepisná ochranná známka. Vďaka nej sa totiž nemôže za toto špecifické korenie vydávať žiadny iný produkt. Žiadna falzifikát, ktorý nepochádza z malebného Kampotu, neobsahuje v sebe pozostatky chemických hnojív a postrekov a ktorý je svojou chuťou len mdlou napodobeninou skutočného originálu, vás tak nemôže ochudobniť o jedinečný zážitok z kampotského korenia. Ochranná známka tohto korenia však chráni tiež farmárov, ktorí ho vypestovali. Je dôkazom ich snaženia a každodenného odhodlania plniť si cez pot a mozole na rukách svoje sny.