Drvivá historia: preč bol kampotský korenie dvakrát celkom zničený?
História týkajúca sa pestovania a obchodu s korením je bohatá, plná dobrodružstiev, plavieb do neznámych končín a výstavby honosných palácov za peniaze získané z obchodu s korením. Nezaostávajú ani dejiny spojené s pestovaním korenia v oblasti Kampot.

Tradícia pestovania korenia v Kambodži siaha do nášho stredoveku
Korenie sa v Kambodži pestuje od čias Khmérskej ríše, čo predstavuje tradíciu siahajúcu hlboko do čias, keď na našom území vládli starí Přemyslovci. Prvý podrobný opis pestovania korenia v oblasti Kampot pochádza však až z 13. storočia. V tomto období prišiel na územie dnešného Kampotu čínsky vyslanec menom Zhou Daguan, ktorý venoval časť svojich spisov práve spôsobu pestovania korenia starými Khmérmi a ich zvyklostiam. Vďaka tomu je jeho dielo dodnes jedným z hlavných zdrojov informácií o kultúre Khmérskej ríše.
Hoci sa obchod medzi starým kontinentom a ďalekou Áziou naplno rozbehol už v 16. storočí, výnimočnosť kampotského čierneho zlata Európania objavili až omnoho neskôr. Stalo sa tak v 19. storočí, keď bol v Kampote vybudovaný prístav, do ktorého prichádzali obchodné lode z celého sveta. V tejto ére sa produkcia Kampotského korenia zintenzívnila, aby krátko nato ležali plantáže popolom.
Spori o územie zničili koreninové polia
K tomu došlo počas vojen medzi sultanátom Aceh a Holanďanmi, ktorí do oblasti pôvodne prichádzali iba za obchodom. Holanďania však nakoniec do oblasti priniesli skazu a roztrieštenie sultanátu. Jeho predstaviteľ ako odmenu nechal spáliť plantáže, aby nepadli do rúk holandských nepriateľov.
Pre tradíciu pestovania korenia v Kampote je však typické, že je schopná povstať z popola. To sa podarilo aj po acehských vojnách, aby sa do polovice 20. storočia stal korenie z tejto oblasti dominantným korením na európskych trhoch. V roku 1928 pochádzala väčšina korenia používaného vo Francúzsku práve z tejto oblasti a v šesťdesiatych rokoch sa produkcia dostala už na závratných 8 tisíc ton ročne.
Krvavý politický režim sa snažil podlomiť nielen vôľu, ale zničiť aj tradície
Ako to však býva, po prudkom raste často nasleduje strmý pád. Ten tentokrát priniesli Červení Khmérovia, ktorí celú krajinu decimovali nevídaným spôsobom. Ona osemtisícová produkcia sa náhle zmenšila na iba 4 tony ročne a miestni farmári sa v snahe predísť hladomoru sústredili predovšetkým na pestovanie ryže.
Teraz sa tradícia pestovania korenia v tejto oblasti opäť prebúdza k životu a my v .pepper..field sme vďační, že môžeme byť súčasťou jej znovuzrodenia. Od roku 2018, keď sme začali v Kambodži férovo podnikať a spolupracovať, sa mnohé posunulo k lepšiemu. Sme radi, že môžeme byť pri tom a sledovať, ako sa táto nádherná krajina opäť otvára svetu.
Zdieľať
