Blog

Temně rudý Kampotský pepř a jeho sametové tóny

Blog

Tmavo červený Kampotský korenie a jeho zamatové tóny

Kampotské korenisté plantáže ukrývajú celú radu vzácností, avšak tou najväčšou z nich sú karmínovo červené korenisté zrná, ktoré patria medzi tie najluxusnejšie druhy korenia. Dôvod je jednoduchý. Skutočne dokonalých korenistých zŕn, ktoré sa dokážu dozrieť až do tmavo červenej farby, je len hrstka – a to doslova. Jedná sa o tie najzrelšie korenisté guľôčky v oblasti Kampot, ktoré počas svojho rastu dokázali prilákať najväčšie množstvo slnečných lúčov. Vďaka tomu sa môžu pýšiť najkoncentrovanejším obsahom fruktózy zo všetkých korení a môžu tak ponúknuť úplne jedinečnú chuť a vôňu. Kafr, céder a marhuľa Po zomletí sa z korenistých zŕn uvoľňuje vôňa s tónmi krvavých pomarančov, brusníc, baza, nechýba však ani taká charakteristická vôňa kafru, céderu a medovky, ktoré stoja na základe pomarančovej kôry s jemným nádychom tabakového lístia. Po niekoľkých minútach sa začne prejavovať vôňa srdca tmavo červeného korenia, ktorá pripomína kysnuté cesto, nové korenie spolu s praženým sladom. Jedná sa o veľmi hutnú vôňu, ktorá následne prechádza do čierneho čaju Assam a v závere sa opäť prejavujú tóny céderu. Korenie s chuťou umami Aj keď by ste od tmavo červených korenistých guľôčok možno očakávali rozprúdenie inferna v ústach, opak je pravdou. Jedná sa o aromatický zážitok sprevádzaný sladkou chuťou spôsobenou práve hojným obsahom fruktózy. Sladké tóny po chvíli ustúpia a o slovo sa hlásia chlebové tóny, na ktoré nadväzuje jemná chuť sušených paradajok, sušeného mäsa a chuť nazývaná ako umami. Tmavo červené korenie je extrémne komplikovanou korenistou hrou kampotskej prírody, ktorú by ste určite mali vyskúšať. Vďaka nemu totiž zistíte, že svet chutí korenia je svet, ktorý môže neustále prekvapovať.
Červený a tmavě červený rubín z Kampotu: objevte všechny jeho chutě

Blog

Červený a tmavý Ďrvený rubín z Kampotu: objavte všetky jeho chute

Tmavo červený a červený korenie je diamantom, v tomto prípade možno skôr rubínom koreniacich plantáží Kampotu. Ide o unikát tejto nádhernej lokality, ktorý by ste inde na svete hľadali naozaj ťažko. Náročnosť a dlhá doba zrenia červených a tmavo červených korení z neho navyše robia vzácnosť aj v jeho domovine – v Kambodži. Výnimočnosť je samotnou podstatou aj chutí a vôní týchto druhov korenia, ktoré sa oproti všetkým ostatným značne vymykajú. Dosahuje totiž značné množstvo fruktózy vďaka dlhému zreniu na slnku. Kvetiny, čerešne a citrusové plody Asi vás neprekvapí, že tmavo červený i červený korenie ponúka po rozomletí množstvo nuáns ovocných plodov a rastlín červenej farby. Pozorní môžu zaznamenať kvetinové tóny ruží, ktoré následne dopĺňajú ľahké tóny šípkového plodu. Potom sa rozvíja vôňa sušených čerešní a výrazné sú tiež nuansy pripomínajúce klasické vonné tyčinky. Po dvoch až troch minútach sa tento červený tanec upokojí a na výraze začnú nadobúdať o niečo charakteristickejšie vône pre korenie z Kampotu. Cítiť citrusové plody, kôrku ražného kváskového chleba a tiež ľahké tóny sušených mandarínok, ktoré dopĺňajú jemné nuansy sušených červených plodov. Magické korenie, s ktorým je záhadno experimentovať Po vložení do úst v nich červený kampotský korenie rozvinie štipľavú, ale zároveň jemnú chuť. Tá pripomína sviežu chuť ovocia, ktoré má v sebe sústredenú delikátnu intenzitu. Aj vďaka týmto ovocným tónom je červené korenie magickým korením, ktoré ponúka obrovský priestor pre experimentovanie. U tmavo červeného kampotského korenia, ktoré je akýmsi výberom z hrozna a obsahuje najviac dozretých guľôčok, potom očakávajte tieto tóny o to silnejšie a intenzívnejšie. Nielenže sa hodí na ochutenie klasických slaných jedál, ale zároveň ho možno použiť napríklad do dezertov či alkoholických nápojov, skrátka všade tam, kde chceme prekvapiť rafinovanosťou a nečakanou chuťou exotiky. Posúďte však sami, kto by si nedal zmrzlinu, ktorej vrchol zdobí niekoľko úlomkov červeného tajomstva.
Tmavě červený Kampotský pepř: ideální jako dárek na Valentýna

Blog

Tmavočervené Kampotské korenie: ideálny ako darček na Valentína

14. február býva už tradične označovaný ako sviatok všetkých zamilovaných, ktorí si v tento deň navzájom odhaľujú svoje city a vymieňajú najrôznejšie dary. Ako sa hovorí, láska prechádza žalúdkom, takže ak chcete svojej drahej polovičke naozaj dokázať, ako veľmi ju milujete, máme pre vás originálny spôsob.  Láska nosí sýtu červenú farbu Nie je totiž lepšie vyznanie lásky než uvariť perfektné jedlo s tým najlepším korením na svete. Ale pozor, nebol by to ten správny Valentín, keby sa nejednalo o špeciálny druh sýto červeného korenia s plamennými tónmi zodpovedajúcimi žiare vašej lásky. Tmavo červené korenie z Kampotu je špecialitou a bez nadsádzky ho môžeme prirovnať k výberu z hrozna. Plody korenia sa v tomto prípade zbierajú v momente, keď je korenie naozaj perfektne zrelé. Po zbere a starostlivej selekcii tých správnych zŕn sa plody sušia na slnku, kde získavajú svoju charakteristickú červeno-hnedú kresbu. Je to tak vybraná selekcia tých najlepších guľôčok červeného kampotského korenia. Aroma sušeného ovocia a vonných tyčiniek. Prekvapí však svojím širokým využitím Podobne ako žíhaná farba je nezameniteľná aj ich chuť, ktorá má nádych sušených brusníc, je kvetinová a silne ovocná. Tieto zrná sú perfektné do krémových omáčok, ktorým jemnosti dodajú správny šmrnc, ale zároveň v nich vytvárajú veľmi zaujímavú mozaiku. Hodí sa tiež k pečeným a údeným rybám a k bielemu vínu. Vyskúšali sme ho tiež s morskými plodmi či zeleninou a oproti klasickému červenému kampotskému koreniu nás prekvapila zosilnená chuť a aróma. Prečo teda nepripraviť práve na Valentína perfektné menu, ktoré si obaja užijete v mihotajúcom sa svetle zapálených sviečok, ktoré naladia tú správnu atmosféru. Vďaka svojim schopnostiam vám korenie príjemne rozprúdi krv v tele, čo nie je na valentínsky večer nikdy na škodu.