Tmavo červený Kampotský korenie a jeho zamatové tóny

Kampotské korenisté plantáže ukrývajú celú radu vzácností, avšak tou najväčšou z nich sú karmínovo červené korenisté zrná, ktoré patria medzi tie najluxusnejšie druhy korenia. Dôvod je jednoduchý. Skutočne dokonalých korenistých zŕn, ktoré sa dokážu dozrieť až do tmavo červenej farby, je len hrstka – a to doslova.

Jedná sa o tie najzrelšie korenisté guľôčky v oblasti Kampot, ktoré počas svojho rastu dokázali prilákať najväčšie množstvo slnečných lúčov. Vďaka tomu sa môžu pýšiť najkoncentrovanejším obsahom fruktózy zo všetkých korení a môžu tak ponúknuť úplne jedinečnú chuť a vôňu.

Kafr, céder a marhuľa

Po zomletí sa z korenistých zŕn uvoľňuje vôňa s tónmi krvavých pomarančov, brusníc, baza, nechýba však ani taká charakteristická vôňa kafru, céderu a medovky, ktoré stoja na základe pomarančovej kôry s jemným nádychom tabakového lístia.

Po niekoľkých minútach sa začne prejavovať vôňa srdca tmavo červeného korenia, ktorá pripomína kysnuté cesto, nové korenie spolu s praženým sladom. Jedná sa o veľmi hutnú vôňu, ktorá následne prechádza do čierneho čaju Assam a v závere sa opäť prejavujú tóny céderu.

Korenie s chuťou umami

Aj keď by ste od tmavo červených korenistých guľôčok možno očakávali rozprúdenie inferna v ústach, opak je pravdou. Jedná sa o aromatický zážitok sprevádzaný sladkou chuťou spôsobenou práve hojným obsahom fruktózy. Sladké tóny po chvíli ustúpia a o slovo sa hlásia chlebové tóny, na ktoré nadväzuje jemná chuť sušených paradajok, sušeného mäsa a chuť nazývaná ako umami.

Tmavo červené korenie je extrémne komplikovanou korenistou hrou kampotskej prírody, ktorú by ste určite mali vyskúšať. Vďaka nemu totiž zistíte, že svet chutí korenia je svet, ktorý môže neustále prekvapovať.