V čom je Kampotské korenie lepšie?
V podstate vo všetkom. Podobne ako u paradajky zo záhradky oproti paradajke z supermarketu. Kto stále neprenikol do podstaty jedinečnosti koreninového korenia, ktoré dovážame z provincie Kampot v Kambodži, môže si klásť otázku, v čom je tento korenie lepší než ostatné. Aby sme pochopili, prečo je považovaný za najlepší korenie na svete, musíme sa vydať priamo na plantáže malých kampotských fariem, kde koreninové liány vyrastajú zo zeme bohatej na minerály a koreninové guľôčky dozrievajú pod blahodarnými lúčmi tamojšieho slnka.

Biely, čierny, zelený alebo červený?
Všetky druhy korenia sú v skutočnosti plodmi jednej jedinej rastliny, koreninovca čierneho. Podobne ako u celej rady iných rastlín, aj tu kvalitu plodov ovplyvňuje celá rada faktorov, pričom tú najväčšiu váhu má prostredie, v ktorom rastlina rastie a spôsob starostlivosti o ňu a jej plody.
Podobne ako sú francúzske či talianske svahy ideálne pre pestovanie viniča a vďaka tomu sú tieto krajiny producentmi skutočne kvalitných vín, je aj kambodžský Kampot vhodným miestom pre pestovanie korenia. Liány koreninovca tu vyrastajú z podložia, ktoré je v ideálnom pomere, čo sa týka obsahu šotoliny, ílov a humusu. Pôda je bohatá na minerály a ponúka tak koreňovému systému lián ideálnu výživu pre rýchly rast a plodenie skutočne kvalitných koreninových zŕn.
Kvalitná pôda je však len základ
Kampot je prímorská oblasť s klimatickými podmienkami, ktoré ovplyvňuje prítomnosť neďalekého oceánu. Je tu vlhko a skutočne teplo. Slnečné lúče sa opierajú o listy a následne aj o dozrievajúce zrná s ideálnou intenzitou. Rastliny nie sú spálené či vysušované, ich tkanivo je však neustále prehrievané a proces fotosyntézy prebieha naplno. Slnko v dozrievajúcich plodoch podporuje tvorbu charakteristických látok ako je fruktóza, piperín a jedinečných chuťových a vôňových tónov, ktoré sa podpisujú na kvalite koreninového zrna.
K tomu všetkému pridajte po stáročia nemenné spôsoby pestovania koreninových lián, ktoré miestni malí farmári aplikujú. Žiadne chemické postreky, žiadne syntetické hnojivá, len čistá príroda a prihnojovanie pomocou guána, teda extrémne výživného netopierieho trusu. Kúpte si paradajku v supermarkete, ktorá sa odmalička kúpala v chemických látkach a porovnajte jej chuť s paradajkou vypestovanou doma v záhradke.
Presne takýto rozdiel platí aj v prípade korenia z Kampotu pestovaného na malých farmách a korenia z obrovských veľkopestovateľských plantáží, kde sú liány neustále dopované chemikáliami, pretože sú pestované v nevyhovujúcom prostredí a chémia má priaznivé podmienky suplovať.
V neposlednom rade je tu tiež následné spracovanie korenia. Náš korenie prechádza prísnou selekciou. Zlé či nedostatočne veľké zrná sú vyradené a tak sa do sáčkov dostávajú len skutoční premianti. To sa však nedá povedať o obsahu balení od mainstreamových značiek, kde okrem vysušených koreninových zŕn môžete nájsť aj rôzne nečistoty, vetvičky, a dokonca natrafiť aj na plesne.
Tento korenie sa totiž bežne preváža aj niekoľko mesiacov vo veľkých vreciach na lodiach, kde zatuchne, stráca na tej malej kvalite, ktorú mal, a plesnivie. My náš korenie okamžite po zbere a triedení vákuovo balíme a posielame letecky do Európy. Preto môžeme s hrdosťou a úplnou sebadôverou povedať, že náš korenie je skutočne lepší než korenie, ktorý je bežne dostupný v supermarkete.
Zdieľať
