Žatva, najnáročnejšie obdobie roka
Január až máj znamená pre farmárov najnáročnejšiu časť roka. Prichádza totiž čas zberu a ostražité pozorovanie stoniek, na ktorých sa hojdajú trsy koreninových bobúľ. V momente, keď tieto stonky začnú žltnúť, koreninová liána jasne naznačuje, že prišiel ten správny čas na zber.

Zber v tomto období prebieha stále dokola
A je na farmároch, či zbierajú celé trsy ešte zeleného nezrelého korenia, alebo selektujú jednotlivé bobule už zrelého. Zároveň môžu čakať na plnú zrelosť bobúľ a trhať ich až v momente, keď sú úplne červené, alebo zbierať z liány všetko korenie a následne tieto červené bobule selektovať od zelených.
Toto rozhodnutie ovplyvňuje chuťový charakter bobúľ a výslednú farbu, vďaka čomu je v ponuke korenie čierne, červené a biele. Biele zrná však na liánach neuvidíte. Tie sa získavajú namáčaním červeného korenia do vriacej vody (približne na 5 minút) a potom do studenej vody (maximálne na 48 hodín). Následne sa odstráni šupka a odhalí sa krémovo biele jadro. Spracovanie červeného a bieleho korenia je tak najnáročnejšie, najdlhšie a preto sú tieto dve farby absolútnou pýchou Kambodže – máloktorá krajina na svete totiž dokáže takto trpezlivo guľôčku po guľôčke zbierať a ďalej spracovať!

Dôležitá je aj čistota
Následná práca so získanými zrnkami sa riadi celou radou zásad, ktoré idú predovšetkým v ústrety hygienickým pravidlám. Čisté musia byť ako kontajnery používané na uchovávanie korenia, tak aj ruky farmárov. Samotné zrná je možné sušiť iba na troch typoch materiálov, ktorými sú nylon, klasické prírodné rohože a plátno. Počas sušenia nemajú k zrnám prístup žiadne domáce zvieratá.
V momente, keď sú zrná na slnku dostatočne vysušené, dochádza k ručnému triedeniu. To slúži na odstránenie všetkých nečistôt, ktoré boli z lián zozbierané spolu s koreninovými zrnkami a tiež na selekciu samotných zŕn. Po svojej selekcii sú zrná skladované na dobre vetranom mieste, bez prístupu slnečných lúčov a tak, aby sa k nim nemohli dostať žiadni škodcovia.
Následne sa môžu koreninové zrná tešiť na svoje zabalenie, o tom však zase niekedy nabudúce.
Zdieľať
