Blog

Čerstvý zelený pepř a grilování. Perfektní dvojka!

Blog

Čerstvé zelené korenie a grilovanie. Perfektná dvojka!

Grilovacia sezóna sa konečne rozbehla na plné obrátky, a tak je čas premýšľať nad novými receptami, ktorými, ako hlavný grilmajster, ohúrite. V tohtoročnej sezóne frčí sviežosť, ktorá nemusí byť nutne ukrytá len v šalátoch či drinkoch, ale môžete ju prepašovať aj na rozpálenú mriežku. Pomôže vám k tomu náš čerstvý zelený korenie. Zelený korenie u nás nájdete hneď v niekoľkých variantoch, lyofilizovaný, teda mrazom sušený čerstvý korenie. Ďalej fermentovaný korenie či zelený korenie v slanom náleve. Hoci sa vždy jedná o guľôčky šťavnatého a jemne pálivého zeleného korenia, líši sa spôsob ich spracovania a teda aj možnosti, ako ich pri grile použiť. Lyofilizovaný korenie Lyofilizovaný korenie je zelený korenie zbavený všetkej vlhkosti. Preto sa nemusíte báť dať ho do mažiara, ľahko rozdrviť a pridať ho napríklad do marinády alebo s ním mäso rovno okoreniť. Vysušené a smädné fragmenty korenia začnú nasávať šťavu z mäsa či omáčky a dokonale podčiarknu chuť mäsa či obľúbených koreninových omáčok – tak ikonických na obdobie grilovania. Čerstvý zelený korenie v slanom náleve Ak patríte medzi tých, ktorí si radi hrajú nielen s mäsom priamo na grile, ale tiež radi ladia k dokonalosti omáčky, ktoré k nemu podávajú, potom je tento korenie priamo pre vás. Čerstvá chuť korenia omáčke nakopne, dodá jej jemnú štipľavosť, sviežosť a skvelé doladenie chutí, ktoré sa k mäsu tak hodí. Chuť zeleného korenia navyše najlepšie vynikne v tých najjednoduchších omáčkach, takže nad jej prípravou nemusíte ani dlho premýšľať. Fermentovaný zelený korenie To najlepšie na záver. Niet nad to položiť pred hladných kamarátov tanier s čerstvo ugrilovaným mäsom. Už tak z vás budú nadšení, vy však máte v rukáve ešte jeden, posledný trik. Až im mäso naservírujete na tanier, posypte ho finálnou bodkou v podobe fermentovaného korenia, ktoré celé jedlo prevonia, dodá mu charakteristickú chuť sviežeho zeleného korenia a príjemný kick, ktorý poteší na jazyku. Tento korenie je báječne praktický, nepotrebuje mlynček a keď ho budete mať na grilovačke po ruke, vždy s ním jednoducho posypete akékoľvek jedlo, ktoré zrazu dostane sviežu koreninovú chuť vďaka pár mäkkým a delikátnym guľôčkam!
Zelený fermentovaný pepř – naše nejjemnější černé zlato z Kampotu

Blog

Zelené fermentované korenie – naše najjemnejšie čierne zlato z Kampotu

Čierny, červený a biely korenie pozná a často aj vo svojej kuchyni používa takmer každý. U českých kuchárov však nie je príliš rozšírený zelený korenie, ktorý vyniká sviežou chuťou, ktorá sa úplne líši od klasického korenia, ako ho poznáme. Dôvod, prečo je to tak, je jednoduchý. Čerstvý zelený organický a prirodzene pestovaný korenie nemá šancu prežiť dlhú cestu do Európy. Napriek tomu sme prišli na spôsob, ako ho dostať na váš stôl. Tajomstvom je fermentácia prírodnou morskou soľou ručne získavanou na salinách pri kampotských brehoch, kde soľné kvety vyťahuje z morskej vody sila slnka. Takto získaná soľ dokáže čerstvo nazbieraný korenie zakonzervovať natoľko, že vydrží cestu až do Európy a vy si tak môžete vychutnať chuť, ktorú tak veľmi milujú aj samotní farmári, ktorí korenie pestujú. Zelený fermentovaný korenie je jemný, patrične svieži a prináša len ľahkú pálčivosť. Jeho chuťový profil sa v ústach rozvíja pozvoľna a pomaly prechádza od profilov citrusov a ihličnanov až po charakteristickú korenistú chuť. Naša korenistá delikatesa Vďaka tomu sa skôr než ako korenie využíva predovšetkým ako príloha, delikatesa či finálna bodka vašich jedál. Môže nahradiť olivy či kapary a ozvláštniť každý tanier. Rozhodne sa však nestratí ani v jemných omáčkach, pestu s cestovinami či v kombinácii s mäsom. Pamätajte však, že tento korenie nie je určený na drvenie v mlynčeku a ak ho predsa len budete chcieť drviť, použite paličku. O tom, aký jedinečný náš fermentovaný korenie je, svedčí aj fakt, že mu svoje meno požičal sám prezident asociácie dohliadajúcej na kvalitu vyvážaného korenia z Kambodže. Vďaka tomu si môžete tento klenot medzi našimi koreniami dopriať aj v rámci šarže nazvanej President Edition, na ktorú sme patrične hrdí. Ak dávate prednosť intenzívnejšej chuti, môžete vyskúšať náš lyofilizovaný zelený korenie, vďaka ktorému sme získali aj ocenenie Golden Fork, ktorému sa právom hovorí gastronomický Oscar.
Jak chutná čerstvý zelený Kampotský pepř v solném květu?

Blog

Ako chutí čerstvý zelený kampotský korenie v soli?

Milujete nakladané olivy či kapary? Alebo si vychutnávate nakladanú klasiku v podobe znojemských nakladačiek či papričiek? A čo také kimchi a ďalšie pochúťky kúpať sa v náleve? Tiež sa vám začali zbiehať slinky? Ak patríte medzi milovníkov podobných dobrôt, určite sa zastavte v našom e-shope a prihrajte do košíka čerstvý zelený korenie v slanom náleve. Ten sa nám totiž mimoriadne vydaril! Autentická Kambodža v jednom súste Zelený nakladaný korenie je presne tým, čo si pod týmto slovným spojením predstavíte. Čerstvé zelené bobule práve zrelé z koreniacej liány topíme v slanom náleve, ktorý ich krásne konzervuje a umožňuje nám tak doručiť ich autentickú kambodžskú chuť až na váš európsky stôl. Ide o úplne nový chuťový zážitok, ktorý prináša každé jemné koreniace zrno. Po jeho rozkúsnutí sa vám v ústach rozprskne (doslova) chuť slaného nálevu, ktorú postupne začne dopĺňať charakteristická chuť čerstvého Kampotského korenia. V ňom nechýbajú známe koreniace nuansy, ktoré nenájdete v klasických sušených koreniach.  Ako ho najlepšie použiť? Ak sa pozeráte na nakladaný korenie a lámete si hlavu, čo s ním, verte, že možností je tisíce. Skúste s ním pripraviť napríklad ikonickú koreniacu omáčku. Nakladaný korenie poriadne nakopne chuť mäsa, a to ako svetlého, tak aj tmavého či rýb. Mäso je však len začiatok. Skúste ho pridať do omáčok, vyskúšajte ho v rizote a nebojte sa pár guľôčok pridať aj do vašich obľúbených cestovín, na chlieb, proste kamkoľvek. Podobne ako iné nakladané dobroty je skvelý k syrom a obloženým tanierom celkovo. Určite však neurazí, ak ho budete zobkať aj len tak, napríklad večer pri televízii a doplníte ho pohárom bieleho vína. Fantázii sa jednoducho medze nekladú a nakladaný zelený Kampotský korenie po experimentoch doslova volá. My ho už sypeme úplne do všetkého!
Chuť a vůně zeleného lyofilizovaného pepře

Blog

Chuť a vôňa zeleného lyofilizovaného korenia

Čerstvý zelený korenie je unikát, na ktorý na domácom trhu len tak nenarazíte. Je totiž extrémne zložité previezť zelené koreniové zrná cez pol planéty tak, aby nestratili nič zo svojej kvality. Preto je nevyhnutné zelené korenie na uchovanie jeho kvality určitým spôsobom upravovať. Po jeho usušení sa z neho stáva klasické čierne korenie, niektorí obchodníci ho preto nakladajú do slaného nálevu podobne ako kapary. Tento proces však uberá koreniu na jeho charakteristickej chuti.  Čerstvý, takmer ako z plantáže My sme sa preto vydali cestou lyofilizácie zeleného korenia, teda sušenia mrazom, vďaka ktorému sme schopní dopraviť ho na váš stôl v takej forme, aby si zachoval väčšinu zo svojej sviežosti. Doma ho stačí len namočiť, dodať mu vlhkosť a korenie sa vráti do svojho pôvodného stavu. Dôležité je tu pripomenúť, že zelené korenie do mlynčeka nepatrí. Vôňa zeleného korenia z oblasti Kampot je jasná a pikantná s jemnými ovocnými tónmi limetky, ktoré stoja na kafrovom a mätovom podklade s jemnými dozvukmi zeleného jablka. Po plnom rozvinutí prináša zelené korenie príjemnú vôňu borovice a citrusových plodov s jemným náznakom sviežosti nektariniek. Chuť, ktorá sa ničomu nevyrovná Chuť zeleného korenia je plná sviežosti a iskrenosti. Dá sa prirovnať k čiernemu koreniu, avšak s oveľa zaujímavejším nádychom orechov. Zelené korenie je jemné a ľahko korenisté s tónom kampotskej zeminy plnej minerálov a miestnej soli presýtenej klímou. Zelené korenie je tak trochu iným gurmánskym zážitkom, než ktorý prinášajú ostatné druhy Kampotského korenia. Zavedie vás priamo na koreniovú plantáž a dá vám ochutnať malý kúsok Kampotského raja vo svojej najautentickejšej podobe.
Co se skrývá za .pepper..ginem?

Blog

Čo sa skrýva za .pepper..ginom?

Ako už asi viete, korenie sa dá rafinovane kombinovať s celou radou zaujímavých prísad, ktoré by vás ani vo sne nenapadli. Pridať štipku korenia do zmrzliny či do kávy ste už možno niekedy vyskúšali. Čo ale skúsiť ostré korenie skombinovať ešte ostrejším ginom? Aj keď sa táto kombinácia môže javiť len ako výzva pre najodvážnejších, opak je pravdou. Koreninový gin si zamiluje každý milovník exotických chutí. Pravý gin s nádychom exotiky Ak ste niekedy ochutnali gin, určite ste zaznamenali predovšetkým chuť jeho najdôležitejšej zložky, ktorou je borievka. Avšak každý výrobca má inú receptúru, ktorá dodáva ginu rozmanité chuťové tóny. Náš gin s Kampotským korením je malým extraktom všetkého, čo máme tak radi na Kambodži. V špeciálnej edícii, ktorá obsahuje iba 999 fliaš, nájdete jemné tóny manga, koriandra, ktoré dopĺňajú citrusy, zázvor, ženšen a citrónovú trávu. Korunu všetkému nasadzuje Kampotské zelené korenie, ktoré bolo pri výrobe ginu použité vôbec prvýkrát. Na našom prvom po(č)gine sme pracovali aj my sami Tento gin sme si pre vás pripravili v spolupráci s malým remeselným liehovarom Landcraft. Chlapci sú neuveriteľní experimentátori, ktorí na každý ovocný plod pozerajú ako na skvapalniteľný extrakt šťastia. S ich pomocou sme dali dokopy skutočný unikát, na ktorý sme neuveriteľne hrdí a ktorý bude chutiť každému. Dokonca aj Kambodžanom! Proces výroby sme si neuveriteľne užili, sami sme mačkali čerstvé mango a ochutnávali nespočet kombinácií byliniek a výluhov, kým to nebolo to pravé orechové. Nielenže náš gin chutí samotný, ale môžete si z neho namiešať aj výborný drink. K tomu najlepšie poslúži mangový tonik či mangový džús. Počas prípravy vložte do pohára pár guľôčok nášho Ďrveného Kampotského korenia, zalejte primeraným množstvom ginu a nakoniec pridajte tzv. brzdu, teda niektorý z vyššie spomenutých nealkoholických nápojov. Uvidíte, že vám náš gin prinesie úplne nový chuťový zážitok, ktorý sa nevyrovná žiadnemu inému podobnému drinku!