Pečené cherry paradajky s chrumkavou šupkou
Tento nedeľný recept oslavuje jednu z najväčších letných klasík – paradajky. Vedeli ste, že paradajky obsahujú antioxidant lykopén, ktorý prospieva srdcu a môže pomôcť predchádzať niektorým druhom rakoviny? Sú tiež plné vitamínov A a C, draslíka a vápnika. Keď sú paradajky sladké, šťavnaté a zrelé, dajú sa pridať takmer ku všetkému. A toto je ten prípad.
Kľúčom k dokonalej chuti je čerstvo mleté domáce talianske korenie. Recept vytvorila Kate Gilbert z FinaMillu – a hodí sa ku všetkému: cestovinám, ryži, syru… alebo jednoducho s čerstvým chlebom. Leto na tanieri.
Ingrediencie (na 1 plech)
-
1 kelímok cherry paradajok (cca 250 g)
-
Extra panenský olivový olej
-
Talianske korenie (viď nižšie), najlepšie čerstvo mleté z FinaMill Dried Herbs+
-
Sušený cesnak – najlepšie čerstvo namletý z FinaMill Everyday Pod
-
Soľ – čerstvo mletá
-
Biely Kampotský korenie – čerstvo mletý z FinaMill Pepper Pod
Domáce talianske korenie (zmes do mlynčeka)
-
1 lyžica sušenej bazalky
-
1 lyžica sušeného tymianu
-
1 lyžica sušeného rozmarínu
-
1 lyžica sušenej majoránky
-
1 lyžica sušenej petržlenovej vňate
-
2 lyžice sušeného oregána
-
1 čajová lyžička chilli vločiek (voliteľné – len ak máš rád/a pálivé)
Postup:
Všetky sušené bylinky zmiešaj v miske. Nasyp zmes do FinaMill mlynčeka (modul Dried Herbs+) a namel priamo na paradajky.
Postup – Pečené cherry paradajky
-
Predhrej rúru na 220 °C.
-
Paradajky daj do zapekacej misy alebo na plech.
-
Pokvapkaj ich olivovým olejom.
-
Namel na ne talianske korenie, cesnak, soľ a Kampotský korenie.
-
Všetko dôkladne premiešaj, aby boli paradajky rovnomerne obalené.
-
Peč 15 minút v hornej tretine rúry.
-
Zapni gril (broiler) a nechaj paradajky ľahko pripiecť, kým nezačnú mať čierne pľuzgiere – ale dávaj na ne pozor, aby sa nespálili.
-
Podávaj s cestovinami, ryžou alebo len tak na chlebe. Nezabudni použiť aj šťavu, ktorá zostane na dne pekáča – to je zlaté.
Zdieľať
