Pečené cherry paradajky s chrumkavou šupkou

Tento nedeľný recept oslavuje jednu z najväčších letných klasík – paradajky. Vedeli ste, že paradajky obsahujú antioxidant lykopén, ktorý prospieva srdcu a môže pomôcť predchádzať niektorým druhom rakoviny? Sú tiež plné vitamínov A a C, draslíka a vápnika. Keď sú paradajky sladké, šťavnaté a zrelé, dajú sa pridať takmer ku všetkému. A toto je ten prípad.

Kľúčom k dokonalej chuti je čerstvo mleté domáce talianske korenie. Recept vytvorila Kate Gilbert z FinaMillu – a hodí sa ku všetkému: cestovinám, ryži, syru… alebo jednoducho s čerstvým chlebom. Leto na tanieri.

Ingrediencie (na 1 plech)

  • 1 kelímok cherry paradajok (cca 250 g)

  • Extra panenský olivový olej

  • Talianske korenie (viď nižšie), najlepšie čerstvo mleté z FinaMill Dried Herbs+

  • Sušený cesnak – najlepšie čerstvo namletý z FinaMill Everyday Pod

  • Soľ – čerstvo mletá

  • Biely Kampotský korenie – čerstvo mletý z FinaMill Pepper Pod

 

Domáce talianske korenie (zmes do mlynčeka)

  • 1 lyžica sušenej bazalky

  • 1 lyžica sušeného tymianu

  • 1 lyžica sušeného rozmarínu

  • 1 lyžica sušenej majoránky

  • 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate

  • 2 lyžice sušeného oregána

  • 1 čajová lyžička chilli vločiek (voliteľné – len ak máš rád/a pálivé)

Postup:
Všetky sušené bylinky zmiešaj v miske. Nasyp zmes do FinaMill mlynčeka (modul Dried Herbs+) a namel priamo na paradajky.

Postup – Pečené cherry paradajky

  1. Predhrej rúru na 220 °C.

  2. Paradajky daj do zapekacej misy alebo na plech.

  3. Pokvapkaj ich olivovým olejom.

  4. Namel na ne talianske korenie, cesnak, soľ a Kampotský korenie.

  5. Všetko dôkladne premiešaj, aby boli paradajky rovnomerne obalené.

  6. Peč 15 minút v hornej tretine rúry.

  7. Zapni gril (broiler) a nechaj paradajky ľahko pripiecť, kým nezačnú mať čierne pľuzgiere – ale dávaj na ne pozor, aby sa nespálili.

  8. Podávaj s cestovinami, ryžou alebo len tak na chlebe. Nezabudni použiť aj šťavu, ktorá zostane na dne pekáča – to je zlaté.