FinaMill

Daveův legendární burger

FinaMill

Daveov legendárny burger

Takto jednoducho premeníš obyčajný burger na zážitok, o ktorom budú kamaráti hovoriť ešte nasledujúci víkend. Minimum surovín, maximum chuti. Ingrediencie  450 g mletého hovädzieho mäsa (80 % chudé) 1 čajová lyžička pasty z ančovičiek alebo 1 lyžica worcesterskej omáčky Čerstvo mleté čierne Kampotské korenie podľa chuti (najlepšie z FinaMill Pepper Pod) 1 lyžica mletého sušeného cesnaku (FinaMill Everyday Pod) 1 čajová lyžička mletého nového korenia (FinaMill Dried Herbs+ Pod) 1 čajová lyžička mletého sušeného zázvoru (FinaMill Everyday Pod) Soľ podľa chuti alebo ½ lyžičky (FinaMill Everyday Pod) Postup Všetky ingrediencie daj do misy a dobre premiešaj. Z hmoty vytvaruj klasické burgery hrubé asi 2 cm. Griluj (alebo opeč na panvici) tak dlho, kým nedosiahneš požadovanú mieru prepečenia – rare, medium, alebo poriadne prepečený, ako máš rád/ráda.
Pečená cherry rajčátka s křupavou slupkou

FinaMill

Pečené cherry paradajky s chrumkavou šupkou

Tento nedeľný recept oslavuje jednu z najväčších letných klasík – paradajky. Vedeli ste, že paradajky obsahujú antioxidant lykopén, ktorý prospieva srdcu a môže pomôcť predchádzať niektorým druhom rakoviny? Sú tiež plné vitamínov A a C, draslíka a vápnika. Keď sú paradajky sladké, šťavnaté a zrelé, dajú sa pridať takmer ku všetkému. A toto je ten prípad. Kľúčom k dokonalej chuti je čerstvo mleté domáce talianske korenie. Recept vytvorila Kate Gilbert z FinaMillu – a hodí sa ku všetkému: cestovinám, ryži, syru… alebo jednoducho s čerstvým chlebom. Leto na tanieri. Ingrediencie (na 1 plech) 1 kelímok cherry paradajok (cca 250 g) Extra panenský olivový olej Talianske korenie (viď nižšie), najlepšie čerstvo mleté z FinaMill Dried Herbs+ Sušený cesnak – najlepšie čerstvo namletý z FinaMill Everyday Pod Soľ – čerstvo mletá Biely Kampotský korenie – čerstvo mletý z FinaMill Pepper Pod   Domáce talianske korenie (zmes do mlynčeka) 1 lyžica sušenej bazalky 1 lyžica sušeného tymianu 1 lyžica sušeného rozmarínu 1 lyžica sušenej majoránky 1 lyžica sušenej petržlenovej vňate 2 lyžice sušeného oregána 1 čajová lyžička chilli vločiek (voliteľné – len ak máš rád/a pálivé) Postup:Všetky sušené bylinky zmiešaj v miske. Nasyp zmes do FinaMill mlynčeka (modul Dried Herbs+) a namel priamo na paradajky. Postup – Pečené cherry paradajky Predhrej rúru na 220 °C. Paradajky daj do zapekacej misy alebo na plech. Pokvapkaj ich olivovým olejom. Namel na ne talianske korenie, cesnak, soľ a Kampotský korenie. Všetko dôkladne premiešaj, aby boli paradajky rovnomerne obalené. Peč 15 minút v hornej tretine rúry. Zapni gril (broiler) a nechaj paradajky ľahko pripiecť, kým nezačnú mať čierne pľuzgiere – ale dávaj na ne pozor, aby sa nespálili. Podávaj s cestovinami, ryžou alebo len tak na chlebe. Nezabudni použiť aj šťavu, ktorá zostane na dne pekáča – to je zlaté.
Jednoduchá večeře z jednoho plechu: Kuřecí stehna s javorovo-hořčičnou marinádou

FinaMill

Jednoduchá večeŕa z jedného plechu: Kuracie stehná s javorovo-horčicovou marinádou

Kto by nemiloval večeru z jedného plechu? Hlavný chod aj prílohu pripravíš naraz – na jednom plechu, pri rovnakej teplote a bez zbytočného umývania riadu. Táto nedeľná večera prináša šťavnaté kuracie stehná s javorovo-horčicovou marinádou, pečené spoločne s zemiakmi a mrkvou – jednoduché, ale úplne vynikajúce. Vďaka kombinácii pikantnej horčice a sladkého kanadského javorového sirupu sa z obyčajného kurčaťa stáva jedlo, na ktoré sa nezabúda. Ingrediencie  60 ml čistého javorového sirupu z Kanady 2 lyžice pikantnej hnedej horčice 2 lyžice rozpusteného masla 1 lyžička sladkej papriky 8 vykostených kuracích stehien bez kože (cca 700 g) 450 g malých červených zemiakov, prekrojených na polovicu 450 g mrkvy, olúpanej a nakrájanej na šikmé plátky (cca 1,5 cm) 1 cibuľa, nakrájaná (asi 1 šálka) 1/2 lyžičky sušeného cesnaku (rozdrobeného alebo mletého – ideálne čerstvo mletého vo FineMill) Soľ podľa chuti (ideálne čerstvo mletá) Čerstvo mleté čierne Kampotské korenie 1 lyžica nasekaného čerstvého estragónu Postup Predhrej rúru na 220 °C. V miske zmiešaj javorový sirup, horčicu, maslo, papriku, cesnak, soľ a korenie. Kuracie stehná rozlož doprostred veľkého plechu a potri ich 2 lyžicami javorovej zmesi. V miske zmiešaj zemiaky, mrkvu a cibuľu so zvyšnou javorovou marinádou, kým nebudú rovnomerne obalené. Zeleninu rozlož po stranách kurčaťa na plechu. Peč 25 minút, alebo kým nebude mäso hotové a zelenina mäkká. Na záver posyp nasekaným estragónom a podávaj.