Čokoládová bábovka s lyofilizovaným Kampotským korením

Ingrediencie

  • 270 g bielkov (1 vajce má cca 30 g bielka)
  • 90 g kryštálového cukru
  • 130 g masla + na vymastenie formy
  • 60 g rastlinného oleja (je dobrý repkový alebo slnečnicový)
  • 300 g mliečnej čokolády, alebo 150 g mliečnej čokolády a 150 g horkej čokolády (70% a viac), ak použijete mliečnu čokoládu, pridajte 150 g cukru, ak to bude mliečna a horká, pridajte 180 g kryštálového cukru
  • 180 g žĺtkov (1 vajce má cca 30 g žĺtkov)
  • 165 g hladkej múky
  • hrubá múka na vysypanie formy
  • 10 g prášku do pečiva
  • 10 guľôčok rozdrveného lyofilizovaného Kampotského korenia

Postup

1. Formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo kokosom. Cesto je veľké, ak máte menšiu formu, cesto rozdeľte a upečte ešte v inej forme, inak vám cesto pretiecť z formy.

2. Bielky vyšľaháme s 90 g cukru až vznikne pevný sneh, ktorý tvorí špičky.

3. Na vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu, pridáme maslo a olej, všetko premiešame a pridáme zvyšok cukru (ako je uvedené vyššie, buď 150 g alebo 180 g).

4. Múku, prášok do pečiva a korenie spolu so žĺtkami vmiešame do zmesi masla a čokolády, ale nesmie byť horúca. Korenie je potrebné rozdrviť v mažiari.

5. Do tejto zmesi po častiach pridáme vyšľahaný sneh. Pri miešaní neponáhľame, nechceme cesto ubrať, ale chceme mať krásne nadýchané.

6. Cesto vlejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme na 150 °C približne 90 minút. Chceme, aby sa cesto pieklo pomaly. Bielky sa tak nesrazia a cesto aj po upečení zostane nadýchané.

7. Lyofilizované korenie je mrazom sušené čerstvé zelené korenie. Jeho chuť je veľmi výrazná a silná. Preto ho do cesta pridajte podľa chuti. Ochutnávajte. Keď použijete domáce vajcia, môžete cesto ochutnať aj surové. Nie je sa čoho báť.


Dobrú chuť!