Ako správne marinovať mäso, aby si všetci pochutnali?

Grilovanie mäsa je umením, ktoré vyžaduje znalosť niekoľkých základných fígľov a postupov. Úspech je založený na niekoľkých faktoroch, medzi ktoré patrí nielen výber toho správneho mäsa, ale aj jeho čo najlepšie marinovanie. Poďme si spoločne predstaviť základné dôvody a postupy, prečo a ako marinovať pred samotným grilovaním.

Dôvodov, prečo mäso pred grilovaním marinovať, je hneď niekoľko. Marináda dodáva mäsu chuť, zároveň je vďaka nej mäso krehkejšie a ak marinujete správnym spôsobom, pomôže vám marináda aj s rýchlosťou prípravy mäsa.

Stačia štyri základné ingrediencie

Každá marináda by mala obsahovať štyri základné ingrediencie. V oleji si mäso pekne oddýchne, neprichytí sa na rozpálenú mriežku a získa časť jeho chuti. Ďalšou zložkou by mala byť jemná kyslosť, či už z citróna, jogurtu, horčice alebo rôznych druhov octov či džúsov. Kyslosť marinády pomôže mäsu zmäknúť, vďaka čomu sa po príprave na ohni rozpadne v ústach.

Prečítajte si naše tipy na dokonalé domáce marinády, ktoré by ste pri grilovaní určite nemali vynechať. - https://www.kampotskypepr.cz/news/dokonale-marinady-pro-letni-grilovani

Samozrejme by ste nemali zabudnúť ani na soľ, ktorá opäť nielen zvýrazní chuť mäsa a pridaných ingrediencií, ale tiež pomôže k tomu, aby bolo mäso krásne mäkké. A na záver vždy pridajte trochu korenia, ak možno toho najlepšieho na svete priamo z Kampotu. Korenie podčiarkne chuťový profil marinády i samotného marinovaného mäsa.

Ako marinovať od A až po Z 

Čo ďalšie pridáte do marinády, už záleží na vašich chuťových preferenciách a tiež druhu marinovaného mäsa. Nakladať môžete kuracie, ryby, hovädzie aj bravčové. Svetlé mäso si skvele rozumie s bylinkami. Nie je ho navyše nutné marinovať príliš dlho, stačí približne hodina. V prípade tmavého mäsa je dobré mäso pripraviť deň vopred, nechať ho odpočívať v marináde v chladničke cez noc a pred samotným grilovaním mu dopriať aspoň hodinu oddychu pri izbovej teplote.

Aké mäso bude tým najlepším výberom pre vás? Inšpirujte sa našimi radami.

Pred grilovaním je dobré mäso z marinády vybrať a nechať z neho prebytočnú omáčku odkvapkať. Určite nie je potrebné, aby vám marináda kvapkala na rozžeravené uhlie a dymila. Odstráňte tiež všetko, čo by sa mohlo na grile pripáliť, od byliniek až po kúsky zeleniny. Teraz máte mäso dokonale pripravené na grilovanie.

Teraz už stačí pripraviť napríklad dokonalú grilovaciu omáčku, ktorá bude správnym doplnkom k dokonale ugrilovanému mäsu.