Ako urobiť šťavnatú grilovanú zeleninu?
Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o správnej prílohe, ktorú k dobre prepečeným hamburgerom či steakom naservírujete. Navyše nie každému mäsu lahodí a preto sa vždy hodí mať v rukáve niekoľko trikov na dokonalú grilovanú zeleninu. Ktorú? Na gril sa hodí takmer všetko, od baklažánov a zemiakov, cez cibuľu a huby, až po krehké cherry paradajky, kukuricu či brokolicu. My vám povieme, ako na ne najlepšie.

Správne načasovanie a teplota sú pri príprave zeleniny kľúčové
Zeleninu vždy grilujte čo najčerstvejšiu a predpripravenú tak, aby ste grilovali podobne veľké kúsky. Tie vám pomôžu s časovaním, ktoré je pri grilovanej zelenine alfou a omegou, rovnako ako žiar.
Zelenina je veľmi citlivá a kontrola správnej teploty je veľmi dôležitá. Niektoré druhy sa totiž opečú rýchlejšie a niektoré pomalšie. Preto je dobré vytvoriť si pomocou shrabaného uhlia na grile zóny s rozdielnou teplotou a do nich následne umiestňovať jednotlivé druhy zeleniny.

Ako na cibuľu?
Cibuľu by sme mali vždy opiecť na veľmi miernom žiare. Nezabudnite ju potrieť kvalitným olivovým olejom a ľahko osoliť. Dajte jej čas a nechajte ju krásne prepiecť z oboch strán. Jemne pripálené okraje nevadia, všetkého však veľa škodí.
Čo s paradajkami?
Opekajte pomaly na strednom žiare. Sú plné vody, ale majú tendenciu sa rýchlo páliť. Môžete skúsiť pred grilovaním vydlabať ich dužinu a začať paradajky grilovať bez nej. Po približne 5 minútach už ochutenú dužinu môžete vrátiť a celé paradajky dogrilovať. Cherry paradajky je ideálne grilovať pomaly na stopke, až kým nie sú krásne mäkké a zosladnú.
Huby sú na grile dokonalé
Huby sú ideálne pre každého, kto neholduje mäsu, ale rád sa stáva súčasťou grilovacieho veselja. Navyše také portobello v kombinácii s hovädzím v hamburgeri je jednoducho dokonalosť. Huby opečte pomaly na strednom žiare, kým nezačnú tvoriť šťavu. Dajte si záležať na správnom dochutení, aby ste nepodávali len hmotu bez chuti.
Potrebujete poradiť s grilovacou omáčkou, aby ugrilované pokrmy neboli také fádne? Prečítajte si naše 3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, s ktorými zažiarite.
Cuketa a baklažán – griloví parťáci
Aj tu platí pravidlo, že menej je niekedy viac a kto si počká, ten sa dočká. Obe suroviny je ideálne grilovať nakrájané na kolieska v kombinácii s olivovým olejom, čiernym korením a trochou citróna. Dobré je nechať cuketu i baklažán pred opekaním vypotiť – teda posypať ich trochou soli, aby pustili vodu.
Pripravte si ku grilovanej zelenine tiež ideálnu grilovaciu omáčku, ktorá prepojí všetky skvelé chute. Prečítajte si článok o tom, ako vybrať to najlepšie korenie a zálievku k vašej grilovanej zelenine.
Zdieľať
