Blog

Nejlepší grilovací omáčky k masu i zelenině

Blog

Najlepšie grilovacie omáčky na mäso aj zeleninu

Grilovacia omáčka je pri grilovaní rovnako dôležitým prvkom ako dobre rozhorúčené uhlíky či kvalitná marináda. Lenže druhov omáčok je veľa a nie každá sa hodí ku každému druhu mäsa a zeleniny. Ako teda omáčky a grilované suroviny najlepšie spojiť do dokonalého delikatesu? Inšpirovať sa môžete napríklad u nás, čo je však najdôležitejšie, vždy vyberajte podľa toho, čo presne budete na rozhorúčenú mriežku grilu klásť. BBQ & hovädzie mäso Napríklad slávna BBQ omáčka je univerzál, ktorý neurazí pri žiadnom druhu mäsa, no najlepšie si rozumie s hovädzím. Ak budete grilovať rebierka, robiť dobré hovädzie burgre alebo steaky, BBQ bude dokonalým doplnkom, po ktorom sa vaši hostia budú biť. BBQ si prípadne dobre rozumie aj s bravčovým či kuracím mäsom, hoci v tomto prípade je ideálne pridávať BBQ skôr k vyprážanému mäsu v cestíčku. Aj s tým si však gril hravo poradí. Vyskúšajte jednoduchý postup na skvelú BBQ omáčku a nechajte sa inšpirovať tiež ďalšími v našom článku venovanom jednoduchým grilovacím omáčkam! Fresh omáčky & kuracie mäso Kuracie ako také je v porovnaní s hovädzím suchším mäsom, a preto si zaslúži skôr svieže omáčky. Môžete ho kombinovať napríklad s omáčkami na medovo-horčicovom základe či omáčkami, ktoré majú jogurtový alebo majonézový základ. K nim stačí pridať trochu citrónovej šťavy, kvalitné kampotské korenie a ďalšie fresh ingrediencie a máte hotový dip, ktorý chuť svetlého mäsa skvele doplní. Ktoré mäso vlastne na gril vybrať a ako jeho prípravu doviesť k dokonalosti? To vám prezradíme v našom článku o výbere správneho mäsa na gril. Sladké grilovacie omáčky & zelenina Ak dávate prednosť zelenine, vyberajte skôr sladšie omáčky, ktoré sa hodia aj ku špízom. Ideálna je slivková či brusnicová omáčka, ktorej môžete štipkou chilli a červeným kampotským korením dopriať perfektný štipľavý charakter.  Zeleninu ako sú zemiaky či zeler nikdy nepokazíte, ak k nim pripravíte aj klasický syrový dip z čedaru či iného ľahko taviteľného syra.  Pri omáčkach sa však nebojte experimentovať a skúšajte najrôznejšie varianty kombinovať s rôznymi druhmi mäsa. Každý má totiž trochu iné chuťové preferencie, a tak je tým najlepším riešením vždy pripraviť viac omáčok, aby si každý prišiel na svoje. Inšpirujte sa výberom správneho korenia a zálievok ku grilovanej zelenine, alebo priamo postupom, ako grilovanú zeleninu urobiť krásne šťavnatou.
Jak udělat šťavnatou grilovanou zeleninu?

Blog

Ako urobiť šťavnatú grilovanú zeleninu?

Grilovanie nie je len o mäse, ale aj o správnej prílohe, ktorú k dobre prepečeným hamburgerom či steakom naservírujete. Navyše nie každému mäsu lahodí a preto sa vždy hodí mať v rukáve niekoľko trikov na dokonalú grilovanú zeleninu. Ktorú? Na gril sa hodí takmer všetko, od baklažánov a zemiakov, cez cibuľu a huby, až po krehké cherry paradajky, kukuricu či brokolicu. My vám povieme, ako na ne najlepšie. Správne načasovanie a teplota sú pri príprave zeleniny kľúčové Zeleninu vždy grilujte čo najčerstvejšiu a predpripravenú tak, aby ste grilovali podobne veľké kúsky. Tie vám pomôžu s časovaním, ktoré je pri grilovanej zelenine alfou a omegou, rovnako ako žiar. Zelenina je veľmi citlivá a kontrola správnej teploty je veľmi dôležitá. Niektoré druhy sa totiž opečú rýchlejšie a niektoré pomalšie. Preto je dobré vytvoriť si pomocou shrabaného uhlia na grile zóny s rozdielnou teplotou a do nich následne umiestňovať jednotlivé druhy zeleniny. Ako na cibuľu? Cibuľu by sme mali vždy opiecť na veľmi miernom žiare. Nezabudnite ju potrieť kvalitným olivovým olejom a ľahko osoliť. Dajte jej čas a nechajte ju krásne prepiecť z oboch strán. Jemne pripálené okraje nevadia, všetkého však veľa škodí. Čo s paradajkami? Opekajte pomaly na strednom žiare. Sú plné vody, ale majú tendenciu sa rýchlo páliť. Môžete skúsiť pred grilovaním vydlabať ich dužinu a začať paradajky grilovať bez nej. Po približne 5 minútach už ochutenú dužinu môžete vrátiť a celé paradajky dogrilovať. Cherry paradajky je ideálne grilovať pomaly na stopke, až kým nie sú krásne mäkké a zosladnú. Huby sú na grile dokonalé Huby sú ideálne pre každého, kto neholduje mäsu, ale rád sa stáva súčasťou grilovacieho veselja. Navyše také portobello v kombinácii s hovädzím v hamburgeri je jednoducho dokonalosť. Huby opečte pomaly na strednom žiare, kým nezačnú tvoriť šťavu. Dajte si záležať na správnom dochutení, aby ste nepodávali len hmotu bez chuti. Potrebujete poradiť s grilovacou omáčkou, aby ugrilované pokrmy neboli také fádne? Prečítajte si naše 3 tipy na jednoduché grilovacie omáčky, s ktorými zažiarite. Cuketa a baklažán – griloví parťáci Aj tu platí pravidlo, že menej je niekedy viac a kto si počká, ten sa dočká. Obe suroviny je ideálne grilovať nakrájané na kolieska v kombinácii s olivovým olejom, čiernym korením a trochou citróna. Dobré je nechať cuketu i baklažán pred opekaním vypotiť – teda posypať ich trochou soli, aby pustili vodu. Pripravte si ku grilovanej zelenine tiež ideálnu grilovaciu omáčku, ktorá prepojí všetky skvelé chute. Prečítajte si článok o tom, ako vybrať to najlepšie korenie a zálievku k vašej grilovanej zelenine.
Nejlepší koření a zálivky na grilovanou zeleninu

Blog

Najlepšie korenie a zálievky na grilovanú zeleninu

Zelenina na grilovanie patrí rovnako ako mäso, či už ako príloha, alebo to hlavné, čo na tanieri servírujeme. Aby bola vždy dokonalá a dokázala nahradiť aj perfektne prepečené rebierka, steaky či prsia, je vždy dôležité zeleninu ľahko dochutiť. Na to sú najlepšie rôzne zálievky, koreniny a samozrejme nesmie chýbať ani olivový olej. Tri základné ingrediencie Ak budete grilovať zeleninu, vždy majte poruke aspoň tri základné ingrediencie: olivový olej, korenie a soľ.  Olivový olej zvýrazní chuť zeleniny a navyše pomáha uvoľňovať z čerstvej zeleniny do nášho tela antioxidanty a živiny a pomáha k jej jednoduchšiemu tráveniu. Vždy vyberajte extra panenský olivový olej maximálnej kvality. Kvalitu hľadajte aj pri korení a soli. V našej ponuke nájdete morskú kampotskú soľ, ktorú však použite na zeleninu až tesne pred servírovaním. Ak budete pridávať korenie, so zeleninou sa skvele kombinuje náš biely Kampotský korenie jemnej a pritom intenzívnej chuti, ktorý dodá zelenine ten správny šmrnc. Papriky, cviklu či huby však môžete kombinovať aj s čiernym korením, ktoré je intenzívnejšie a viac sa približuje chuti klasického mäsa. Korenie Korenie zeleniny len začína s korením, soľou a olejom. Na trhu nájdete obrovské množstvo koreninových zmesí určených priamo na zeleninu. Takúto zmes si však môžete vytvoriť aj doma presne z toho, čo máte radi. Je totiž najlepšie využiť na dochutenie také bylinky, ktoré vám rastú na záhrade a u ktorých viete, že ste si ich vypestovali v 100% bio kvalite. Väčšina zmesí je totiž tvorená zo sušených byliniek, ako je rasca, koriander, zázvor, tymian, oregano či sušený cesnak. Bohužiaľ vo väčšine sáčkov s koreninovými zmesami, ktoré kupujete vo veľkých supermarketoch, je ich kvalita veľmi nízka a preto sú ešte dochutené jedlou soľou a stabilizátormi chuti, čo z nich nerobí práve zdravú záležitosť. Málokto si to navyše uvedomí a dochutené jedlo potom presolí. Náš tip: pripravte si doma svoju vlastnú bylinkovú soľ! Použite svoje bylinky zo záhrady, usušte a zmiešajte ich v mlynčeku napríklad s našou hrubozrnnou morskou soľou. Budete mať finálny dotyk na grilovanej zelenine, ktorý každý ocení nielen chuťovo, ale aj vzhľadovo. Zálievky Na dochucovanie zeleniny sú ideálne aj zálievky. Tie sú vhodné predovšetkým do zeleninových šalátov, ale môžete ich používať aj na potieranie zeleniny priamo počas grilovania, prípadne ich môžete servírovať aj samostatne. Ideálne sú také, ktoré dodajú zelenine pikantnejšiu chuť. Prvú husľu väčšinou opäť hrá olivový olej a korenie, nebráňte sa však pridávaniu takých ingrediencií, ako je citrónová šťava, šalotka, cesnak, horčica či zázvor.  Mnoho ľudí zeleninovú prílohu na grilovanie podceňuje, ale z našej skúsenosti vieme, že po čerstvo pripravenom šaláte sa „iba zapráši“. Na rozdiel od mäsa má totiž tú výhodu, že nemusíte čakať, kým sa ugriluje! Nečakajte preto a využite naše tipy na prípravu zeleniny – hostia to určite ocenia.