Zelenina na grilovanie patrí rovnako ako mäso, či už ako príloha, alebo to hlavné, čo na tanieri servírujeme. Aby bola vždy dokonalá a dokázala nahradiť aj perfektne prepečené rebierka, steaky či prsia, je vždy dôležité zeleninu ľahko dochutiť. Na to sú najlepšie rôzne zálievky, koreniny a samozrejme nesmie chýbať ani olivový olej.
Tri základné ingrediencie
Ak budete grilovať zeleninu, vždy majte poruke aspoň tri základné ingrediencie: olivový olej, korenie a soľ.
Olivový olej zvýrazní chuť zeleniny a navyše pomáha uvoľňovať z čerstvej zeleniny do nášho tela antioxidanty a živiny a pomáha k jej jednoduchšiemu tráveniu. Vždy vyberajte extra panenský olivový olej maximálnej kvality.
Kvalitu hľadajte aj pri korení a soli. V našej ponuke nájdete morskú kampotskú soľ, ktorú však použite na zeleninu až tesne pred servírovaním. Ak budete pridávať korenie, so zeleninou sa skvele kombinuje náš biely Kampotský korenie jemnej a pritom intenzívnej chuti, ktorý dodá zelenine ten správny šmrnc. Papriky, cviklu či huby však môžete kombinovať aj s čiernym korením, ktoré je intenzívnejšie a viac sa približuje chuti klasického mäsa.
Korenie
Korenie zeleniny len začína s korením, soľou a olejom. Na trhu nájdete obrovské množstvo koreninových zmesí určených priamo na zeleninu. Takúto zmes si však môžete vytvoriť aj doma presne z toho, čo máte radi. Je totiž najlepšie využiť na dochutenie také bylinky, ktoré vám rastú na záhrade a u ktorých viete, že ste si ich vypestovali v 100% bio kvalite.
Väčšina zmesí je totiž tvorená zo sušených byliniek, ako je rasca, koriander, zázvor, tymian, oregano či sušený cesnak. Bohužiaľ vo väčšine sáčkov s koreninovými zmesami, ktoré kupujete vo veľkých supermarketoch, je ich kvalita veľmi nízka a preto sú ešte dochutené jedlou soľou a stabilizátormi chuti, čo z nich nerobí práve zdravú záležitosť. Málokto si to navyše uvedomí a dochutené jedlo potom presolí.
Náš tip: pripravte si doma svoju vlastnú bylinkovú soľ! Použite svoje bylinky zo záhrady, usušte a zmiešajte ich v mlynčeku napríklad s našou hrubozrnnou morskou soľou. Budete mať finálny dotyk na grilovanej zelenine, ktorý každý ocení nielen chuťovo, ale aj vzhľadovo.
Zálievky
Na dochucovanie zeleniny sú ideálne aj zálievky. Tie sú vhodné predovšetkým do zeleninových šalátov, ale môžete ich používať aj na potieranie zeleniny priamo počas grilovania, prípadne ich môžete servírovať aj samostatne.
Ideálne sú také, ktoré dodajú zelenine pikantnejšiu chuť. Prvú husľu väčšinou opäť hrá olivový olej a korenie, nebráňte sa však pridávaniu takých ingrediencií, ako je citrónová šťava, šalotka, cesnak, horčica či zázvor.
Mnoho ľudí zeleninovú prílohu na grilovanie podceňuje, ale z našej skúsenosti vieme, že po čerstvo pripravenom šaláte sa „iba zapráši“. Na rozdiel od mäsa má totiž tú výhodu, že nemusíte čakať, kým sa ugriluje! Nečakajte preto a využite naše tipy na prípravu zeleniny – hostia to určite ocenia.