Keď sa stretne Taliansko s Kambodžou. Ochutnajte naše dokonalé pepřové špagety
Život je príliš krátky na to, aby sme v ňom neexperimentovali. Keď však vezmete ten najlepší korenie na svete a spojíte ho s tým najväčším cestovinovým pokladom, aký má Taliansko, výsledkom nemôže byť nič iné ako úplne dokonalé poňatie talianskych špagiet.

Na začiatku však stála otázka, na koho sa obrátiť s prosbou, aby pre nás vytvoril dokonalé špagety s korenistým základom. Nakoniec sme sa rozhodli pre rodinný podnik ležiaci uprostred alpského masívu Alpe della Luna neďaleko Toskánska. Práve tu sídli Pasta di Borgo Pace, kde sa príprave cestovín venujú dlhé generácie.
Tamojší experti v oblasti gastronómie a pekárstva pre nás vytvorili recept, ktorý sa opiera o niekoľko jednoduchých surovín, ktorými sú krištáľovo čistá alpská voda, slnko a tá najkvalitnejšia tvrdá pšenica a samozrejme nesmie chýbať ani ten najlepší korenie na svete pestované v provincii Kampot.
Spracované tradičným postupom
Tajomstvo unikátnej chuti špagiet spočíva, podobne ako u nášho korenia, v spôsobe spracovania. Cestoviny sa za čerstva vešajú a sušia pri teplote okolo 40 stupňov. Počas tohto procesu získavajú svoju charakteristickú dĺžku a pružnosť, ktorú nadobudnú počas 20 hodín sušenia.
Proces zároveň definuje ich štruktúru, ktorá nie je hladká, ako býva u cestovín, na ktoré ste zvyknutí zo supermarketu. Každý Talian vám povie, že aby omáčka na cestovinách dobre držala, musí byť ich štruktúra hrubá a mierne pomúčená.
Nemusíte mať strach, že by sa drsnosť preniesla aj do chuti, tam sú tieto cestoviny naopak dokonale mäkké. K tomu prispieva aj šetrné mletie semolinovej múky na kameni, vďaka ktorému múka obsahuje jemné pšeničné klíčky zjemňujúce chuť cestovín a navyše dodávajúce bohatý obsah bielkovín.
Cestoviny je ideálne párovať s klasickými paradajkovými či smotanovými omáčkami a nikdy nič nepokazíte niekoľkými hoblinkami parmezánu. A teraz už nezostáva nič iné, len popriať dobrú chuť.
