Blog

Nové oříškové máslo láká vůní exotických dálek

Blog

Nové orieškové maslo láka vôňou exotických diaľok

Kto rád mlsá, určite už pozná naše delikátne orechové maslá, ktoré pripravujeme v spolupráci s Barenuts, producentmi tých najčistejších orechových masiel z prémiových jadier orechov. Spoločne vymýšľame stále nové kombinácie, pričom tá posledná, šiesta, má priam rozprávkovú chuť. Ako na ružovom obláčiku K základu z kešu a jemných makadamiových orechov sme pridali bio bielu čokoládu z kakaového masla získavaného z organických kakaových bôbov. Ďalšou nevyhnutnou surovinou je naše jedinečné červené Kampotské korenie získavané ručným zberom tých najzrelších červených guľôčok. Je to delikatesa, ktorá mnohých prekvapí svojou sladkastou chuťou a typickými ovocnými tónmi. Voňavý šmrnc dodala bio bourbonská vanilka. A to najlepšie na záver. Do tohto masielka sme pridali tiež pestrofarebné dračie ovocie, ktorého chuť môžeme prirovnať k ďalším exotickým plodinám, ako sú niektoré druhy sladkých melónov alebo kiwi. Prečo dračie ovocie? Ovocie známe tiež ako pitahaya je jedno z najkrajších ovocí na svete, plné farieb a rôznych textúr. Dračím ovocím nie je nazývané preto, že by akokoľvek pálilo či štípalo, ale pre svoju šupku, ktorá skutočne pripomína červené dračie šupiny.  Dračie ovocie je plné vitamínov, obsahuje tiež železo, vápnik a fosfor a môže sa pýšiť vysokým obsahom antioxidantov, ktoré zabraňujú starnutiu organizmu a dokonca niektorí vedci skúmajú ich protinádorové účinky. Kvalitné orechové maslá sú zase cenným zdrojom zdravých tukov bez prítomnosti cholesterolu. Spolu tvoria perfektný tandem vhodný napríklad na mlsanie bez výčitiek alebo na doplnenie správnych nutričných hodnôt do vášho jedálnička. Dračie ovocie je pre nás symbolom exotických kambodžských trhov, ktoré milujeme a na ktorých my sami, keď sme v Kambodži, nakupujeme. Bola len otázka času, kedy sa u nás toto veselé strapaté ovocie objaví!  Vďaka jeho úžasnej pestrofarebnosti nabarvilo aj naše nové orechové maslo na ružovo a tak vám môže vyfarbiť celý deň. Ako veľmi dobre chutí si totiž môžete ideálne vyskúšať napríklad pri rannej tabuli v kombinácii s cereáliami, na lievancoch či so sladkým pečivom.
Představujeme náš dosud nejvíc pepřový gin

Blog

Predstavujeme náš doteraz najviac korenistý gin

Ďalší rok, ďalší úžasný .pepper..gin. Opäť v limitovanej edícii a opäť v spolupráci s Martinom Žufánkom. Ak nás poznáte, viete, že dvakrát ročne pre vás organizujeme Night Shopping – noc plnú výhodných cien a darčekov k nákupu. Tento rok sme ju opeprili premiérou tejto fľaše na našej .pepper..party, kde sme predstavili aj naše peprové koktaily. Ochutnajte ho, darujte ho v krabičke zo zachráneného kartónu alebo rozšírte svoju zbierku unikátnych fliaš. Martin dodal prvých 100 kusov, ktoré vlastnoručne podpísal a dal nám ich na predaj. „Je to koncert chutí a prvé husle v ňom hrá biely Kampotský korenie! “ Keď sa totiž spojí jeden z najlepších českých liehovarníkov a expert na taliansku kuchyňu, výsledok nemôže byť iný než úplne dokonalý. Martin Žufánek a Matteo De Carli spolu vytvorili dokonalý gin s celou paletou chutí: slanou, horkou, sladkou i kyslou. Biely Kampotský korenie otvára chuťové poháriky, a vy si tak užijete: zmes byliniek, ktorú vyberal taliansky šéfkuchár Matteo de Carli. citrusy so soľným kvetom Fleur de Sel z kampotských salín. domáci med, ktorý Martin dodal zo svojej záhradky. TIP od Martina na servírovanie „Som zástancom klasiky. Preto pijem gin čistý, nechladený a v tomto prípade so 3 guľkami bieleho korenia od pepper..fieldu.“ Rád si ho ale spríjemním aj pomarančovou kôrou.  Ak máte radšej long drinky, my vám odporúčame pridať Double Dutch suchý tonik a plátok citróna, prípadne môžete kokteil ozdobiť aj vetvičkou rozmarínu. Prečo práve biely korenie z Kampotu? Biely korenie má vo svete korenia trochu poškvrnenú povesť. Nekvalitné spracovanie a lúpanie z nezrelého čierneho korenia je bohužiaľ charakteristické pre korenie veľkých predajcov, ktorí ho vozia na náš kontinent nesprávne vysušené, čo sa značne podpisuje na jeho vôni i chuti. A to je veľká škoda, pretože biely korenie je niečím úplne jedinečným, čo obzvlášť platí pre korenie Kampotské. Pravé biele Kampotské korenie je totiž srdcom čierneho korenia, z ktorého je ručne lúpané po niekoľkodňovej vodnej kúpe. Keď potom vyschne na slnku, naši farmári ho starostlivo pretriedia. Jeho charakteristickú vôňu i chuť nakoniec „uzamknú“ do vákuových obalov a pošlú k nám do Európy.  Vy si užijete kafr, muškátový kvet, cédrové drevo i grapefruit pri každom otvorení vrecka alebo po otočení mlynčeka. Vianočný darček ako vypitý… vyšitý. Už predchádzajúca edícia .pepper..ginu od Žufánka sa okamžite stala bestsellerom vianočných darčekov minulého roka. Niektorí naň dokonca museli čakať aj dva mesiace. Na Vianoce však nečakajte a objednajte si ho včas. Novinkou vám totiž dávame možnosť kúpiť si nielen samostatnú fľašu, ale aj fľašu v kompletnom darčekovom sete. Ten obsahuje luxusnú kartónovú krabičku, 20 g bieleho Kampotského korenia a 100 g soľného kvetu Fleur de Sel. Potom je na vás, či pridáte na viečko aj gravírovanie a urobíte obdarovaným ešte väčšiu radosť.
Seznamte se s našimi hvězdami Great Taste 2023

Blog

Zoznámte sa s našimi hviezdami Great Taste 2023

Rok sa s rokom zišiel a londýnska porota opäť udeľovala tzv. gastronomické Oscary za najlepšie produkty na svete. Aj tento rok sa tak proti sebe postavili korenia, syry, čokolády, ale napríklad aj lanýže. V konkurencii 14 205 vzoriek naprieč kontinentmi sme získali 23 hviezd a opäť sme zažiarili ako najúspešnejšia česká firma, ktorá si priniesla najviac ocenení za chuť svojich produktov z Great Taste! Získali sme hviezdy za 11 našich produktov – celkovo teda 23 hviezd. Najviac sme hrdí na kategóriu čerstvých korení, ktorá kompletne získala 3 hviezdy, čo znamená, že chuťovo u porotcov vyhral zelený korenie v soľnom kvete, fermentované korenie aj mrazom sušené korenie. Mrazom sušený (lyofilizovaný) Kampotský korenie so soľou tak nadväzuje na úspech, keď pred dvoma rokmi získal najvyššie hodnotenie GREAT TASTE – GOLDEN FORK v celosvetovom superfinále. „Okamžitý výbuch chutí, bohatý a korenistý, slaný aj pálivý, voňavý a aromatický.Chuť je presne taká, akú by sme si priali – dlhotrvajúca a pikantná.“ Rovnako skvelo bodoval u porotcov Zelený Kampotský korenie v soľnom kvete, o ktorom porota povedala: „Páni! Je to naozaj explózia chutí – svieža, zelerová, pikantne kyslá s nádychom ovocnej pálivosti a korenia.Guľôčka doslova praskne v ústach, čím sa chuť krásne uvoľní na patre a láka k ďalšiemu jedlu.“ A tri hviezdy si odniesla tiež prezidentská edícia nášho Fermentovaného soleného Kampotského korenia. „Ako môže taká malá guľôčka ponúknuť takú explóziu chutí, pálivosti, ovocia a korenia?Je hrejivá, ohnivá, intenzívna a úplne ohromujúca.“ TIP: V ďalšom článku vám poradíme, Ako používať naše čerstvé korenia v kuchyni? Za to všetko vďačíme predovšetkým našim farmárom z Kampotu, ktorí vďaka férovému platu dokážu nielen udržiavať polia v perfektnom stave, ale predovšetkým sa starať o toto jedinečné korenie s starostlivosťou, akú si zaslúži. Na tohtoročnom ročníku GREAT TASTE však excelovali aj naše morská kampotská soľ a sú teda najkvalitnejšou soľou za rok 2023 na českom trhu. Hneď 3 hviezdičky získali Sea salt flakes – soľné pyramídy.  „Čerstvá žiarivá soľ s výrazne veľkými kryštálmi, fantastickou chuťou, mineralizáciou a veľmi dlhým doznievaním.Vyváženosť v ústach s nádychom sladkosti z nej robí jasný trojhviezdičkový produkt.“ Fleur de Sel – jemný a ručne zbieraný soľný kvet obdržal hviezdičky dve, rovnako ako naša hrubozrnná morská soľ do mlynčeka.  Víťaznú jedenástku potom doplnil Kampotský čierny, červený i tmavočervený korenie. Z delikates porotu oslovilo Arašidové maslo s morskou soľou alebo Pravé talianske bezvaječné cestoviny s Kampotským korením.  Súťaž GREAT TASTE takto tento rok potvrdila, že náš Kampotský korenie dosahuje najvyššiu kvalitu zo všetkých producentov na svete. Čo sa prejavilo pri hodnotení produktov našich partnerov, ktorí s naším korením pracujú. Gratulujeme tak rodinnej údenárni Trnečka, ktorí robia lososa s Kampotským korením. Tí dostali spolu 3 hviezdičky za dva naše spoločné produkty a v neposlednom rade MarmelLady – za náš džem s hruškou a lyofilizovaným korením získala tiež 1 hviezdičku.
Otevřete si bar doma a ochutnejte naše .pepper..cocktails

Blog

Otvorte si bar doma a ochutnajte naše .pepper..cocktails

Už nemusíte chodiť do baru – my privezeme bar k vám! Ako jedni z prvých v SR prinášame luxusné miešané drinky, akoby ste boli v jednom z najlepších barov v New Yorku. Naše RTD koktaily sú „ready to drink “, teda už hotové a predpripravené pre vaše pohodlie. V každej fľaši o objeme 350 ml na vás čakajú až štyri porcie silného drinku namiešaného barmanom Marcelom Jinochom – a nech už si ich užijete doma, na pikniku alebo budú jedinečným darčekom. Pretože stačí mať ľad a môžete si pripiť. Gimlet s bielym Kampotským korením Kto povedal, že koriander patrí len do jedla? Gimlet na ginovom základe, ktorý vonia ako kambodžské trhy. Veľa ginu, infuzovaného čerstvým koriandrom a sladkým kokosom, všetko doplnené o chuť talianskych bio citrusov vďaka Circular citrónu od Landcraft. Dokreslené bielym Kampotským korením, ktoré veľmi jemne dopĺňa všetky ázijské chute. Pripite si drinkom s 23,4 % alkoholu. Manhattan s červeným Kampotským korením Iba kvalitná whiskey, angostura z bylín a korenia a sirup z červeného Kampotského korenia. Nádherný, silný, klasický drink, ktorý má dlhý dojazd a najväčšiu pikantnosť. Krásnou bodkou celého Manhattanu je Turmut Landcraft – vermut z čerešňového sudu, vďaka ktorému je drink nádherne prevoněný a chuťovo bohatý. Doprajte si pohárik s 25,3 % alkoholu. Margarita so zeleným Kampotským korením Sofistikovaná absintová margarita so zeleným Kampotským korením a Landcraft brezinou. Druh kokteilu, ktorý sa nepodobá ničomu, čo ste doteraz v bare ochutnali. Tequila spolu s absintom tvoria silný základ, ktorý nádherne dopĺňa sladké agáve, slanosť a pálivosť čerstvého zeleného Kampotského korenia a drsná Brezina, ktorá v sebe ukrýva baza a brezovú miazgu. Odvážite sa dať si s 25,6 % alkoholu? Inšpiráciu pre túto vytŕbenú sériu miešaných nápojov máme z našich ciest po USA. Ale za ich vznik patrí veľká vďaka tým najpovolanejším, s ktorými sme spojili sily – barman Marcel Jinoch a remeselná pálenica Landcraft. Marcel v New Yorku miešal šesť rokov koktaily v slávnom Le Pavillon známom celebritám ako Angelina Jolie, Jeff Bezos alebo Taylor Swift a na slovenskej barovej scéne je vďaka tomu veľmi známy, pretože prináša nové trendy z NY aj k nám. Ondru, Petra a Janu z Landcraftu už poznáte – majú na svedomí náš prvý limitovaný .pepper..gin. Teraz sa postarali nielen o produkciu koktailov, ale v každej fľaši sa navyše ukrýva jeden z ich ikonických destilátov, likérov či turmutov, ktoré ručne spracovávajú vo svojich záhradách v Tursku.
Když se potká Itálie s Kambodžou. Ochutnejte naše dokonalé pepřové špagety

Blog

Keď sa stretne Taliansko s Kambodžou. Ochutnajte naše dokonalé pepřové špagety

Život je príliš krátky na to, aby sme v ňom neexperimentovali. Keď však vezmete ten najlepší korenie na svete a spojíte ho s tým najväčším cestovinovým pokladom, aký má Taliansko, výsledkom nemôže byť nič iné ako úplne dokonalé poňatie talianskych špagiet. Na začiatku však stála otázka, na koho sa obrátiť s prosbou, aby pre nás vytvoril dokonalé špagety s korenistým základom. Nakoniec sme sa rozhodli pre rodinný podnik ležiaci uprostred alpského masívu Alpe della Luna neďaleko Toskánska. Práve tu sídli Pasta di Borgo Pace, kde sa príprave cestovín venujú dlhé generácie. Tamojší experti v oblasti gastronómie a pekárstva pre nás vytvorili recept, ktorý sa opiera o niekoľko jednoduchých surovín, ktorými sú krištáľovo čistá alpská voda, slnko a tá najkvalitnejšia tvrdá pšenica a samozrejme nesmie chýbať ani ten najlepší korenie na svete pestované v provincii Kampot. Spracované tradičným postupom Tajomstvo unikátnej chuti špagiet spočíva, podobne ako u nášho korenia, v spôsobe spracovania. Cestoviny sa za čerstva vešajú a sušia pri teplote okolo 40 stupňov. Počas tohto procesu získavajú svoju charakteristickú dĺžku a pružnosť, ktorú nadobudnú počas 20 hodín sušenia.  Proces zároveň definuje ich štruktúru, ktorá nie je hladká, ako býva u cestovín, na ktoré ste zvyknutí zo supermarketu. Každý Talian vám povie, že aby omáčka na cestovinách dobre držala, musí byť ich štruktúra hrubá a mierne pomúčená. Nemusíte mať strach, že by sa drsnosť preniesla aj do chuti, tam sú tieto cestoviny naopak dokonale mäkké. K tomu prispieva aj šetrné mletie semolinovej múky na kameni, vďaka ktorému múka obsahuje jemné pšeničné klíčky zjemňujúce chuť cestovín a navyše dodávajúce bohatý obsah bielkovín. Cestoviny je ideálne párovať s klasickými paradajkovými či smotanovými omáčkami a nikdy nič nepokazíte niekoľkými hoblinkami parmezánu. A teraz už nezostáva nič iné, len popriať dobrú chuť.
Zázvorový drink s Kampotským pepřem: to nejlepší na povzbuzení imunity

Blog

Zázvorový drink s kampotským korením: to najlepšie na povzbudenie imunity

Prichádza jar a s ňou aj známa jarná únava, ktorá nám dovolí prežívať všetky zážitky maximálne na pol plynu. Spôsobov, ako s jarnou únavou bojovať, existuje hneď niekoľko. My sme sa rozhodli vytvoriť magický elixír, ktorý do vás vpraví toľko energie, že pred vami bude aj jarná únava utekať. Kvalitnými ingredienciami to začína i končí Dali sme hlavy dokopy s mágmi Petrom a Romanom z KOJU, ktorí pre nás namiešali nealkoholický koncentrát toho najlepšieho, čo z tela vyženie všetku únavu, posilní imunitný systém a celkovo nakopne chuť do života.  Základnými prísadami tohto magického elixíru je sila korenia, zázvoru a kurkumy. Vzali sme originálny KOJU Ginger shot obsahujúci BIO peruánsky zázvor, BIO kokosovú vodu, citrónovú šťavu a kvetový med a k nemu sme pridali výber tých najtmavších guľôčok červeného korenia s jeho jedinečne ovocným charakterom. Aby sme účinky korenia maximalizovali, pridali sme aj štipku kurkumy, ktorá spolu s korením tvorí neuveriteľné prírodné komando schopné liečiť celú radu neduhov v ľudskom tele. Zaujíma vás chuť pravého tmavo červeného korenia? Vyskúšajte ho samotný v zipovom balení, ktoré maximálne dlho uchová jeho ovocitosť a čerstvosť.  Prírodný liek na únavu i podporu zdravia .pepper..shot vám pomôže s naštartovaním organizmu, ale podporuje tiež jeho regeneráciu. Nakopáva metabolickú činnosť, pomáha bojovať so zápalmi a posilňuje činnosť srdca. Podpisuje sa tiež na budovaní silnejšej imunity, vďaka ktorej sa vyhnete nepríjemným chorobám. Vyšší obsah vitamínu C vytvorí okolo vášho tela ochranný štít, na ktorý si žiadna baktéria len tak nepríde! A dávkovanie? Doprajte si ho ráno pred raňajkami, môžete sa s ním naštartovať počas vášho športového tréningu, či sa s ním osviežiť počas dňa, keď cítite, že vaše batérie potrebujú nabiť trochu šťavy. Ideálna dávka je 40 ml denne, čo je presne jedna malá fľaštička. Zázvorový drink s Kampotským korením si môžete dať tiež samotný, primiešavať ho do džúsov a čajov, alebo z neho pripravovať alkoholické drinky.  Vyskúšajte a uvidíte sami. Niet lepšieho spôsobu, ako „vypáliť červíka“ z tela von.
Kampotské zlato v čokoládě, které neodolal ani ománský sultán

Blog

Kampotské zlato v čokoláde, ktorému neodolal ani ománsky sultán

Všetky dobré veci sú okrúhle. Naša planéta, dobre napapané brucho a tiež koreniace zrná. Vďaka našej spolupráci s čokoládovňou Steiner & Kovarik sa medzi najlepšie okrúhle veci radia aj naše čokoládové guľôčky s malým kampotským prekvapením vo vnútri. Vždy, keď vymýšľame niektorú z našich noviniek, snažíme sa pri jej vzniku spojiť s tými najväčšími profesionálmi, na ktorých možno v Českej republike natrafiť. To bol aj dôvod, prečo sme oslovili Silviu Steinerovú a Petra Kovaříka z pražskej čokoládovne Steiner & Kovarik, ktorých čokoládu zdobí celá rada svetových ocenení a medzi ich zákazníkov patrí aj samotný ománsky sultán. Niet divu, ich unikátny koncept spracovania čokolády tzv. Bean-to-Bar, kedy má práve samotná čokoládovňa celú výrobu úplne pod kontrolou, je na prvý pohľad známkou kvality. Takúto výnimočnú čokoládu sme sa rozhodli doplniť o to najvýnimočnejšie, čo môže ponúknuť .pepper..field. Voľba okamžite padla na náš zelený lyofilizovaný korenie, za ktorý sme boli ocenení ako jediní v ČR gastronomickým Oscarem, teda zlatou trofejou Golden Fork na celosvetovej gastronomickej súťaži Great Taste. Ako na pravú bielu čokoládu a lyofilizované korenie? Práve vďaka lyofilizácii, alebo chcete sušeniu mrazom, sa nám podarilo zachovať v zelenom korení jeho čerstvosť a unikátnu sviežu chuť, ktorú dopĺňa ľahká slanosť nálevu, v ktorom je pred lyofilizáciou uchovávané. Tento poklad sme spolu so Steiner & Kovarik zabalili do netypickej bielej čokolády s pridanými mandľami, ktorá je jemným pohladením nielen po jazyku, ale aj po duši. A vedeli ste, že pravá biela čokoláda obsahuje ešte viac čokolády ako typická tmavá? Stačí, aby si výrobca ponechal veľmi cenné kakaové maslo, ktoré sa za iných okolností predáva do kozmetického a farmaceutického priemyslu. Ale presne toto Petr Kovařík nerobí, takže aj naše chocobombs sú plné toho najkvalitnejšieho a zdravého kakaového masla. Viete, ako chutí „zdravé “ dražé? Práve dražovač hrá absolútnu prim v ich výrobe. Vďaka nemu totiž vznikajú tieto nádherné, súmerné, zamatové zlaté guľôčky. Vo vnútri čokoládového dražé sa nachádza celé koreniace zrno, ktoré dodáva jemnému pôžitku poriadnu štipľavosť. Ako veľmi intenzívna bude, je úplne na vás a vašom výbere. V každom balení totiž nájdete hneď tri veľkosti guľôčok. Kým u najväčších prevláda chuť čokolády, ktorú jemne dokresľujú koreniace tóny v pozadí, v prípade najmenších guľôčok čakajte poriadne štipľavú jazdu, ktorá vás bude nesmierne baviť. Všetko sme zabalili do luxusnej darčekovej krabičky zdobenej zamatovo čiernou a jasne zlatou farbou, ktoré naznačujú, aký veľmi luxusný artikel sa vo vnútri skrýva.
Vypusťte nøGin(a) z lahve a nechte se unést do světa exotických chutí

Blog

Vypustite nørGin(a) z fľaše a nechajte sa uniesť do sveta exotických chutí

Akoby to bolo včera, čo sme sa rozhodli vytvoriť našu prvú limitovanú edíciu .pepper..ginu s mangom a Kampotským korením. Po fľašiach s touto exotickou dobrotou sa len zaprášilo, a preto sme sa rozhodli náš počin zopakovať, avšak tentoraz vytvoriť dielo natoľko jedinečné, že sa mu na českom trhu len málokto vyrovná. Pri jeho tvorbe sme oslovili radu našich priateľov, s ktorými sme spolupracovali už skôr. K expertom Ondrovi a Petrovi z palírne Landcraft sa pridal Michal z Čokoládovne Heršfek so svojimi dokonalými fairtrade kakaovými bôbmi a unikátnou výrobou čokolády Bean-to-Bar a tiež kôra zo sicílskych bio pomarančov od pána Olšáka z ChuťSicílie. Všetky esencie týchto dokonalých prísad sme vyextrahovali a spojili do jedného celku do veľmi jemného destilátu novej kategórie: nøGinu. Ten je exotickou kompiláciou nečakaných chuťových tónov, ktoré vás zavedú do úplne nového sveta zážitku z ginu. Borievka? Tú v tomto prípade nečakajte. Základy ginu sme skutočne kompletne prekopali a postavili ich na jedinečnom Kampotskom zelenom korení, ktoré všetky chuťové vnemy rozhýbe a ľahko pritvrdí. NøGin vás naladí do výnimočne dobrej nálady a vy mu to môžete vrátiť. Jeho balenie sme totiž doplnili o radu nálepiek vyrobených z recyklátu, ktoré pre nás navrhlo štúdio Butterflies&Hurricanes. S ich pomocou si môžete svoju fľašu nøGinu ozdobiť presne podľa svojich predstáv a dovoliť fľaši hlásiť posolstvo tohto ginu aj potom, čo v nej nezostala ani kvapka. Život je totiž až príliš krátky na to, aby sme pili bez možnosti lepiť okolo seba nálepky s udržateľným presahom. A verte nám, že vďaka 47 % alkoholu sa bude lepiť všade. ☺
Příběh nøGinu

Blog

Príbeh nøGinu

Nebolo to rozprávka, ale vďaka svojmu epickému, až trochu neuveriteľnému príbehu by to mohla byť. O tom, že chalani z řemeselného lihovaru Landcraft robia svoju prácu viac než dobre, sme sa všetci mohli presvedčiť minulý rok, keď sa po našom spoločnom .pepper..ginu len tak zaprášilo. Tento rok sme sa spoločne rozhodli nielen okoreniť, ale pridať mu omamnú vôňu čokolády a sicílskych pomarančov. Nechajme prehovoriť Ondru z Landcraftu, ktorý nádherne napísal náš spoločný príbeh, cestu, ktorá skončila stvorením novej kategórie cirkulárnych destilátov: nøGinu. Alebo začala? „Našli sme pána Olšáka... ... dovážal bioprodukty zo Sicílie, prevádzkoval v Mělníku posilňovňu a všade možno mal automaty na pomarančové freshy. Vysvetlil som mu, o čo nám ide, a on sa stále mračil: pozrite, nemajte mi to za zlé, ale ja vám jednoducho nechcem predávať pomaranče len preto, aby ste z nich olúpali kôru. To predsa musí ísť nejako vyriešiť. Nechám si to prejsť hlavou. Deň na to nám volá znova: Viete čo? Už to mám. Každý piatok a sobotu robím freshy na Holešovickej tržnici. Šupky hádžem do vreca a vrecia potom do koša. Keď ich budete chcieť, môžete si ich vždy v sobotu poobede odviezť. A bolo to. Znamenalo to síce každú sobotu vyraziť na tržnicu, ale to sa na striedačku dalo vyriešiť,“ a tak do tohto príbehu ako prvá vstúpila kôra sicílskych pomarančov, jediná, ktorú v Landcrafte používajú od roku 2019 do svojich destilátov.  „Michal Herúšek nám ukazuje svoju rodinnú čokoládovňu, výrobu čokoládových lanýžov, melangeér a množstvo ďalších úžasností. Potom sa dostávame k procesu nákupu kakaových bôbov, ich fermentácii a praženiu. Tu je pražička. Tu sa z tých bôbov oddeľujú šupky. Tie dávame sem do tých vriec. Počkať! Odpad? Zasvieti nám cirkulárne oko. Michal, dal by si nám tie vrecia? V nasledujúcich týždňoch sa pokúsime o extrakciu a destiláciu kakaových šupiek. Využívame Petrovo vzdelanie v organickej chémii, vákuum, dvojité destilácie tukov a ďalšie fígle, aby sa nám do výsledku nedostával kakaový maslo, ktorého sú šupky plné. Nakoniec sa nám to darí a výsledkom je destilát, ktorý vonia ako čerstvo zaliata horúca čokoláda.“ Čokoládu od Herufkov už od nás dobre poznáte v spojení s naším Kampotským korením. Dokázali sme si predstaviť toto spojenie aj v alkohole, a tak sme povedali: prečo nie. Čo je to negin? „Keď potom príde Klára s Davidom s tým, či sme ready na další ročnik .pepper..ginu., snažíme sa ich presviedčať, aby to nemusel byť gin. Počkaj, gin dnes robí každý hlupák. Počínme skúšať negin. Čo je to negin? Jednoducho nieČo ako gin, len tam nedáš jalovec,“ Čo? To ide?  Chlapi nám vysvetlili, že áno. žán gin je kategória preŭtahových destilátov na základe jalovca, ktorý chuť si dokáže predstaviť každý. Ináč sú v jednotlivých ginoch obrovské rozdiely: v niektorých ho môže byť tak málo, že prakticky nie je cítiteľný. Ich jadro tvoria iné bylinky a prísady. Názov gin je ale tak signifikantný, že si ho neodpustia.  Náš nøGin ukazuje, že nepotrebuje kategóriu, ale neskrýva svoj pôvod. Je mu vlastná destilácia vo veľmnojemnom liehu, kam prišli všetky tri esencie – zelený Kampotský korenie, čokoláda a pomaranče – vyextrahované predtým osobitne. Zistili sme, že jalovec vôbec nie je potrebný, aby tento destilát bol komplexný v chutiach a vôni. Normálna etiketa by bola celkom nuda, povedali sme si. A tak sme toto rebelské dielo zakončili v umeleckom dome Butterflies&Hurricanes, kde nám výtvarníci navrhli to pravé, osobité… Etiketu? Ani v najmenšom. Tieto sútržpky našího príbehu. Je ich celkom 19 a len vy si môžete zvoliť, akú podobu svojmu nøGinu vytvoríte. Reprezentujú základné hodnoty nás všetkých, ktorí za nøGinom stojíme: cirkularitu, ekológiu, udržateľní, lásku k planéte, k našej práci a k ľudom okolo nás. A odporúdenie chlapcov z Landcraftu? „Sám? Božský. S tonikom? Geniálny.“ A my len doplníme, že absolútne geniálny tonic je práve ten ich To_Nic, alebo grepová soda od Imperialu. :-)
.pepper..beer vyhrálo v soutěži Cervesia Specials!

Blog

.pepper..beer vyhralo v súťaži Cervesia Specials!

Keď sa vo svete povie Česká republika, ľudia si väčšinou vybavia Jaromíra Jágra a hneď za ním pivo. My Česi sme svojou láskou k chmeľovému moku skrátka svetoznámi. Preto sme nemohli nevyužiť nápad spojiť náš národný poklad s trochou šťavy z ďalekého Kampotu. A neboli by sme to my, keby v tom nehral hlavnú rolu korenie. Plzenské pivo, poriadne okorenené Kambodžou Aby sme boli schopní vytvoriť pivný špeciál okorenený Kampotským korením, potrebovali sme nájsť rovnako bláznivého parťáka, ktorým sa stal pivovar Proud, špecialista na rôzne pivné anomálie, ktoré však zatracene dobre chutia. To, že sme si vybrali správne, dokazuje aj najnovšia výhra našej .pepper..beer PEPPER YOUR SAISON v súťaži Cerevisia Specialis, kde sme sa umiestnili na prvom mieste v výbere osemnástich pivných špecialít v kategórii nezvyčajných pív. Aká je chuť piva s korením? Že je naše korenené pivo naozaj nezvyčajné, spoznáte hneď na prvý pohľad aj ochutnaním. Jemne zakalená zlatistá farba sprevádza chuťovú cestu po kambodžských koreninových plantážach, ktoré sa v mnohom podobajú českým chmeľniciam. Jemná aróma tmavo červeného korenia z Kampotu prináša do svrchu kvaseného, nefiltrovaného a stredne horkého piva ľahko zemité korenisté chute podporené exotickým nádychom klinčeku. Červené korenie sa taktiež stará o prítomnosť jemných ovocných tónov, ktoré sú čerešničkou na pene tejto špeciality. Naše korenené pivo je skvelým osviežením, no svoje uplatnenie nájde aj pri párovaní s červeným mäsom. Nebojte sa s ním tiež trochu experimentovať v kuchyni a mäso s ním podlievať, prípadne ho využiť pri príprave omáčok. Viac vám však prezrádzať nemusíme. My Česi totiž najlepšie zo všetkých na svete vieme, ako s pivom zaobchádzať!
Naše másla jsou to pravé ořechové. Jak je použít?

Blog

Naše maslá sú to pravé orechové. Ako ich použiť?

Máte chuť na nevšedný gurmánsky zážitok, ktorý len tak niekde nenájdete? Presne to vám servírujeme s našimi exkluzívnymi orechovými maslami .pepper..nuts, ktoré vyrábame z jadier tých najchutnejších BIO orechov. Všetky naše korenené maslá sú 100% vegánske a bezlepkové, takže tvoria ideálny základ pre zdravé raňajky, ktoré budú milovať naozaj všetci a bez výčitiek.  Inšpirácia z ďalekých ciest Každú príchuť sme ladili tak, aby nám čo najviac evokovala chute Kambodže. K orechovému základu, ktorý je tvorený buď z pistácií, pražených kráľovských mandlí či kešu orechov, preto pridávame ďalšie vybrané ingrediencie. Medzi nimi nájdete napríklad exotické mango, jemný kokos, výnimočnú pravú Bourbon vanilku z Madagaskaru či lyofilizované maliny s tou najlepšou BIO čokoládou získavanou z kvalitných kakaových bôbov. Tou najdôležitejšou ingredienciou je však Kampotské korenie. Konkrétne k orechovým maslám sa vďaka svojmu výraznému ovocnému aromatu najviac hodí lahodné červené korenie. S delikátne nasladlou a intenzívnou chuťou skvele harmonizuje so všetkými pridávanými ingredienciami. Nielen na raňajky sú najlepšie Spôsobov, ako si naše orechové maslá vychutnať čo najviac, je hneď niekoľko. Ako už bolo povedané, ide o skvelý doplnok raňajok. Pozdvihne ich nutričnú hodnotu a obohatí bežnú chuť. Maslá môžu byť pridávané k palacinkám, do kaší, môžete ich natierať na sladké pečivo alebo si ich dopriať s ovocím. Napríklad kombinácia s figami je nečakane delikátna! Orechové maslá je možné využiť aj pri príprave a pečení dezertov. Jedným z nich sú napríklad pirohy z tvarohového cesta plnené orechovým maslom. Postup ich prípravy je neuveriteľne jednoduchý a výsledok úplne famózny. Fantázii sa však medze nekladú a orechové maslo môžete pridávať do ciest, krémov, tepelne na ňom upravovať ovocie alebo ho používať ako sladkú čerešničku na práve upečenom torte. My osobne však máme naše maslo najradšej len tak, samotné, na lyžičke a niekedy aj potajomky v špajzi, pre zlepšenie nálady. Pretože presne to naše orechové maslá s Kampotským korením dokážu. 
Pepřová čokoláda. Proč už nebudete chtít jinou

Blog

Pepŕová čokoláda. Preč už nebudete chcieť inú

Jemnosť kakaových bôbov z Južnej Ameriky v spojení s trochou štipľavej chuti z Kambodže, presne tak by sa dali opísať delikátne čokolády, ktoré pre vás pripravujeme v spolupráci s čokoládovou manufaktúrou HERUFEK. S ňou zdieľame nielen vášeň pre dokonalé chute, ale aj filozofiu pomáhať prostredníctvom našej práce ľuďom na druhej strane planéty. Fair trade s čokoládovo-pepřovou príchuťou Ak budete listovať naším sortimentom, určite neprehliadnete čokolády s mletými pepřovými zrnkami. Túto delikatesu sme si pre vás pripravili s Jitkou a Michalom Herúffkovými, ktorí sa venujú výrobe čokoládových dobrôt takmer desať rokov. Po počiatočných peripetiách s hľadaním tých správnych bôbov sa im nakoniec podarilo objaviť pravý kakaový poklad z Belize, Guatemaly a taktiež Dominikánskej republiky. Podobne ako my, aj Herúffkovi odoberajú kakaové bôby priamo od tamojších farmárov, ktorých následne spracovávajú vo svojej čokoládovej manufaktúre v južnomoravskej Čejči. Nápad kombinovať náš Kampotský pepř s čokoládou sme nosili v hlave už dlho a keď sme sa o Herúffkových a ich ceste dozvedeli, neváhali sme ani sekundu. Červený pepř s čokoládou je spojenie, ktoré dokonale funguje Herúffkovi patria medzi výrobcov, ktorí sa rozhodne neboja zaujímavých experimentov, a preto nebolo vôbec ťažké dohodnúť sa na vzájomnej spolupráci, ktorej výsledkom sú tri rôzne druhy delikátnych čokolád. Čokolády sú už na prvé ochutnanie tak fantastické, že sme ich vyrobili doslova lusknutím prsta. Tmavá čokoláda v kombinácii s červeným Kampotským pepřom prináša s každým ulomeným kúskom výlet do hlbokej exotickej džungle medzi divoké pepřové liány a kakaovníky. Mliečna čokoláda s pepřom nám svojou jemnosťou pripomína, aký sladký dokáže byť život. Čo by to však bol za život bez trošky vzrušenia. Preto jemnosť tejto čokolády dopĺňame o červený pepř, ktorý mliečny pôžitok dopĺňa o nečakane rafinované, sýte tóny pepřu. Veľké finále predstavuje čokoláda biela . Po vložení kúsku bielej čokolády do úst sa rozpúta malá symfónia sladkých tónov doplnených o ovocne ostré korenisté nuansy, ktoré pri bežnej čokoláde rozhodne nečakajte. A malé tajomstvo - u nás táto biela čokoláda vyhrala! Už ste ochutnali? Ktorá je tá vaša naj? :-)
Darujte na sv. Valentýna pepřové afrodiziakum

Blog

Darujte na sv. Valentína korenený afrodiziakum

Bonboniérou alebo kvetinou človek nikdy nič nepokazí, zároveň však nejde o príliš originálne darčeky na Valentína... Z nich cítiť skôr paniku, s akou boli nakupované v obchodnom dome pol hodiny pred romantickou schôdzkou. Ak sa chcete tento rok podobným klišé vyhnúť a byť skutočne originálny, môžete darovať kúsok slnkom zaliatej Kambodže v darčekovom balení, ktoré jasne povie, čo k tomu druhému cítite. Balíčkom korenia darujete možnosť vykúzliť to najlepšie jedlo Korenie z oblasti Kampotu, ktoré je právom označované za najlepšie korenie na svete, je ideálnym darčekom pre všetkých milovníkov varenia a neobvyklých chuťových tónov, ktoré dodajú jedlu ten pravý šmrnc. Prečo však darovať iba korenie, keď svojej druhej polovici môžete urobiť radosť štýlovým mlynčekom? S ním si môžete ľahko čerstvo pomlieť napríklad našu novinku v podobe tmavo červeného korenia, ktoré je považované za absolútny unikát medzi koreninami. Práve to je našou horúcou novinkou ako ideálny darček na svätého Valentína. Proste darček, čo má gule!  Čo však robiť v prípade, keď partnera na varenie príliš neužije? V tom prípade môžete byť vy tým, kto bude kúzliť a počas romantickej večere pri sviečkach naservírujete jedlo okorenené trochou chutí exotických diaľok. Ako sa totiž hovorí, láska prechádza žalúdkom. Ako dezert môžete naservírovať svojej druhej polovici rafinované chute, ktoré sa ukrývajú v našich delikátnych orieškových maslách a jedinečných jemných čokoládach. A tú pravú náladu zabezpečí niektorý z našich korenených alkoholov, ktoré dopĺňajú len tie najkvalitnejšie suroviny. Skrátka kúsok ďalekej Ázie v jednej poháriku. A čo ešte? Ako je známe, korenie dokáže v tele rozhýbať krv a tým ho zahriať. Ak si doprajete menu založené na kampotskom korení, verte nám, že sa vám po takej hostine určite nebude chcieť ísť spať. Navyše je známe, že kvalitné korenie je afrodiziakom, ktoré spôsobuje telesné túžby. Tak čo takto to vyskúšať? ☺
Pepřové delikatesy: darujte pepřovou čokoládu, alkohol nebo vegan pepřová másla

Blog

Pepřové delikatesy: darujte pepřovú čokoládu, alkohol alebo vegánske pepřové maslá

O tom, že máme krásne darčeky s Kampotským korením ste sa možno už presvedčili. Tohtoročné Vianoce sme však stáli pred veľkou výzvou – čo priniesť našim milovaným zákazníkom, ktorí nás už poznajú, korením s nami a chcú nás pod stromčekom nájsť aj tento rok? Čím ich prekvapíme? Vynikajúce maslá s korením Najprv sme sa zoznámili s Barenuts – českými výrobcami 100% prírodných vegánskych orechových masiel – a bola to láska na prvý pohľad! Spoločne sme vytvorili 5 príchutí, ktoré sú absolútnou delikatesou tohtoročných Vianoc a zároveň lahodným darčekom pre všetkých vegánov. Obsahujú okrem červeného Kampotského korenia hlavne autentické chute Kambodže – či už krémové kešu orechy, ktoré sú pre túto krajinu tak typické, alebo lyofilizované mango, ktorého stromčeky nájdete na väčšine kambodžských dvorov, alebo napríklad voňavý kokos, ktorý vás prenesie na panenskú pláž. Čokoláda s príbehom Potom nás cesty osudu spojili s čokoládou HERUFEK, ktorú sme si zamilovali, pretože dodržiava rovnaké princípy ako my – len tie najkvalitnejšie možné suroviny, priamo od pestovateľa, bez pridaných látok, a navyše s fair trade značkou v organickej podobe. Najkvalitnejšia čokoláda ako darček na Vianoce? A čo keby bola s najkvalitnejším korením sveta? Darujte našu bielu, mliečnu alebo tmavú tabuľku čokolády a majte sladké Vianoce, ktoré pocítite vďaka koreninovému dozvuku na jazyku ešte dlho! Ideálny darček pre gurmánov, ale zároveň pre celú rodinu – náš spoločný príbeh s čokoládou HERUFEK je vyobrazený na obale samotnom – kto nás pozná, ako utekáme medzi slonmi? Vyskúšajte tiež čokoládové gule od Steiner & Kovarik, ktorí s nami síce nie sú od samého začiatku, ale o to viac nás naša spolupráca baví a teší! Koreninový alkohol Luxusný gin na Vianoce, alebo napríklad výberové pivné špeciály – viac unikátny darček by ste tento rok ťažko hľadali. Náš limitovaný .pepper..gin, ktorý sme vyrobili s Landcraft v počte 999 fliaš, obsahuje to najviac autentické z Kambodže. Nestihli ste ho? Nevadí, ešte zostávajú ďalšie druhy koreninového alkoholu a stále pre vás vymýšľame ďalšie! Je to totiž skvelý darček pre milovníkov kvalitného alkoholu a tiež parťák vianočných sviatkov i Silvestra, ktorý si naozaj zaslúžite!