Najlepšie grilovacie omáčky na mäso aj zeleninu
Grilovacia omáčka je pri grilovaní rovnako dôležitým prvkom ako dobre rozhorúčené uhlíky či kvalitná marináda. Lenže druhov omáčok je veľa a nie každá sa hodí ku každému druhu mäsa a zeleniny. Ako teda omáčky a grilované suroviny najlepšie spojiť do dokonalého delikatesu? Inšpirovať sa môžete napríklad u nás, čo je však najdôležitejšie, vždy vyberajte podľa toho, čo presne budete na rozhorúčenú mriežku grilu klásť.

BBQ & hovädzie mäso
Napríklad slávna BBQ omáčka je univerzál, ktorý neurazí pri žiadnom druhu mäsa, no najlepšie si rozumie s hovädzím. Ak budete grilovať rebierka, robiť dobré hovädzie burgre alebo steaky, BBQ bude dokonalým doplnkom, po ktorom sa vaši hostia budú biť. BBQ si prípadne dobre rozumie aj s bravčovým či kuracím mäsom, hoci v tomto prípade je ideálne pridávať BBQ skôr k vyprážanému mäsu v cestíčku. Aj s tým si však gril hravo poradí.
Vyskúšajte jednoduchý postup na skvelú BBQ omáčku a nechajte sa inšpirovať tiež ďalšími v našom článku venovanom jednoduchým grilovacím omáčkam!
Fresh omáčky & kuracie mäso
Kuracie ako také je v porovnaní s hovädzím suchším mäsom, a preto si zaslúži skôr svieže omáčky. Môžete ho kombinovať napríklad s omáčkami na medovo-horčicovom základe či omáčkami, ktoré majú jogurtový alebo majonézový základ. K nim stačí pridať trochu citrónovej šťavy, kvalitné kampotské korenie a ďalšie fresh ingrediencie a máte hotový dip, ktorý chuť svetlého mäsa skvele doplní.
Ktoré mäso vlastne na gril vybrať a ako jeho prípravu doviesť k dokonalosti? To vám prezradíme v našom článku o výbere správneho mäsa na gril.

Sladké grilovacie omáčky & zelenina
Ak dávate prednosť zelenine, vyberajte skôr sladšie omáčky, ktoré sa hodia aj ku špízom. Ideálna je slivková či brusnicová omáčka, ktorej môžete štipkou chilli a červeným kampotským korením dopriať perfektný štipľavý charakter.
Zeleninu ako sú zemiaky či zeler nikdy nepokazíte, ak k nim pripravíte aj klasický syrový dip z čedaru či iného ľahko taviteľného syra.
Pri omáčkach sa však nebojte experimentovať a skúšajte najrôznejšie varianty kombinovať s rôznymi druhmi mäsa. Každý má totiž trochu iné chuťové preferencie, a tak je tým najlepším riešením vždy pripraviť viac omáčok, aby si každý prišiel na svoje.
Inšpirujte sa výberom správneho korenia a zálievok ku grilovanej zelenine, alebo priamo postupom, ako grilovanú zeleninu urobiť krásne šťavnatou.
Zdieľať
