Príbeh nøGinu

Nebolo to rozprávka, ale vďaka svojmu epickému, až trochu neuveriteľnému príbehu by to mohla byť. O tom, že chalani z řemeselného lihovaru Landcraft robia svoju prácu viac než dobre, sme sa všetci mohli presvedčiť minulý rok, keď sa po našom spoločnom .pepper..ginu len tak zaprášilo. Tento rok sme sa spoločne rozhodli nielen okoreniť, ale pridať mu omamnú vôňu čokolády a sicílskych pomarančov. Nechajme prehovoriť Ondru z Landcraftu, ktorý nádherne napísal náš spoločný príbeh, cestu, ktorá skončila stvorením novej kategórie cirkulárnych destilátov: nøGinu. Alebo začala?

„Našli sme pána Olšáka...

... dovážal bioprodukty zo Sicílie, prevádzkoval v Mělníku posilňovňu a všade možno mal automaty na pomarančové freshy. Vysvetlil som mu, o čo nám ide, a on sa stále mračil: pozrite, nemajte mi to za zlé, ale ja vám jednoducho nechcem predávať pomaranče len preto, aby ste z nich olúpali kôru. To predsa musí ísť nejako vyriešiť. Nechám si to prejsť hlavou. Deň na to nám volá znova: Viete čo? Už to mám. Každý piatok a sobotu robím freshy na Holešovickej tržnici. Šupky hádžem do vreca a vrecia potom do koša. Keď ich budete chcieť, môžete si ich vždy v sobotu poobede odviezť. A bolo to. Znamenalo to síce každú sobotu vyraziť na tržnicu, ale to sa na striedačku dalo vyriešiť,“ a tak do tohto príbehu ako prvá vstúpila kôra sicílskych pomarančov, jediná, ktorú v Landcrafte používajú od roku 2019 do svojich destilátov. 

„Michal Herúšek nám ukazuje svoju rodinnú čokoládovňu, výrobu čokoládových lanýžov, melangeér a množstvo ďalších úžasností. Potom sa dostávame k procesu nákupu kakaových bôbov, ich fermentácii a praženiu. Tu je pražička. Tu sa z tých bôbov oddeľujú šupky. Tie dávame sem do tých vriec. Počkať! Odpad? Zasvieti nám cirkulárne oko. Michal, dal by si nám tie vrecia? V nasledujúcich týždňoch sa pokúsime o extrakciu a destiláciu kakaových šupiek. Využívame Petrovo vzdelanie v organickej chémii, vákuum, dvojité destilácie tukov a ďalšie fígle, aby sa nám do výsledku nedostával kakaový maslo, ktorého sú šupky plné. Nakoniec sa nám to darí a výsledkom je destilát, ktorý vonia ako čerstvo zaliata horúca čokoláda.Čokoládu od Herufkov už od nás dobre poznáte v spojení s naším Kampotským korením. Dokázali sme si predstaviť toto spojenie aj v alkohole, a tak sme povedali: prečo nie.

Čo je to negin?

„Keď potom príde Klára s Davidom s tým, či sme ready na další ročnik .pepper..ginu., snažíme sa ich presviedčať, aby to nemusel byť gin. Počkaj, gin dnes robí každý hlupák. Počínme skúšať negin. Čo je to negin? Jednoducho nieČo ako gin, len tam nedáš jalovec,“ Čo? To ide? 

Chlapi nám vysvetlili, že áno. žán gin je kategória preŭtahových destilátov na základe jalovca, ktorý chuť si dokáže predstaviť každý. Ináč sú v jednotlivých ginoch obrovské rozdiely: v niektorých ho môže byť tak málo, že prakticky nie je cítiteľný. Ich jadro tvoria iné bylinky a prísady. Názov gin je ale tak signifikantný, že si ho neodpustia. 

Náš nøGin ukazuje, že nepotrebuje kategóriu, ale neskrýva svoj pôvod. Je mu vlastná destilácia vo veľmnojemnom liehu, kam prišli všetky tri esencie – zelený Kampotský korenie, čokoláda a pomaranče – vyextrahované predtým osobitne. Zistili sme, že jalovec vôbec nie je potrebný, aby tento destilát bol komplexný v chutiach a vôni.

Normálna etiketa by bola celkom nuda, povedali sme si. A tak sme toto rebelské dielo zakončili v umeleckom dome Butterflies&Hurricanes, kde nám výtvarníci navrhli to pravé, osobité… Etiketu? Ani v najmenšom. Tieto sútržpky našího príbehu. Je ich celkom 19 a len vy si môžete zvoliť, akú podobu svojmu nøGinu vytvoríte. Reprezentujú základné hodnoty nás všetkých, ktorí za nøGinom stojíme: cirkularitu, ekológiu, udržateľní, lásku k planéte, k našej práci a k ľudom okolo nás.

A odporúdenie chlapcov z Landcraftu?

„Sám? Božský. S tonikom? Geniálny.“ A my len doplníme, že absolútne geniálny tonic je práve ten ich To_Nic, alebo grepová soda od Imperialu. :-)