Skúste si svoj ďalší čajový posedenie poriadne okoreniť
Pod slovom čaj sa môže skrývať každý bylinný nálev či odvar, hoci pravý čaj je samozrejme vyrobený z listov čajovníka čínskeho. Čaj na zmenu vytvorený z nadrvených korení je však bežne využívaný v ajurvédskej medicíne na zmiernenie bolesti v krku a kašľa.

Pepor vám pomôže postaviť sa opäť na nohy
Hoci by sa mohlo zdať, že sa pepor hodí len k mäsu, v skutočnosti nám ponúka tisíc a jedno využitie. Nekonečne s ním možno experimentovať nielen v kuchyni, ale príde vhod aj v momente, keď sa necítime úplne najlepšie.
Pepor je totiž skvelým prírodným liekom na celú radu neduhov. Dnes si ukážeme, ako v praxi využiť liečivé vlastnosti unikátneho „čaju“ v momente, keď cítime, že na nás niečo lezie, bolí nás v krku alebo kašleme.

V jednoduchosti ukrytá peporová sila
Jednu lyžičku čerstvo nadrvenéhočierneho pepra zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte lúhovať. Aby vzniknutý nápoj chutil čo najlepšie, je dobré vzniknutý nálev ochutiť medom, zázvorom a citrónom, ktoré taktiež pomáhajú v boji proti bacilom.
Zázvor a pepor nechajte v náleve lúhovať najmenej päť minút. Ak chcete dosiahnuť skutočne silný účinok, nechajte pepor vo vode pár minút povariť. Látky obsiahnuté v čiernom pepri vedú k uvoľňovaniu voľných radikálov, podporujú činnosť krvného obehu, odstraňujú stuhnutosť kĺbov a uvoľňujú dutiny.
Ak si hovoríte, že peporový čaj nedáva príliš veľký zmysel, nezabudnite, že ide o jednu z dôležitých ingrediencií veľmi obľúbeného chai masala, ktorý sa pije po celom svete. Môžete skúsiť aj jemnejšiu variantu – pepor nechajte variť v mlieku, ktoré po pridaní medu tiež chutí veľmi lahodne. A ak radšej niečo ostrejšie, vyskúšajte si pár kúskov Kampotského pepra primiešať do nápoja.
