Blog

„Na zdraví!“ – proč po pepři kýcháme?

Blog

„Na zdravie!“ – prečo po korení kýchame?

Možno sa vám tiež niekedy stalo, že ste drtili do jedla svoj obľúbený Kampotský korenie, keď ste zrazu pocítili šimranie v nose a dostali nezadržateľnú potrebu kýchnuť. Snáď ste dokázali rýchlo odvrátiť hlavu, inak by šalát mohol byť okorenený niečím, čo pôvodne vôbec nebolo v pláne. Čím to je, že nás korenie núti kýchať? Odpoveďou je piperín.  Piperín je to, čo robí korenie korením Piperín by sa dal označiť za dušu koreninových zŕn. Práve tento alkaloid spôsobuje jeho štipľavú chuť, podieľa sa na jeho vôni a je tiež dôvodom celej rady zdravotných benefitov, ktoré korenie prináša. Alkaloidy, teda dusíkaté organické zlúčeniny rastlinného pôvodu, môžu dráždiť nervové zakončenia vnútri nosa. Akonáhle alkaloid dopadne na sliznicu, začne produkovať chemikáliu nazývanú histamín. A práve histamín spôsobuje stiahnutie svalstva, čo má za následok kýchnutie. Čo sa deje s naším telom? Telom sa týmto spôsobom snaží vypudiť látku, ktorá dráždi sliznicu. Piperín je pritom obsiahnutý vo všetkých farebných variantoch korenia. Jeho vôbec najväčšia koncentrácia je však v čiernom korení. Je zaujímavosťou, že počas kýchnutia môžeme sledovať tiež veľmi silný záblesk v oči. Jedná sa o reakciu tela na vysoký tlak v hlave počas kýchnutia. Tento tlak môže pôsobiť aj na sietnicu citlivú na svetlo. Až teda budete zase niekedy pracovať s korením, buďte pripravení na hroziace nebezpečenstvo kýchnutia. A buďte tiež pripravení na to, že bude sprevádzané buď prianím „na zdravie“, či vetou: „Je to pravda.“ Zatiaľ čo prvý zvyk má svoje korene v stredoveku, keď si ľudia počas morových pandémií priali pevné zdravie, v druhom prípade ľudia už v staroveku brali kýchnutie ako potvrdenie pravdivosti výroku, ktorý kýchnutiu predchádzal. Veštenie z kýchania, ktoré sa praktikovalo v starom Ríme, však už našťastie odviala história. My si môžeme ono proroctvo previesť po svojom, napríklad: Je pravda, že Kampotský korenie je ten najlepší na svete. :-) Zaujíma vás, čo všetko vo vašom tele robí piperín? Prečítajte si ďalší článok o jeho zdravotných benefitoch.
Jak nejlépe využít 5 blahodárných účinků piperinu

Blog

Ako najlepšie využiť 5 blahodarných účinkov piperínu

Piperín, známy tiež ako Bioperine, je látka obsiahnutá v každom zrniečku čierneho Kampotského korenia. Ide o alkaloid, ktorý je schopný prispieť k zlepšeniu nášho telesného zdravia vďaka svojim nepopierateľným benefitom. A robí to mnohými spôsobmi. Poďme sa pozrieť na päť najčastejších! 1. Absorpcia živín Piperín má tú zvláštnu moc, že pomáha zvyšovať schopnosť tela absorbovať živiny. Znamená to, že s živinami, ktoré konzumujeme, si telo oveľa lepšie poradí a viac ich využije. Príkladom je napríklad kurkuma a v nej obsiahnutý kurkumín, ale aj vitamíny A a C, selén, vitamín B6, betakarotén a ďalšie, ktoré robia rovnakú zaslúženú prácu. 2. Rýchlejší metabolizmus Zvýšená absorpcia živín vedie k zlepšeniu metabolických procesov v tele. Vďaka lepšej termogenéze telo ľahšie rozkladá tukové bunky. Ak osoba za účelom schudnutia konzumuje piperín a zároveň dodržiava správny výživový plán, môže táto látka správnemu priebehu značne pomôcť. 3. Produkcia dopamínu a serotonínu Piperín sa podieľa na vyššej produkcii týchto dvoch látok, ktoré napomáhajú celkovej psychickej pohode človeka a teda aj lepšej nálade. Nečakajte zázraky, ale nikdy nie je na škodu urobiť si deň o niečo príjemnejší s trochou korenia. 4. Lepšia pamäť Ak často zabúdate, aj tu môže piperín pomôcť. Serotonín a tzv. beta-endorfín hrajú výraznú úlohu v pamäťových schopnostiach. Vďaka vyššej prítomnosti týchto chemikálií v tele náš mozog lepšie funguje a trénuje sa jeho pamäť. Stačí len nezabudnúť si občas dať to korenie. :-) Zároveň je piperín schopný podporovať aj ďalšie mentálne funkcie, ako sú pozornosť či schopnosť uvažovania. 5. Podpora imunitného systému Náš imunitný systém môže mať pomalé, ale aj príliš rýchle reakcie. Piperín dokáže dostať reakčný čas lymfocytov na správnu úroveň a tak prispieť k lepšiemu zdravotnému stavu nášho tela. Okrem toho je tiež schopný odbúravať stres, ktorý sa na zdraví taktiež podpisuje nepriaznivým spôsobom. Berte tiež na vedomie, že ani Kampotské korenie, ani ďalšie výnimočné a zdravé suroviny nie sú spasiteľmi nášho jedálnička ani životného štýlu. Aj keď prinášajú mnoho zdravotných benefitov, v prípade reálnych ťažkostí so zdravím je vždy najvhodnejšou cestou vyhľadať lekára.
Co je piperin a co dalšího obsahuje pepř?

Blog

Čo je piperín a čo ďalšie obsahuje čierne korenie?

Možno ste tiež niekedy zvierali zrno Kampotského korenia medzi svojím palcom a ukazovákom a rozmýšľali nad tým, ako je možné, že v sebe ukrýva také obrovské množstvo chutí oproti klasickému koreniu zakúpenému v obchode. Odpoveď na túto otázku spočíva v obsahu piperínu a ďalších látok obsiahnutých v koreničnom zrne. Nielen piperín ovplyvňuje chuť korenia Spôsob pestovania korenia v Kampote, geografické podmienky a proces spracovania totiž prispievajú ku koncentrácii jednotlivých látok v koreničnom zrne, ktoré mu dodávajú tú pravú chuť. Prázdna štiplavosť korenia zakúpeného v obchode je tu nahradená hrejivou a plnou chuťou sprevádzanou celou radou ďalších tónov citrusov, ihličnanov, exotického ovocia a ďalších. Za týmito nuansami vôní a chutí stojí nielen samotný piperín, ktorý je dokonca pálivejší než známy kapsaicín obsiahnutý v chilli papričkách, ale aj ďalšie látky. Medzi ne patria germacén, limonén, pinen a alfa-phellandrén. Napríklad germacén prináša koreniu silnú korenistú, teplú a nasladlú vôňu. Naopak limonén prináša sviežosť a tie citrusové tóny. Po tomto chemickom rozbore asi nie je ťažké uhádnuť, čo koreniu dodáva pinen, ktorý je obsiahnutý tiež v ihličnanoch. Tancovanie vôní a chutí Chuť korenia je skrátka divokým tancom najrôznejších flavonoidov, alkaloidov a terpenov, ktoré robia z malej koreničnej guľôčky tikajúcu bombu naplnenú vôňami a chuťami, ktoré len čakajú, aby mohli explodovať vo vašich ústach a rozvinúť sa vo vašom nose.  S jednotlivými chuťovými tónmi si navyše môžete nápadito hrať kombinovaním korenia s rôznymi druhmi byliniek. Napríklad rozmarín je schopný zvýrazniť v korení tóny borovice. Naopak koriander znásobuje tú citrusovú podstatu korenia a niektoré bobuľovité plody dokážu zvýrazniť drevité tóny. Skúste skrátka s Kampotským korením trochu experimentovať a uvidíte, že sa vám odvďačí celou radou unikátnych chuťových prekvapení. :-)
Pepř a kurkuma, mocný lék pro vaše tělo

Blog

Čierne korenie a kurkuma, silný liek pre vaše telo

Na jednej strane korenie nazývané čiernym zlatom, na druhej strane kurkuma, ktorá je známa aj ako zlaté korenie. Aj keď by sa mohlo zdať, že okrem svojho pôvodu nemajú tieto dve korenia príliš veľa spoločného, na východe ide o mocnú kombináciu, ktorá sa využíva tak v kuchyni, ako aj v liečiteľstve. Mocný liečiteľ s problémom Dôvodov je hneď niekoľko. Rovnako ako čierne korenie, aj kurkuma má významné liečivé účinky, za čo vďačí látke nazývanej kurkumín, ktorý v tele pôsobí ako silný antioxidant, má protizápalové účinky a likviduje plesne. Je známa aj pre svoje antibakteriálne účinky, vďaka čomu ju možno využívať zvonka aj zvnútra, napríklad prikladaním na rôzne rany. Problémom kurkumínu je, že ho ľudské telo nedokáže do krvného obehu vstrebávať tak, ako by mohlo, a jeho značnú časť vylučuje. Tu sa však dostávame k inej látke nazývanej piperín. Podľa názvu asi tušíte, že je obsiahnutý v čiernom korení. Piperín je jedným z dôvodov, prečo aj čierne korenie prináša nášmu telu množstvo blahodárnych účinkov. Má však ešte jednu skvelú vlastnosť. Keď piperín dostane kurkumín Piperín je totiž akýmsi pomyselným lístkom kurkumínu do nášho krvného obehu. Podľa niektorých štúdií dokáže znásobiť účinok kurkumínu na naše telo až o 2000 percent. To znamená oveľa silnejšie pôsobenie kurkumínu a oveľa pozitívnejší vplyv na našu telesnú schránku. Čím je táto vzájomná symbióza oboch látok spôsobená, zatiaľ odborníci nedokážu jednoznačne povedať. Zatiaľ čo niektorí zastávajú názor, že piperín uľahčuje prechod kurkumínu cez črevnú stenu priamo do krvného obehu, druhá skupina sa prikláňa skôr k schopnosti piperínu spomaľovať odbúravanie kurkumínu v pečeni, vďaka čomu v pečeni zostáva viac. Nech už je pravda kdekoľvek, nemení to fakt, že konzumáciou čierneho korenia a kurkumy môžete napomáhať liečbe rôznych zápalových stavov vo vašom tele či ich vzniku predchádzať, preventívne sa starať o tráviaci trakt a taktiež liečiť artritické stavy. Niektoré štúdie dokonca hovoria o prevencii vzniku aj liečbe rakoviny. Nezabúdajte však na to, že je vždy primárne v prípade akýchkoľvek zdravotných problémov najskôr konzultovať so svojím lekárom a nespoliehať sa iba na silu prírodných látok.
Jarní úklid organismu – detoxikujte své tělo pepřem

Blog

Jarný úklid organizmu – detoxikujte svoje telo korením

Jar pomaly, ale iste klope na dvere a spolu s ním začína obdobie generálneho upratovania, ktorým prejdú všetky miestnosti od pivnice až po komín. Jar je však skvelou príležitosťou aj na to, aby sme si urobili poriadok v čisto vlastnom chráme, ktorým je naše telo. A prečo na to nevyužiť práve silu korenia? Piperín zariadi veľa Korenie je jedným z najrozšírenejších druhov korenia, kto by však povedal, že v útrobách nášho tela môže kúzliť oveľa zaujímavejším spôsobom než na našom jazyku. Korenie vďačí za to hlavne svojej vráskavej šupke, ktorá obsahuje značné množstvo látky nazývanej piperín. Práve táto látka môže byť zodpovedná za ostrú štipľavú chuť korenia a charakteristickú arómu. Po konzumácii korenia sa piperín uvoľňuje do tela, kde prekrvuje sliznice, ale predovšetkým tu funguje ako silný antioxidant. Zmierňuje totiž pôsobenie voľných radikálov a zabraňuje negatívnym dopadom oxidačného stresu. Ten pôsobí na bunky v ľudskom organizme a urýchľuje ich starnutie, spôsobuje nerovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi, ktorá môže v tom najhoršom scenári viesť až k vzniku aterosklerózy, infarktu myokardu či mozgovým príhodám. Ako korením doplniť potrebné vitamíny a stopové prvky?  Konzumáciou piperínu obsiahnutého v korení tak môžete svoje telo prečistiť a zbaviť ho škodlivých látok. Zároveň však môžete tiež zvýšiť mieru účinných látok, ktoré začne vaše telo lepšie prijímať. Piperín výrazne zvyšuje schopnosť nášho tela absorbovať látky, ako je selén, vitamín B a C, koenzým Q10, betakarotén a ďalšie. Zaujímavosťou je, že korenie bolo po stáročia využívané liečiteľmi spolu s kurkumou. Posilňuje totiž účinky aj v nej obsiahnutého kurkumínu – a to až o tisíce percent. Kurkumín sa pýši množstvom priaznivých účinkov na ľudské zdravie, jedná sa však predovšetkým o veľmi silný antioxidant, ktorý dokáže z vášho tela vyhnať aj bolesť. Ak si teda pri upratovaní organizmu naordinujete korenie, nezabudnite pridať aj trochu kurkumy. Majte na pamäti, že ide o priaznivé zdravotné benefity korenia, nie jeho liečebné účinky. V prípade reálnych zdravotných ťažkostí, prosíme, vyhľadajte svojho lekára.
6 tipů, jak si pomoci pepřem ke kráse i pevnějšímu zdraví

Blog

6 tipov, ako si pomôcť korením k kráse aj pevnejšiemu zdraviu

Vedeli ste, že sa naozaj kvalitný korenie dá používať na lekárske aj kozmetické účely nielen zvnútra, ale aj povrchovo? Jeden z našich zákazníkov, vážený pán doktor, si dokonca kupuje náš červený Kampotský korenie po kilogramoch a vyrába z neho masť na revmu. Predpokladá sa, že náš korenie obsahuje totiž toľko piperínu ako žiadny iný. A práve piperín je blahodarnou látkou, ktorá pomáha na rôzne neduhy. 1. Korenie má napríklad schopnosť efektívne uvoľňovať dutiny. Stačí len pridať do vriacej vody trochu eukalyptu a korenie v tekutej podobe, ktoré je ponúkané v niektorých špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Uvidíte, že upchatý nos okamžite povolí. 2. S dutinami, ale aj bolesťami v krku sa dá bojovať vďaka kloktaniu korenia. To povarte s trochou soli vo vode, pridajte strúčik cesnaku a elixír nesmrteľnosti je na svete. Následne je nutné sa už len zaprieť a začať ho kloktať, čo prinesie úľavu, pretože roztok funguje ako antiseptikum. 3. Kloktaním korenia zmiešaného s vodou možno tiež zmierniť bolesť zubov. To dosiahnete pridaním korenia do horúcej vody, ktorá sa nechá vychladnúť a následne je nutné vykloktať. Nezabudnite však potom navštíviť svojho zubára, aby sa vám na problematický zub pozrel. 4. Korenie je tiež vhodné miešať s olejom, v ktorom sa maceruje. Toto mazadlo poslúži napríklad pri bolestiach hlavy. Korenie by malo od bolesti aspoň trochu uľaviť a navodiť príjemný pocit. 5. Podobné mazadlo funguje veľmi dobre aj na boľavé svalstvo. Korenie stačí miešať s rozmarínovým či levanduľovým olejom a postihnuté miesto ním masírovať. Silice svaly príjemne uvoľnia a prekrvia, vďaka čomu sa budú rýchlejšie regenerovať. 6. Korenie môže poslúžiť aj ako príjemný peeling, vďaka ktorému sa dá zbaviť akné či celulitídy. Korenie zrnka nahrubo rozdrvte a zmiešajte s vodou. Následne naneste na tvár a ďalšie problematické miesta a tie vyčistite. Ak korenie miešate s ghí, môžete ho aplikovať na ekzémy, vyrážky a ďalšie pleťové neduhy. Nezabúdajte na to, že korenie môže pomôcť, ale nie je zaručeným liekom. V prípade vážnejších komplikácií je preto vždy lepšie porozprávať sa o svojich neduhoch s lekárom a akúkoľvek korenistú kúru následne aplikovať ako doplnok k jím odporúčanému postupu liečby.