Možno sa vám tiež niekedy stalo, že ste drtili do jedla svoj obľúbený Kampotský korenie, keď ste zrazu pocítili šimranie v nose a dostali nezadržateľnú potrebu kýchnuť. Snáď ste dokázali rýchlo odvrátiť hlavu, inak by šalát mohol byť okorenený niečím, čo pôvodne vôbec nebolo v pláne. Čím to je, že nás korenie núti kýchať? Odpoveďou je piperín.
Piperín je to, čo robí korenie korením
Piperín by sa dal označiť za dušu koreninových zŕn. Práve tento alkaloid spôsobuje jeho štipľavú chuť, podieľa sa na jeho vôni a je tiež dôvodom celej rady zdravotných benefitov, ktoré korenie prináša.
Alkaloidy, teda dusíkaté organické zlúčeniny rastlinného pôvodu, môžu dráždiť nervové zakončenia vnútri nosa. Akonáhle alkaloid dopadne na sliznicu, začne produkovať chemikáliu nazývanú histamín. A práve histamín spôsobuje stiahnutie svalstva, čo má za následok kýchnutie.
Čo sa deje s naším telom?
Telom sa týmto spôsobom snaží vypudiť látku, ktorá dráždi sliznicu. Piperín je pritom obsiahnutý vo všetkých farebných variantoch korenia. Jeho vôbec najväčšia koncentrácia je však v čiernom korení. Je zaujímavosťou, že počas kýchnutia môžeme sledovať tiež veľmi silný záblesk v oči. Jedná sa o reakciu tela na vysoký tlak v hlave počas kýchnutia. Tento tlak môže pôsobiť aj na sietnicu citlivú na svetlo.
Až teda budete zase niekedy pracovať s korením, buďte pripravení na hroziace nebezpečenstvo kýchnutia. A buďte tiež pripravení na to, že bude sprevádzané buď prianím „na zdravie“, či vetou: „Je to pravda.“
Zatiaľ čo prvý zvyk má svoje korene v stredoveku, keď si ľudia počas morových pandémií priali pevné zdravie, v druhom prípade ľudia už v staroveku brali kýchnutie ako potvrdenie pravdivosti výroku, ktorý kýchnutiu predchádzal. Veštenie z kýchania, ktoré sa praktikovalo v starom Ríme, však už našťastie odviala história. My si môžeme ono proroctvo previesť po svojom, napríklad: Je pravda, že Kampotský korenie je ten najlepší na svete. :-)
Zaujíma vás, čo všetko vo vašom tele robí piperín? Prečítajte si ďalší článok o jeho zdravotných benefitoch.