Celozrnné anglické muffiny s červeným kampotským korením
Ingrediencie
- 200 g hladkej múky
- 130 g celozrnnej pšeničnej múky
- 240 ml mlieka
- 40 g masla
- 40 g vody
- 23 g droždia
- 5 g (1 čajová lyžička) cukru
- 5 g (1 čajová lyžička) soli
- 50 g pohánky
Čím si môžete muffin naplniť?
- šťastné vajce
- avokádo
- cherry paradajky
- limetka
- soľ
- červený Kampotský korenie
- klíčky (napr. vojtěška, mungo klíčky, klíčky fazule a šošovice)
Postup
1. Do väčšieho hrnčeka rozdrvte čerstvé droždie, pridajte lyžičku cukru a vidličkou rozmiešajte do tekutej kašičky.
2. Prilejte polku mierne teplého mlieka (max. 40 °C), ktoré ohrejete v mikrovlnke alebo v hrnci. Odoberte z naváženej hladkej múky lyžicu, ktorú rozmiešajte v mlieku.
3. Ďalšou lyžicou múky potom poprášte povrch mlieka, prikryte hrnček čistou utierkou a nechajte na teplom mieste (najlepšie opäť v rúre predhriatej max. na 40 °C) vziat kvások. To potrvá približne 15 minút.
4. Medzitým, čo sa robí kvások, si navážte do misy od robota (dá sa samozrejme cesto vypracovať aj ručne) zvyšok hladkej múky, celozrnnú múku, soľ, vodu, prilejte zvyšok mlieka a ako posledný vzešlý kvások. Všetko spoločne premiešajte. Dajte si načas, cesto musí byť hladké, poriadne spracované. Nebojte sa, ak bude lepkavé. Cesto zakryté čistou utierkou nechajte aspoň 30 minút v rúre vyhriatej max. na 40 °C vykysnúť.
5. Následne ho dajte na pomúčenú pracovnú plochu a vypracujte z neho hladký bochník. Kľudne si pomôžte ešte troškou hladkej múky. Bochník rozdeľte na dve polovice. Jednu polovicu dajte bokom a druhú vyvaľkajte do tvaru placky, ktorá bude mať výšku zhruba 2 až 3 cm.
6. Následne pomocou pohára, hrnčeka alebo napríklad okrúhleho vianočného vykrajovátka vykrojíme z placky kolieska o priemere zhruba 8 cm. Na 2 plechy nasypte rovnomerne vrstvu pohánky. Na pohánku potom položte vykrojené kolieska v dostatočnej vzdialenosti od seba. Z odkrojkov cesta vypracujte bochník, ktorý znovu vyvaľkajte a vykrojte z neho kolieska. Žiadne cesto nevyhadzujte.
7. Rovnakým spôsobom pokračujte aj s druhou polovicou cesta, ktorá doteraz ležala bokom. Plechy prikryte čistou utierkou a vložte na 30 minút do rúry vyhriatej max. na 40 °C nakysnúť. Potom si nahrejte panvicu s nepriľnavým povrchom (pri našej indukcii nastavujem stupeň 7 z 10 možných).
8. Jeden plech si vytiahnite z rúry a opatrne pomocou obracačky preneste vykrojené kolieska pohánkovou stranou dole na panvicu. Opekajte do zlatista, následne otočte a opäť opekajte do zlatista. Potom hotové muffiny nechajte vychladnúť na mriežke.
9. Medzitým si umyte šalát, paradajky a rozkrojte avokádo.
10. Na panvici pripravte volské oko, ktoré osoľte a okoreňte. Na vajíčka vám musíme odporučiť červený Kampotský korenie.
11. Muffin rozkrojte, opečte z oboch strán nasucho alebo na troške masla.
12. Do muffinu naskladajte šalát, paradajky, avokádo posolené, okorenené a pokvapkané limetkovou šťavou, navrch vajíčko, trochu klíčkov.
Dobrú chuť!
Autor: lubojatzky_couple
Zdieľať

