Recepty

Valentýnský recept: snídaňový bagel

Recepty

Valentínsky recept: raňajkový bagel

Ingrediencie na 20 kusov 500 g hladkej múky 7 g sušeného droždia 2 lyžice krupicového cukru 1 čajová lyžička soli trochu oleja 300–320 ml vlažnej vody štipka tmavého červeného Kampotského korenia Na dozdobenie môžete použiť napríklad semienka slnečnice alebo sezamu. Postup 1. Do misy dajte droždie, lyžičku cukru, 100 ml vlažnej vody, premiešajte a nechajte vzejdúť kvások. Potom k nemu prilejte ešte 200 ml teplej vody a nakoniec pridajte múku a soľ. 2. Vypracujte hladké cesto. Ak by bolo cesto husté, prilejte ešte zvyšok vody. Z dobre spracovaného cesta vytvarujte guľu, ktorú dajte do misy vymastenej olejom. Zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste vykysnúť. Cesto môžete pripraviť aj v domácej pekárni. Použite program Cesto. 3. Predhrejte si rúru na 220 °C (teplovzdušnú na 200 °C). 4. Akonáhle cesto vykysne, tvarujte z neho guľôčky (veľkosť podľa toho, aké veľké bagely chcete mať) a položte ich na pomúčenú pracovnú dosku. Do stredu guľôčky zapichnite varechu a krúživými pohybmi po doske vytvoríte dôlek či očko. Keď majú všetky bagely dierky, zakryte ich utierkou a nechajte približne pol hodiny kysnúť. 5. Vo väčšom širokom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte lyžičku cukru. Sporák potom stlmte, vložte do nej postupne bagely (do hrnca asi 4 kusy) a každú stranu pol minúty povarte. Vyberte dierkovanou naberačkou a bagely položte na plech s papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte semienkami podľa vlastnej chuti. Dajte ich do rúry a pečte približne 20-25 minút. Tip autorky receptu Ako náplň som zvolila údený tvaroh vyšľahaný so smotanou, štipkou soli a jedinečným a neobyčajným korením– a to ideálne Kampotské tmavé červené korenie. Jeho chuť má podtóny exotiky a úžasnú ovocnú vôňu a je jemne nasladlý. Rada s ním pracujem nielen pri slaných jedlách, ale aj pri mojich špeciálnych dezertoch či zmrzline a marmeláde. Úžasne dopĺňa chute ostatných ingrediencií. V mojej náplni sa spája s údeným tvarohom, pršutom a domácim syrom.   Dobrú chuť! Autorka: Kristina Mucskováholka.od.plotny
Malinové kuličky

Recepty

Malinové guľôčky

Ingrediencie na 20 kúskov 1 balenie fazule Cannellini Bonduelle 2 hrste lyofilizovaných malín (cca 20 g) 30 g medu alebo čakankového sirupu 20 g kokosového oleja 70 g strúhaného kokosu + na obaľovanie Červený Kampotský korenie Doba prípravy: 30 minút Postup 1. Cannellini preložte do sitka a prepláchnite. Sitkom zatraste, aby ste fazuľu zbavili prebytočnej vody a nechajte ešte chvíľu odkvapkať. 2. V mixéri rozmixujte na jemný prášok sušené maliny. Pridajte odkvapkanú fazuľu, med, kokosový olej, čerstvo mleté červené korenie a mixujte na hladké pyré. 3. K pyré pridajte polovicu kokosu a premiešajte, kým sa zmes dobre nespojí. 4. Potom malinovú zmes preložte do misky a zahustite zvyšným kokosom podľa potreby. Zmes by mala byť polomäkká a mala by sa dať dobre vyvaľkať medzi dlaňami. 5. Z hmoty tvarujte drobné guľôčky. Obaľujte ich v kokose a potom guľôčky dajte na tanier. Uchovávajte v chladničke. 6. Spotrebujte do 10 dní.   Dobrú chuť! Autor: Bonduelle
Legendární pepřová omáčka z Bruxx

Recepty

Legendárna korenistá omáčka z Bruxx

Ingrediencie 20 g červeného Kampotského korenia 25 g masla + 25 g na zjemnenie 100 ml koňaku 200 ml mäsovej šťavy demi-glace 100 ml hovädzieho vývaru 50 ml smotany Kampotská soľ podľa chuti Postup 1. Na rozpálenom masle opečte korenie z mlynčeka. 2. Prilejte koňak a oflambujte. 3. Pridajte demi-glace, hovädzí vývar a zredukujte na požadovanú hustotu. 4. Zjemnite smotanou a studeným maslom. 5. Podľa potreby osoľte.   Dobrú chuť! Autor: Oldřich Matoušek (Bruxx)
Vaječná omeleta s lososem, salátkem a červeným Kampotským pepřem

Recepty

Vaječná omeleta s lososom, šalátom a Ďrveným Kampotským korením

Ingrediencie 6 vajec 2 lyžice smotany 200 g lososa (čerstvého alebo údeného) zelenina (mix šalátov, avokádo, cherry paradajky) 2 lyžice olivového oleja 2 lyžice citrónovej šťavy morská Kampotská soľ Červený Kampotský korenie Postup 1. Vajcia rozbijeme a zmiešame so soľou a lyžicou smotany. Zmes nalejeme na nepriľnavú panvicu a najprv spravíme jednu omeletu, potom druhú. 2. Medzitým si na tanieri pripravíme lososa pokvapkaného citrónom a šalát s avokádom a cherry paradajkami, tiež pokvapkané citrónom. 3. Pridáme trochu olivového oleja, soľ z Kampotu a červený Kampotský korenie. Tip autora receptu Aby bola omeleta krásne nadýchaná, miešajte vajíčka ručne metličkou.   Dobrú chuť! Autor: Matteo De Carli
Krevetové ravioly s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Krevetové ravioly s červeným Kampotským korením

Ingrediencie na cesto na ravioly 500 g hladkej múky 00 70 g vody 200 g vaječných žĺtkov (+ žĺtok na potretie) 1,5 lyžičky extra panenského olivového oleja štipka soli Krevetová náplň 225 g kreviet PnD (Peel and Deveined = olúpané chvostíky a vybraté črevá) 3 polievkové lyžice krémového syra 2 polievkové lyžice ricotty 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej pažítky 1 citrón (kôra aj šťava) soľ Červený Kampotský korenie Na servírovanie a dochutenie 60 g kuracieho vývaru 2 polievkové lyžice nasekanej šalotky 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej pažítky 1 polievková lyžica masla 1 citrón (kôra aj šťava) vločková soľ od .pepper..field mikrozelenina na dozdobenie Červený Kampotský korenie Postup 1. Pripravte si cesto na ravioly. Do misy nasypte hladkú múku (najlepšie múku s označením 00), primiešajte štipku soli, pridajte žĺtky, vodu a olivový olej. Všetko dôkladne premiešajte, môžete použiť aj kuchynský robot. Keď sa zdá cesto príliš tekuté, pridajte opatrne múku, alebo naopak, keď sa zdá cesto suché, pridajte trochu vody a dôkladne cesto spracujte. Preneste ho na pomúčenú dosku alebo priamo na kuchynskú pracovnú plochu a cesto hnetiete rukami, kým nezačne mať lesklý a hladký povrch. Zabaľte ho do potravinovej fólie a nechajte 30 minút odležať v chladničke. 2. Medzitým, čo sa chladí cesto, pripravte si náplň – teda krevetovú penu. Najdôležitejšie sú krevety, ktoré zbavíte hlavy, olúpite z panciera, odstránite chvost a vyberiete črevá. Ostrým nožom urobte zárez pozdĺž chrbta každej krevety, narežte do hĺbky asi pol centimetra, krevetové mäso sa otvorí a ukáže sa čierne alebo biele črevo (je to celý tráviaci trakt krevety – žalúdok a črevo). Špičkou noža si črevo ľahko nadvihnite a prstami vytiahnite. Pancier a hlavy môžete využiť na vývar, črevá vyhoďte. 3. Do mixéra dajte všetky ingrediencie na krevetovú penu. Očistené a čriev zbavené krevety, krémový syr, ricottu, nasekanú pažítku, soľ, nastrúhanú kôru z jedného chemicky neošetreného citróna a citrónovú šťavu a štipku čerstvo mletého červeného Kampotského korenia. Všetko nechajte mixovať, kým nevznikne hladká zmes. Hotovú náplň dajte do cukrárskeho vrecka a odložte do chladničky. 4. Vyberte si cesto z chladničky a vyvaľkajte čo najtenší plát, z ktorého vykrojíte kolieska s priemerom 6– 7 cm. Pomôžte si kruhovým vykrajovačom alebo pohárom, najlepšie však vykrajovačom na pirohy. Do stredu každého vykrojeného kolieska pomocou vrecka s náplňou, z ktorého ste si odstrihli špičku, naložte krevetovú penu. Pomocou kuchynského štetca potrite žĺtkom okraje cesta a preložte na polovicu tak, aby sa okraje spojili a vznikol polkruh. Prisunte okraje spojených okrajov vidličkou, aby ste mali istotu, že sa ravioly počas varenia neotvoria. Výborne v tomto kroku pomôže vykrajovač na pirohy. Naplnené ravioly odkladajte na pomúčenú plochu, ale najlepšie ich hneď vložte variť do vriacej osolenej vody približne na 2 minúty. Dávajte pozor, kým nevyplynú na hladinu. 5. Medzitým si pripravte omáčku na ravioly. Vo väčšom kastróle si rozpustite maslo, prilejte vývar a miešajte metličkou, až sa všetko dôkladne prepojí a nerozvarí. Pridajte nadrobno nasekanú šalotku a pažítku a nechajte prevariť. Uvarené ravioly v omáčke „vykúpeme“, čím získajú lesk (glaze) a dochutenie. 6. Snažte sa čo najrýchlejšie servírovať, ravioly rýchlo chladnú. Pred samotným podávaním priamo na tanieri jemne osoľte vločkovou soľou, okoreňte čerstvo mletým červeným Kampotským korením a dozdobte bylinkami a čerstvo nasekanou pažítkou. Špeciálny tip autorky receptu Ravioly výborne chutia aj obalené v orechovej strúhanke, ktorú si pripravím rozmixovaním v pomere 1:1 panko strúhanky a lieskových orechov. Takto pripravenú strúhanku opražím na hnedom masle (beurre noisette). Pripravujem si ho pomalým prepúšťaním masla na strednom plameni, až začne voňať po orechoch a meniť farbu na hnedú. Odstavím a prelejeme cez sitko s gázou do nerezovej misky a potom na ňom opražím orechovú strúhanku. Tou potom jemne posypem uvarené ravioly priamo na tanieri.   Dobrú chuť! Autorka: Made by Kristína
Husí pršut, salát se zálivkou z červeného Kampotského pepře podle herečky Markéty Hrubešové

Recepty

Husacia šunka, šalát s dressingom z červeného Kampotského korenia podľa herečky Markéty Hrubešovej

Ingrediencie 100 g husacieho pršutu 2 veľké hrste rôznych šalátov panenský olivový olej malinový ocot červené hroznové víno soľ na dochutenie a finálny styling (Kampotská Fleur de Sel) Červený Kampotský korenie 2 tenké krajce chleba Postup 1. Najprv si pripravte zálievku na šalát. 2. Zmiešajte asi 2 lyžice oleja, 1 lyžicu octu a štipku soli. Do vytvorenej emulzie pridajte pár guľôčok červeného Kampotského korenia. 3. Pršut nakrájajte na tenké plátky a nechajte aspoň pol hodiny pri izbovej teplote – krásne sa rozvonia. 4. Chlieb nakrájajte na tenké plátky, môžete ho aj trochu rozváľať valčekom na cesto. Potrite olivovým olejom alebo husacím sadlom a dajte do horúcej rúry (180 °C) na cca 4–5 minút. Nechajte vychladnúť. 5. Hrozno prepolte a vypeckujte, ak má jadierka. 6. Šalát dajte do veľkej misy a prelejte zálievkou. Opatrne ho rukami premiešajte a rozdeľte na taniere. 7. Na šalát položte plátky pršutu a pridajte hroznové víno a chlebové chipsy. 8. Ihneď podávajte.   Dobrú chuť. Autorka: Markéta Hrubešová
Avokádový toast s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Avokádový toast s červeným kampotským korením

Ingrediencie na smotanový syr 3 lyžice Lučiny 1 lyžica kyslej smotany 1 strúčik cesnaku Kampotská soľ Červený Kampotský korenie Postup 1. Chlieb opečte na olivovom oleji do chrumkava. 2. Natrite ochuteným syrom, navrch dajte nakrájané avokádo a to pokvapkajte citrónom, okoreňte a posypte čiernym sezamom. 3. Dozdobte napríklad jedlými kvetmi alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen
Jahodový koláč pečený na grilu s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Jahodový koláč pečený na grile s červeným Kampotským korením

Ingrediencie kysnuté cesto ovocie podľa chuti, v našom prípade jahody mrvenička červený Kampotský korenie Príprava grilu a príslušenstva 1. Big Green Egg rozohrejte na cca 200 °C a vložte keramickú dosku, tzv. convEGGor. 2. Pripravte si liatinovú panvicu, ktorú vymastíte maslom. Postup 1. Cesto vyberte asi 1 hodinu pred pečením z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu. Potom ho rozvaľkajte na tenkú placku veľkosti liatinovej panvice alebo formy, v ktorej budete piecť. 2. Placku vložte do vymastenej formy, v našom prípade liatinovej panvice BGE. Jahody očistite a pozdĺžne prekrojte na polovicu, potom ich ukladajte na rozvaľkané cesto. 3. Bohato posypte mrveničkou. Opepřete červeným Kampotským korením. Pečte pri 200 °C približne 20 minút, do „zlatista“. 4. Nechajte krátko odpočinúť a krájajte na trojuholníky. Môžete podávať len tak alebo so zmrzlinou podľa chuti.   Dobrú chuť!
Uzený losos s červeným Kampotským pepřem a uzená kachna s lyofilizovaným Kampotským pepřem

Recepty

Údený losos s červeným kampotským korením a údená kačica s lyofilizovaným kampotským korením

Postup 1. Pri lososovi aj kačke je postup rovnaký, líši sa len v dĺžke údenia. Teplota Big Green Egg by sa mala pohybovať od 80 do 100 stupňov Celzia. 2. Obe produkty osoľte soľným kvetom a okoreňte – lososa červeným a kačku lyofilizovaným korením. Ukladajte na gril s ľubovoľnou zeleninou. 3. Losos sa údi na namočenom drevenom prkénku z cédru, ktoré dodáva rybe špecifickú sladkú chuť cédrového dreva. Kačacie prsia údieme priamo na nerezovom rošte. Kačacie prsia očistite a narežte krížom do mriežky. Čím jemnejšia mriežka, tým bude menej tučné. Grilujte krížom hore, aby uvoľnený tuk stekal cez mäso. 4. V grile sa snažte držať čo najnižšiu teplotu, aby údenie bolo čo najdlhšie. 5. Losos by mal dosiahnuť vnútornú teplotu 49–52 stupňov a kačka 56–59. Na zaručenie týchto teplôt môžete použiť bezdrôtovú sondu Meater a teplotu následne sledovať na mobilnom telefóne. 6. Pre silnejšiu údenú chuť použite drevené štiepky z jablone, ktoré necháte pred údením namočené vo vode, aby ste vytvorili viac dymu.   Dobrú chuť!
Guacamole s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Guacamole s červeným Kampotským korením

Ingrediencie 3 avokáda 2 strúčiky cesnaku vetvička koriandra soľný kvet červený Kampotský korenie 2 lyžice limetkovej šťavy 2 paradajky ½ červenej cibule olivový olej Postup 1. Rozpučte avokádo, pokvapkajte olejom a limetkovou šťavou. 2. Osoľte a okoreňte. 3. Pridajte na kocky nakrájanú paradajku a cibuľu, pretlačený cesnak, nasekaný koriander. 4. Premiešajte a je hotovo.   Dobrú chuť! Autor: Petr Pejřimovský
Pochoutka z bílé čokolády s vanilkou, ochucená červeným Kampotským pepřem, pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami

Recepty

Delikatesa z bielej čokolády s vanilkou, ochutená červeným Kampotským korením, pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami

Ingrediencie 400 g smotany na šľahanie (min. 30 % tuku) 400 g bielej čokolády 1 ks vanilkového struku 6 ks plátkovej želatíny 100 g kryštálového cukru 50 g medu 50 g celého maku 100 g vlašských orechov 50 g masla 600 g rebarbory 1 balenie lístkového cesta 100 ml grenadínového sirupu 200 g jahôd 100 g čučoriedok Červený Kampotský korenie Postup Delikatesa z bielej čokolády s vanilkou 1. Namočte nakrájanú želatínu do studenej vody a nechajte ju niekoľko minút napučať. Do hrnca nalejte smotanu na šľahanie a pridajte 2 lyžice kryštálového cukru. 2. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte, malým nožíkom vyškrabte všetky vnútornosti a pridajte ich k smotane a cukru. Bielu čokoládu nalámte alebo nakrájajte na približne rovnaké kúsky a vložte do misy. 3. Keď je smotana horúca, ale nie vriaca, pomaly ju nalejte na bielu čokoládu a za stáleho miešania čokoládu postupne rozpúšťajte. 4. Potom z plátkov želatíny vyžmýkajte prebytočnú vodu a metličkou ich vmiešajte do zmesi smotany a bielej čokolády. Nalejte do vymastenej pripravenej formy a dajte na 12 hodín do chladničky. Lístkové cesto 1. Rozvaľkané lístkové cesto rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ho rozpusteným maslom a medom. Posypte hnedým cukrom a makom. 2. Navrch nastrúhajte vlašské orechy. Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho ďalším plechom. Pečte pri 180 °C dozlatista a do chrumkava.
Carpaccio z lososa a červeným Kampotským pepř a pažitkou

Recepty

Carpaccio z lososa a červeným Kampotským korením a pažítkou

Ingrediencie 400 g filetov z lososa z udržateľného chovu (Boxxi) 4 kúsky pažítky Extra panenský olivový olej Červený Kampotský korenie Soľný kvet Postup 1. Lososa nakrájajte na veľmi tenké plátky a položte na tanier. 2. Pridajte nakrájanú pažítku. 3. Dochutíme extra panenským olivovým olejom a soľou. Posypte mletým červeným Kampotským korením. 4. Jednoduchý, ale vynikajúci predkrm je hotový!   Dobrú chuť! Autor: Matteo De Carli
Předkrmové satay provoněné Asií od Tomáše Mrvíka ze SOHO

Recepty

Predjedlo satay voňajúce Áziou od Tomáša Mrvíka zo SOHO

Ingrediencie Ingrediencie jednotlivých komponentov nájdete v postupe Satay Kuracie Na marinádu použite 1 lyžičku kurkumy, 1 lyžičku koriandrových semienok, 2 lyžice oleja, kúsok nastrúhaného zázvoru, 2 strúčiky cesnaku nasekaného najemno, 2 lyžice sójovej omáčky a biely Kampotský korenie. Kuracie mäso nakrájajte na tenké prúžky a marinujte v pripravenom náleve. Hovädzie Marinádu pripravte z 1 lyžice nastrúhaného zázvoru, 1 lyžice sezamového oleja, 2 lyžíc pomarančovej šťavy s kôrou, 1 lyžičky palmového cukru, 2 lyžíc sójovej omáčky a čierny Kampotský korenie. Hovädzí roštenec alebo rump steak nakrájajte na tenké plátky a marinujte v pripravenom náleve. Krevety Na marinádu budete potrebovať 1 ks citrónovej trávy nasekanej najemno, chilli papričku nasekanú najemno, 2 lyžice olivového oleja, 2 nasekané strúčiky cesnaku a červený Kampotský korenie. Krevety olúpte a odstráňte črievko. Nakrájané napoly marinujte v marináde. Prílohy Arašidová omáčka Fantastickú omáčku, ktorú poznáme z Kambodže, na grilované satay pripravte z nasledujúcich surovín. 2 šálky nesladeného kokosového mlieka, 2 lyžičky červenej kari pasty, 2 lyžičky papriky, 8 lyžíc arašidového masla, 3 lyžice cukru a soľný kvet. Kokosové mlieko zohrejte v malom kastróle. Pridajte červenú kari pastu, papriku, arašidové maslo, cukor a soľ, všetko dobre premiešajte. Omáčku podávajte pri izbovej teplote. Chrumkavý šalát Jedinečný chrumkavý šalát ku grilovaným satay si pripravte jednoducho z nakrájanej zelenej olúpanej papáje nakrájanej na prúžky, little gem šalátu, mrkvičky a jarných cibuliek. Ďalej pridajte hrsť nasekaného koriandra, 1 ks nasekanej chilli papričky a hrsť mungo klíčkov. Šalát premiešajte a posypte sezamom a kešu orechmi. Dresing z kokosového mlieka Ku satay si môžete pripraviť aj dresing z kokosového mlieka. Zmiešajte 100 ml kokosového mlieka, 1 lyžičku kari pasty, 1 lyžicu rybej omáčky, 2 lyžice sójovej omáčky, limetkovú šťavu z jednej limetky, 1 lyžicu palmového cukru a 2 nastrúhané strúčiky cesnaku. Ananásová salsa Poslednou prílohou bude ananásová salsa z grilovaného ananásu. Očistenú polovicu ananásu nakrájajte na štvrtiny a ugrilujte. Následne ananás roztlačte a zmiešajte s nasekanou červenou feferónkou, hrsťou nasekanej mäty, červenou cibuľou nasekanou najemno, olivovým olejom, limetkovou šťavou z jednej limetky, soľou a červeným Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autor: Tomáš Mrvík
Košíčky z listového těsta s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Košíčky z lístkového cesta s červeným Kampotským korením

Ingrediencie – košíčky 1 plát maslového lístkového cesta 25 g masla 250 g jahodového džemu 200 g smotany na šľahanie stužovač šľahačky (nemusí byť) červený Kampotský korenie maliny práškový cukor na posypanie Ingrediencie – jahodový džem cca 1,5 kg zrelých čerstvých jahôd cca 350 g trstinového cukru šťava z jedného citróna čerstvo mleté  červené Kampotské korenie cca 50 ml balzamikového octu Postup na košíčky 1. Na pracovnej ploche si rozložte plát lístkového cesta. Pravítkom si dlhšiu stranu rozdeľte na štyri diely, kratšiu na tri. Nakoniec ostrým nožom rozdeľte cesto na 12 častí. 2. Rúru si predhrejte na 180 °C. Na sporáku rozpustite maslo a dôkladne si vymastite formu na muffiny. Do každého otvoru vložte jeden obdĺžnik z lístkového cesta tak, aby okraje trochu presahovali, a vložte do rúry. 3. Pečte asi 20 minút alebo kým košíčky nebudú zlatohnedé. Po vychladnutí každý košíček naplňte jednou alebo dvoma lyžičkami džemu. 4. Zo smotany si vyšľahajte do polotuha šľahačku a lyžičkou ňou ozdobte každý košíček. Ak chcete, aby vám šľahačka pevne držala tvar a neroztekala sa do strán, použite jeden sáčok stužovača šľahačky. Nakoniec navrch dajte malinu a posypte práškovým cukrom a čerstvo mletým korením. Jahodový džem si môžete buď kúpiť, alebo si ho pripraviť doma. Ak si zaobstaráte džem hotový, stačí do neho pridať čerstvo mleté červené korenie a všetko spolu premiešať. Recept bude o to jednoduchší. Ja mám pár pohárov domáceho džemu vždy pripravených v špajzi, pridávam recept aj naň, je vynikajúci. Postup na džem 1. Osušené jahody preložte ideálne do nízkeho nerezového alebo medeného hrnca s hrubým a čo najväčším dnom. Zrelé jahody nie je potrebné krájať, ale môžete ich rozmačkať vidličkou. 2. Za stáleho miešania potom niekoľko minút trpezlivo čakajte, kým sa voda neodparí a priebežne odstraňujte penu, ktorá sa tvorí na povrchu. 3. Potom jahody pokvapkajte citrónovou šťavou z jedného citróna, pridajte časť odmeraného cukru a ochutnajte, či je dosladenie dostatočné. Za stáleho miešania potom ešte chvíľu pokračujte v odparovaní prebytočnej vody, až sa vám za vareškou bude tvoriť cestička. 4. To už je správna konzistencia, ktorú potrebujete dosiahnuť. Džem dochuťte korením a balzamikovým octom, naplňte do čistých pohárov a uzavrite viečkom. Prípadne môžete pre istotu sterilizovať (cca 20 minút pri 80 °C).   Dobrú chuť! Autorka: kavarenska.povalecka
Těstoviny plněné špenátem a ricottou s červeným pepřem

Recepty

Cestoviny plnené špenátom a ricottou s červeným korením

Ingrediencie 1 balenie cestovín Conchiglioni Giganti (veľké mušle) cca 300 g krájaného mrazeného špenátu cca 400 g ricotty 3 mozzarelly  šálka nastrúhaného parmezánu 1 vajce nakrájaná čerstvá bazalka 1 strúčik cesnaku soľ podľa chuti Červený Kampotský korenie paradajková omáčka podľa vášho výberu Postup na košíčky 1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Nalejte polovicu paradajkovej omáčky do pripravenej zapekacej misy. Mne sa do misy zmestilo cca 15 kusov cestovín. Skúste si spočítať, koľko sa ich do zapekacej misy zmestí vám, ale majte na pamäti, že cestoviny si musíte uvariť o niečo viac, pretože sa niektoré počas varenia alebo plnenia môžu roztrhnúť. 2. Uvarte cestoviny v osolenej vode a medzitým si pripravte náplň. Mrazený špenát si nechajte aspoň dve hodiny pri izbovej teplote rozmraziť, potom z neho pomocou utierky vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Do zmesi sa pridáva špenát naozaj úplne vysušený. 3. Pridajte ricottu, dve nastrúhané mozzarelly, nastrúhaný parmezán, vajce, bazalku, soľ, čerstvo mleté červené korenie, 1 strúčik cesnaku – najemno a všetko premiešajte. 4. Uvarené cestoviny naplňte zmesou. Do každej pridajte cca 2–3 čajové lyžičky zmesi. Takto naplnené cestoviny vložte do zapekacej misy a potrite ich zvyškom paradajkovej omáčky. Zvyšnou nastrúhanou mozzarellou posypte celý povrch cestovín a dajte asi na 30 minút piecť do rúry. 5. Misku prikryte alobalom a takto pečte 20 minút, na posledných 10 minút alobal zložte a nechajte cestoviny zapiecť, dovtedy kým nebude syr pekne rozpustený. Tip autorky receptu Ak vám zostalo viac zmesi, môžete ňou naplniť zostávajúce cestoviny a ešte pred pečením ich dať zamraziť. Keď budete mať kedykoľvek chuť na niečo dobré, stačí ich vytiahnuť z mrazničky a zapiecť úplne rovnako, podľa návodu vyššie.   Dobrú chuť! Autorka: kavarenska.povalecka
Bulgur se sušenými rajčaty a červeným Kampotským pepřem

Recepty

Bulgur s sušenými paradajkami a červeným kampotským korením

Ingrediencie (3–4 porcie) 200 g bulguru 120 g sušených paradajok 1 lyžica olivového oleja 100 g parmezánu 2 papriky 2 jarné cibuľky citrón soľ červený Kampotský korenie Postup 1. Bulgur uvaríme do polomäkka (cca 13–15 minút), odstavíme a prebytočnú vodu scedíme. 2. Zmiešame ho s lyžicou olivového oleja. Prikryté necháme odpočívať. 3. Medzitým si pripravíme sušené paradajky, na kocky nakrájanú jarnú cibuľku a papriku. Zmes krátko orestujeme na panvici a potom primiešame s citrónovou šťavou k bulguru. 4. Dochutíme soľou a červeným Kampotským korením a na tanieroch posypeme parmezánom a dozdobíme bazalkou.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen  
Ribeye steak s parmezánovými bramborami a hořčicovou omáčkou

Recepty

Ribeye steak s parmezánovými zemiakmi a horčicovou omáčkou

Ingrediencie (1 porcia) 300 g hovädzieho vysokého roštenca 300 ml hovädzieho vývaru 2 čajové lyžičky dijonskej horčice 50 ml smotany 250 g zemiakov 50 g parmezánu drvený Kampotský Ďrvený a černý korenie soľ olivový olej Chivalon Atilio Sea Salt Flakes Postup 1. Zemiaky nakrájajte na plátky hrubé približne centimeter, ukladajte vedľa seba na plech s papierom na pečenie, polejte olivovým olejom a dajte do rúry predhriatej na 250°C. Pečte, kým nebudú zo spodnej strany dozlatista. 2. Vývar dajte do kastróla a povarte, kým nezhustne. Následne pridajte smotanu, horčicu a dochuťte soľou a korením. Varíme do dosiahnutia požadovanej konzistencie. 3. Zemiaky vyberte z rúry, posypte parmezánom, červeným korením a jemne osoľte. 4. Steak vytiahnutý minimálne 30 minút pred tepelnou úpravou z chladničky dôkladne potrite olivovým olejom. 5. Panvicu rozohrejte na maximum a potom na ňu opatrne položte steak. Opekajte (pri tejto veľkosti) približne 2,5 minúty z každej strany. Obracajte iba raz. 6. Následne steak vyberte z panvice a nechajte aspoň 3 minúty odpočívať na teplom mieste. 7. Rúru zapnite na gril a zapekajte syr na zemiakoch dozlatista. 8. Ohrejte omáčku. 9. Steak nakrájajte na plátky. 10. Podávajte parmezánové zemiaky, omáčku a na ňu položte plátky steaku. Ten posypte Kampotskou soľou a hrubo drveným čiernym korením.   Dobrú chuť! Autor: David v kuchyni
Fit čokoládová panna cotta s lesním ovocem s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Fit čokoládová panna cotta s lesným ovocím s červeným Kampotským korením

Ingrediencie (5 porcií) 400 ml 12% smotany na varenie 100 g vysoko percentnej čokolády 1 lyžica kakaa 6 plátkov želatíny 250 g lesného ovocia Červený Kampotský korenie sladidlo podľa chuti (nemusí byť) Postup 1. Do hrnca dajte smotanu, nalámanú čokoládu a lyžicu kakaa. Pomaly zahrievajte na miernom plameni, kým sa čokoláda nerozpustí a celá zmes pekne nespojí. Stiahnite z ohňa. 2. Plátky želatíny nechajte napučať v pár lyžiciach vody asi 10 minút. Potom želatínu vmiešajte do ešte teplej zmesi a nechajte poriadne rozpustiť (ak zmes nie je dostatočne teplá, môžete ju vrátiť na sporák, ale pozor, len zahrievajte, zmes nesmie vrieť). 3. Zmes rozdeľte do misiek a dajte vychladiť do chladničky, najlepšie cez noc. 4. Lesné ovocie povarte, môžete osladiť a nakoniec do neho pridajte čerstvo pomleté červené Kampotské korenie. Ovocie pridajte na stuhnutú panna cottu a máte hotovo.   Dobrú chuť! Autorka: zhubnivkuchyni
Mufloní hřbet s pyré z topinamburu, kroketami, pečeným česnekem, pálenou šalotkou a houbovo-jalovcovou omáčkou

Recepty

Mufloní chrbát s pyré z topinamburu, krokety, pečeným cesnakom, pálenou šalotkou a hubovo-jalovcovou omáčkou

Ingrediencie (2 porcie) 400 g muflonieho chrbta 200 g olúpaných topinamburov Biely, červený a čierny korenie Olivový olej Casas de Hualdo Cornicabra Ingrediencie – mäso 2 lyžice olivového oleja Casas de Hualdo Cornicabra 2 čajové lyžičky čierneho korenia 1 čajová lyžička dijonskej horčice 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate Ingrediencie – pyré mlieko 10 guľôčok bieleho korenia soľ Ingrediencie – omáčka 400 ml hovädzieho vývaru 1 lyžica sušených húb 10 guľôčok borievok 10 guľôčok červeného korenia 50 ml smotany 50 ml koňaku 30 g masla soľ Ingrediencie – krokety 200 g zemiakov varného typu C hrubá múka 1 vajce 1 čajová lyžička červeného kampotského korenia hladká múka, rozšľahané vajce, strúhanka na obaľovanie Ingrediencie – prílohy 1 strúčik cesnaku 1 väčšia šalotka 1 lyžica olivového oleja Casas de Hualdo Cornicabra soľ biely kampotský korenie K podávaniu Sea Salt Flakes trocha nasekanej petržlenovej vňate Postup 1. Mäso očistite, posypte čajovou lyžičkou drveného korenia, vložte do vákuovacieho vrecka, pridajte 2 lyžice olivového oleja a zaviažte do vákuovej fólie. 2. Topinambury očistite (vkladajte ich do vody s šťavou z polovice citróna). Následne vložte do vriacej osolenej vody a varte do mäkka. 3. Uvarené topinambury rozmixujte s bielym korením a mliekom. Pridajte toľko mlieka, aby vzniklo husté pyré. 4. Zemiaky uvarte do mäkka, nechajte vychladnúť, potom nastrúhajte najemno, pridajte vajce, drvené červené korenie a postupne pridávajte hrubú múku. 5. Vypracujte mierne lepkavé cesto, z ktorého vytvorte guľôčky, ktoré obaľte v klasickom trojobalu. 6. Krokety predpečte v oleji rozpálenom na 150 °C asi 5 minút. Len aby sa prehriali, stuhli, nie aby získali zlatistú farbu. 7. Vývar spolu s korením a hubami povarte do hustej konzistencie, pridajte koňak, smotanu a opäť prevarte. Pred podávaním prepasírujte, ohrejte a na záver pridajte a na vypnutom sporáku vmiešajte maslo. 8. Šalotku olúpte, nakrájajte na štvrtiny, cesnak iba rozpolte. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečte, kým cesnak nezmäkne a na povrchu nebude zlatý. Posypte trochou drveného korenia. Šalotka bude mäkká, ale bez farby. Preto ju opáľte flambovacou pištoľou. 9. Takto máte všetko predpripravené, aby ste mohli všetko len rýchlo dokončiť, ohriať, usmažiť. 10. Mäso pripravíme metódou sous-vide pri 57 °C na 1 hodinu 15 minút. 11. Akonáhle bude mäso uvarené, vyberte ho z vrecka, osušte a prudko opečte na olivovom oleji. 12. Po opečení potrite horčicou a obalte v zmesi nasekanej petržlenovej vňate a lyžice drveného čierneho korenia. Nechajte aspoň 3 minúty odpočívať. 13. Medzitým ohrievajte pyré a omáčku. Opečte krokety do zlatista. Cesnak a šalotky ohrievajte v rúre. 14. Podávajte na horúcom tanieri, najprv pyré, potom nakrájané mäso, krokety, cesnak, šalotku a pridajte omáčku. Na záver mäso osoľte Sea Salt Flakes a celý pokrm posypte trochu na hrubo nasekanou pažítkou.   Dobrú chuť! Autor: David v kuchyni
Fit čokoládový fondant s rozvarem z lesního ovoce a červeného Kampotského pepře

Recepty

Fit čokoládový fondant s rozvarom z lesného ovocia a červeného Kampotského korenia

Ingrediencie – tortička 50 g vysoko percentnej čokolády 2 vajcia 50 g erytritolu 20 g kokosového oleja 35 g celozrnnej pšeničnej múky 1 lyžička kakaa Ingrediencie – rozvar 200 g mrazeného lesného ovocia šťava z 1 menšieho citróna červený Kampotský korenie Postup 1. Čokoládu spoločne s kokosovým olejom necháme rozpustiť nad vodnou parou. 2. Vajcia väčšej mise vážeme do peny s erytritolom a potom postupne pomaly pridávame rozpustenú čokoládu. Je potrebné neustále miešať, pretože čokoláda je teplá a vajcia by sa mohli zraziť. 3. Nakoniec opatrne vmiešame preosiatu celozrnnú múku s kakaom. 4. Zapekací misky vymastíme kokosovým olejom a vysypeme celozrnnou múkou alebo kakaom. Kakao vyzerá veľmi pekne aj po vyklopení tortičky na tanier. 5. Zmes naplníme do 2/3 misky a necháme minimálne hodinu odležať v chladničke. 6. Potom tortičky dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C na cca 15–20 minút. Je naozaj potrebné ich kontrolovať, pretože môže trvať chvíľa, kúr sa výbere správny čas, aby bol vnútra tortičky neupečený. Preto tortičky nepečte naraz, ale najskôr vložte do rúry jeden skúšobný. Podľa neho potom môžete piecť aj ostatné. 7. Medzitým si pripravíme rozvar. Lesné ovocie povaríme, pridáme citrónovú šťavu a necháme variť tak dlho, kúr sa nevypaří čo najviac vody. Nakoniec pridáme trošku čerstve pomletého červeného korenia. A je hotovo. Čokoláda a pikantný rozvar je neuveriteľne dokonalá kombinácia.   Dobrú chuť! Autorka: zhubnivkuchyni