Recepty

Špagety s omáčkou z pečených paprik s černým Kampotským pepřem

Recepty

Špagety s omáčkou z pečených paprík s černým Kampotským korením

Ingrediencie 300 g kvalitných cestovín Ingrediencie – omáčka 450 g červenej papriky 1 palička cesnaku 60 g mascarpone čerstvý alebo sušený tymian čerstvé alebo sušené oregano čerstvo mletý/drcený čierny Kampotský korenie Kampotská soľ Ingrediencie – strúhanka 25 g strúhanky (ideálne domáca z usušeného pečiva) 30 g parmezánu alebo pecorina čerstvý alebo sušený tymian Postup 1. Papriky umyte, dajte na plech/pekáč, pridajte paličku cesnaku prestrihnutú z jednej strany a pokvapkajte troškou olivového oleja. Pečte v rúre predhriatej na 220 °C. Počas pečenia papriky obracajte a pečte asi 30 minút, kým nie sú mäkké a zvonka hnedé až čierne. 2. Hotové papriky dajte ihneď do strednej misy a zhora prikryte potravinovou fóliou tak, aby nikde neunikal vzduch – papriky je potrebné zapaariť. Papriky po 5-10 minútach vyberte, zbavte jadierok a šupky, ktorá by sa vďaka zapareniu mala ľahko dať stiahnuť dole. 3. Z paličky cesnaku vyberte alebo vytlačte jednotlivé strúčiky a spolu s olúpanými paprikami ich rozmixujte dohladka.4. Ďalej uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Nikdy nedávajte cestoviny do studenej vody a vždy vodu dostatočne osoľte! Tiež si dávajte pozor, aby boli uvarené „al dente“, teda na skus. Po uvarení budete cestoviny ešte krátko prehrievať v omáčke, kde sa ešte ľahko dopečú. 5. Rozmixovanú paprikovú omáčku prelejte do širšieho hrnca alebo vyššej panvice a začnite ohrievať. Pridajte soľ, lístky tymianu a oregana podľa chuti a podľa toho, ako sú bylinky staršie (príp. pol lyžičky – 1 celú lyžičku sušeného korenia).6. Pokračujte pridaním mascarpone a premiešajte v omáčke. Nakoniec dochuťte čerstvonamletým/rozdrceným čiernym korením – ideálne Kampotským, ktoré má o poznanie príjemnejšiu a výraznejšiu chuť než klasické čierne korenie.7. Uvarené cestoviny sceďte a preložte do hrnca/panvice s omáčkou. Pol minúty spolu prehrejte. V sekáčiku/mixéri rozomelte parmezán a tymian spolu so strúhankou. Ak by strúhanka sama o sebe nebola dostatočne chrumkavá, predtým ju opražte na suchej panvici a nechajte vychladnúť.8. Hotové cestoviny s omáčkou podávajte posypané syrovou strúhankou, čerstvými bylinkami a čiernym Kampotským korením.   Dobrú chuť! Autorka: Mamachefcz
Omeleta z pštrosího vejce s ovčí brynzou, houbami a lyofilizovaným pepřem

Recepty

Omeleta z pštrosieho vajca s ovčou bryndzou, hubami a lyofilizovaným korením

Ingrediencie (10 porcií) 1 ks pštrosieho vajca (možno nahradiť 20 ks slepačích vajec z voľného chovu) 200 g ovčej bryndze 400 g húb portobello, kačenky (český smrž) 100 g baby špenátu 200 g reďkoviek 50 ml slnečnicového oleja zelený lyofilizovaný Kampotský korenie soľný kvet Postup 1. Vezmite si väčšiu panvicu typu Paella a vložte ju na rozpálený gril. Do panvice pridajte slnečnicový olej a nechajte ho rozhorúčiť. 2. Nakrájajte si huby na menšie kúsky. Vložte ich do panvice a restujte. 3. Rozbite pštrosie vajce kladivom alebo aku vŕtačkou. Vajce nalejte na orestované huby a premiešajte. 4. Keď je vajce takmer hotové, nadrobte na vrch ovčiu bryndzu, posypte nakrájanými reďkovkami a dozdobte listami mladého špenátu. 5. Dosolte a dochuťte zeleným lyofilizovaným korením. 6. Stiahnite panvicu z grilu a nakrájajte na porcie.   Dobrú chuť! Autor: Matteo De Carli
Cizrnové tyčinky

Recepty

Cícerové tyčinky

Ingrediencie na 4 porcie 1 balenie cíceru Bonduelle Vapeur 70 g čerstvého smotanového syra (Lučina, Gervais, Palouček) 1 menšia mrkva (30 g olúpaná) 50 g celozrnnej špaldovej múky 15 g strúhaného parmezánu 1 plná lyžica chia semienok 1 čajová lyžička na jemno nakrájaného tymiánu 1 rovná lyžička údenej papriky ½ lyžičky sušeného cesnaku ½ lyžičky prášku do pečiva čerstvo mleté čierne Kampotské korenie Kampotská soľ Dip 3 plné lyžice tvarohu 1 lyžica nakrájanej pažítky mleté čierne Kampotské korenie Kampotská soľ prípadne cesnak podľa chuti Čas prípravy: 20 minútČas pečenia: 50–55 minút Postup 1. Cícer sceďte a nechajte odkvapkať. Preložte do mixéra a pridajte čerstvý smotanový syr. Rozmixujte na pyré. 2. Mrkvu nastrúhajte najemno a vložte do misy. Pridajte cícerové pyré, múku, parmezán, chia semienka, tymián, údenú papriku, cesnak, prášok do pečiva, čerstvo mleté korenie a veľkú štipku soli. Zmes dôkladne premiešajte. 3. Cesto vytvarujte na papieri na pečenie do tvaru tehličky a potom rozvaľkajte na obdĺžnik hrubý asi 5–7 mm. Počas rozvaľkávania cesto oddeľujte od papiera. 4. Vyvaľkaný plát cesta preložte aj s papierom na plech a nakrájajte na prúžky hrubé asi 1–1,5 cm. Ak chcete tyčinky dlhšie, nebude treba krájať po dĺžke na polovicu, ak chcete skrátiť, prekrojte. Prúžky cesta od seba nijako neoddeľujte. 5. Pečte pri 180 °C približne 40–45 minút. Potom tyčinky na plechu otočte a dopečte 10–15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť. 6. V miske premiešajte tvaroh, nakrájanú pažítku, soľ a prípadne pretlačený cesnak. Preložte do čistej misky, posypte korením a podávajte s tyčinkami.   Dobrú chuť! Autor: Bonduelle
Falafel z černé cizrny s houbami

Recepty

Falafel z čierneho cíceru s hubami

Ingrediencie na 12 kusov 2 balenia čiernej cíceru Bonduelle 100 g hnedých šampiňónov olivový olej 1 strúčik cesnaku hrst hladkolistej petržlenovej vňate ½ čajovej lyžičky mletého koriandra ½ čajovej lyžičky mletého rímskeho kmínu 1/3 čajovej lyžičky mletého kmínu 1–2 jarné cibuľky lyofilizované Kampotské korenie Kampotská soľ Koriandrová majonéza 3 lyžice majonézy (môže byť aj rastlinná) 1 lyžica najemno nakrájaného koriandra 1 jalapeňo paprička Kampotská soľ Čas prípravy: 30 minútČas pečenia: 30 minút Postup 1. Cícer vysypte do sitka a chvíľu pretrepte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu. Preložte do mixéra. 2. Šampiňóny nakrájajte na tenšie plátky. Do panvice nalejte lyžicu oleja. Šampiňóny preložte do panvice, osoľte a 5 minút opečte na strednom až vyššom stupni. 3. Šampiňóny, ideálne mierne vychladnuté, pridajte k cíceru. Pridajte ešte trochu soli, lyžičku oleja, nakrájaný cesnak, petržlen, koriander, oba druhy kmínu a rozmixujte na jemnejšiu štruktúru. 4. Do zmesi vmiešajte najemno nakrájanú cibuľku a čerstvo pomleté korenie – množstvo podľa chuti. 5. Z hmoty tvarujte malé guľôčky a ukladajte vedľa seba na plech vystlaný papierom na pečenie. 6. Pečte pri 200 °C asi 25 minút. Po upečení nechajte chvíľu vychladnúť. Počas chladnutia sa guľôčky spevnia. 7. Medzitým v miske premiešajte majonézu s nakrájaným koriandrom a chilli papričkou – množstvo pridajte podľa chuti. Osoľte a podávajte s falafelom.   Dobrú chuť! Autor: Bonduelle
Chřestová polévka s petrželkovým pestem a bílým Kampotským pepřem

Recepty

Hryzátková polievka s petržlenovým pestom a bielym kampotským korením

Ingrediencie 500 g špargle 125 g póru 3 lyžice olivového oleja 900 ml vody biely Kampotský korenie podľa chuti Kampotská soľ podľa chuti smotana Petržlenové pesto 40 g petržlenu 50 g vlašských orechov 2 strúčiky cesnaku 40 g parmezánu soľ 2 –3 lyžice citrónovej šťavy 100 ml olivového oleja Postup 1. Na oleji orestujte na kúsky nakrájanú špargľu a pór. 2. Zalejte vodou a varte do zmäknutia. 3. Dochutíme soľou a bielym Kampotským korením. 4. Zjemnite smotanou. 5. Na záver pridajte petržlenové pesto, krutóny a môžete podávať.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen
Salát s pečenými bramborami a chřestem

Recepty

Šalát s pečenými zemiakmi a špargľou

Ingrediencie 1 kg zemiakov 400 g reďkoviek 2 stredné cibule olivový olej Čierne kampotské korenie Kampotská soľ 200 g nakladaného špargľa jarná cibuľka Zálievka 1,5 lyžice olivového oleja 2 lyžice hrubozrnnej horčice 2 lyžice balzamikového octu 1 lyžica worcesteru 4-5 lyžíc medu 6 lyžíc vody Postup 1. Najskôr si nakrájajte zemiaky (aj so šupkou). Pridajte nakrájané reďkovky, premiešajte s olivovým olejom, soľou a čiernym kampotským korením. 2. Dajte piecť na 200 °C približne 25–30 minút. Ku koncu pečenia pridajte cibuľu nakrájanú na mesiačiky. 3. Medzitým si pripravte zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií. 4. Upečené zemiaky, reďkovky a cibuľu premiešajte so zálievkou. 5. Pridajte nakrájaný nakladaný špargľu, posypte jarnou cibuľkou a môžete podávať.   Dobrú chuť! Autorka: Veronika JansováTasty Kitchen
Vánoční bramborový salát bez brambor s černým Kampotským pepřem

Recepty

Vianočný zemiakový šalát bez zemiakov s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 2 malé kaleráby 1 veľká mrkva ½ zeleru majonéza, kyslá smotana 2 uvarené vajíčka sterilizovaný hrášok podľa preferencií 3 nakladané uhorky Čierne kampotské korenie Kampotská soľ Postup 1. Kaleráby len umyte a nechajte ich celé, mrkvu ošúpte a rozpolte, zeler nakrájajte na 3 kusy. 2. Zeleninu povarte v pare do polomäkka. 3. Vychladnutú očistite a nakrájajte na malé kúsky. 4. Zmiešajte so všetkým ostatným a nechajte odležať. 5. Ak chcete odľahčenú verziu, majonézu zmiešajte s kyslou smotanou v pomere 1:1.    Dobrú chuť! Autor: lenka_live_
Domácí majonéza s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Domáca majonéza s bielym kampotským korením

Ingrediencie 200 ml olivového oleja Pomace alebo extra light (alebo repkového oleja) 1 celé vajce najlepšie z domáceho chovu 1 čajová lyžička hrubozrnnej soli (alebo 1/2 čajovej lyžičky kuchynskej soli alebo 1 ančovička) 1 čajová lyžička dijonskej horčice 1 čajová lyžička citrónovej šťavy 1 čajová lyžička v mažiari drveného bieleho Kampotského korenia Voliteľné 1 čajová lyžička cukru (medu) Iba ak môžete použiť cukor, potom už to ale nie je bez cukru, ale rovnako výborná majonéza. Postup 1. Všetko dajte do nádoby, ponorte tyčový mixér až na dno. Mixér zapnite na najvyšší výkon a nechajte ho úplne dole, nehýbte s ním. 2. Až sa od dna začne zdvíhať emulzia, vydržte a stále nechajte tyčový mixér pri dne. 3. Keď bude väčšina emulzie okolo hlavice stúpať nahor, až potom môžete pomaly vysunúť hlavicu nahor. Potom môžete pomaly premiešať a mixovať celým obsahom, kým sa všetok olej nespojí s emulziou. 4. Nakoniec stierkou všetko z hlavice zotrite do nádoby a domácu majonézu si dochuťte soľou a korením podľa chuti. 5. Nakoniec všetko prelejte do uzatvárateľnej nádoby a môžete uchovávať v chladničke, kde vydrží maximálne 10 dní. Tip autorky receptu Môže sa vám stať, že tyčový mixér vytiahnete o chvíľu skôr alebo máme pod hlavicou vzduch, majonéza sa nespojí a v nádobe vám zostanú dve oddelené emulzie. Tu je jedna rýchla pomoc. Vyberte tyčový mixér, vyklepte do nádoby k oleju a emulzii jedno celé vajce a postup zopakujte. Tentokrát vydržte a hlavicu vyberte o chvíľu neskôr, než prvýkrát. Nestalo sa, že by niekomu tento trik nezabral.   Dobrú chuť! Autorka: Mari Klee
Rychlé těstoviny s .pepper..pestem a lyofilizovaným zeleným Kampotským pepřem

Recepty

Rýchle cestoviny s .pepper..pestom a lyofilizovaným zeleným Kampotským korením

Ingrediencie .pepper..pesto 200 g obľúbených cestovín (napr. tagliatelle) 4 strúčiky cesnaku 1 nasekaná chilli paprička 200 g parmezánu sušený medvedí cesnak Postup 1. Dajte variť cestoviny podľa návodu. Medzitým si na rozohriatej panvici osmažte chilli papričku na olivovom oleji. 2. Pridajte nakrájaný cesnak a ešte niekoľko minút restujte. 3. Uvarené cestoviny sceďte a nechajte trochu vody, v ktorej sa varili (asi 5 lyžíc). 4. Pridajte pesto - množstvo podľa chuti a hrsť parmezánu, premiešajte a pridajte do panvice k zvyšku. Dobre premiešajte. 5. Podávajte posypané parmezánom a sušeným medvedím cesnakom.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Krémová chřestová polévka s černým Kampotským pepřem

Recepty

Krémová špargľová polievka s čiernym kampotským korením

Ingrediencie 10 hrubých bielych špargľových stoniek (ideálne na spotrebovanie pevných koncov) 1 biela cibuľa 1 veľký zemiak 3 strúčiky cesnaku maslo veľká hrsť parmezánu pohár bieleho vína (možno nahradiť vodou alebo vývarom) ½ smotany ¾ strúhaného muškátového orieška Čierne kampotské korenie Postup 1. Na masle orestujte do zlatista cibuľu s cesnakom a nakoniec aj muškátový oriešok, aby sa „rozvoňal“. 2. Zalejte vínom a nechajte chvíľu odpariť. 3. Vhoďte na kúsky nakrájanú, olúpanú špargľu a zemiak. 4. Zalejte tesne po okraj zeleniny vývarom alebo vodou a varte približne 15 minút do zmäknutia. 5. Všetko dôkladne rozmixujte, na záver vmiešajte hrsť parmezánu a smotanu, podľa chuti dosoľte. 6. Na tanieri ozdobte opečeným chlebom a čerstvo mletým kampotským korením. Dobrú chuť! .pepper..field tip Biely špargľa je ideálna do polievok, cestovín alebo na zapekanie. Pre intenzívnu chuť použite čierne kampotské korenie, naopak na zjemnenie chuti odporúčame vyskúšať biele korenie.   Dobrú chuť! Autorka: Alisha Cooking
Pečená dýně s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Pečená tekvica s bielym kampotským korením

Ingrediencie 1 menšia tekvica Hokkaidó hrst obľúbených byliniek (tymian, rozmarín) 1 lyžica olivového oleja soľ (môžeme použiť napríklad kvetovú soľ) biely Kampotský korenie Ingrediencie na jogurtový dip 1 grécky jogurt 1 menší strúčik cesnaku soľ biely Kampotský korenie Postup 1. Tekvicu umyte, rozkrojte na polovicu, vydlabte a nakrájajte na mesiačiky. Dajte na plech s papierom na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom, dochuťte soľou, korením a pridajte pár vetvičiek tymianu. Pečte na 180-200°C približne 35–40 minút. 2. Pripravte si jogurtový dip. Zmiešajte grécky jogurt so soľou, korením a 1 menším strúčikom cesnaku pretlačeného na jemno. 3. Na tanier dajte mesiačiky upečenej tekvice, posypte rozdrobenou fetou, môžete posypať praženými tekvicovými semienkami a čerstvou petržlenovou vňaťou. 4. Podávajte s jogurtovým dipom.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen
Avokádový toast s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Avokádový toast s červeným kampotským korením

Ingrediencie na smotanový syr 3 lyžice Lučiny 1 lyžica kyslej smotany 1 strúčik cesnaku Kampotská soľ Červený Kampotský korenie Postup 1. Chlieb opečte na olivovom oleji do chrumkava. 2. Natrite ochuteným syrom, navrch dajte nakrájané avokádo a to pokvapkajte citrónom, okoreňte a posypte čiernym sezamom. 3. Dozdobte napríklad jedlými kvetmi alebo čerstvou petržlenovou vňaťou.   Dobrú chuť! Autorka: Tasty Kitchen
Cacio e pepe (těstoviny se sýrem a černým Kampotským pepřem)

Recepty

Cacio e pepe (cestoviny so syrom a čiernym Kampotským korením)

Ingrediencie 200 g špagiet 160 g strúhaného syra parmigiano + na posypanie 60 g masla 2 lyžice drveného čierneho Kampotského korenia Fleur de Sel z Kampotu na dochutenie Postup 1. Vodu privedieme do varu, osolíme a varíme cestoviny cca 7–8 min. 2. Na panvici rozohrejeme maslo a asi 30 sekúnd na ňom restujeme drvené korenie. Stiahneme plameň a pridáme cestoviny. Na miernom ohni prilievame k cestovinám aj trochu vody, v ktorej sa varili (cca 3 lyžice). Pridáme nastrúhané parmigiano a miešame, kým sa všetko nespojí do smotanovej omáčky. 3. Rozdelíme na dve porcie. Podávame s mletým čiernym Kampotským korením a strúhaným syrom navrchu. .pepper..field tip Rovnako dobre ako drvené korenie chutí aj .pepper..pasta s Kampotským korením priamo drveným vo vnútri.   Buon appetito! Autor: Matteo De Carli
Dýňové muffiny z dýně Hokkaidó

Recepty

Tekvicové muffiny z tekvice Hokkaidó

Ingrediencie 225 g hladkej múky (00) 2 čajové lyžičky bezlepkového prášku do pečiva Good Cook ½ čajovej lyžičky mletej škorice 3 čajové lyžičky korenia na tekvicový koláč (postup nájdete nižšie) 70 g trstinového práškového cukru 30 g trstinového cukru 200 g tekvicového pyré (ideálne domáce) 2 veľké vajcia 125 g masla Ingrediencie na tekvicové korenie 1 čajová lyžička mletej škorice ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru ½ čajovej lyžičky muškátového orieška niekoľko kúskov celého klinčeka štipka kardamónu 3 zrnká tmavo červeného Kampotského korenia Postup 1. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Vyložte formu na muffiny (papierovú alebo silikónovú). 2. V mise zmiešajte všetky suché prísady (múku, prášok do pečiva, škoricu, cukor a tekvicové korenie s Kampotským korením). 3. V inej mise vyšľahajte očistené vajcia, znížte rýchlosť a pomaly pridávajte suché prísady. 4. Nakoniec pridajte rozpustené maslo a miešajte asi 1–2 minúty. 5. Pečte 15 minút. .pepper..field tip: tekvicové korenie s tmavo červeným Kampotským korením Toto korenie je veľmi obľúbené v Amerike, ale môžeme si ho kúpiť aj u nás. Majú ho napríklad v niektorých drogériách či špecializovaných predajniach, ale domáca príprava je jednoduchá a oplatí sa! So štipkou nášho kvalitného Kampotského korenia budete mať tú najlepšiu domácu zmes. Príprava je veľmi jednoduchá. Stačí všetky ingrediencie rozmixovať na jemný prášok a uchovávať v uzavretej nádobe v chladničke.   Dobrú chuť! Autorka: Nemehlo v kuchyni
Jahodový koláč pečený na grilu s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Jahodový koláč pečený na grile s červeným Kampotským korením

Ingrediencie kysnuté cesto ovocie podľa chuti, v našom prípade jahody mrvenička červený Kampotský korenie Príprava grilu a príslušenstva 1. Big Green Egg rozohrejte na cca 200 °C a vložte keramickú dosku, tzv. convEGGor. 2. Pripravte si liatinovú panvicu, ktorú vymastíte maslom. Postup 1. Cesto vyberte asi 1 hodinu pred pečením z chladničky a nechajte ho zohriať na izbovú teplotu. Potom ho rozvaľkajte na tenkú placku veľkosti liatinovej panvice alebo formy, v ktorej budete piecť. 2. Placku vložte do vymastenej formy, v našom prípade liatinovej panvice BGE. Jahody očistite a pozdĺžne prekrojte na polovicu, potom ich ukladajte na rozvaľkané cesto. 3. Bohato posypte mrveničkou. Opepřete červeným Kampotským korením. Pečte pri 200 °C približne 20 minút, do „zlatista“. 4. Nechajte krátko odpočinúť a krájajte na trojuholníky. Môžete podávať len tak alebo so zmrzlinou podľa chuti.   Dobrú chuť!
Baba Ganoush s lyofilizovaným Kampotským pepřem

Recepty

Baba Ganoush s lyofilizovaným Kampotským korením

Ingrediencie 2 malé baklažány 2 strúčiky cesnaku 4 lyžice olivového oleja soľ lyofilizované kampotské korenie 2 lyžice tahini pasty vetvička listovej petržlenovej vňate 2 lyžice citrónovej šťavy Postup 1. Upečte a spáľte baklažány. 2. Vydlabte mäkkú dužinu a nakrájajte ju nožom. 3. Dochutíte cesnakom, soľou, lyofilizovaným kampotským korením, olejom, citrónovou šťavou, tahini pastou. 4. Podávajte ozdobené petržlenom.   Dobrú chuť! Autor: Petr Pejřimovský
Guacamole s červeným Kampotským pepřem

Recepty

Guacamole s červeným Kampotským korením

Ingrediencie 3 avokáda 2 strúčiky cesnaku vetvička koriandra soľný kvet červený Kampotský korenie 2 lyžice limetkovej šťavy 2 paradajky ½ červenej cibule olivový olej Postup 1. Rozpučte avokádo, pokvapkajte olejom a limetkovou šťavou. 2. Osoľte a okoreňte. 3. Pridajte na kocky nakrájanú paradajku a cibuľu, pretlačený cesnak, nasekaný koriander. 4. Premiešajte a je hotovo.   Dobrú chuť! Autor: Petr Pejřimovský
Uzená lanýžová aioli s bílým Kampotským pepřem

Recepty

Údená lanýžová aioli s bielym Kampotským korením

Ingrediencie 1 hlava cesnaku 2 lyžice olivového oleja soľ biely Kampotský korenie 2 žĺtky 1 lyžička dijonskej horčice 2 lyžice citrónovej šťavy 2 dl údeného oleja 1 malý čierny lanýž (odporúčame Lanýže od Markéty) Postup 1. Cesnak upečte so soľou, korením a olivovým olejom. 2. V miske zmiešajte žĺtky s citrónovou šťavou, dijonskou horčicou, soľou a korením. 3. Do tejto zmesi pomaly prilievajte údený olej a zapracovávajte ho. 4. Pridajte pastu z upečeného cesnaku. 5. Všetko premiešajte a podávajte s nastrúhaným lanýžom.   Dobrú chuť! Autor: Petr Pejřimovský
Krém z pečeného květáku s bílým Kampotský pepř, karamelizovaným květákem, blanšírovaným chřestem a uzenými mandlemi

Recepty

Krém z pečeného karfiolu s bielym Kampotským korením, karamelizovaným karfiolom, blanšírovaným špargľom a údenými mandľami

Ingrediencie 500 g karfiolu 100 g bieleho špargle 100 g zeleného špargle 2 ks bielej cibule 6 strúčikov cesnaku 1 l plnotučného mlieka 125 g masla 50 g údených mandlí 30 ml olivového oleja 2 ks bobkového listu 5 ks nového korenia 1 g drveného rascu biely Kampotský korenie muškátový oriešok soľ Postup 1. Karfiol upečte v rúre do hneda na 180 °C asi 30 minút až 1 hodinu. Potom nakrájajte na tenké plátky. Bielu cibuľu a cesnak olúpte a tiež nakrájajte na tenké plátky. 2. Vo väčšom hrnci rozohrejte olivový olej s 50 g masla a pridajte nakrájanú cibuľu a karfiol, pár minút opečte a dochuťte štipkou soli a korenia. Pridajte cesnak, krátko opečte a všetko zalejte plnotučným mliekom. 3. Pridajte bobkový list, nové korenie, drvený rasce, osoľte a okoreňte. Varíme úplne do mäkka, 30 minút až jednu hodinu. Potom polievku dôkladne spolu s 50 g masla rozmixujte na hladký krém. Preceďte cez jemné sito a dochuťte soľou, korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. 4. Surový karfiol rozdeľte na ružičky, nakrájajte na polovice a opečte dozlatista na rozohriatej panvici s trochou repkového oleja. Pridajte maslo a dochuťte soľou a korením. Dopečte v rúre na 150 °C–180 °C asi 10 až 15 minút. 5. Zelený a biely špargľu škrabkou olúpte, odkrojte drevnaté konce a nakrájajte na polovice. Blanšírujte v osolenej vriacej vode asi 2–3 minúty, potom okamžite schlaďte ľadovou vodou. Pred podávaním premiešajte s rozpusteným maslom, osoľte a okoreňte. Polievku podávajte s údenými mandľami.   Dobrú chuť! Autor: Ladislav Floreán
Pochoutka z bílé čokolády s vanilkou, ochucená červeným Kampotským pepřem, pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami

Recepty

Delikatesa z bielej čokolády s vanilkou, ochutená červeným Kampotským korením, pošírovanou rebarborou a macerovanými jahodami

Ingrediencie 400 g smotany na šľahanie (min. 30 % tuku) 400 g bielej čokolády 1 ks vanilkového struku 6 ks plátkovej želatíny 100 g kryštálového cukru 50 g medu 50 g celého maku 100 g vlašských orechov 50 g masla 600 g rebarbory 1 balenie lístkového cesta 100 ml grenadínového sirupu 200 g jahôd 100 g čučoriedok Červený Kampotský korenie Postup Delikatesa z bielej čokolády s vanilkou 1. Namočte nakrájanú želatínu do studenej vody a nechajte ju niekoľko minút napučať. Do hrnca nalejte smotanu na šľahanie a pridajte 2 lyžice kryštálového cukru. 2. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte, malým nožíkom vyškrabte všetky vnútornosti a pridajte ich k smotane a cukru. Bielu čokoládu nalámte alebo nakrájajte na približne rovnaké kúsky a vložte do misy. 3. Keď je smotana horúca, ale nie vriaca, pomaly ju nalejte na bielu čokoládu a za stáleho miešania čokoládu postupne rozpúšťajte. 4. Potom z plátkov želatíny vyžmýkajte prebytočnú vodu a metličkou ich vmiešajte do zmesi smotany a bielej čokolády. Nalejte do vymastenej pripravenej formy a dajte na 12 hodín do chladničky. Lístkové cesto 1. Rozvaľkané lístkové cesto rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Potrite ho rozpusteným maslom a medom. Posypte hnedým cukrom a makom. 2. Navrch nastrúhajte vlašské orechy. Na cesto položte papier na pečenie a zaťažte ho ďalším plechom. Pečte pri 180 °C dozlatista a do chrumkava.